Uitbreiding van het fotovoltaïsche systeem – Naderhand een opslag installeren?

Uitbreiding van het fotovoltaïsche systeem – Naderhand een opslag installeren?

Met het oog op de huidige extreem hoge elektriciteitsprijzen wordt de aanschaf van een fotovoltaïsch systeem steeds aantrekkelijker. U profiteert daarbij van een aanzienlijk lagere stroomprijs, die op de middellange tot lange termijn aanzienlijke kostenbesparingen kan opleveren. Kunnen de investeringskosten meestal binnen slechts tien jaar worden terugverdiend. Over de rendabiliteit van fotovoltaïsche systemen hebben we hier geschreven. Als u uw bestaande fotovoltaïsche systeem uitbreidt met een opslag, kan dit zelfs nog voordeliger zijn.

Hierdoor heeft u de zelf opgewekte stroom ook beschikbaar wanneer de zon niet schijnt. Vanwege de grote kostenverschillen kan een opslag dus snel rendabel zijn.

Onderwerpen op deze pagina:

Waarom überhaupt den erzeugten Strom speichern?

In principe zijn er verschillende manieren waarop u de opgewekte zonne-energie kunt gebruiken. De eigen voorziening staat uiteraard voorop, wat vooral zinvol is vanwege de hoge prijsverschillen tussen zelf opgewekte stroom en stroom die extern wordt ingekocht. Daarom is het vaak beter om de overtollige stroom zelf te verbruiken in plaats van deze te verkopen. De vergoeding voor het invoeden van zelf opgewekte zonne-energie bedraagt namelijk ongeveer 8 tot 10 cent per kilowattuur (kWh). Stroom van de leverancier kost daarentegen tegenwoordig al 30 tot 40 cent per kilowattuur.

Als u de stroom echter op een bepaald tijdstip niet kunt verbruiken, dan staat als tweede optie het invoeden op het net tot uw beschikking. Hierbij voert u uw overtollige energie toe aan het openbare elektriciteitsnet en ontvangt u als tegenprestatie een invoedingsvergoeding van momenteel 8,2 cent per kWh (voor installaties tot 10 kilowatt-piek vermogen). Maar de goedkope stroom staat daarna niet meer tot uw beschikking en u moet weer dure stroom van de leverancier afnemen. Meer over het invoeden van energie in het netwerk kunt u hier lezen.

Dit probleem kan een fotovoltaïsch systeem met opslag oplossen. In plaats van de overtollige stroom te verkopen voor 8,2 cent, wordt deze opgeslagen in de stroomopslag voor later gebruik. Dit betekent dat u zelfs na zonsondergang kunt profiteren van uw goedkopere zonne-energie, zelfs als de zon op dat moment niet schijnt.

blank

Wanneer is het zinvol om na te denken over een upgrade?

U moet op enkele voorwaarden letten voordat u uw fotovoltaïsche systeem uitbreidt met een opslag. In sommige gevallen is het gebruik van een opslag namelijk veel zinvoller dan in andere gevallen, met name wanneer de volgende factoren van toepassing zijn:

 • U produceert veel overtollige stroom die u gedwongen bent in te voeden in het openbare elektriciteitsnet, omdat u deze op dat moment zelf niet kunt gebruiken.
 • U koopt veel stroom van de leverancier, omdat de periode van stroomopwekking en stroomverbruik in uw huishouden grotendeels uiteenloopt.
 • Uw zonne-installatie voldoet aan de wettelijke eisen en is in principe geschikt voor de upgrade (zie volgende sectie).

Een stroom- of batterijopslag is dus altijd zinvol als het de tijd tussen stroomopwekking en stroomverbruik kan overbruggen. Hierdoor stijgt het aandeel van de eigen voorziening meestal van 20 tot 30 procent naar 70 procent of zelfs meer. Vanwege de grote prijsverschillen kan het dus onder bepaalde omstandigheden zeer zinvol zijn om een stroomopslag aan te schaffen en achteraf toe te voegen.

blank

Is het mogelijk om bij elk PV-systeem een opslag toe te voegen?

Over het algemeen kan elke PV-installatie worden uitgerust met een opslag, maar dat is niet altijd zinvol. Dat heeft ook de wetgever ingezien en vandaag de dag is het alleen nog maar toegestaan om installaties die na 01.01.2009 zijn geïnstalleerd, van een upgrade te voorzien. Dus als u een ouder systeem heeft, moet u er helaas van afzien. Gezien de hoge kosten die gepaard gaan met het achteraf installeren van een opslag bij oudere fotovoltaïsche systemen, is dit meestal toch geen verstandige optie.

Nieuwere systemen kunnen echter worden uitgerust met een AC- of DC-opslag. Een AC-opslag is veruit het eenvoudigst te installeren, omdat het fotovoltaïsche systeem zelf niet hoeft te worden aangeraakt. De extra opslag kan eenvoudig worden geplaatst tussen de omvormer en de onderverdeling. Voor de opslag moet de stroom echter worden omgezet in gelijkstroom (DC), maar het eigenlijke gebruik gebeurt in wisselstroom (AC) – hierbij ontstaan kleinere verliezen van ongeveer 2%.

Als alternatief is er ook een DC-opslag voor het achteraf toevoegen aan het fotovoltaïsche systeem. Dit biedt het voordeel dat het kan worden gebruikt met een (hybride) omvormer, wat flexibel gebruik van wisselstroom (AC) en opslag (DC) mogelijk maakt. Hierdoor hoeft de stroom minder vaak te worden omgezet, waardoor het gehele systeem iets efficiënter kan werken. DC-opslag is echter duurder en de bestaande omvormer van het systeem moet meestal worden vervangen.

blank

Wat u moet weten bij de upgrade

Er zijn enkele belangrijke punten waar u op moet letten voordat u gaat upgraden. De volgende vragen kunnen u hierbij helpen:

 • Wat is het vermogen van uw PV-installatie en hoeveel zonne-energie produceert deze per jaar? Dit kan een aanzienlijk effect hebben op de vereiste opslaggrootte.
 • Welk percentage kunt u momenteel met eigen verbruik dekken met behulp van het zonnesysteem? Als de dekking ondanks het hoge vermogen relatief laag is, is een stroomopslag des te zinvoller.
 • Is uw fotovoltaïsche systeem in principe geschikt voor een upgrade met een opslag? Alleen nieuwe installaties die na 01.01.2009 zijn geïnstalleerd, mogen worden geüpgraded.
 • Heeft u een economische berekening gemaakt? Een stroomopslag moet zich bij voorkeur binnen 10 tot 15 jaar terugverdienen, dat is ook de gebruikelijke levensduur.

Let op dat er naast economische overwegingen nog andere redenen kunnen zijn voor een stroomopslag. Veel mensen kiezen bijvoorbeeld voor deze optie om het aandeel van hernieuwbare energie bij eigen gebruik te vergroten.

Heeft u nog meer vragen?

Conclusie – Upgrade van fotovoltaïsch systeem met een opslag

Een fotovoltaïsch systeem biedt u vandaag de dag al tal van voordelen, die zich op de lange termijn praktisch altijd uitbetalen. U profiteert met name bij eigen verbruik van aanzienlijk lagere stroomprijzen. Daarom kan het zeer zinvol zijn om met behulp van een opslag het aandeel goedkope zonne-energie bij verbruik nog verder te vergroten.

Als u uw fotovoltaïsch systeem uitbreidt met een opslag, heeft u zelfs na zonsondergang nog toegang tot uw goedkopere zonne-energie. Dit schept dus de beste voorwaarden om grotendeels af te kunnen zien van dure stroom van de leverancier.

Heeft u nog andere vragen over stroom- of batterijopslag? Neem dan nu contact op – wij adviseren u graag.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod