Warmtepomp installeren: Dit moet u in acht nemen

Warmtepomp achteraf inbouwen

In oudere gebouwen is vaak nog een verwarming aanwezig die op gas of olie draait. Deze verouderde verwarmingssystemen zijn enerzijds schadelijk voor het milieu en anderzijds nemen de kosten voor fossiele brandstoffen toe. Zelfs voor experts is het moeilijk om de ontwikkeling van deze kosten te voorspellen. Veel eigenaren van bestaande gebouwen overwegen daarom hun oude gasverwarming te vervangen door een warmtepomp om zo de technologie van het huis te moderniseren en op lange termijn verwarmingskosten te besparen. In dit artikel hebben we samengevat wanneer het verwarmen met hernieuwbare energie de moeite waard is, welke kosten u kunt verwachten voor een warmtepomp en onder welke omstandigheden het zinvol is om van verwarming te wisselen.

Onderwerpen op deze pagina:

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp ten opzichte van een conventionele verwarming?

In vergelijking met een gasverwarming werkt een warmtepompverwarming niet op fossiele brandstoffen, maar gebruikt het energie uit de omgeving als warmtebron. Dit kan de buitenlucht, de aarde of het grondwater zijn. Deze energie is altijd gratis en onuitputtelijk beschikbaar – zelfs bij zeer lage buitentemperaturen. In veel steden zijn er voordelige elektriciteitstarieven beschikbaar voor het gebruik van een elektrische warmtepomp. Om op elektriciteitskosten te besparen, kan de nieuwe warmtepomp ook gecombineerd worden met een zonnepaneelsysteem op het dak. Meer over dit onderwerp kunt u hier lezen. Daarnaast bieden deze systemen een hoge operationele betrouwbaarheid, een lage CO2-uitstoot en een snelle terugverdientijd. Bovendien wordt u onafhankelijker van de elektriciteitsprijzen van openbare leveranciers. Uiteindelijk nemen de beschikbare hulpbronnen van de aarde steeds verder af – het gebruik van hernieuwbare energie is zeer toekomstbestendig.

blank

Warmtepomp achteraf inbouwen: Wanneer is het de moeite waard?

Bij een geplande nieuwbouw is verwarmen met alternatieve energiebronnen inmiddels de standaard. Maar ook eigenaren van bestaande gebouwen en oudere huizen profiteren van het vervangen van de oude verwarming door de nieuwste verwarmingstechnologie. Energetische renovatie kan worden gesubsidieerd door de overheid, u verhoogt de waarde van het gebouw en vermindert op de lange termijn het elektriciteitsverbruik. Om ervoor te zorgen dat deze investering op de lange termijn rendabel is, moeten echter enkele voorwaarden worden vervuld.

Heeft u nog andere vragen?

Aan deze voorwaarden moet worden voldaan bij het vervangen van de verwarming

 • Goede isolatie
  In ongerenoveerde oudere gebouwen is het vaak zo dat muren niet voldoende geïsoleerd zijn. Om de nieuwe verwarming zinvol en energie-efficiënt te laten functioneren, is een goede thermische isolatie noodzakelijk. Als de isolatie sterk verouderd is, gaat er te veel warmte verloren die duurzaam wordt gegenereerd, en moet u overwegen om een energetische renovatie uit te voeren.
 • Radiatoren met een lage aanvoertemperatuur
  In de meeste gevallen is het de moeite waard om de oude radiatoren, die geïnstalleerd zijn voor de werking van de oude olie- of gasverwarming, te vervangen. Zogenaamde lage-temperatuur verwarmingssystemen zoals vloerverwarming hebben een lagere aanvoertemperatuur dan de bestaande radiatoren. Als de aanvoertemperatuur laag is, verbruikt het warmtepompsysteem ook minder elektriciteit. Hogere aanvoertemperaturen leiden daarentegen tot een hoger elektriciteitsverbruik. Wandverwarmingen hebben ook een lage aanvoertemperatuur en zijn daarom zeer efficiënt in combinatie met warmtepompverwarmingssystemen.
 • Voldoende ruimte
  Er moet voldoende ruimte beschikbaar zijn, hetzij in het huis, hetzij op het perceel, om de buiteneenheid te plaatsen. In een ouder gebouw is het raadzaam om het systeem in de kelder of in de stookruimte te plaatsen, zodat het geluid niet storend is. Voor buiteninstallatie moet een minimale afstand tot het naburige perceel worden gegarandeerd.
 • Zonnepanelen
  Een zonnepaneelinstallatie is niet strikt noodzakelijk, maar wel een logische toevoeging. De elektrische warmtepompverwarming heeft elektriciteit nodig om warmte uit de omgeving te halen en naar de kamers te leiden. Deze elektriciteit kan ofwel uit het net worden gekocht, of zelf worden opgewekt met een zonnepaneelsysteem.
blank

In bestaande gebouwen is een combinatie van fossiele en duurzame energiebronnen vaak zinvol. In dit geval wordt de bestaande verwarming (olieverwarming, gasverwarming of pelletverwarming) aangevuld met een warmtepompverwarming. De conventionele verwarming wordt alleen ingeschakeld wanneer de lucht-water warmtepomp of de geothermische warmtepomp zijn limieten bereikt. Dit resulteert in een innovatief totaalsysteem met een hoge efficiëntie.

Welke warmtepompen kunnen worden nageïnstalleerd?

Er zijn verschillende systemen die verschillende warmtebronnen gebruiken. Een van de populairste systemen zijn lucht-water-warmtepompen, omdat deze zeer weinig installatie-inspanning vereisen. De lucht-water-warmtepompen onttrekken thermische energie uit de omgevingslucht met behulp van ventilatoren en werken zeer efficiënt, zelfs bij lage buitentemperaturen. Daarnaast kunt u ook een brine-water-warmtepomp of grondwarmtepomp in een bestaand gebouw installeren.

De aardwarmte wordt bij een brine-water-warmtepomp uit de grond gehaald. Hiervoor moeten er ofwel grondcollectoren of grondsondes in de grond worden geplaatst, die de aardwarmte opnemen via een condensor en deze overdragen aan het verwarmingssysteem. Naast de grondwarmtepomp die gebruik maakt van aardwarmte, kunnen ook water-water-warmtepompen worden nageïnstalleerd. De water-warmtepomp onttrekt thermische energie uit het grondwater. De installatie hiervan is relatief complex omdat er, om toegang te krijgen tot het grondwater, vergunningsplichtige putten op het terrein moeten worden aangelegd.

Om te bepalen welke split-warmtepomp geschikt is, moet u naar de verwarmingsbelasting kijken. Voor een lucht-water-warmtepomp moet de verwarmingsbelasting onder de 15 kW liggen en voor een grondwarmtepomp onder de 20 kW. Het kan zinvol zijn om vooraf energetische renovaties uit te voeren met nieuwe thermische isolatie en nieuwe radiatoren. Bij een zeer hoge verwarmingsbelasting is het vaak raadzaam om een hybride systeem van warmtepomp en condensatieketel te installeren.

blank

Welke kosten zijn verbonden aan de installatie van een warmtepompsysteem?

De kosten voor de installatie zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals aanschafkosten, operationele kosten of elektriciteitskosten die nodig zijn voor de werking van de nieuwe verwarming. Bij de grondwarmtepomp en de grondwaterwarmtepomp komen bovenop de installatiekosten ook nog de kosten voor het aanboren van hernieuwbare energiebronnen in de vorm van putten of grondsondes. Deze kosten zijn niet van toepassing als u kiest voor een lucht-lucht-warmtepomp.

Om vooraf een indicatie te krijgen of de nieuwe verwarming rendabel is, kunt u de jaarlijkse prestatiefactor (JPF) berekenen. Deze waarde geeft aan hoeveel kilowattuur (kWh) warmte kan worden geproduceerd met een geïnvesteerde kWh elektriciteit. Deel de elektriciteitsprijs door de verwachte jaarlijkse prestatiefactor. Als het resultaat lager is dan de huidige stookolie- of gasprijs, dan is het vervangen van de verwarming de moeite waard.

Heeft u nog andere vragen?

Blijf vrijblijvend in contact met ons via onze social media kanalen zoals Instagram of Facebook. Op deze kanalen informeren wij regelmatig over belangrijk nieuws en aanbiedingen. We horen graag van u!

U kunt ook een terugbelverzoek bij ons indienen. We horen graag van u!

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod