Warmtepomp in een oud gebouw: Wanneer is het de moeite waard?

Voordelen, Kosten en Voorwaarden voor de Installatie

Bij de nieuwbouw van een huis worden tegenwoordig standaard warmtepompen als verwarming geïnstalleerd. Lucht-water-warmtepompen, sole-water-warmtepompen of water-water-warmtepompen zijn milieuvriendelijk en energiebesparend. In plaats van eindige energiebronnen zoals aardolie of aardgas aan te boren, maken warmtepompen gebruik van energie uit de omgeving. Als onderdeel van een renovatie kunt u ook uw bestaande gebouw upgraden naar de nieuwste energienormen door een warmtepomp te installeren. In dit artikel hebben we compact samengevat welke voorwaarden moeten worden vervuld, wanneer een warmtepomp in een oud gebouw zinvol is en welke kosten een warmtepomp met zich meebrengt in het kader van renovatie van een oud gebouw.

Heeft u nog meer vragen?

Onderwerpen op deze pagina:

blank

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp in een oud gebouw?

Wie een energetische renovatie van zijn bestaande gebouw overweegt, moet goed nadenken of de hoge aanschafkosten echt kunnen worden terugverdiend. Als u een gunstig elektriciteitstarief heeft en een goede planning voorafgaat, dan is een warmtepomp in een oud gebouw perfect geschikt om de verwarmings- en bedrijfskosten permanent te verlagen.

 • Natuurlijke warmtebron
  De verwarming gebruikt energie uit de omgeving als warmtebron. Deze warmte is aanwezig in zowel de omgevingslucht als in de grond. De warmte-energie hoeft niet duur geproduceerd te worden, maar is al gratis in de omgeving aanwezig.
 • Meer onafhankelijkheid
  U wordt minder afhankelijk van stijgende olie- en gasprijzen.
 • Minder CO2-uitstoot
  Door het gebruik van hernieuwbare energie wordt de CO2-voetafdruk verbeterd.
 • Lager onderhoud
  In tegenstelling tot oude olie- of gasverwarmingen is er veel minder onderhoud nodig.
 • Duurzaam verwarmen
  Vooral met het oog op de toekomst kan het upgraden van een nieuw verwarmingssysteem in een oud gebouw echt de moeite waard zijn. U verlaagt daarmee permanent de elektriciteitskosten en de bedrijfskosten, en verhoogt tegelijkertijd de waarde van het vastgoed.
 • Smart Home
  Moderne systemen kunnen worden verbonden met app-toepassingen. Hierdoor kunt u uw verwarming van overal bedienen en het al lekker warm maken voordat u thuiskomt.

Omdat de meeste systemen worden aangedreven door elektrische energie, zijn hybride systemen die zijn verbonden met een zonne-installatie de moeite waard. De benodigde stroom wordt dan voor een groot deel uit zonne-energie gehaald. Op deze manier kunt u het elektriciteitsverbruik voor de werking van het warmtepompsysteem in uw huis verminderen.

blank

Energiezuinig verwarmen: deze vereisten bestaan voor de installatie van een warmtepomp

Of het de moeite waard is om een verouderd verwarmingssysteem te vervangen, is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Als u overweegt om de oude verwarming te vervangen door een verwarmingssysteem met hernieuwbare energie tijdens de renovatie van een oud gebouw, moet u de volgende vragen stellen.

Is er goede isolatie aanwezig?

De beste verwarming helpt u niet als de opgewekte energie meteen weer verloren gaat via de muren of lekke ramen. Daarom kan een warmtepomp alleen efficiënt zijn als er tegelijkertijd passende isolatiemaatregelen worden getroffen als onderdeel van de energetische renovatie. Naast een goed geïsoleerde gevel moeten ook de ramen en deuren dicht zijn.

Zijn er voldoende grote verwarmingsoppervlakken in de kamers?

De radiatoren moeten passen bij de nieuwe verwarming en in staat zijn om de gewonnen warmte gelijkmatig en efficiënt te verdelen in de ruimte. Een warmtepomp werkt bijzonder efficiënt wanneer deze is aangesloten op een vloerverwarming. Zo’n verwarming kan ook overweg met lage aanvoertemperaturen. Als de oude radiatoren nog steeds geïnstalleerd zijn, zijn dienovereenkomstig hogere oppervlaktetemperaturen en hoge aanvoertemperaturen nodig. Maar is het echt de moeite waard om de bestaande radiatoren te vervangen? Dit gaat namelijk gepaard met aanzienlijk hogere kosten voor de installatie van een moderne warmtepomp.

Als de bestaande radiatoren in het gebouw erg groot zijn, kunnen de aanvoertemperaturen dienovereenkomstig worden verlaagd. Een alternatief kunnen ook speciale warmtepompradiatoren zijn, die zijn uitgerust met kleine ventilatoren die de lucht uit de kamer door de verwarmingsoppervlakken leiden. Bovendien is er de mogelijkheid om de nieuwe verwarming in huis hydraulisch in evenwicht te brengen.

blank

Welk Systeem is het Juiste in een Oud Gebouw?

Naast de aanvoertemperatuur hangt het ook af van het type systeem waarvoor u kiest. Er zijn verschillende soorten warmtepompen die in aanmerking kunnen komen voor retrofitting in een oud gebouw. Water-water-warmtepompen halen het grootste deel van de verwarmingswarmte uit het grondwater, dat vaak zeer hoge temperaturen heeft. Om toegang te krijgen tot dit grondwater moet er een put op het perceel worden gebouwd. Ideaal gezien is er al zo’n toegang aanwezig.

Een interessant alternatief zijn Sole-water-warmtepompen, die de aardwarmte gebruiken als warmtebron. Hiervoor moeten gespecialiseerde bedrijven aardcollectoren of aardsondes in de grond plaatsen, waarvoor een onbebouwd gebied in de tuin of op het terrein aanwezig moet zijn. Voor de boringen moeten de nodige vergunningen worden verkregen.

De derde variant zijn lucht-water-warmtepompen, ook wel luchtpompen genoemd. De benodigde milieu-energie wordt uit de buitenlucht gehaald. Zelfs bij zeer lage temperaturen in het koude seizoen kunt u met deze oplossing nog efficiënt verwarmen.

blank

Warmtepomp in een Oud Gebouw: Deze Kosten Moet U Verwachten

Wie een warmtepomp wil inbouwen in een bestaand huis of een bestaand gebouw, moet rekening houden met hoge aanschafkosten. Naast de kosten voor de warmtepomp, die zeker in de vijfcijferige range kunnen liggen, moeten mogelijk ook de radiatoren in het oude gebouw worden vervangen. Een expert moet beoordelen in welke gevallen dit nodig is. Echter, er zijn ook aantrekkelijke subsidies beschikbaar voor renovators die de energetische status van hun oude gebouw willen verbeteren.

Heeft u nog meer vragen?

Is een Nieuw Verwarmingssysteem in een Oud Gebouw de Moeite Waard?

Of een luchtwaterpomp in een oud gebouw de moeite waard is of niet, moet individueel worden afgewogen. De aanvoertemperaturen op zeer koude dagen zijn een goede indicator of de investering de moeite waard is. Het vervangen van oude radiatoren door vloerverwarming is niet noodzakelijk. De voor de werking van de pomp benodigde elektriciteit kunt u ook uit zonne-energie halen en zo het stroomverbruik verminderen, we schreven meer in dit artikel. Een goede planning is essentieel, zowel in oude als nieuwe gebouwen. Overheidssteun vermindert in elk geval de aanschafkosten en vergemakkelijkt de beslissing.

Wilt u investeren in een warmtepomp voor warm water? Dan staan we graag voor u klaar. U kunt telefonisch contact met ons opnemen via +31 6 84 81 77 83 of ons bereiken via ons contactformulier. Voor een vrijblijvende update kunt u ons volgen op onze social media-kanalen zoals Instagram of Facebook. Op deze kanalen informeren we regelmatig over belangrijke nieuws en aanbiedingen.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod