Water-Water Warmtepomp: Alles wat u moet weten

Water-Water Warmtepomp: Alles wat u moet weten

De Water-Water Warmtepomp, ook wel bekend als de grondwaterwarmtepomp, maakt gebruik van het milieuvriendelijke grondwater om uw huis te verwarmen en van warm water te voorzien. In dit artikel leest u alles wat u moet weten over de Water-Water Warmtepomp, inclusief hoe het werkt, de voor- en nadelen, en andere belangrijke informatie.

Onderwerpen op deze pagina:

Wat is een Water-Water Warmtepomp?

Een Water-Water Warmtepomp maakt gebruik van grondwater om warmte te winnen, waarmee uw huis kan worden verwarmd en van warm water kan worden voorzien. Grondwater heeft gedurende het jaar een constante temperatuur, waardoor het uitstekend geschikt is voor gebruik in de Water-Water Warmtepomp.

Heeft u nog meer vragen?

Hoe werkt een Water-Water Warmtepomp?

Deze soort warmtepomp heeft een zuigbron nodig om warm water uit het grondwater te halen en naar de warmtepomp te transporteren. Daar wordt de warmte van het grondwater gebruikt om een koudemiddel te verdampen in een gesloten circuit. De damp wordt vervolgens gecomprimeerd, waardoor druk ontstaat en de temperatuur stijgt. Deze warmte wordt gebruikt voor verwarming en warm water.

Een andere bron, de afvoerbron, transporteert het gebruikte, afgekoelde water terug in de grond.

blank

Wat zijn de voor- en nadelen?

De voordelen van de Water-Water Warmtepomp zijn voornamelijk de efficiëntie, waardoor uw stookkosten aanzienlijk worden verlaagd. Een nadeel kan zijn dat de temperatuur van het dauwpunt in een kamer wordt onderschreden, waardoor de lucht condenswater achterlaat in de vorm van plassen op de vloer. Daarom moet ervoor worden gezorgd dat de kamertemperatuur niet te snel en te veel wordt verhoogd, maar eerder gelijkmatig wordt gehouden.

De bronnen moeten ongeveer 15 meter van elkaar verwijderd zijn, wat op sommige percelen niet mogelijk is en als nadeel kan worden beschouwd.

Bovendien kan de afvoerbron overlopen als deze te klein of vervuild is. Als gevolg daarvan moet deze worden gereinigd, wat onderhoudskosten met zich meebrengt.

In een droge zomer kan het grondwaterpeil zo ver dalen dat de bron droog komt te staan – in dat geval moet deze dieper worden geboord. Dit komt echter zeer zelden voor, dus het is belangrijk om hierover tijdens de planning advies in te winnen. Wij van Klivatec helpen u graag verder.

blank

Verdere voordelen in één oogopslag:

 1. Hogere efficiëntie in vergelijking met andere warmtepompen.
 2. Geen extra verwarmingsketel nodig.
 3. Constante warmte, omdat het grondwater gelijkmatig op temperatuur blijft.
 4. Voordelige stroomtarieven voor warmtepompen bij energieleveranciers.
 5. Weinig ruimte nodig.
 6. Stil en milieuvriendelijk.
 7. Alternatief voor airconditioning, omdat koeling ook mogelijk is.
 8. Mogelijkheid voor overheidsfinanciering.
 9. Lage exploitatiekosten.

Verdere nadelen in één oogopslag:

 1. De kosten van aanschaf en installatie zijn hoger dan bij een lucht-warmtepomp, omdat er twee bronnen moeten worden geboord.
 2. Deze soort warmtepomp vereist een vergunning, dus er moeten wettelijke voorschriften worden nageleefd.
 3. Een hoog grondwaterniveau is vereist.
 4. Hoger stroomverbruik om de bronnen en de compressor te laten werken.
 5. In sommige gebieden moet er een vorstbeveiligingsinrichting aanwezig zijn.

Zijn er specifieke vereisten voor de werking?

Een water-water-warmtepomp werkt alleen efficiënt als de hoeveelheid en kwaliteit van het grondwater juist zijn. De bronnen mogen niet dieper dan 20 meter worden geboord, anders werkt het systeem niet efficiënt. Het grondwater moet weinig vaste stoffen bevatten, zoals ijzer en mangaan.

U heeft een vergunning nodig van de plaatselijke lagere waterautoriteit om een water-water-warmtepomp te gebruiken. De aanvraag en verwerking van uw aanvraag kunnen tot twee maanden in beslag nemen, dus houd hier rekening mee.

Als u een oud gebouw wilt uitrusten met dit soort pomp, zorg er dan voor dat uw huis voldoende is geïsoleerd, zodat de pomp zo efficiënt mogelijk kan werken. Groot oppervlak verwarmingssystemen, zoals vloerverwarming, werken het beste met een warmtepomp.

blank

Wat zijn de kosten van zo’n pomp en is de investering de moeite waard?

De kosten van een water-water-warmtepomp zijn verdeeld in aanschaf, installatie, boor-, onderhouds- en exploitatiekosten.

De aanschafkosten liggen tussen de € 9.000 en € 12.000, terwijl de installatiekosten ongeveer € 2.000 tot € 3.000 bedragen. De boringen voor de twee bronnen moeten worden meegenomen in de berekening, afhankelijk van de boordiepte en de bodemomstandigheden, bedragen deze kosten tussen de € 4.000 en € 7.000.

De onderhouds- en exploitatiekosten zijn aanzienlijk lager dan bij een olie- of gasverwarming. Onderhoud kost ongeveer € 150 per jaar, wat verwaarloosbaar is in vergelijking met het onderhoud van een olieverwarming.

Wat betreft de exploitatiekosten, zijn alleen de elektriciteitskosten van toepassing, aangezien het grondwater gratis is. Hiervoor kunt u een warmtepomp elektriciteitstarief van uw energieleverancier gebruiken of het systeem aanvullen met zonne-energie door middel van fotovoltaïsche panelen.

blank

Wat zijn de alternatieven?

De alternatieven voor de water-water-warmtepomp verschillen qua pomptype.

De lucht-luchtwarmtepomp werkt met afgevoerde lucht, die wordt gerecirculeerd en met behulp van ventilatoren terug naar binnen wordt gebracht. Het is goedkoper in aanschaf en eenvoudiger te installeren, maar het rendement is lager.

Een lucht-water-warmtepomp verschilt van de lucht-luchtwarmtepomp doordat het de omgevingslucht gebruikt. Net als de water-water-warmtepomp maakt het gebruik van een koudemiddel. Het rendement is echter lager, omdat het in de winter efficiëntiefluctuaties kan hebben.

Een aardwarmtepomp gebruikt de warmte uit de grond. Hier kunnen collectoren vlak onder het aardoppervlak of een aardsonde diep in de aarde worden geïnstalleerd, waardoor de ontwikkelingskosten van de aardwarmtepomp ook hoog zijn en er voldoende ruimte nodig is voor de installatie van de collectoren. Bij dicht op elkaar staande huizen is dit type warmtepomp niet geschikt. Het werkt zeer efficiënt en, maar vereist een vergunning.

Heeft u nog meer vragen?

Conclusie

Het gebruik van gratis grondwater voor verwarming is momenteel de meest geavanceerde manier van warmtewinning. Een water-water-warmtepomp werkt milieuvriendelijk en efficiënt, mits de randvoorwaarden kloppen. De planning en ontwikkeling vergen wat tijd, maar de overstap van fossiele brandstoffen naar deze vorm van warmtepomp loont op de lange termijn. Ons competente team adviseert u graag telefonisch en schriftelijk. Wij begeleiden u gedurende het hele aankoopproces – van offerte tot installatie – en staan klaar om al uw vragen te beantwoorden. We zijn ook altijd beschikbaar via Instagram en Facebook.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod