Warmtepomp met zonne-energie: Dit moet u weten

Warmtepomp met zonne-energie?

Grondwater is uitstekend geschikt als warmteopslag, maar grondwaterwarmtepompen zijn eerder een nicheproduct. Als u toch overweegt om een van deze pompen aan te schaffen, vindt u hier alle belangrijke informatie over de voorwaarden, voor- en nadelen en kosten.

Onderwerpen op deze pagina:

Hoe werkt een grondwaterwarmtepomp?

De pomp haalt de warmte-energie uit het grondwater. Voor de installatie zijn twee putten nodig. Een zogenaamde opzuigput en een ten minste 15 meter verder gelegen infiltratieput in de stromingsrichting van het grondwater.

Hoewel het in eerste instantie onlogisch lijkt: grondwater heeft slechts een temperatuur van 7 tot 12 graden, wat natuurlijk allesbehalve behaaglijk warm is. Om deze reden is er een compressor nodig, waarmee de temperatuur door middel van druk wordt verhoogd. Hierdoor stijgt de warmte tot 40 tot 60 graden. Deze warmte wordt vervolgens in een verwarmingssysteem geleid.

Heeft u nog meer vragen?

Werking van een warmtepomp: Deze twee methoden zijn er

Er zijn twee methoden om water uit de grond te pompen:

 1. Bij directe werking wordt het grondwater rechtstreeks naar de pomp gepompt. Warmte gaat zo niet verloren. Er is echter een voorwaarde: de waterkwaliteit moet perfect zijn, zodat de waterpomp op de lange termijn niet wordt beschadigd.
 2. Aangezien deze voorwaarde in veel gebieden niet wordt vervuld, wordt vaak de tweede methode gekozen, die een omweg via een tussenwarmtewisselaar vereist. Hierbij wordt de warmte uit het grondwater overgedragen op een koelmiddel. Dit neemt de warmte uit het grondwater op en verdampt. De ontstane damp wordt door een compressor geleid, waar de druk wordt verhoogd en daardoor de temperatuur van de damp wordt verhoogd. De warme damp wordt vervolgens naar een tussenwarmtewisselaar geleid – hier wordt de warmte aan het verwarmingswater of warm water afgegeven.
blank

Wat zijn de voorwaarden voor een grondwaterwarmtepomp?

Voor de installatie en ingebruikname van een grondwaterpomp is een vergunning absoluut noodzakelijk. Voordat u deze vergunning krijgt, wordt ook een driedaagse pomptest uitgevoerd: er wordt gecontroleerd of er überhaupt voldoende grondwater aanwezig is, of het water niet te snel stroomt en of de tussenwarmtewisselaar geschikt is voor de water-water-warmtepomp.

Diepte van het grondwater en waterbeschermingsgebieden

Ideaal zijn gebieden waar het grondwater van een diepte van 8 tot 20 meter kan worden opgepompt. Een diepere boring is meestal inefficiënt, omdat het water dan onderhevig is aan grotere temperatuurschommelingen. Ook verontreinigingen komen dan vaker voor.

Goed om te weten: Als uw huis zich in een waterbeschermingsgebied bevindt, hoeft u niet verder te lezen, omdat u geen vergunning zult krijgen. Om teleurstelling te voorkomen, kunt u in de buurt navragen of er misschien al iemand met een water-water-warmtepomp is die u verdere waardevolle tips kan geven.
blank

Voordelen van een grondwaterwarmtepomp

Er zijn veel voordelen die de grondwaterwarmtepomp tot een lonende investering maken:

 1. Rentabiliteit: Sommige systemen werken met een JAZ-waarde (jaarlijkse arbeidsfactor) van 5. Dit betekent dat het verwarmingssysteem 5 kW warmte kan produceren uit 1 kW stroom. In vergelijking daarmee halen andere warmtepompen vaak slechts een JAZ-waarde van 3 tot 4. Let op: JAZ-waarden tussen 6 en 7 komen meestal onder ideale omstandigheden voor en zijn niet de norm. Hier leest u hoe u de JAZ-waarde berekent.
 2. Lage bedrijfskosten: De grondwaterwarmtepomp verbruikt weinig extra stroom, wat de bedrijfskosten laag houdt.
 3. Lage emissies: Doordat de pomp geen uitlaatgassen produceert, is deze uiterst milieuvriendelijk.
 4. Milieuvriendelijk: Er worden geen fossiele brandstoffen gebruikt en omdat het stroomverbruik zeer laag is, is de pomp milieuvriendelijk.
 5. Combineerbaarheid: Een grondwaterpomp kan uitstekend worden gecombineerd met een fotovoltaïsche of windkrachtinstallatie. Dit maakt u nog minder afhankelijk van schommelende stroomprijzen.
 6. Ruimtebesparend: De water-water-warmtepomp is ruimtebesparend en daarom ideaal voor kleine percelen.

Nadelen van een grondwaterwarmtepomp

 1. Aanvangsproblemen: Helaas kan een grondwaterwarmtepomp niet overal worden geïnstalleerd. Bovendien moeten de diepte, de kwaliteit en de stromingsrichting van het water geschikt zijn.
 2. Vergunningen: Een meerdaagse test is verplicht. Hier wordt gecontroleerd of de kwaliteit van het water geschikt is. Nadeel: zonder te weten of deze test het gewenste resultaat oplevert, zijn er natuurlijk kosten verbonden. Dit schrikt veel mensen af.
 3. Boringen: Voor de water-water-warmtepomp moeten twee putten worden geboord, wat duur is.
 4. Vloerverwarming: De pomp moet worden aangesloten op vloerverwarming om de warmte optimaal af te geven. Dit brengt extra kosten met zich mee.
 5. Rentabiliteit kan afnemen: Ook het grondwater kan veranderen, waardoor de pomp in de toekomst mogelijk niet voldoende water opzuigt en niet meer nauwkeurig kan werken. Dit komt echter zeer zelden voor.
blank

Kosten van een grondwaterwarmtepomp

Een grondwaterwarmtepomp kost tussen de 17.000 € en 30.000 €. In deze prijs zijn de testboringen inbegrepen, die altijd vooraf worden uitgevoerd.

Voorbeeldige kostenberekening:

Voorwaarden voor een grondwaterwarmtepompKosten (realistische voorbeelden)
Ontwikkeling & Bronboringen9.000 €
Water-Water Warmtepomp8.000 €
Accessoires zoals leidingen, slangen, etc.3.000 €
Installatie3.000 €
Totale aanschafkosten23.000 €
Jaarlijkse onderhoudskosten150 €
Jaarlijkse stroomkostenMax. 700 €

Heeft u nog meer vragen?

Conclusie: Grondwaterwarmtepomp

Een grondwaterwarmtepomp koopt en installeert u niet elke dag. Daarom is het verstandig om het hele project niet alleen aan te pakken. Bij voorkeur moet u ondersteuning van experts inwinnen.

Als u geïnteresseerd bent in meer informatie over dit onderwerp en andere onderwerpen, kunt u zich gratis abonneren op onze Newsletter of ons volgen op Instagram. Op deze kanalen informeren wij regelmatig over belangrijk nieuws en aanbiedingen.

Voor verdere vragen over het onderwerp grondwaterwarmtepompen staat ons expertteam ook graag voor u klaar. U kunt ons telefonisch bereiken, via +31 6 84 81 77 83. U kunt ook contact met ons opnemen via ons contactformulier.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod