Warmtepomp voor warm water: Definitie, functie en voordelen

Alles wat je moet weten over warmwaterpompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, waaronder de warmtepomp voor warm water. Maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, werkt deze warmtepomp niet met drinkwater, maar wordt het water er alleen door verwarmd. Hier leest u hoe deze warmwater-warmtepomp werkt en of het de moeite waard is om te investeren in een dergelijk verwarmingssysteem.

Onderwerpen op deze pagina:

Wat is een warmtepomp voor warm water?

Met een warmwater-warmtepomp heeft u een milieuvriendelijk en energie-efficiënt systeem om warm drinkwater te produceren. De warmtepomp voor warm water vult uw centrale warmwatervoorziening aan door gebruik te maken van de thermische energie uit de lucht.

Let op: De warmwater-warmtepomp is uitsluitend bedoeld voor de bereiding van warm water en kan niet worden gecombineerd met een verwarmingssysteem. Waarom? Omdat het uitsluitend is ontworpen voor het verwarmen van drinkwater.

Heeft u nog meer vragen?

Hoe werkt het?

De warmtepomp voor warm water werkt op een vergelijkbare manier als een koelkast, maar dan omgekeerd. Met behulp van een koelsysteem onttrekt het warmte aan de lucht, de bodem of het water. Een koelkast doet iets soortgelijks met voedsel. Het koelt voedsel door warmte te onttrekken en deze aan de achterkant af te geven.

Bij de warmtepomp voor warm water moet worden opgemerkt dat de temperatuur van de lucht te laag is om hiermee drinkwater te verwarmen. Daarom moet de temperatuur extra worden verhoogd. Dit gebeurt door de warmte aan een koelmiddel in de warmtepomp door te geven en vervolgens te comprimeren met behulp van een compressor. Via een warmtewisselaar wordt het samengeperste koelmiddel aan het drinkwater afgegeven, waardoor het wordt verwarmd.

blank

Wat zijn de voor- en nadelen van een warmtepomp voor warm water?

De warmtepomp voor warm water heeft essentiële voordelen ten opzichte van andere pompen: het bespaart vooral veel energie, is kosteneffectief en efficiënt. De efficiëntie wordt overigens uitgedrukt in COP. Dit staat voor “Coefficient of Performance”. Meer over prestatiecoëfficiënten kun je hier lezen.

Zonder al te diep in technische details te gaan, beschrijft deze waarde de thermische efficiëntie van warmtepompen. In het geval van de warmtepomp voor warm water is dit 5 (W10/W35 > 5), wat ongeveer 20% beter is dan het rendement van een bodem-water-warmtepomp en aanzienlijk efficiënter dan een lucht-water-warmtepomp.

Meer voordelen van de warmtepomp voor warm water kunt u vinden in de onderstaande tabel:

VoordelenNadelen
Eenvoudige aanboring van energiebronnen: U heeft slechts een onttrekkings- en een retourbron met een geringe boordiepte nodig, die goedkoper zijn dan aardsondes. Afhankelijk van waar uw huis zich bevindt, kan één onttrekkingsbron voldoende zijn, als deze kan worden geloosd in een vijver, sloot of beekje.De warmtepomp voor warm water vereist planning en ervaring met water-water-warmtepompsystemen. Met name de waterkwaliteit moet in acht worden genomen. Het water moet voornamelijk arm zijn aan ijzer en mangaan (Fe < 0,2 mg/l, Mn < 0,1 mg/l). Bovendien moeten de grondwaterstanden en de efficiëntie worden overwogen.
Lage bedrijfskosten vanwege de hoge COP. Hierdoor is ook monovalente werking mogelijk.De levensduur is afhankelijk van de constructie van de bron. Als deze nauwkeurig is gebouwd, kan de pomp meerdere decennia meegaan.
Gratis bron voor tuinbesproeiing, aangezien de bron al aanwezig is.Hogere stroomverbruik bij het gebruik van veel warm water.
Vanwege de lage kosten voor de bronboring, zijn ook de totale kosten lager.De warmtepomp voor warm water moet altijd voldoende wateraanvoer hebben. Indien dit niet mogelijk is, moet er een in- of uitschakelfunctie aanwezig zijn, evenals een stromingsbewaker. Hierdoor kan de pomp veilig worden bediend en uitgeschakeld.
Milieuvriendelijke warmtepomp voor warm water.
Onafhankelijk van aardgasaansluiting of olieopslagtank.
Combinatie met warmwatervoorziening door zonne-energie is mogelijk.
De warmtepomp voor warm water is ruimtebesparend.
Definitie COP – Coëfficiënt van Prestatie:
De COP is een prestatiecoëfficiënt die de energie-efficiëntie van een warmtepomp aangeeft onder bepaalde bedrijfsomstandigheden. Het richt zich op het temperatuurverschil tussen het warmte-reservoir en de gewonnen nuttige warmte. Hoe groter het verschil tussen de nuttige warmte en de warmtebron, hoe lager de prestatiecoëfficiënt.

Wat kost een warmtepomp voor warm water?

Als u kiest voor een warmtepomp voor warm water, komen er verschillende kostenfactoren op u af, waaronder:

 • Aanschafkosten variërend van ongeveer € 9.000 tot € 12.000
 • Ontginning van de warmtebron of het boren van de bron = € 4.000 tot € 7.000
 • Installatiekosten = € 2.000 tot € 3.000
 • Onderhoudskosten van ongeveer € 150 per jaar
 • Bedrijfskosten voor elektriciteit en onderhoud van ongeveer € 750 per jaar
blank

Berekening van de elektriciteitskosten

U kunt de elektriciteitskosten van een warmtepomp voor warm water eenvoudig berekenen door uit te gaan van de benodigde warmwaterbehoefte per persoon. Men gaat hier uit van 40 tot 50 liter per dag per persoon. Om een temperatuur van 45 °C te bereiken, is ongeveer 1,5 tot 1,7 kilowattuur (kWh) nodig.

Bij een huishouden van vier personen kan het jaarlijkse energieverbruik worden geschat op 2190 kWh bij een dagelijks verbruik van 40 liter. De berekening is als volgt:

4 × 1,5 kWh x 365 = 2190 kWh

Vervolgens kunnen de kosten worden berekend met behulp van de JAZ-waarde (Jahresarbeitszahl). Bij een JAZ-waarde van vier, kan het aantal kWh worden gedeeld door vier en vermenigvuldigd met de elektriciteitsprijs. De berekening bij een elektriciteitsprijs van 0,24 euro per kWh is als volgt:

(2190 kWh / 4) × 0,24 €/kWh = € 131,40

Als men dezelfde hoeveelheid warmte wil genereren met een olieverwarming, moet men rekenen met een olieverbruik van 219 liter, omdat 1 liter stookolie 10 kWh oplevert. Uitgaande van een prijs van € 0,60 per liter, zou dit in dit voorbeeld ook neerkomen op kosten van € 131,40. Aangezien vergelijkbare prijzen en energie-inhoud kunnen worden verwacht voor aardgas, zijn de prijzen en te verwachten kosten hier ook vergelijkbaar.

In dit overzicht vindt u de jaarlijkse elektriciteitskosten van een warmtepomp voor warm water. Deze berekening gaat uit van een warmwaterverbruik van 40 liter met 45 °C per persoon per dag en een elektriciteitsprijs van 0,24 tot 0,26 euro per kWh.

JAZ2 personen3 personen4 personen
4,079 €119 €158 €
3,883 €125 €167 €
3,688 €132 €176 €
3,493 €140 €186 €
3,299 €149 €198 €
3,0106 €158 €211 €
2,8113 €170 €226 €
2,6122 €183 €244 €
2,4132 €198 €264 €
2,2144 €216 €288 €
2,0158 €238 €317 €

Waar moet op gelet worden bij de aanschaf?

Bij de aanschaf van een warmtepomp voor warm water is het de moeite waard om op de volgende keurmerken te letten:

Het EHPA-keurmerk staat voor “European Quality Label for Heatpumps” en garandeert een hoge energie-efficiëntie en bedrijfsveiligheid. Het is gebaseerd op de EU-norm DIN EN 14511. Let op: Er zijn geen minimale efficiëntie-eisen voor warmtepompen voor warm water.

Het KEYMARK-consumer-label is een vrijwillige, Europese certificering die gebaseerd is op de Ecodesign-verordening van de Europese Commissie.

blank

Heeft u nog meer vragen?

Conclusie: Warmtepomp voor warm water

We kunnen concluderen dat een warmtepomp voor warm water een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding heeft. Bovendien zijn de totale kosten laag en is het rendement optimaal, mits aan alle randvoorwaarden wordt voldaan.

Wilt u investeren in een warmtepomp voor warm water? Het bedrijf Klivatec staat voor u klaar. U kunt telefonisch contact met ons opnemen via +31 6 84 81 77 83 of ons bereiken via ons contactformulier. Voor een vrijblijvende update kunt u ons volgen op onze social media-kanalen zoals Instagram of Facebook. Op deze kanalen informeren we regelmatig over belangrijke nieuws en aanbiedingen.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod