Fotovoltaïsch – Zo berekent u de kosten

Fotovoltaïsch – Zo berekent u de kosten

De installatie van een fotovoltaïsch systeem is een investering in de toekomst: het voorziet uw huis of bedrijf van schone zonne-energie, verlaagt de energiekosten en is vriendelijk voor het milieu.

Maar wie plannen maakt, stelt zichzelf ook de vraag: wat zijn de kosten? Hoe rendabel is mijn investering? Dit artikel geeft u een overzicht van de kosten van fotovoltaïsche systemen en laat u zien hoe u de rendabiliteit van uw zonne-energie installatie kunt berekenen.

Onderwerpen op deze pagina:

Fotovoltaïsch: deze kosten komen op u af

Het is belangrijk om te begrijpen wat de geschatte kosten zijn voor fotovoltaïsche systemen voordat u de installatie van een zonne-energiesysteem plant. De kosten zijn namelijk afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omvang en uitrusting van het systeem, de installatiemethode, de leeftijd van het productieproces en meer. Hieronder zullen we de kosten voor fotovoltaïsche systemen in detail bespreken en hoe deze van invloed zijn op de elektriciteitskosten.

De eerste stap bij het berekenen van de kosten voor een zonne-energiesysteem is het bepalen van het vereiste vermogen. Het vereiste vermogen hangt af van de verwachte jaarlijkse productie van het systeem en de grootte van het huishouden.

De kosten van een fotovoltaïsch systeem zijn logischerwijs ook afhankelijk van de gekozen omvang en uitrusting van het systeem. Met andere woorden, hoe groter het systeem, hoe duurder het is. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de fabrikant en het model. Montage-, onderhouds- en servicekosten kunnen ook variëren, afhankelijk daarvan.

De kosten van fotovoltaïsche systemen kunnen echter een positief effect hebben op uw elektriciteitskosten, omdat het systeem stroom opwekt die aan het openbare elektriciteitsnet kan worden geleverd. Ook kunnen overheidssteun en subsidies helpen om de investeringskosten voor fotovoltaïsche systemen te verlagen.

blank

Fotovoltaïsch en de kosten per vierkante meter

Het is belangrijk op te merken dat de kosten voor een fotovoltaïsch systeem per vierkante meter meestal niet alleen afhankelijk zijn van het model, maar ook van de grootte, locatie en componenten van het zonne-energiesysteem. Daarom is er geen vaste prijs per vierkante meter die voor elk huishouden in Nederland geldt. Deze prijs varieert van model tot model en afhankelijk van de vereisten en de locatie.

Naast de aanschafkosten moet u ook rekening houden met de kosten voor de installatie en het onderhoud van het systeem. Deze kosten kunnen ook variëren, afhankelijk van de installateur.

Bovendien moet u de kosten voor de werking van het systeem in de gaten houden. Deze omvatten meestal een jaarlijkse inspectie van het systeem, reparatie van defecte componenten en vervanging van slijtageonderdelen.

Wat mogen de installatie- en onderhoudskosten van fotovoltaïsche systemen zijn?

Interessant: hoe groter de fotovoltaïsche installatie, hoe lager de lopende kosten per kilowattpiek. De onderhoudskosten omvatten een visuele inspectie, een software-update van de omvormer en een controle van de bliksembeveiliging.

Het is belangrijk op te merken dat de reiniging van de zonnepanelen meestal niet is inbegrepen in deze kosten. Installaties met een nominale capaciteit van meer dan 10 kWp worden meestal berekend op basis van het geïnstalleerde vermogen.

Een exacte prijs zonder een gesprek te voeren of nadere informatie te hebben over de omvang of locatie van het systeem is moeilijk te geven. U krijgt echter snel een reactie met kosten die zijn afgestemd op uw zonne-energiesysteem nadat u contact met ons heeft opgenomen.

blank

Zoveel kost de omvormer

De omvormer is een essentieel onderdeel van een fotovoltaïsch systeem. Het zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom en maakt zo de injectie van zonne-energie en bijbehorende vergoeding mogelijk.

De kosten van een omvormer zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het systeem. Over het algemeen geldt: hoe groter het systeem, hoe hoger meestal ook de prijs van de omvormer. Ook het aantal zonnepanelen dat u gebruikt, speelt een rol. Hoe meer panelen uw systeem gebruikt, hoe hoger ook de prijs van de omvormer.

Geld terug: het injecteren van zonne-energie en subsidies

Een fotovoltaïsch systeem is in Nederland een zinvolle investering die op de lange termijn aanzienlijke financiële verlichting belooft. Niet alleen kunt u zonne-energie injecteren om uw energieverbruik te verminderen, maar u kunt ook extra inkomsten krijgen via subsidies en voordelen.

De terugleververgoeding voor zonne-energie

Een belangrijke stap bij de planning is de beslissing of er een terugleververgoeding moet worden aangevraagd. Bij de terugleververgoeding krijgt u een locatiegebonden vergoeding per opgewekte kilowattuur. Deze vergoeding wordt vastgesteld door het Federale Ministerie van Economische Zaken en kan variëren afhankelijk van de omvang van uw installatie.

De terugleververgoeding kan de kosten voor de installatie van een zonne-energiesysteem achteraf aanzienlijk verminderen. Zelfs als het investeringsvolume van het fotovoltaïsche systeem onder de 5 kWp ligt, kan de terugleververgoeding in veel gevallen de kosten volledig of gedeeltelijk dekken. Daarom raden veel deskundigen aan om voor de installatie van een zonne-energiesysteem absoluut een terugleververgoeding aan te vragen.

Deze subsidies zijn beschikbaar

Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden voor fotovoltaïsche systemen die zowel door de overheid worden gesubsidieerd als door particuliere bedrijven worden aangeboden. Bij het zoeken naar financiële steun is het belangrijk om u voor de aankoop te informeren over de verschillende programma’s en subsidiemogelijkheden, omdat sommige subsidies achteraf niet meer kunnen worden verkregen!

Tot de subsidiemogelijkheden behoren bijvoorbeeld:

 • de energie-efficiëntiebonus
 • de EEG-heffing
 • de KfW-subsidie voor fotovoltaïsche systemen

Daarnaast kunt u bij de installatie van een fotovoltaïsch systeem ook subsidies van particuliere bedrijven ontvangen, bijvoorbeeld in de vorm van een opbrengstdeelnameprogramma.

Dergelijke programma’s worden meestal aangeboden door lokale bedrijven die consumenten helpen hun investeringen in het fotovoltaïsche systeem te financieren. Daarom is het de moeite waard om rechtstreeks bij uw gemeente te informeren.

Wanneer is een fotovoltaïsch systeem rendabel?

Over het algemeen is een redelijke verhouding tussen totale kosten en verwachte productiecapaciteit een goede indicator voor de rendabiliteit van een zonne-energiesysteem. Volgens deskundigen zou een fotovoltaïsch systeem doorgaans binnen 8-12 jaar moeten worden terugverdiend.

Voor nieuwe installaties zijn de vooruitzichten vergeleken met eerdere jaren zeer veelbelovend. Eind juli 2022 is de terugleververgoeding aanzienlijk verhoogd, terwijl de kosten voor fotovoltaïsche systemen dalen.

Hoewel verdere prijsdalingen waarschijnlijk te verwachten zijn, kan dit momenteel niet met zekerheid worden voorspeld, omdat de productie, levering en installatie van fotovoltaïsche systemen momenteel wisselvallig zijn.

blank

Rekenhulp: kWp naar kWh

In de afgelopen jaren heeft de fotovoltaïsche technologie zich gevestigd als een van de meest rendabele alternatieven voor energieopwekking. Natuurlijk willen eigenaren van zonne-energiesystemen weten hoeveel energie het zonne-energiesysteem in een jaar genereert.

Om erachter te komen wat een goede kWh-waarde is, moet u de opbrengst in verhouding tot het geïnstalleerde nominale vermogen van het systeem plaatsen. De gemiddelde specifieke jaaropbrengst van een zonne-energiesysteem in Nederland is 1000 kWh per kWp. Dit betekent dat een systeem met een nominale capaciteit van 10 kWp per jaar 10.000 kWh opwekt.

Berekening: 1000 kWh x 10 kWp = 10.000 kWh per jaar

Heeft u nog meer vragen?

Conclusie fotovoltaïsch: rendabiliteit versus kosten

Neem vandaag nog contact met ons op met informatie over uw zonne-energiesysteem en ontvang snel een reactie over kosten en procedures. We raden altijd aan om professioneel advies in te winnen bij experts zoals wij. Offertes die zijn uitgebracht zonder informatie over de omvang en locatie, blijken achteraf vaak een valkuil te zijn. Om dit te voorkomen, kijken we uit naar uw telefoontje of e-mail. We helpen u graag bij uw project!

U kunt contact met ons opnemen via ons contactformulier of van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 15.00 uur telefonisch op +49 (0) 2064 778 85 10. Onze afspraakplanner, om direct een afspraak te maken, vindt u hier.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod