Klimaatregelaar kopen: Gids voor juiste keuze

Klimaatregelaar kopen

Moderne klimaatregelaars kunnen tegenwoordig veel meer dan alleen een ruimte koelen. Ze kunnen de luchtkwaliteit verbeteren, zijn effectief tegen ziekteverwekkers en kunnen zelfs warmte genereren. Inmiddels hebben veel verschillende fabrikanten zich gespecialiseerd in de productie van complexe klimaatsystemen. Wat u in overweging moet nemen bij het kopen van een klimaatregelaar, hebben we voor u samengevat in dit artikel.

Heeft u nog meer vragen?

Onderwerpen op deze pagina:

blank

Klimaatregelaar kopen: Welke airconditioning is de juiste?

Er zijn verschillende soorten moderne airconditioningsystemen. In essentie maakt men onderscheid tussen de volgende systemen:

Mobiele airconditioning

Een mobiele airconditioning wordt ook wel een Monoblock-airconditioning genoemd. In de mobiele airconditioning zijn alle componenten in één eenheid ingebouwd. Daarom kan een Monoblock-airconditioning alleen de ruimte koelen waarin deze is geplaatst. Een groot nadeel van de mobiele airconditioning is dat het ontstane condenswater via een afvoerslang door het geopende raam moet worden geleid. Hierdoor zijn Monoblock-klimaatregelaars minder efficiënt dan Split-apparaten. Een mobiele airconditioning is ook alleen geschikt voor kleine ruimtes.

Split-airconditioning

Singlesplit-airconditioners behoren, in tegenstelling tot de mobiele airconditioning, tot de centrale airconditioningssystemen. Ze bestaan uit twee delen: de binnenunit en de buitenunit. Deze twee eenheden worden bij een Split-airconditioner verbonden via koelmiddelleidingen die een koelcircuit creëren. De meeste Split-airconditioners kunnen niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Het koelmiddel wordt door de cyclus van binnen naar buiten getransporteerd en verandert tussendoor van aggregatietoestand. Door de aangezogen warme lucht in de ruimte verdampt het, wordt het in gasvorm door de compressor geleid, vervolgens gekoeld door een ventilator en daarna weer vloeibaar gemaakt.

Multisplit-airconditioning

Een Multi-Split-airconditioning werkt volgens hetzelfde principe als de Singlesplit-airconditioning. Het verschil zit hem er alleen in dat meerdere binnenunits met de buitenunit kunnen worden verbonden. Hierdoor is het mogelijk om met één airconditioningsysteem meerdere ruimtes te klimatiseren, zelfs met verschillende koelcapaciteit.

Bij de aankoop van een klimaatregelaar kunt u kiezen uit verschillende binnenunits. Vooral de wandunit, die u onopvallend in de ruimte kunt integreren, is erg populair. Daarnaast zijn er ook plafondunits, staande kisten en kanaalapparaten beschikbaar. Meer over dit onderwerp kunt u hier lezen.

blank

Hoe hoog moet het koelvermogen zijn?

Als u een airconditioner voor uw huis koopt, moet u vooraf het benodigde koelvermogen nauwkeurig bepalen. Dit koelvermogen kan individueel variëren van kamer tot kamer, afhankelijk van of u met het klimaatregelaar eerder kleine of grote kamers wilt koelen. Naast de kameromvang spelen ook de plafondhoogte en het aantal ramen in de te koelen ruimte een belangrijke rol bij het berekenen van het koelvermogen. Als schatting voor het benodigde koelvermogen kunt u ongeveer 60 tot 100 watt per m² oppervlakte aanhouden. Het is belangrijk dat u het koelvermogen voor uw kameromvang niet te laag inschat, omdat u anders de gewenste temperatuur in de kamer niet kunt bereiken. Er wordt onvoldoende koude lucht door het apparaat gegenereerd.

blank

Welke functies zijn belangrijk voor u in uw klimaatregelaar?

Om een comfortabel klimaat in uw kamer te creëren, bouwen fabrikanten steeds nieuwe functies in de airconditioning. Naast koelen heeft het klimaatregelaar ook de functie van verwarming, wat vooral handig is in de overgangsperiode.

 • Afstandsbediening
  De meeste airconditioners hebben tegenwoordig een afstandsbediening voor comfortabel gebruik. Als alternatief is er voor sommige systemen ook een app beschikbaar waarmee alle instellingen onderweg kunnen worden gedaan.
 • Timer
  Een timer is handig als u het systeem wilt programmeren op uw dagelijkse routine.
 • Bewegingssensor
  Sommige airconditioners hebben een bewegingssensor. Hierdoor kunnen ze detecteren of en waar mensen zich in de kamer bevinden en de luchtstroom dienovereenkomstig regelen.
 • Fluistermodus
  Idealiter heeft uw klimaatregelaar een nachtmodus die het vermogen van het systeem vermindert naargelang het tijdstip van de dag. Zo worden onaangename geluiden tijdens het slapen vermeden.
 • Zelfreinigingsfunctie
  Bijzonder comfortabel is een airconditioner met zelfreinigingsfunctie. Stof en vuil worden verzameld in een apart vak dat alleen regelmatig geleegd moet worden.

Vaak worden airconditioners al in een set geleverd met de bijpassende accessoires. Een wandklimaatregelaarset bevat naast het buitentoestel ook de benodigde binnentoestellen en de koelmiddelleidingen. Indien gewenst kunt u ook Split-airconditioners kopen met een montageset, wat de installatie van het systeem aanzienlijk vergemakkelijkt. Over de installatie van het airconditioningsysteem hebben we hier geschreven.

blank

Airconditioners met invertertechnologie besparen op lange termijn energie

Als u een airconditioner koopt, let dan op het stroomverbruik en de energie-efficiëntie. We raden vooral systemen aan die koelen en verwarmen met de invertertechnologie. Inverters zijn in staat om de gebruikte energie aan te passen aan de daadwerkelijke behoefte. Omdat airconditioners met invertertechnologie niet continu op volle kracht draaien, wordt het energieverbruik met 30% verminderd in vergelijking met conventionele systemen.

Klimaatregelaars online kopen: Zo vindt u het beste aanbod

In onze online shop vindt u moderne airconditioners van verschillende aanbieders, uitgerust met de nieuwste technologieën. Maak gebruik van ons aanbod om individuele informatie te krijgen over het benodigde koelvermogen, de dimensionering en de juiste installatieplaats van de klimaatexperts. U kunt ook via ons een offerte aanvragen voor de levering en installatie van uw nieuwe airconditioner. De prijs voor onze installatiedienst hangt voornamelijk af van het aantal binnenunits. We nodigen u ook uit om gebruik te maken van onze airconditioningplanner.

Koop uw nieuwe airconditioner het beste direct online als set en gebruik onze multisplit-configurator om uw klimaatsysteem individueel aan te passen aan uw behoeften. Ons aanbod omvat ook warmtepompen, waarmee eveneens koeling en verwarming van uw kamers mogelijk is.

Ons competente team adviseert u graag telefonisch en schriftelijk. Wij begeleiden u gedurende het hele aankoopproces – van offerte tot installatie – en staan klaar om al uw vragen te beantwoorden. We zijn ook altijd beschikbaar via Instagram en Facebook.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod