Is een fotovoltaïsch systeem op een plat dak zinvol?

Fotovoltaïsche systemen op platte daken: Waarom ze net zo efficiënt kunnen zijn

Groene zonne-energie wordt al jaren beschouwd als een van de belangrijkste bouwstenen voor een duurzame toekomst. Steeds meer mensen vertrouwen op deze milieuvriendelijke, stille en praktische technologie om hun eigen elektriciteit op te wekken. Maar veel huiseigenaren en bedrijven gaan ten onrechte ervan uit dat fotovoltaïsche systemen op een plat dak niet voldoende vermogen leveren. Onder de juiste omstandigheden kunnen ze echter zelfs beter presteren dan op een hellend dak.

Heeft u nog meer vragen?

In dit artikel leggen wij uit waar u op moet letten bij het gebruik van een PV-systeem op een plat dak om uiteindelijk het best mogelijke resultaat te behalen. U bespaart uiteindelijk niet alleen veel geld, maar levert ook een belangrijke bijdrage aan de succesvolle energietransitie.

Onderwerpen op deze pagina:

Waar u op moet letten bij een zonnesysteem op een plat dak

Een fotovoltaïsch systeem kan op een plat dak net zo efficiënt werken als op een hellend dak, en in veel gevallen zelfs beter. Dit heeft een eenvoudige reden: oriëntatie en hellingshoek zijn niet vooraf bepaald op een plat dak, waardoor zonnepanelen veel flexibeler kunnen worden geplaatst. De belangrijkste informatie over fotovoltaïsche installatie vind je in dit artikel.

Oriëntatie

Een zuidelijke oriëntatie is een van de belangrijkste voorwaarden voor elk efficiënt werkend zonnesysteem. Alleen zo kan een maximale opbrengst tijdens de zonnige middaguren worden gegarandeerd. Maar wat als een hellend dak naar het westen en oosten is gericht en dus geen zuidelijke kant heeft? In dit geval is de oriëntatie vastgesteld, wat het efficiënte gebruik van zonnepanelen moeilijk tot onmogelijk maakt.

Dit is precies waar een fotovoltaïsch systeem op een plat dak zijn voordelen kan laten gelden. Het maakt niet uit in welke richting het gebouw is georiënteerd. De zonnepanelen kunnen flexibel op het platte dak worden geplaatst en de oriëntatie kan vrij worden gekozen. In principe kan altijd een optimale oriëntatie naar het zuiden of een andere richting worden gegarandeerd.

Een oost-west oriëntatie of zigzagvorm is echter ook mogelijk en biedt zijn eigen voordelen. Panelen gericht naar het oosten en het westen wisselen elkaar af in het opvangen van zonnestralen, en leveren op deze manier een constante prestatie – of het nu ’s ochtends of ’s avonds is. Ook de productieve middaguren kunnen goed worden benut met zo’n oriëntatie, zonder de grotere vermogenspieken of -schommelingen die er zijn bij een zuidelijke oriëntatie.

blank

Hellingshoek

De tweede belangrijke factor voor een efficiënt PV-systeem is de hellingshoek. Idealiter varieert deze gedurende het jaar tussen 30 en 35 graden, wat de loodrechte zonnestraling maximaliseert. Veel hellende daken hebben echter een andere helling en kunnen dus niet profiteren van de ideale zonnestraling.

Een zonnesysteem op een plat dak kan dankzij de juiste beugels perfect aan deze situatie worden aangepast. Dit betekent dat op een plat dak altijd de optimale hoek kan worden gegarandeerd om de maximale elektriciteitsopbrengst te behalen.

Door de beugels en de hoge hellingshoek ontstaat nog een ander voordeel: betere luchtcirculatie. Zonnepanelen zijn afhankelijk van goede ventilatie om oververhitting te voorkomen. Goede ventilatie en koelere modules zorgen uiteindelijk voor een hogere prestatie en helpen om de stroomproductie te verhogen.

Ruimtebehoefte

Tot slot moet natuurlijk ook rekening worden gehouden met de benodigde ruimte. Een fotovoltaïsche installatie op een plat dak heeft meestal wat meer ruimte nodig dan vergelijkbare modellen op een hellend dak. Dit komt deels door de beugels die worden gebruikt om de modules te installeren. U kunt ze wel weglaten, maar dan bestaat er geen hellingshoek, waardoor de opbrengst vermindert.

De modules op een plat dak moeten ook verder uit elkaar worden geplaatst om te voorkomen dat ze elkaar door schaduwwerking hinderen. Dit kan vooral ’s ochtends en ’s avonds een aanzienlijk verschil maken – het is dus raadzaam de afstanden aan te passen aan de schaduw.

Vooral kleine oppervlakken kunnen een uitdaging vormen. Fotovoltaïsche systemen op het dak van de garage worden steeds populairder, maar in veel gevallen hinderen de zonnepanelen elkaar. Let er dus op dat er voldoende ruimte is en dat schaduwen de stroomproductie niet beïnvloeden na de vroege ochtenduren.

blank

Gevel met dakdoorvoer – wat is zinvol?

Bij de installatie van een fotovoltaïsch systeem op een plat dak zijn er in principe twee opties: met of zonder dakdoorboring. Bij de eerste optie wordt de opstelling rechtstreeks aan de dakconstructie geschroefd. Dit biedt een stabiele bevestiging en is ook geschikt voor hoge windsnelheden. In het beste geval wordt de doorboring uitgevoerd door ervaren monteurs om beschadiging van het dak te voorkomen.

Een fotovoltaïsch systeem op een plat dak zonder dakdoorboring is de tweede optie. Monteurs plakken meestal het frame vast en verzwaren het met extra gewicht om problemen bij wind te voorkomen. Vanwege het hogere totaalgewicht is het echter essentieel om vooraf de draagkracht van het dak te bepalen. In sommige gevallen is alleen een installatie met dakdoorboring mogelijk.

Opmerking: Of het nu met of zonder doorboring is – de installatie van een fotovoltaïsch systeem op een plat dak moet alleen worden uitgevoerd door een opgeleide monteur. Er zijn veel aspecten om rekening mee te houden die allemaal van invloed kunnen zijn op de installatie (draagvermogen, dakconstructie, type opstelling, enz.). Laat dit belangrijke werk alleen uitvoeren door een ervaren professional.
blank

Voordelen en nadelen van fotovoltaïsch op het plat dak

Een fotovoltaïsche installatie op een plat dak biedt veel voordelen en kan gedurende het hele jaar een goede stroomopbrengst leveren. Er zijn echter ook enkele nadelen die vooraf moeten worden afgewogen.

Voordelen

 • Flexibiliteit: Een PV-systeem op een plat dak is flexibel uit te lijnen, dus de hemelrichting is niet vastgesteld. Dit geldt ook voor de hellingshoek. Niets staat een efficiënte uitlijning in de weg – optimale prestaties zijn relatief eenvoudig te garanderen.
 • Duurzaamheid: Veel huizen met een schuin dak hebben al zonnepanelen. Een extra fotovoltaïsch systeem op het platte garagedak kan de totale opbrengst en daarmee de duurzaamheid van het huis verder verhogen.
 • Ventilatie: Installaties op platte daken profiteren van de betere luchtcirculatie door de verhoging en de grotere hoek. Dit voorkomt onnodige warmteophoping en kan leiden tot betere prestaties en een langere levensduur.
 • Reiniging: Plat daksystemen zijn meestal gemakkelijk toegankelijk, waardoor de zonnepanelen veel gemakkelijker kunnen worden schoongemaakt. Een gevaarlijke balans, zoals op een schuin dak, is niet nodig.
 • Installatie: De montage is in principe eenvoudiger en kan snel worden uitgevoerd door een ervaren monteur. Steigers zijn meestal niet nodig en niemand hoeft lastig dakpannen te verwijderen.

Nadelen

 • Ruimtevereisten: Vergeleken met een zonne-installatie op een schuin dak heeft het PV-systeem op een plat dak veel meer ruimte nodig. Dit komt deels door de omvangrijke opstelling en deels door de grotere afstand tussen de modules.
 • Gewicht: Vooral de optie zonder dakdoorboring kan de statiek van een dak snel tot zijn grenzen brengen. Het extra gewicht voor het verzwaren van het frame is dus niet geschikt voor alle platte daken. Een ervaren monteur moet daarom vooraf de draagkracht bepalen.
 • Installatiekosten: Hoewel het werken op een plat dak eigenlijk gemakkelijker is, zijn de installatiekosten vaak hoger. Dit komt gedeeltelijk door het frame of de opstelling. Dit is noodzakelijk om het systeem in de eerste plaats efficiënt te kunnen uitlijnen.
 • Vervuiling: Installaties op platte daken zijn weliswaar makkelijker schoon te maken, maar ze worden ook sneller vuil. Dit komt natuurlijk door de vaak vlakkere hoek van het dak en de zonnemodules, wat leidt tot vuilophoping.
blank

Vraag vandaag nog een persoonlijke offerte aan

Door de snel stijgende elektriciteitsprijzen zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in een fotovoltaïsch systeem, of het nu op een schuin of een plat dak is. De hoge vraag kan echter snel leiden tot tekorten, vooral met het oog op de problemen in de mondiale toeleveringsketen. Daarom moet u niet alleen zo snel mogelijk informatie inwinnen over uw mogelijkheden, maar ook nu al een specifieke offerte aanvragen.

Als u meer wilt weten, nodigen wij u uit om andere artikelen over hernieuwbare energie te lezen die op deze pagina te vinden zijn. We adviseren u graag over het gebruik van een zonne-energiesysteem, zodat u vandaag nog de beste voorwaarden kunt creëren voor een duurzame toekomst. Onze modules zijn voordelig en duurzaam – onze ervaren monteurs kunnen zelfs de meest uitdagende eisen aan. Vertrouw op onze jarenlange ervaring en vraag vandaag nog uw persoonlijke offerte aan.

Heeft u nog meer vragen?

Conclusie – Fotovoltaïek is perfect voor het platte dak

Zonnepanelen op schuine daken zijn tegenwoordig al standaard op veel huizen. Voor platte daken is er echter nog veel inhaalwerk te doen. Veel mensen gaan ten onrechte ervan uit dat een fotovoltaïsch systeem op een plat dak niet efficiënt is. Maar met de juiste opstelling kan in een handomdraai voor de beste omstandigheden worden gezorgd.

U kunt zowel de oriëntatie als de hellingshoek snel en gemakkelijk volledig aan uw eigen behoeften aanpassen. Hierdoor is het hele jaar door hoge prestaties gegarandeerd, zonder in te leveren op kwaliteit. Een fotovoltaïsch systeem op een plat dak is minstens even nuttig als op een schuin dak – in veel gevallen is het zelfs de betere oplossing.

Neem nu contact met ons op en laat u uitgebreid door ons adviseren over dit onderwerp.


Bronnen:

https://www.enbw.com/blog/energiewende/solarenergie/photovoltaik-auf-dem-flachdach-geht-das/#photovoltaik-auf-dem-flachdach-mit-und-ohne-dachdurchdringung

https://efahrer.chip.de/solaranlagen/photovoltaik-anlage-auf-dem-flachdach-das-muessen-sie-wissen_105507

https://www.solaranlage-ratgeber.de/photovoltaik/photovoltaik-installation/photovoltaik-auf-

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod