Lucht-Lucht Warmtepomp: Alles wat u moet weten

Lucht-Lucht Warmtepomp: Milieuvriendelijke verwarmingsoplossing voor besparingen

Een lucht-lucht warmtepomp is niet alleen ideaal om verwarmingskosten te besparen, maar ook om het milieu te sparen. In dit artikel onthullen we wat het onderscheidt van andere warmtepompen, de voor- en nadelen en vooral de kosten van de aanschaf.

Onderwerpen op deze pagina:

Wat is een lucht-lucht warmtepomp?

Veel warmtepompen hebben een circulatiesysteem met een koelmiddel dat warmte-energie aan een ruimte afgeeft. De lucht-lucht warmtepomp is anders omdat het geen circulatie van koelmiddel vereist. In plaats daarvan worden ventilatoren gebruikt om buitenlucht aan te zuigen en de binnenlucht te verwarmen.

Heeft u nog meer vragen?

Met een lucht-lucht warmtepomp heeft u een vereenvoudigd verwarmingsconcept en kunt u gedeeltelijk afzien van radiatoren. Tegelijkertijd zijn de totale kosten van een lucht-lucht warmtepomp lager, omdat de stookkosten laag zijn. Dit brengt weer voordelen met zich mee voor het milieu en het klimaat.

Let op:
Onder de term luchtwarmtepomp vallen zowel de lucht-lucht warmtepomp als de lucht-water warmtepomp. Beide pompen winnen warmte uit de lucht. In tegenstelling tot de lucht-water warmtepomp brengen lucht-lucht warmtepompen de warmte echter niet via een verwarmingswatersysteem in huis, maar met behulp van de lucht. Daarom worden deze verwarmingen ook wel luchtwarmtesystemen genoemd.

De energiebron is de buitenlucht, of beter gezegd, de afvoerlucht van uw huis of appartement. Hierdoor kunnen lucht-lucht warmtepompen een onderdeel zijn van een krachtig luchtbehandelingssysteem (KWL). Als een omkeerbare werking wordt toegevoegd, kunnen sommige lucht-lucht warmtepompen ook airconditioners vervangen.

blank

Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp?

Hoe de pomp precies werkt, leggen we uit aan de hand van drie eenvoudige stappen:

 1. De warmte van de gebruikte binnenlucht wordt opgenomen en overgedragen aan de aangezogen verse lucht. Hiervoor wordt een zogenaamde platenwarmtewisselaar of lucht-lucht warmtewisselaar gebruikt.
 2. Met behulp van een luchttoevoerverwarmer wordt de verwarmde toevoerlucht vervolgens op kamertemperatuur gebracht en via het ventilatiesysteem verdeeld.
 3. Door gebruik te maken van warmteterugwinning wordt verbruikte, warme binnenlucht afgevoerd en opnieuw gebruikt als energiebron voor de warmtepomp. Tot 90 procent van deze warmte kan zo worden hergebruikt in goed geïsoleerde huizen.
blank

Wat zijn de voor- en nadelen?

De lucht-lucht warmtepomp heeft een eenvoudige constructie omdat deze geen waterdragende systemen gebruikt.

Helaas heeft de luchtwarmte ook enkele nadelen. Helaas is het rendement van de warmtepomp en daarmee de prestatie lager dan bij andere pompen en is het alleen geschikt voor nieuwbouwprojecten die nauwkeurig zijn gepland. Een optimale isolatie is een vereiste voor betrouwbare verwarming, zelfs in de winter.

Voordelen van de warmtepompNadelen van de warmtepomp
Eenvoudige constructieAlleen zinvol voor nieuwbouw
Mogelijkheid tot airconditioningGoede isolatie is een must
Lage CO₂-uitstootGeen warmwatervoorziening
Warmteterugwinning bij gecontroleerde ruimteventilatieOnderhoudsintensief
Besparing door combinatie met fotovoltaïsch systeemGeluidsniveau tot 50 dB (gelijk aan het geluidsniveau van een normaal gesprek)

Zijn er specifieke vereisten voor het gebruik?

Lucht-lucht warmtepompen worden minder geïnstalleerd dan andere warmtepompverwarmingssystemen. Ze zijn voornamelijk geschikt voor passieve of energiezuinige woningen, omdat lucht minder efficiënt is dan water. Het is dus logisch dat luchtverwarmingssystemen populairder zijn op bredere breedtegraden met een hogere gemiddelde temperatuur en lagere verwarmingsbehoeften.

Sommige luchtverwarmingssystemen hebben daarom een luchtbuis om de buitenlucht voor te verwarmen en zo de efficiëntie te verhogen. Deze verwarmingstechniek wordt steeds populairder in de DACH-regio en Midden-Europa. Ook zijn de omstandigheden beter naarmate de isolatiestandaard van het gebouw hoger is. Daarom kan een zorgvuldig geplande passieve of energiezuinige woning niet alleen efficiënt, maar ook betaalbaar en betrouwbaar worden verwarmd met dit type warmtepomp.

Helaas is een lucht-lucht warmtepomp minder geschikt voor oudere gebouwen, omdat er eerst renovatiewerkzaamheden moeten worden uitgevoerd voordat deze kan worden gebruikt. Dit is niet alleen arbeidsintensief, maar ook kostbaar. Op onze website vindt u echter veel andere alternatieven waarover wij u graag adviseren.

blank

Wat kost zo’n pomp en is de investering de moeite waard?

Eerst het goede nieuws: omdat de pomp zeer eenvoudig te installeren is, zijn de installatiekosten veel lager dan bij andere pompen. Zo beginnen de goedkopere apparaten met een lage capaciteit in het midden van de vier cijfers en overschrijden ze pas de 10.000 euro grens bij hoogwaardige apparaten waarbij de installatie vaak is inbegrepen. Als u een lucht-warmtepomp wilt kopen, krijgt u hier een gedetailleerd overzicht van de kosten van de lucht-lucht warmtepomp:

Aanschaf8.000 tot 10.000 €
Ventilatiesysteem (vereiste voor luchtverwarming)3.000 tot 6.000 €
Installatie3.000 tot 6.000 €
Totale kosten voor ventilatie, klimaat en verwarming14.000 tot 22.000 €

Heeft u nog meer vragen?

Welke alternatieven zijn er? 

Het grootste verschil tussen luchtverwarming en andere elektrische warmtepompen zit in de vorm van verwarmen: bij luchtverwarming gebeurt de warmteverdeling gedeeltelijk via een verwarmingswatersysteem. Met vloerverwarming kunt u een efficiëntie bereiken met een voorlooptemperatuur van 35 graden. De volgende modellen zijn alternatieven:

VerwarmingVoordelen
AardwarmtepompZijn seizoensonafhankelijk dankzij een constante bodemtemperatuur. Hoge prestaties dankzij JAZ-waarde van 4 en hoger.
Water-Water WarmtepompZijn seizoensonafhankelijk dankzij geringe temperatuurverschillen gedurende het hele jaar. Zeer hoge prestaties bij een JAZ-waarde van 4,5 en hoger.
Lucht-Water WarmtepompVoordelig en eenvoudig te installeren. Ook de locatie van plaatsing is flexibel.

Conclusie: Lucht-Lucht Warmtepomp voor uw eigen woning

Een lucht-lucht warmtepomp is een levenslange investering die de moeite waard is. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen als u vragen heeft of op zoek bent naar alternatieven.

U kunt ons telefonisch op +31 6 84 81 77 83 en via ons contactformulier. U kunt ook een terugbelafspraak met ons maken. Voor een vrijblijvende update kunt u ons volgen op onze social media-kanalen zoals Instagram of Facebook. Op deze kanalen informeren we regelmatig over belangrijke nieuws en aanbiedingen.

We horen graag van u!

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod