Zonnepanelen in de tuin – voordelen, mogelijkheden en tips

Zonnepanelen in de tuin – voordelen, mogelijkheden en tips

Zonnepanelen in de tuin kunnen u vele voordelen bieden. Vaak is het zelfs de enige manier om betrouwbaar ter plaatse elektriciteit te verkrijgen. Niet altijd is er namelijk een aansluiting op het elektriciteitsnet of een lange verlengkabel beschikbaar. Vooral in zulke gevallen voorziet een tuin zonnepaneelinstallatie, met name tijdens de belangrijke lente- en zomermaanden, in de benodigde stroom. Dit stelt u in staat om bijvoorbeeld verlichting en pompen te kunnen gebruiken.

In dit artikel leggen we uit welke voordelen en mogelijkheden een fotovoltaïsche installatie in de tuin kan bieden. Daarna geven we praktische tips over hoe u de optimale omstandigheden kunt creëren voor goedkope zonne-energie.

Onderwerpen op deze pagina:

Zonne-energie is ideaal voor het voeden van uw tuin

Vaak is er geen ideale oplossing om een grote tuin van stroom te voorzien zonder deze ontsierend te maken. Niemand wil tenslotte lelijke kabels over het gras zien lopen. Maar welke alternatieven zijn er om een afgelegen tuinhuis betrouwbaar van stroom te voorzien?

Hier komt een efficiënt zonnepaneelsysteem voor de tuin om de hoek kijken. Dit kan praktisch overal worden geplaatst en kan ter plaatse voldoende stroom opwekken om de benodigde apparaten te kunnen gebruiken. Zelfs als aansluiting op het elektriciteitsnet mogelijk is, kan een zonnepaneelinstallatie de moeite waard zijn om de anders hoge stroomkosten iets te verlagen. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een zonnepaneelinstallatie voor hun tuin.

blank

Welk vermogen en formaat is voldoende voor mijn tuin?

Hoeveel vermogen u nodig heeft, hangt volledig af van uw persoonlijke behoeften. In de tuin zijn meestal slechts enkele kleine apparaten die van stroom moeten worden voorzien. De zonnepaneelinstallatie kan dus dienovereenkomstig kleiner zijn. Als u echter stroomverslindende apparaten zoals elektrische grasmaaiers, zagen of scharen wilt gebruiken, zal de stroombehoefte aanzienlijk toenemen.

In dat geval kan het ook zinvol zijn om een grotere zonnepaneelinstallatie in de tuin of het tuinhuis te plaatsen om de benodigde stroom te kunnen afnemen wanneer dat nodig is. Hetzelfde geldt voor koelkasten, kookplaten of waterkokers die mogelijk in het tuinhuis worden gebruikt. Een algemene uitspraak is dus meestal niet nuttig, omdat elke gebruiker zijn eigen eisen heeft.

Tip: Ga alle elektrische apparaten na die u in de tuin wilt gebruiken en noteer het stroomverbruik. Dit geeft u een eerste overzicht van hoeveel vermogen uw zonnepaneelinstallatie uiteindelijk (voortdurend) moet leveren.

Belangrijkste componenten van een zonnepaneelinstallatie

Elke zonnepaneelinstallatie bestaat uit dezelfde belangrijke componenten, zodat duurzame stroomopwekking überhaupt mogelijk is. Sommige van deze componenten zijn echter optioneel, afhankelijk van of u een energieopslag gebruikt of niet.

De belangrijkste componenten zijn:

 • Zonnepanelen: Het belangrijkste onderdeel zijn natuurlijk de zonnepanelen, die zonlicht omzetten in elektrische energie. Hoe meer panelen u plaatst en hoe hoger de zonnestraling, hoe meer stroom er kan worden opgewekt.
 • Omvormer: Een zonnepaneelinstallatie produceert in eerste instantie gelijkstroom, maar de meeste elektrische apparaten hebben wisselstroom nodig. De omvormer zet de opgewekte gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom.
 • Kabels: Om alle panelen met de omvormer en eventueel andere componenten te verbinden, zijn meestal meerdere kabels nodig. Deze transporteren de opgewekte stroom en leiden deze indien nodig naar de energieopslag.
 • Energieopslag: Als er stroom wordt opgewekt die niet kan worden gebruikt, kan deze worden opgeslagen voor later gebruik in een energieopslag. Dit kan u tal van voordelen bieden, die we in het volgende gedeelte nader zullen uitleggen.
 • Laadregelaar: Een regelmodule hoort in dit geval ook bij de installatie om de stroomvoorziening te beheren. Het verdeelt indien nodig automatisch de stroom naar het verbruiksapparaat of zorgt ervoor dat de energieopslag indien mogelijk voorzichtig wordt opgeladen.
blank

Zelfs ’s avonds genieten van uw eigen stroom – autark dankzij energieopslag

Een zonnepaneelinstallatie in de tuin kan tijdens de zonnige seizoenen betrouwbaar stroom opwekken, maar u heeft niet altijd op dat moment de volledige hoeveelheid nodig. Misschien wilt u na zonsondergang een lamp of waterpomp laten werken, maar er zijn dan geen zonuren meer. Ook overdag is er niet altijd voldoende zonneschijn gegarandeerd om alle benodigde apparaten van stroom te voorzien.

De oplossing voor dit probleem is: energieopslag. Deze kan de opgewekte stroom opslaan tijdens de productieve zonnedagen en -uren. Dit is dan beschikbaar voor u op een later tijdstip. Op deze manier kunt u ’s nachts gemakkelijk gebruik maken van uw goedkope en duurzame zonne-energie. Vaak is dit de enige manier om zelfs overdag een stabiele stroomvoorziening te garanderen, omdat de energieopslag vooral bij plotselinge bewolking kan bijspringen.

Voor de grootte of capaciteit is het raadzaam om te kijken naar de omvang van het systeem. Hoe meer vermogen uw zonnepaneelinstallatie in de tuin levert en hoe meer stroom u voor uw apparaten nodig heeft, des te groter moet de energieopslag zijn. Voor de kleine tuin is meestal een kleine opslag voldoende. Wie echter een televisie of waterkoker in de tuin wil gebruiken, moet kiezen voor een groter model.

Waar u de zonnepaneelinstallatie nog meer kunt plaatsen

Naast de tuin zijn er nog andere aantrekkelijke mogelijkheden om een zonnepaneelinstallatie gunstig te plaatsen. Steeds populairder worden bijvoorbeeld de daken van garages, gevels en zelfs balkons of balkonrelingen.

blank

Garagedak

Het dak van de garage leent zich uitstekend om het totale rendement van een huis verder te verhogen. Het is meestal weliswaar een plat dak, maar een zonnepaneelinstallatie kan dankzij verhoging toch efficiënt werken. Dit maakt het mogelijk om zowel de ideale hemelrichting als de perfecte hellingshoek te garanderen. De garage moet dus worden voorzien van een zonnepaneelinstallatie als het dak nog niet is uitgerust. Voor meer informatie kunt u hier verder lezen.

Gevel

Als verdere locatie komt ook steeds vaker de gevel in aanmerking. De opbrengst is misschien niet zo hoog als op het dak, maar gezien de stijgende stroomprijzen en dalende prijzen van zonnepanelen kan een aanschaf zelfs in dit geval de moeite waard zijn. Bovendien raken verticaal geplaatste zonnepanelen niet zo snel vervuild als panelen op het dak, wat een extra voordeel kan zijn. Meer informatie over het reinigen van fotovoltaïsche installaties vindt u hier.

Balkon

Zonnepanelen op het balkon zijn nog niet zo wijdverbreid, maar ook hier kan het op den duur een trend worden. Gewoonlijk wordt het buiten aan het balkonhek geplaatst, dus het lijkt op de oplossing aan de gevel. Nieuwe technologieën maken het zelfs mogelijk dat het hekwerk uit een zonnepaneelmodule bestaat. Dit levert dan extra stroom op en ziet er ook nog eens mooi uit.

Heeft u nog meer vragen?

Conclusie – zonne-energie in de tuin is zo veelzijdig

De stroomvoorziening in de tuin kan zelfs in het moderne digitale tijdperk uitdagend zijn. Als gevolg daarvan staan enthousiaste tuinders regelmatig voor hetzelfde probleem. Maar een efficiënte zonnepaneelinstallatie in de tuin kan precies de juiste oplossing zijn.

Kleine fotovoltaïsche systemen zijn goedkoop in aanschaf en gemakkelijk te installeren. Toch leveren ze vooral in de zomer, wanneer stroom het meest nodig is, betrouwbaar de benodigde energie aan al uw apparaten. Een energieopslag kan de zelfvoorziening van uw stroomvoorziening zelfs verder vergroten en de afhankelijkheid van zonuren verminderen. Dan staat uw stroom zelfs ’s nachts probleemloos tot uw beschikking.

Heeft u nog meer vragen over de zonnepaneelinstallatie in de tuin? Neem dan nu contact met ons op.


Bronnen:

https://www.gartenmagazin.net/solaranlage-garten-solarstrom/


CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod