Zonnepanelen en terugverdientijd: Vanaf wanneer is de investering de moeite waard?

Zonnepanelen en terugverdientijd: Vanaf wanneer is de investering de moeite waard?

Hoewel de kosten voor het aanschaffen van zonnepanelen de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gedaald, twijfelen veel mensen nog steeds of de investering echt de moeite waard is. In dit artikel leggen we alles uit over de terugverdientijd van een zonne-energiesysteem: waar u op moet letten bij de aankoop en hoe inkomsten en kosten zich tot elkaar verhouden.

Onderwerpen op deze pagina:

Kosten vs. Inkomsten

blank

Om de kosten en inkomsten goed te kunnen vergelijken, laten we u zien waar u op moet letten:

Aanschaf- en doorlopende kosten

De aanschaf van een zonne-energiesysteem kan een investering in de toekomst zijn, maar voordat u overgaat tot aanschaf, moet u rekening houden met de aanschaf- en doorlopende kosten. Het is belangrijk om de kosten van tevoren te berekenen om te beslissen of de investering de moeite waard is.

De aanschafkosten voor een zonne-energiesysteem zijn hoog – ongeveer €3.000 tot €10.000. Dit omvat de kosten van de modules, de netverbinding, de installatie en de bekabeling. Deze uitgaven variëren logischerwijs afhankelijk van de grootte van het systeem, de benodigde materialen en het type installatie.

Naast de aanschafkosten moet u ook rekening houden met het onderhoud en de verzorging van het zonne-energiesysteem. Omdat de modules regelmatig moeten worden gecontroleerd op functionaliteit en efficiëntie, en eventueel onderdelen moeten worden vervangen, brengt dit ook regelmatig nieuwe kosten met zich mee. Meer over de kosten van een fotovoltaïsche installatie kunt u hier lezen.

Feed-in tarieven en subsidies

Voor de terugverdientijd van een zonne-energiesysteem kunnen eigenaren in Nederland vertrouwen op feed-in tarieven. Deze worden verstrekt door de respectievelijke energieleveranciers en bepalen de prijs waartegen de opgewekte zonne-energie aan het lokale netwerk kan worden verkocht.

Omdat zonnepanelen doorgaans een levensduur van 20 tot 25 jaar hebben, wordt de feed-in vergoeding meestal gedurende deze periode uitgekeerd. Daarnaast bieden de meeste Nederlandse provincies ook subsidies voor de installatie van zonne-energiesystemen aan.

Gewoonlijk omvatten deze subsidies directe bijdragen, subsidies. Maar let op: het is belangrijk om te weten dat de subsidies kunnen variëren afhankelijk van de provincie.

Minder energiekosten

Zonne-energiesystemen dragen bij aan energiebesparing en verminderen daardoor aanzienlijk de energiekosten. Bovendien kan energie worden opgeslagen en vervolgens worden gebruikt wanneer de weersomstandigheden slecht zijn en de temperaturen laag zijn. Hierdoor is een zonne-energiesysteem niet alleen geschikt voor regio’s met veel zonuren. Meer hierover hier.

Vrijstelling van BTW

In Nederland zijn zonne-energiesystemen vrijgesteld van BTW, wat de terugverdientijd voor de eigenaar versnelt. Deze vrijstelling geldt voor particuliere zonne-energiesystemen die zelfgebruik mogelijk maken, zoals bijvoorbeeld balkon-zonne-energiesystemen.

Ook de aanbetalingen voor het systeem zijn vrijgesteld van BTW. Deze belastingverlichting maakt de investering in een zonne-energiesysteem veel winstgevender, omdat de terugverdientijd aanzienlijk wordt verkort.

Heeft u nog meer vragen?

Zonne-energiesysteem en de terugverdientijd: De rekenmachine

Om de aanschafkosten en winst nauwkeuriger te bepalen, kunt u een zonne-energiesysteem terugverdientijd rekenmachine gebruiken. Met een dergelijke rekenmachine kunt u de terugverdientijd voor een bepaald zonne-energiesysteem berekenen door de geschatte prijs, de aanschafkosten van het systeem en de maandelijkse energiekosten in te voeren.

Invloeden op de berekening

Om de terugverdientijd van een zonne-energiesysteem te berekenen, moeten enkele andere factoren worden overwogen:

 • Grootte: De eerste factor betreft de grootte van het zonne-energiesysteem. Hoe groter het zonne-energiesysteem, hoe meer energie het kan produceren, wat leidt tot een snellere terugverdientijd, maar mogelijk ook tot hogere kosten.
 • Locatie: De tweede factor is de locatie van het PV-systeem. Een zonne-energiesysteem in het zuiden van Nederland zal meer energie opwekken dan een zonne-energiesysteem in het noorden.
 • Prijs: De derde factor is het prijsbeleid van de respectievelijke energieleverancier. Hoe hoger de feed-in vergoeding, hoe hoger het inkomstenpotentieel van de energieproducent.
blank

Voorbeelden van de terugverdientijd van verschillende PV-systemen

Hoe zou de terugverdientijd er bijvoorbeeld uitzien? We rekenen het volgende uit:

Terugverdientijd van een PV-systeem voor woningeigenaren:

In theorie kan een woningeigenaar een fotovoltaïsch systeem met een grootte van 5 kWp installeren en daarbij een subsidie van €5.000 ontvangen als de netto aankoopprijs van het systeem €15.000 bedraagt.

Met een jaarlijkse stroomproductie van 6.000 kWh en een stroomprijs van €0,21/kWh ontvangt de woningeigenaar dan een jaarlijks inkomen van €1.260. De terugverdientijd zou dan 12 jaar bedragen.

Terugverdientijd van een PV-systeem voor bedrijven:

Een bedrijf kan bijvoorbeeld een PV-systeem met een grootte van 30 kWp installeren. De netto aankoopprijs van het systeem zou ongeveer €70.000 zijn. Met een jaarlijkse stroomproductie van 40.000 kWh en een stroomprijs van €0,21/kWh zou het bedrijf een jaarlijks inkomen van €8.400 ontvangen. De terugverdientijd zou dan 8,3 jaar zijn.

Terugverdientijd van een PV-systeem voor een ondernemer:

Een ondernemer kan bijvoorbeeld een PV-systeem met een grootte van 9 kWp installeren. De netto aankoopprijs van het systeem zou €24.000 bedragen. Met een jaarlijkse stroomproductie van 12.000 kWh en een stroomprijs van €0,21/kWh zou de ondernemer een jaarlijks inkomen van €2.520 ontvangen. De terugverdientijd zou dan 9,5 jaar zijn.

blank

Terugverdientijd van een zonne-energiesysteem met opslag

Een andere mogelijkheid om de terugverdientijd van een zonne-energiesysteem te berekenen is door een zonne-energiesysteem met opslag te installeren. Deze opslag helpt om de overdag opgewekte energie op te slaan voor gebruik in de avond. Om de terugverdientijd van een zonne-energiesysteem met opslag te berekenen, moet u eerst de kosten van de opslag en de kosten van het zonne-energiesysteem berekenen.

Vervolgens moet u het voortschrijdende gemiddelde van de energiekosten berekenen die u betaalt als u geen zonne-energiesysteem installeert. Vervolgens wordt het verschil tussen dit bedrag en de kosten van het zonne-energiesysteem berekend. Dit verschil vertegenwoordigt de terugverdientijd van het zonne-energiesysteem.

Terugverdientijd van een balkon-zonne-energiesysteem

Een balkon-PV-systeem is ook een effectieve manier om energiekosten te verlagen en tegelijkertijd iets voor het milieu te doen. Het rendement van een balkon-photovoltaïsch systeem wordt voornamelijk bepaald door de grootte. Dus om een balkon-zonne-energiesysteem terug te verdienen, moet het een grootte hebben die voldoende opbrengst garandeert.

Een groot zonne-energiesysteem is doorgaans duurder, maar kan ook meer energie leveren – wat op zijn beurt de terugverdientijd verkort.

Echter, er zijn nog twee andere factoren die de terugverdientijd van een balkon-zonne-energiesysteem beïnvloeden:

 1. Type systeem: Passieve systemen zijn goedkoper, maar hebben ook een lagere opbrengst dan actieve systemen. Daarom is het aan te raden om een actief systeem te kiezen om de terugverdientijd te verkorten.
 2. Energieprijs: De tweede factor die de terugverdientijd van een balkon-zonne-energiesysteem beïnvloedt, is de energieprijs. Hoe hoger de energieprijs, hoe groter de besparing die u kunt realiseren door een PV-systeem te exploiteren. Daarom is het belangrijk om de energieprijs in uw regio te kennen om een nauwkeurige berekening van de terugverdientijd te kunnen maken.

Heeft u persoonlijk advies nodig voor uw zonne-energiesysteem en een indicatie van de terugverdientijd? Neem vandaag nog contact met ons op

Nu weet u alles wat u moet weten over de terugverdientijd van zonne-energiesystemen. Wij raden echter altijd aan om professioneel advies in te winnen bij experts zoals wij. Als u contact met ons wilt opnemen, horen we graag van u. Wij ondersteunen u graag!

U kunt ons bereiken via ons contactformulier of telefonisch van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur op +31 6 84 81 77 83.


Bronnen:

https://efahrer.chip.de/solaranlagen/solaranlage-amortisieren-ab-wann-habe-ich-meine-investition-wieder-drin_102162


CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod