FAQ: Veel Gestelde Vragen

Informatie over de energiewaarden, kosten en geluidsontwikkeling db(A)

Het stroomverbruik is afhankelijk van het geselecteerde model. Elk apparaat is onderverdeeld in een energie-efficiëntieklasse van A tot G. Met deze waarde moet zeker rekening worden gehouden bij de aankoop, omdat deze informatie geeft over het verbruik. Deze informatie is verplicht. Airconditioners met energie-efficiëntieklasse A werken bijzonder effectief en zijn energiebesparend. Hoe beter de energie-efficiëntieklasse, hoe lager het stroomverbruik.

Bekende kwalitatieve fabrikanten ontwikkelen geavanceerde, milieuvriendelijke en energiebesparende airconditioning units die beantwoorden aan de omgevingsomstandigheden en op een energiebesparende manier werken. Er kan niet in het algemeen gezegd worden dat alle airconditioners stroomvreters zijn, omdat de bedrijfskosten van moderne airconditioners laag zijn. Een airconditioner met een koelvermogen van ongeveer 2000 watt verbruikt ongeveer 440 watt per uur. Als deze vijf uur per dag in bedrijf is, bedragen de elektriciteitskosten ongeveer 20 cent per dag. Over het algemeen liggen de kosten voor een modern toestel met 1000 watt rond de 36 euro en voor 2000 watt is dat 72 euro per jaar. Het hoeft dus niet zo te zijn dat de mobiele airco veel stroom verbruikt als het juiste apparaat wordt gekozen. Het is vaak zo: als de prijs van de airconditioner erg laag is, is het stroomverbruik vaak behoorlijk hoog.

De indeling in energie-efficiëntieklassen is gebaseerd op EER (Energy Efficiency Ratio) en COP (Coefficient of Performance). De EER-waarde beschrijft de waarde tussen het stroomverbruik en het koelvermogen. De COP-waarde geeft de waarde aan in de verwarmingsmodus. De S voor de waarden staat voor seizoensgebonden en verduidelijkt daarom de waarde als jaargemiddelde. Bij een EER-waarde van bijvoorbeeld 4,2 wordt met één kW elektrisch vermogen zo’n 4,2 KW aan koelvermogen opgewekt, wat overeenkomt met een energie-efficiëntie van 420%.

Het gebruik van een airconditioningsysteem gaat niet alleen gepaard met aanschafkosten, maar ook met bedrijfskosten. Afhankelijk van de grootte en het type apparaat kunnen de kostenposten sterk variëren. Er zijn ook kosten om de airconditioner door een professional te laten onderhouden, afhankelijk van de grootte en complexiteit van de unit. In het beste geval kan dit de energie-efficiëntie verhogen. Kleine airconditioners hebben minder onderhoud nodig. Het wordt aanbevolen om de twee tot drie jaar te blijven doen en ten minste één keer per jaar voor grotere airconditioningsystemen.

Zonder een bepaald volume werkt het niet. De verantwoordelijke componenten zijn de compressor en ventilator, die nodig zijn voor de werking. Moderne split-airconditioners maken heel weinig geluid omdat ze de compressor uit de kamer verplaatsen, terwijl mobiele airconditioners aanzienlijk luider zijn. Monoblock-airconditioners zijn luidruchtiger dan split-units. Let bij de aanschaf van het apparaat dus goed op het geluidsdrukniveau, want geluid betekent stress. Deze wordt gegeven in dB/A. Hoe lager de waarde, hoe stiller de airconditioner werkt.
Ter oriëntatie:

10 decibel: ademen of ritselend blad
30 decibel: zeer stille kamer of tikkend horloge
40 decibel: gefluister of zachte muziek
55 decibel: regen, zacht gesprek of koelkast
65 decibel: normaal gesprek of televisie op kamervolume
70 decibel: stofzuiger of waterkoker
75 decibel: wasmachine tijdens het centrifugeren
80 decibel: luid spreken of piano spelen
85 decibel: hoofdweg
90 decibel: kamerconcert of dichtslaande deuren
95 decibel: houtfreesmachine
110 decibel: kettingzaag

De belangrijkste informatie over de koel- en temperatuurprestaties

De term koelvermogen verwijst naar de hoeveelheid warme lucht die door een airconditioningsysteem in een ruimte wordt omgezet in comfortabelere temperaturen. In vergelijking met andere huishoudelijke apparaten wordt het koelvermogen binnen een uur ook gebruikt als basis voor een airconditioningsysteem. De officiële eenheid die wordt gebruikt om de koelcapaciteit te meten is kilowatt. Het koelvermogen geeft een beslissende indicatie of een airconditioner geschikt is voor een kamer in het appartement of zelfs voor airconditioning in een hal.

De belangrijkste afmetingen voor het kiezen van een airconditioner zijn allereerst het maximale luchtvolume dat zich in een afgesloten ruimte kan bevinden. Voor dit doel wordt het vloeroppervlak van de kamer eenvoudig vermenigvuldigd met de respectieve plafondhoogte voor de berekening. Naast deze waarde moet ook rekening worden gehouden met andere factoren die warmte uitstralen binnen een ruimte. Hieronder vallen naast de bewoners ook elektrische apparaten die tijdens gebruik opwarmen en deze warmte afgeven aan de omgeving. Een derde factor zijn de doordringende zonnestralen. Ruimtes met grote raamfronten en zuidelijke ligging moeten meer zonuren hebben om echt een aangenaam binnenklimaat te creëren. Een voorbeeld: Een ruimte heeft een inhoud van 42 m³. Door de verhoogde zonnestraling dankzij talrijke vensters is 40 keer de waarde van het ruimtevolume nodig voor het benodigde koelvermogen. Dit resulteert in het equivalent van 42 x 40 = 1680 watt per uur.

De keuze van de gewenste kamertemperatuur hangt sterk af van de respectieve gevoelens van de mensen in de kamer. Als dit een kantoorruimte is, is het het meest logisch om een ​​constante gemiddelde waarde af te spreken die de circulatie niet in de weg staat bij het wisselen naar de buitentemperatuur, zelfs als het erg warm is. Waarden tussen de 20 en 22 graden worden door de meeste mensen als prettig ervaren, zodat ook als er veel mensen in een ruimte zijn er geen conflicten ontstaan ​​door de kamertemperatuur.

Moderne airconditioningsystemen zorgen niet alleen voor een aangenaam binnenklimaat bij warme temperaturen, maar reguleren ook de luchtvochtigheid. Hoe meer deze constant op een waarde van 50% ligt, hoe gemakkelijker het is voor de circulatie om te wennen aan de kunstmatig gegenereerde temperaturen van het airconditioningsysteem. Airconditioningsystemen kunnen ook in de zomer worden gebruikt, omdat de technologie ook met deze sterk verwarmde kamerlucht de ingestelde temperaturen kan garanderen.

Informatie over montage, installatie en inbedrijfstelling

Airconditioningsystemen zorgen voor een aangename temperatuur en hebben een positief effect op het binnenklimaat. Tijdens de installatie en het gebruik moeten echter enkele voorschriften en richtlijnen in acht worden genomen. De installatie-instructies helpen bij de montage. De binnenklimaatunit moet zo hoog mogelijk en absoluut horizontaal worden bevestigd. De installatieplaats moet zo worden gekozen dat de gekoelde lucht gelijkmatig door de ruimte kan stromen. Vanwege de luchtstroom wordt het niet aanbevolen om het in de buurt van warmtebronnen of plaatsen om te zitten of te werken. De minimale afstanden zijn ongeveer 15 cm vanaf het plafond, 200 cm onder en 12 cm aan elke kant. De montageplaat wordt van de airconditioner verwijderd en de plaats waar deze moet worden bevestigd, wordt op de muur gemarkeerd. Het wordt vervolgens bevestigd met schroeven en pluggen. De binnenunit wordt aan de montageplaat gehangen en vervolgens worden de aansluitleidingen aangesloten. In de koelmodus ontstaat condensaat, dat via een condensaatslang met afschot naar buiten moet worden afgevoerd.

In principe is het belangrijk om te werk te gaan volgens de installatie-instructies en een goedgekeurd bevestigingssysteem te gebruiken. Zo kan het overal buiten worden geïnstalleerd. Voorwaarde is dat het niemand stoort, goed bereikbaar is voor onderhoud en de minimale afstanden in acht worden genomen: 20 cm naar achteren, 100 cm naar voren, 60 cm naar rechts en 30 cm naar links. Een locatie zonder direct zonlicht is ideaal, omdat dit de efficiëntie van het apparaat kan verbeteren. Ook een locatie met veel stof dient vermeden te worden. Als de buitenunit op het dak moet worden geïnstalleerd, kunnen de installatie en het onderhoud bepaalde kosten met zich meebrengen, aangezien de technici veiligheidsmaatregelen moeten nemen voordat ze de daken inspecteren.

Buitenunits kunnen bijvoorbeeld aan de huismuur worden gemonteerd. Hier worden na het doorbreken van de muur de montagebeugels met schroeven en beugels vastgezet zodat de buitenunit stevig staat. Daarnaast kan het apparaat worden opgesteld op het terras, het balkon, op het dak met consoles, in een ondergrondse parkeergarage of in de tuin. In zeldzame gevallen is het, afhankelijk van de omstandigheden, ook mogelijk om de apparaten binnen op te stellen. De grootte van een buitenunit is afhankelijk van de capaciteit. Apparaten met bijvoorbeeld 2 tot 5 kW zijn ongeveer zo groot als een koffer.

Bij gebruik van een buitenunit buitenshuis is dit in de meeste gevallen probleemloos mogelijk. De binnenunit wordt meestal met een montageplaat aan de muur bevestigd. De koelmiddelleidingen, die in een kabelgoot worden gelegd, worden vervolgens door een gat in de muur naar de buitenkant van het apparaat gelegd, dat wordt bevestigd aan consoles of uitgewassen betonplaten. Tot slot vindt de inbedrijfstelling plaats door de druk te controleren en het koelsysteem te evacueren. Het resterende vocht wordt uit de leidingen verwijderd. Bij juiste installatie en onderhoud is het niet nodig om koelmiddel toe te voegen vanwege het gesloten systeem. De werkzaamheden dienen te worden uitgevoerd door een gekwalificeerd gespecialiseerd bedrijf.

Ja, maar dit is beperkt. Voor de muurdoorvoer is natuurlijk boorwerk nodig, maar dankzij de moderne industriële stofzuigers van tegenwoordig wordt het stof dat vrijkomt bij het boren bij het boorgat afgezogen en niet in het appartement verspreid. Dit voorkomt grof vuil en laat het appartement bijna bezemschoon achter. Meestal is slechts één dag nodig voor installatie.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod