Hoe warm mag het zijn in een kantoor? Wij leggen het uit!

Airconditioning op kantoor: Hoe kiest u de beste oplossing voor uw bedrijf?

U kent het vast wel in de zomer: het zweet loopt over uw rug en het denken wordt moeilijk. Maar u bent niet aan het sporten, aan zee of aan het meer, maar zit op kantoor. Geen wonder dat veel werknemers zich afvragen “Hoe warm mag het zijn in een kantoor?”. Want werken bij broeierige hitte is een verschrikking. Wij vertellen u vanaf welke temperatuur u niet meer hoeft te werken.

Heeft u nog meer vragen?

Onderwerpen op deze pagina:

Zijn er wettelijke regels over de temperatuur op kantoor?

Natuurlijk worden werknemers op hun werkplek beschermd. Volgens de Arbeidsomstandighedenregeling moeten leidinggevenden maatregelen nemen bij een kamertemperatuur van 26 graden of hoger op kantoor.

Deze maatregelen omvatten ventilatoren, airconditioning, zonwering of zonwerend glas. Verfrissende drankjes kunnen ook een onderdeel zijn. Maar dat betekent niet dat u als werknemer het recht heeft om bij hitte gewoon uw pen neer te leggen en naar huis te gaan.

Er is slechts één uitzondering: als de kamertemperatuur op kantoor boven de 30 graden stijgt, uw werkgever er niets aan doet en u door de hitte in gevaar bent. Dit geldt voor u als u al op leeftijd bent, gezondheidsproblemen heeft of zwanger bent.

blank

Is er zoiets als hittevrij op kantoor?

Hittevrij zoals vroeger op school bestaat niet. Want in feite mag een werkgever zelf bepalen waar de medewerkers werken. Hete plaatsen zijn niet uitgesloten van deze regel. Ook is geen enkele werkgever verplicht om airconditioning te installeren. Hoe hij uiteindelijk de hitte vermindert, is aan hem.

Officieel wordt het kantoor beschouwd als een ongeschikte werkruimte als de thermometer 35 graden aangeeft. Hier moet de werkgever tegenmaatregelen nemen. Naast de eerder genoemde maatregelen komen er meestal zogenaamde luchtdouches, watergordijnen en eventueel hittebeschermende kleding bij.

Als uw werkgever echter geen middelen en manieren heeft om de hitte te verminderen, dan heeft u als werknemer het recht om een alternatieve werkruimte te eisen. Als dat ook niet gaat, mag u de werkplek verlaten.

Hoe warm mag het zijn in een kantoor? Vanaf hoeveel graden mag men niet meer werken – alle feiten in één oogopslag:

 • Hittevrij op kantoor bestaat niet – zelfs niet bij hoge temperaturen. Tenzij uw baas geen alternatief heeft om de temperaturen te verlagen.
 • Kantoortemperatuur: Vanaf 26 graden moet de werkgever handelen, vanaf 30 graden mogen medewerkers die bescherming nodig hebben vertrekken. Vanaf 35 graden is de werkplek niet meer geschikt om te werken. De werkgever is dan verplicht om te handelen.
 • Er zijn geen gereguleerde of wettelijk vastgelegde tegenmaatregelen. Dit betekent dat de werkgever niet verplicht is om airconditioning te installeren.
blank

Wat te doen om hete zomerdagen op kantoor draaglijk te maken?

Maar wat kunt u nu doen als de temperatuur op kantoor stijgt? Allereerst kunt u bij flexibele werktijden ’s ochtends werken in plaats van ’s middags. En als dat niet lukt, ventileer dan direct in de ochtend en open eventueel het raam in het kantoor ernaast, zodat er tocht ontstaat.

Vooral in de ochtend, als de temperaturen nog koeler zijn, kunt u de hitte hierdoor aanzienlijk verminderen. Als het op uw werk is toegestaan en in uw branche geen faux pas is, draag dan ook luchtige kleding.

Dit omvat jurken, rokken, korte broeken, korte overhemden en stoffen schoenen. Zolang de dresscode het toelaat en u er niet uitziet alsof u rechtstreeks van het strand komt, bent u aan de veilige kant.

Drink, drink, drink – als dat moeilijk is, mogen het ook spritzers zijn. Of u kunt uw water “inenten” met sinaasappel, citroen of gember. Bij het eten moeten het lichte gerechten zijn. Dit omvat soepen, salades of groenten. Fastfood is hier de slechtste keuze.

blank

Voor werkgevers: Airconditioning tegen de hitte op kantoor

Alle maatregelen die u en uw werknemers zelfstandig kunnen nemen, hebben we hierboven gepresenteerd. Misschien is dat echter nog niet genoeg voor u. Dan kunnen airconditioners een langetermijnalternatief zijn. Maar welk systeem moet u kiezen? Er zijn zowel split-systemen als mobiele airco’s.

De mobiele airconditioning units hebben als voordeel dat ze gemakkelijk te installeren zijn en flexibel kunnen worden gebruikt in de verschillende kantoorruimtes. Hierdoor kunnen afzonderlijke kantoren achtereenvolgens of naar behoefte gekoeld worden.

In tegenstelling tot split-systemen hebben mobiele airconditioning units geen binnen- en buitenunit en is er geen boring in de buitenmuur nodig. Mobiele airconditioning is daarom perfect voor airconditioning-beginners en/of wanneer slechts enkele kantoorruimtes op een paar dagen per jaar gekoeld moeten worden. Bovendien zijn ze voordelig in aanschaf.

Natuurlijk hebben mobiele airconditioning units ook nadelen. Ze werken bij lange na niet zo efficiënt als split-systemen en verbruiken aanzienlijk meer stroom – zelfs als een mobiele airconditioning unit een zeer goed energielabel heeft. Als u dus veel ruimtes moet koelen, dan zijn split-systemen de apparaten van uw keuze – vooral omdat deze stil zijn in gebruik en uw werknemers niet storen of afleiden tijdens het werk. Op onze adviespagina vindt u overigens nog veel meer informatie over airconditioning.

blank

Conclusie: Hoe warm mag het zijn in een kantoor?

In dit artikel heeft u antwoorden gekregen op de vraag “Hoe warm mag het zijn in een kantoor?” We hebben ook manieren gepresenteerd om de hitte te verminderen. Misschien overweegt u wel een airconditioning aan te schaffen en heeft u nog open vragen?

Heeft u nog meer vragen?

Wij helpen u graag met onze expertise: Als gespecialiseerd bedrijf voor de installatie van koel- en klimaattechniek brengen we gedegen vakkennis mee en kunnen we u bij bijna alle zorgen helpen.

Daarnaast bieden wij u een vaste en normconforme installatie van uw airconditioning aan – uiteraard met een uitgebreid advies vooraf en altijd met een kostenraming. U kunt ons bereiken via ons contactformulier of van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur telefonisch op +31 6 84 81 77 83. Blijf vrijblijvend met ons in contact via onze sociale media-kanalen zoals Instagram of Facebook. Op deze kanalen informeren wij regelmatig over belangrijke nieuwtjes en aanbiedingen.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod