Stroomverbruik van de warmtepomp is te hoog

Stroomverbruik van de warmtepomp

Warmtepompen behoren tot de toekomst van duurzaam verwarmen. Correct geïnstalleerd en afgesteld, halen ze dankzij moderne technologie het grootste deel van de benodigde energie uit hernieuwbare bronnen. Ongeveer 25% van de vereiste energie komt echter nog steeds uit het net. De stroom uit het net maakt het voor het systeem überhaupt mogelijk om te functioneren. Maar wat kunt u doen als het stroomverbruik van de warmtepomp te hoog lijkt?

Heeft u nog andere vragen?

In dit artikel leggen wij uit hoe u het verbruik van uw warmtepomp kunt berekenen en daarmee kunt beoordelen of het daadwerkelijk te hoog is. Daarna kunt u de eerste stappen nemen om dit verbruik gericht te verminderen.

Onderwerpen op deze pagina:

Hoe weet u dat het stroomverbruik van een warmtepomp daadwerkelijk te hoog is?

Warmtepompen zijn weliswaar toekomstbestendige verwarmingsoplossingen die hun energiebehoefte grotendeels uit duurzame bronnen halen, maar ze hebben ook elektriciteit nodig. Deze dient als aandrijfenergie voor het systeem, dat er vervolgens op efficiënte wijze warmte-energie uit opwekt. Een moderne warmtepomp haalt 75% van de energie uit lucht, aarde of water, de overige 25% uit het elektriciteitsnet.

Dit betekent dat er onvermijdelijk een hogere elektriciteitsrekening zal zijn, maar deze vertegenwoordigt slechts een fractie van de gebruikelijke verwarmingskosten. Er zijn enkele gangbare voorbeelden van het stroomverbruik van warmtepompen om initiële richtwaarden te verkrijgen. Hiermee kunt u meestal in één oogopslag zien of er iets mis is met het verbruik.

Een typisch vrijstaand huis met 130 m² woonoppervlakte als nieuwbouw heeft de volgende waarden:

Type warmtepompElektriciteitskosten
Water-water warmtepompvanaf 350 EUR per jaar
Bronwater-warmtepomp (sonde & collectoren)vanaf 400 EUR per jaar
Lucht-water warmtepompvanaf 450 EUR per jaar

Waarvan hangt het stroomverbruik af?

Er zijn enkele belangrijke factoren die het stroomverbruik van de warmtepomp aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Zo kunnen het type pomp, goede isolatie, direct zonlicht en het verwarmingsgedrag van de bewoners een belangrijke rol spelen die uiteindelijk ook invloed heeft op de elektriciteitsrekening.

Het type warmtepomp

Zoals al te zien is in de bovenstaande tabel, werken warmtepompen met verschillende efficiënties. Water en aarde hebben het hele jaar door een relatief constante temperatuur, daarom werken deze systemen wat efficiënter en hebben ze minder stroom nodig. Een lucht-water warmtepomp is echter eenvoudig en goedkoop te installeren, omdat er geen vergunning of boringen nodig zijn.

De grootte van het woonoppervlak

Een groot huis heeft meer energie nodig dan een klein huis. Dit zou niemand moeten verbazen, maar wordt vaak vergeten bij de berekening. Bovendien kan het aantal tussenmuren ook een rol spelen, maar dit is vaak moeilijk te bepalen. De architectuur van elk huis is vaak uniek, dus het is raadzaam om je alleen te beperken tot de grootte van het woonoppervlak.

blank

De isolatie van het huis

In een goed geïsoleerd nieuwbouwhuis schittert een warmtepomp met een zeer laag stroomverbruik. Ook gerenoveerde oude gebouwen zijn zeer geschikt voor deze moderne verwarmingstechnologie. Over of het de moeite waard is om in een warmtepomp te investeren in een oud gebouw, kunt u lezen in dit artikel. In dit geval geldt zoals altijd: hoe beter de isolatie van het huis, hoe lager de verwarmingsbehoefte en dus de elektriciteitsrekening. Zelfs het aantal uren met direct zonlicht kan een rol spelen.

Efficiënt warmteverdeelsysteem

Normaal gesproken worden in veel gevallen gebruikelijke radiatoren gebruikt, vooral in een gerenoveerd oud gebouw. In nieuwbouw zijn vloer- of oppervlakteverwarmingen meestal de betere keuze, omdat ze al met zeer lage aanvoertemperaturen efficiënt kunnen verwarmen. Dit betekent dat de warmtepomp dan niet zo hard hoeft te werken en dus het stroomverbruik ook daalt.

Persoonlijk verwarmingsgedrag

Men moet altijd de minimumtemperatuur aanhouden om onder andere schimmel te voorkomen. Maar daarbuiten kunnen persoonlijke voorkeuren altijd verschillen. Al een ogenschijnlijk klein verschil tussen 20 en 23 graden kan een grote impact hebben op het verbruik, vooral als de bovengenoemde factoren niet optimaal zijn.

blank

Hoe kunt u het stroomverbruik berekenen?

Het stroomverbruik van een warmtepomp kan, vooral in een slecht gerenoveerd oud gebouw, hoger zijn dan het zou moeten zijn. Om er zeker van te zijn dat dit het geval is, kunt u het verbruik berekenen en daarmee een eerste indicator krijgen.

Allereerst heeft u het jaarlijkse prestatiecijfer (JAZ) van de pomp nodig:

JAZ = Verwarmingswarmte (kWh/j) / Elektriciteit (kWh/j)

Dit is een vereenvoudigde formule, want er komt natuurlijk nog veel complexiteit bij kijken. Gelukkig biedt de Bundesverband Wärmepumpe e. V. een JAZ-calculator die de complexe berekening kinderspel maakt. Hoe hoger de uitkomst van de JAZ, hoe efficiënter uw systeem werkt. Een waarde van 3,0 of hoger wordt beschouwd als een goede start, maar hogere waarden van 4,0 zijn niet ongewoon.

Vervolgens berekent u op basis van de JAZ uiteindelijk het stroomverbruik van de warmtepomp:

Verwarmingscapaciteit / JAZ x verwarmingsuren per jaar = stroomverbruik in kilowattuur (kWh)

U kunt de verwarmingscapaciteit vinden als specificatie van de fabrikant, de verwarmingsuren zijn natuurlijk een persoonlijke waarde. Vermenigvuldig het daaruit berekende stroomverbruik eenvoudigweg met de betreffende elektriciteitsprijs om de elektriciteitskosten te krijgen. Houd er rekening mee dat er speciale elektriciteitstarieven zijn voor warmtepompen, die veel goedkoper kunnen zijn dan reguliere elektriciteit.

blank

Hoe kunt u kosten besparen?

Als de kosten te hoog lijken, moet u eerst letten op de factoren die het stroomverbruik van de warmtepomp bepalen. Zelfs een lucht-water-warmtepomp kan in de winter efficiënt en goedkoop verwarmen, mits de overige omstandigheden optimaal zijn. Een goede isolatie en een geschikt warmteverdelingssysteem zijn hiervoor de beste voorwaarden.

Het veranderen hiervan is echter niet altijd haalbaar. Wat betreft het verwarmingsgedrag hebt u echter letterlijk de teugels in handen. Kleine veranderingen in de binnentemperatuur kunnen onder bepaalde omstandigheden aanzienlijk lager verbruik betekenen. Probeer de temperatuur gewoon eens met 1 tot 2 graden te verlagen. Observeer het stroomverbruik en zorg ervoor dat de nieuwe temperatuur nog steeds comfortabel is.

Als het stroomverbruik en de kosten nog steeds te hoog zijn, is het wellicht raadzaam om een expert te raadplegen. Deze kan de warmtepomp onderzoeken op efficiënte werking en bepalen of er geen andere technische reden is voor het hoge verbruik. Warmtepompen vereisen over het algemeen weinig onderhoud, maar fouten kunnen nooit volledig worden uitgesloten.

Conclusie

Het stroomverbruik en daarmee de elektriciteitskosten van een warmtepomp zouden in vergelijking met de typische verwarmingskosten van traditionele systemen aanzienlijk lager moeten zijn. Als dit niet het geval is, kunnen bepaalde oorzaken verantwoordelijk zijn voor dit verhoogde verbruik. Bereken eerst het stroomverbruik en zorg ervoor dat het al dan niet te hoog is.

Heeft u nog andere vragen?

Probeer eerst de omstandigheden te optimaliseren om het verbruik te verminderen. Een investering in zonnepanelen kan zelfs lonend zijn, omdat deze steeds aantrekkelijker worden door stijgende elektriciteitsprijzen. Dit kan u helpen de elektriciteitskosten onder controle te houden. Meer over investeren in zonnepanelen kunt u lezen in dit artikel.

Heeft u verdere vragen of bent u geïnteresseerd in een moderne en toekomstbestendige warmtepomp, aarzel dan niet om contact op te nemen. Wij adviseren u graag.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod