Een airconditioning voor thuis: soorten, installatie en kosten

Het selecteren van de juiste airconditioning voor uw huis: Een uitgebreide gids over de voordelen en overwegingen

Een airconditioning voor uw huis zorgt niet alleen voor fysiek welzijn en ontspannen nachten tijdens aanhoudende hittegolven, maar kan ook worden gebruikt voor het verwarmen van uw eigen vier muren. Het past niet alleen de kamertemperatuur aan, maar verbetert ook de luchtkwaliteit. Welke airconditioning het beste bij u past, welke voordelen het biedt en wat u moet overwegen voor de installatie en het gebruik, wordt in dit artikel beschreven.

Onderwerpen op deze pagina:

Hoe werkt een airconditioning voor het huis?

Een airconditioning voor het huis zuigt de warme kamerlucht aan en onttrekt er de thermische energie aan. Daarna blaast het de aangenaam koele lucht, gereinigd door microfilters, via een koelmiddelcircuit weer uit. Een apparaat dat koude produceert, genereert ook warmte, die moet worden afgevoerd. Afhankelijk van het model kan dit gebeuren samen met de warme kamerlucht via een afvoerslang op het airconditioningapparaat of via een aparte externe eenheid.

Een airconditioning kan ook verwarmen. Veel moderne apparaten kunnen in de winter ook als verwarming worden gebruikt en efficiënt en milieuvriendelijk worden gecombineerd met warmtepomptechnologie.

blank

Wat pleit voor een airconditioning?

De regio lijdt onder klimaatverandering. De meest frequente recordzomers van meer dan 40°C vonden plaats in de laatste 20 jaar.

Deze hitte maakt mensen zowel op het werk als thuis moe. Ze voelen zich lusteloos en moe en slapen slecht, wat een grote impact heeft op het fysieke welzijn.

Interieurs worden vaak verwarmd door de zon – afhankelijk van de oriëntatie van het gebouw, de isolatie, de gebruikte bouwmaterialen, het gebruik van elektrische apparaten en de geografische omstandigheden kunnen interieurs in de zomer sterker of zwakker opwarmen.

Dankzij een airconditioning of een klimaatregelaar in huis kan er een comfortabel binnenklimaat worden bereikt en daarmee ook meer levenskwaliteit.

Welke soorten airconditioning voor het huis zijn er?

Er wordt gesproken over drie verschillende soorten airconditioning:

Het monoblokapparaat

Een monoblokapparaat is mobiel – alle componenten bevinden zich in het apparaat, dat werkt met een afvoerslang.

Voor- en nadelen van het monoblokapparaat

Voordelen:

 • Compact
 • Gemakkelijk te installeren
 • Relatief goedkoop om aan te schaffen
 • Verschillende kamers in het huis kunnen na elkaar worden gekoeld
 • Geen kernboring door de buitenmuur nodig
 • Geen onderhoud door vakmensen nodig

Nadelen:

 • Hogere bedrijfskosten
 • Zeer luide bedrijfsgeluiden
 • De afvoerslang heeft een uitgang naar buiten nodig via een kier in het raam of de deur, waardoor warme lucht naar binnen kan komen. Hierdoor stijgt het stroomverbruik en kan de lucht niet optimaal worden gekoeld
blank

Single-splitapparaat

Bij deze airconditioning voor het huis zijn de apparaatcomponenten verdeeld over een binnen- en een buiteneenheid, waardoor de luide geluiden buiten plaatsvinden. Het werkt efficiënter dan monoblokken, maar kost ook meer om aan te schaffen. Bovendien bevat het gevaarlijke koelmiddelen en mag het alleen door vakmensen worden geïnstalleerd.

Voordelen en nadelen van het single-splitapparaat

Voordelen:

 • Korte koelmiddelleidingen, waardoor het apparaat efficiënt werkt
 • Defecten kunnen snel worden opgespoord
 • Bij uitval van de airconditioning is slechts één kamer betrokken
 • Biedt aanzienlijk snellere koeling dan het monoblokapparaat
 • Lagere elektriciteitskosten

Nadelen:

 • Kan alleen op een binneneenheid worden aangesloten
 • Voor meerdere kamers zijn meerdere buiteneenheden nodig
 • Kan alleen door vakmensen worden geïnstalleerd
 • In een huurwoning is toestemming van de verhuurder nodig
 • Buren kunnen zich gestoord voelen door het geluid buiten
blank

Multi-splitapparaat

Een multi-split airconditioning werkt als een single-split apparaat, maar er kunnen meerdere binneneenheden worden aangesloten op de buiteneenheid. Deze kunnen individueel worden gecontroleerd.

Voordelen en nadelen van het multi-splitapparaat

Voordelen:

 • Koeling van meerdere kamers met één buiteneenheid mogelijk
 • Mooiere gevel, omdat slechts één apparaat aan de buitenmuur hoeft te worden geplaatst
 • Uitbreidingsmogelijkheden bestaan
 • Stil en efficiënt systeem
 • Fungeert in de winter deels ook als warmtepomp, waardoor de kamers zelfs kunnen worden verwarmd

Nadelen:

 • Hogere aanschafkosten
 • Lange koelmiddelleidingen, wat leidt tot een hogere koelmiddelbehoefte en verlies
 • Moeilijke lokalisatie van defecten door complexiteit van het systeem

Meer over de soorten airconditioning hebben we hier geschreven.

Wat u moet weten bij het installeren van een airconditioning in huis

Het is belangrijk dat u een split-airconditioning laat installeren door een gekwalificeerd bedrijf om de garantie te waarborgen.

Als u in een flatgebouw woont, is het verplicht om toestemming te vragen voor het installeren van vaste airconditioning. Voor een appartement moet eerst toestemming worden gevraagd aan de vereniging van eigenaren voor de bouwkundige aanpassingen. Voor een huurwoning heeft u de toestemming van de verhuurder nodig.

Als u van plan bent om een nieuw huis te bouwen of uitgebreide renovaties uit te voeren, is het de moeite waard om vanaf het begin rekening te houden met airconditioning in huis. Achteraf zijn de inspanningen en voordelen vaak niet in verhouding tot elkaar.

blank

Airconditioning bij huisbouw: dit zijn uw mogelijkheden

Bij een nieuwbouwproject heeft u het voordeel dat u het systeem van tevoren optimaal kunt plannen en de bouwmaatregelen vanaf het begin kunt meenemen. Vaste split-toestellen zijn hier een goede optie omdat ze efficiënter en krachtiger werken.

Als eigenaar moet u zich afvragen of uw airconditioning het hele huis of slechts één kamer moet koelen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de grootte van de kamers, zodat ze optimaal gekoeld worden en er een aangenaam binnenklimaat ontstaat. Afhankelijk van waar de airconditioning geïnstalleerd wordt en hoe de kamers zijn gerangschikt, kunt u ervoor zorgen dat uw airconditioning meerdere kamers tegelijk van koele lucht voorziet.

Warmtepompen en split-airconditioning systemen zijn vergelijkbaar in opbouw en hebben dezelfde basisprincipes, waardoor ze als alternatief voor airconditioning kunnen worden gebruikt. Klimaatwarmtepompen kunnen verwarmen en koelen, maar de koelcapaciteit is lager dan bij een airconditioning en er is geen ontvochtiging, filtering en luchtverversing.

Heeft u nog meer vragen?

Hoe u een airconditioning in huis kunt upgraden

Ook bij het upgraden is een goede planning belangrijk. Het airconditioningsysteem moet afgestemd zijn op het huis, waarbij rekening moet worden gehouden met het vermogen, het aantal kamers, de positionering, het gewicht van de buiten- en binnenunits, de elektrische aansluitingen en de isolatie van het gebouw.

Als u een prefab huis heeft, kunt u ook hier airconditioning installeren. Vraag het beste aan uw prefab huisleverancier of deze een airconditioningpakket aanbiedt, dat misschien zelfs direct bij het huis past.

De kosten van huis-airconditioning

De kosten voor een airconditioning voor het huis variëren afhankelijk van het model. De kosten omvatten niet alleen de aankoop, maar ook de installatie, de bedrijfskosten en het onderhoud door gespecialiseerd personeel.

Kosten voor de aankoop van een airconditioning voor het huis

Monobloktoestellen, die niet geïnstalleerd hoeven te worden, zijn goedkoop in aankoop en kosten tussen de 200 en 800 €.

Vast geïnstalleerde apparaten zoals de single-split installatie zijn verkrijgbaar voor ongeveer 600 tot 2.000 €, waarbij er extra kosten voor de installatie bijkomen, die ongeveer 1.300 tot 2.000 € bedragen. Voor een multisplit-installatie komen er per extra eenheid ongeveer 300 € en extra installatiekosten van maximaal 3.500 € bij.

Op de lange termijn zijn de bedrijfskosten van een split-airconditioning in het huis aanzienlijk lager dan bij monoblokken of andere draagbare airconditioningstoestellen.

blank

Voorbeeldberekening wanneer de airconditioning in bedrijf is

Een airconditioning die in de zomer twee maanden lang ongeveer acht uur per dag een kamer van 25 m² koelt, zou een draagbare airconditioning kunnen zijn met een nominaal vermogen van 2,5 kW. Dit komt neer op ongeveer 500 bedrijfsuren per jaar, waarbij het apparaat een stroomverbruik van ongeveer 800 watt heeft. Op dit moment kost een kilowattuur 36 cent.

0,8 kW x 500 uur = 400 kWh. Bij 36 cent per kilowattuur komt dit overeen met 144 €.

Dankzij de traploos instelbare inverter-technologie heeft een split-airconditioning in het huis bij gelijk vermogen slechts 500 watt nodig en zou volgens onze berekening slechts 90 € per jaar kosten.

Het onderhoud en de reiniging van een airconditioning in huis

Uw airconditioning moet lang en efficiënt werken. Daarom moet deze minstens elke twee jaar worden onderhouden, bij langer gebruik zelfs jaarlijks.

Het is belangrijk dat de binnenunit van het apparaat regelmatig wordt gereinigd tijdens de zomer om de vorming van schimmel en ziektekiemen te voorkomen. U kunt dit zelf doen, terwijl de buitenunit van de airconditioning moet worden schoongemaakt door een professional, aangezien deze ook de leidingen test en indien nodig het koelmiddel bijvult. Het is het beste om het apparaat voor en na elke zomer grondig te reinigen. Het kan een garantievoorwaarde van de fabrikant zijn dat er regelmatig professioneel onderhoud wordt uitgevoerd.

Heeft u nog meer vragen?

Conclusie

Airconditioning in huis zorgt voor een comfortabel binnenklimaat. De zomers in Nederland worden gemiddeld warmer en daarom is de aanschaf van een airconditioning die de hete dagen draaglijk maakt, maar die ook voor verwarming kan worden gebruikt, de moeite waard. Bij Klivatec adviseren we u graag bij het kiezen van de juiste airconditioning. Met onze handige airconditioner-configurator kunt u bovendien heel gemakkelijk een persoonlijke offerte maken voor uw klimaatoplossing.


CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod