Is het noodzakelijk om een PV-installatie schoon te maken?

Is het noodzakelijk om een PV-installatie schoon te maken?

Een zonne-installatie kan vooral tijdens zonnige zomertijden betrouwbaar stroom opwekken. Hierdoor kunt u ook grotere huishoudens probleemloos van stroom voorzien. Een PV-installatie kan dus met name een aantrekkelijk alternatief zijn vanwege de hoge stroomprijzen. Echter, volledige prestaties worden alleen gegarandeerd als de zonnepanelen niet worden beïnvloed door vuilophoping. Het is daarom belangrijk om uw PV-installatie regelmatig schoon te maken.

Onderwerpen op deze pagina:

Waarom uw zonne-installatie vervuild raakt

Er zijn talrijke redenen waarom uw zonne-installatie in de loop der tijd sterk kan vervuilen. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door verschillende weersomstandigheden en een aanzienlijke fijnstofbelasting. In het voorjaar blijven er veel pollen op het zonnepaneel liggen. In de herfst zijn het voornamelijk vallende bladeren die de zonnepanelen kunnen blokkeren.

Afhankelijk van de regio kan fijnstof na verloop van tijd een dikke laag vormen over het paneel en de prestaties aanzienlijk verminderen. Sneeuw kan daarentegen een probleem zijn bij langdurige periodes, omdat dit niet alleen een tijdelijke belemmering geeft. Hoewel de installatie zichzelf na het smelten van de sneeuw op een bepaalde manier reinigt doordat het water eenvoudig wegvloeit. Toch vervangt dit geen professionele reiniging.

blank

Waarom moet u uw PV-installatie schoonmaken?

De mate van vervuiling kan de prestaties van een PV-installatie aanzienlijk verminderen. Het zonlicht kan niet volledig doordringen tot de zonnecellen, waardoor er een schaduweffect ontstaat. In principe maakt het voor het zonnepaneel geen verschil of de lichtinval wordt belemmerd door schaduw of vuil. De gevolgen hiervan zijn in beide gevallen een lagere opbrengst.

Om de prestaties constant op een hoog niveau te houden, is het essentieel om uw PV-installatie regelmatig schoon te maken. Hierdoor garandeert u dat de installatie altijd het maximale totale rendement kan leveren. Aangezien de stroomopbrengst en de bijbehorende netinvoeding met vergoeding vaak onderdeel zijn van de rendementsberekening, dient u te zorgen voor de beste omstandigheden om een snelle terugverdientijd te waarborgen. Hier hebben we geschreven over of een fotovoltaïsche installatie daadwerkelijk rendabel is en voordelen oplevert.

Hoe vaak moet u uw zonne-installatie schoonmaken?

Er zijn tegenwoordig verschillende manieren om een zonne-installatie te monteren, en dit kan ook van invloed zijn op de vereiste frequentie voor het reinigen van de fotovoltaïsche installatie.

 • Plat dak: Als de PV-installatie op een plat dak zonder schuine opstelling is gemonteerd (dus ook zonder hellingshoek), dan hoopt vuil zich sneller op. In dat geval moet de reiniging van de zonne-installatie al na 1 tot 3 jaar worden overwogen, mogelijk zelfs eerder. U kunt hier lezen of een fotovoltaïsch systeem op een plat dak zinvol is.
 • Hellend dak: Een zonne-installatie op een hellend dak moet ongeveer om de 5 jaar worden gereinigd. Door de grotere hellingshoek vormen zich afzettingen iets langzamer, en gewone regen kan bladeren en vuil vaak vanzelf wegspoelen.
 • Gevel: Horizontale montage aan de gevel wordt steeds populairder. Deze optie levert weliswaar lagere stroomopbrengsten op, maar het zonnepaneel hoeft ook veel minder vaak gereinigd te worden. Reiniging is meestal pas na meer dan 5 jaar nodig.

Let op dat ook de weersomstandigheden en de locatie een grote rol kunnen spelen. Een zonne-installatie in het bos met veel bomen in de omgeving kan bijvoorbeeld veel sneller vervuilen dan een installatie op een open veld. Soms is een eenvoudige inspectie van de installatie voldoende om de mate van vervuiling te kunnen beoordelen.

blank

Waar moet u op letten bij het schoonmaken?

Over het algemeen is het aan te raden om uw PV-installatie te laten schoonmaken door een professioneel bedrijf. Zij zijn bekend met alle noodzakelijke randvoorwaarden en beschikken over de juiste veiligheidsuitrusting om de reiniging van uw PV-installatie veilig uit te voeren.

Een professioneel bedrijf zal de volgende tips en stappen volgen:

 • Ten eerste wordt de installatie volledig losgekoppeld van het stroomnet. Dit geldt niet alleen voor het schoonmaken van zonnepanelen en dergelijke, maar is een basisvereiste voor alle werkzaamheden aan elektronische apparaten.
 • Indien nodig wordt een valbeveiliging gebruikt om ongevallen en verwondingen te voorkomen. Als uw installatie zich op de grond of op een beveiligd plat dak bevindt, is dit mogelijk niet nodig.
 • Het beste is om ’s ochtends vroeg te beginnen, omdat het in de loop van de dag te warm kan worden. U profiteert dan ook van de ochtenddauw, wat de reiniging vergemakkelijkt.
 • Er worden speciale reinigingsmiddelen voor zonne-installaties gebruikt, die zelfs hardnekkig vuil zonder schade kunnen verwijderen. Bovendien zijn er speciale apparaten die het reinigingsproces aanzienlijk vereenvoudigen.
 • Voor het reinigen wordt bijvoorbeeld een zachte glasborstel gebruikt om de modules van de PV-installatie zo voorzichtig mogelijk te reinigen. Harde borstels veroorzaken vaak onaantrekkelijke krassen.
 • Het gebruik van hogedrukreinigers en agressieve huishoudelijke reinigingsmiddelen wordt vaak vermeden. Deze kunnen het zonnepaneel beschadigen en de prestaties beïnvloeden.
 • Het gebruik van hard leidingwater wordt ook vermeden. Afhankelijk van de regio kan het kalkgehalte zo hoog zijn dat er vervolgens afzettingen op het oppervlak van de module kunnen ontstaan. Regenwater is een betere keuze.
blank

Veelgestelde vragen – FAQ

Kan zware regen de PV-installatie schoonmaken?

Installaties op hellende daken profiteren van regenval, omdat deze grove verontreinigingen zoals stof en bladeren eenvoudig wegspoelt. Hardnekkig vuil, zoals vogelpoep en korstmossen, wordt echter meestal niet gemakkelijk verwijderd door regen. In de meeste gevallen helpt alleen een grondige reiniging.

Mag u uw zonne-installatie zelf schoonmaken?

U mag uw PV-installatie zelf schoonmaken, maar u moet absoluut de nodige veiligheidsmaatregelen nemen. Er zijn tegenwoordig telescoopstangen die schoonmaken vanaf de grond mogelijk maken. Toch verwijderen deze hardnekkig vuil meestal niet betrouwbaar. Als u dus het dak op moet, is het het beste om professionele hulp in te schakelen.

Zijn er systemen voor automatische reiniging?

Tegenwoordig zijn er zelfs robotstofzuigers voor het reinigen van zonne-installaties. Het gaat echter om zeer gespecialiseerde apparatuur die alleen voor grote exploitanten echt rendabel is. Voor particulier gebruik zijn ze te duur, vooral omdat de meeste installaties slechts af en toe gereinigd moeten worden. Een aanschaf is daarom niet zinvol.

Heeft u nog meer vragen?

Conclusie – het schoonmaken van de zonne-installatie is onmisbaar

In de loop der tijd kan een zonne-installatie sterk vervuilen en daardoor aan prestaties inleveren. Daarom is het uiterst belangrijk om uw PV-installatie regelmatig en grondig schoon te maken. Alleen dan levert het de maximale opbrengst op en profiteert u van alle voordelen die goedkope zonne-energie u kan bieden.

Let bij het schoonmaken zeker op alle hierboven genoemde punten, met name op veiligheid. Het juiste reinigingsmiddel en handige hulpmiddelen kunnen het reinigingsproces ook aanzienlijk vereenvoudigen. Het wordt altijd aanbevolen om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen voor het schoonmaken.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod