Welke alternatieven zijn er voor gasverwarming?

Alternatieven voor gasverwarming?

Wie nog een verouderde gasverwarming heeft, kijkt met zorg naar de stijgende gasprijzen. Om deze reden zoeken veel huiseigenaren en flatbewoners naar een alternatief voor gasverwarming. Als u ’s winters niet wilt bevriezen of bang bent voor de volgende afrekening, vindt u in deze bijdrage een compact overzicht welke verwarming in een oud gebouw, in een- en meergezinswoningen, maar ook in een condominium, de bestaande verwarming en de oude gasketel kan vervangen.

Onderwerpen op deze pagina:

Waarom is het überhaupt de moeite waard om naar een alternatieve verwarmingsmethode te zoeken?

Vroeger was gasverwarming een van de beste oplossingen om een ruimte snel warm te krijgen. De nieuwe gasverwarming had een hoog rendement en zorgde voor een betrouwbare warmtevoorziening van het gebouw. Daarnaast hadden gasverwarmingen het voordeel van relatief lage prijzen in vergelijking met de hoge aanschafkosten van andere verwarmingsmethoden. Vandaag de dag is de trend weg van fossiele brandstoffen, aangezien deze niet alleen schadelijk zijn voor het milieu, maar ook in de nabije toekomst uitgeput zullen zijn. Daarbij komen de stijgende prijzen die verbonden zijn met de aankoop van gas of olie.

Heeft u nog meer vragen?

Hernieuwbare energie daarentegen is onbeperkt beschikbaar. Energie die wordt gewonnen uit wind, zon of de warmte van de aarde, is een goed alternatief voor de hoge verwarmingskosten die een oud verwarmingssysteem met olie of gas veroorzaakt. Met een alternatieve verwarmingstechniek wordt u niet alleen onafhankelijk van de hoge kosten, maar ook van politieke beslissingen die in het ergste geval kunnen leiden tot leveringsstops.

blank

Austauschpflicht für die Gasheizung: Das müssen Immobilienbesitzer wissen

Er zijn enkele uitzonderingen waarbij een oude verwarming in oudere gebouwen niet noodzakelijkerwijs vervangen hoeft te worden:

 • Laagtemperatuur- en condensatietechnologie
  Als het gaat om een verwarming van meer dan 30 jaar oud die al is uitgerust met moderne laagtemperatuur- en condensatietechnologie, hoeft deze niet noodzakelijkerwijs te worden vervangen door een alternatieve verwarming.
 • Verwarming met hout
  Als u uw oude verwarming bijvoorbeeld met hout of andere vaste brandstoffen verwarmt, hoeft u ook niet noodzakelijkerwijs een nieuwe verwarmingsinstallatie te installeren.
 • Alleen warm water
  Als de oude gasverwarming in een oud gebouw alleen voor warmwaterproductie wordt gebruikt, valt deze ook buiten de verplichting tot vervanging.
 • Slechts één ruimte
  Als u met de oude gasverwarming slechts één enkele ruimte goed verwarmt, hoeft u niet noodzakelijkerwijs op zoek te gaan naar een alternatief voor de gasverwarming.
 • Aankoopdatum van het onroerend goed
  Bij de vraag of u noodzakelijkerwijs op zoek moet naar een alternatief voor de gasverwarming in een oud gebouw, speelt ook de aankoopdatum van het onroerend goed een rol. Alle huizen die vóór 2 februari 2002 zijn gekocht en waarin de huidige gasverwarming verder wordt gebruikt, vallen eveneens buiten de verplichting tot vervanging.
blank

Waarom u profiteert van een renovatie of vervanging van de oude olieverwarming

Zelfs als u wettelijk niet verplicht bent om nieuwe radiatoren of een nieuwe verwarming te installeren, is deze investering in de meeste gevallen de moeite waard. Met alternatieve verwarmingssystemen kunt u tot 30% aan verwarmingskosten besparen – tegen de huidige prijzen betalen de extra kosten die u investeert in de aankoop, installatie en inbedrijfstelling van een nieuwe verwarmingsinstallatie met hernieuwbare energieën zich zeer snel terug. U verbetert daarmee de energetische toestand van het hele huis en verhoogt daarmee de waarde van het onroerend goed. Alternatieve verwarmingsmethoden zijn CO2-neutraal en milieuvriendelijk. Bovendien bespaart u alleen al door onafhankelijk te worden van de prijzen die voor fossiele brandstoffen worden gevraagd. Een ander voordeel van moderne verwarmingssystemen is dat ze kunnen worden geïntegreerd in een smart home. Er zijn meestal interfaces tussen de radiator en de app, zodat u meer comfort heeft bij het bedienen van uw verwarming.

Wat zijn hernieuwbare energiebronnen?

Energie kan tegenwoordig niet alleen uit olie of gas worden gehaald, maar ook uit veel delen van de omgeving. Hernieuwbare energiebronnen zijn te vinden in zonlicht, wind, water, aardwarmte en in de groeiende biomassa. Deze energie is nu beschikbaar in de vorm van elektriciteit, warmte en brandstof. In tegenstelling tot de fossiele bronnen die de klassieke radiatoren van energie voorzien, zijn regeneratieve energiebronnen eindeloos en vooral goedkoop altijd beschikbaar.

De warmtepomp als beste alternatief voor de gasverwarming

Wie alternatief wil verwarmen of zijn bestaande gasverwarming in een oud gebouw wil vervangen, komt vaak de warmtepomp tegen als aanbeveling. Moderne warmtepompen zijn zeer efficiënt, omdat ze de warmte uit de aarde, de omgevingslucht of de zon gebruiken, die gratis beschikbaar is. Deze verwarmingssystemen worden tegenwoordig standaard geïnstalleerd in nieuwe huizen, maar ze kunnen ook in een oud gebouw worden geplaatst als een nieuw verwarmingssysteem, wat we hier in detail hebben beschreven. Met een warmtepomp wordt u volledig onafhankelijk van gas of andere fossiele brandstoffen. De warmtepomp zelf wordt aangedreven door elektriciteit, die milieuvriendelijk kan worden opgewekt, bijvoorbeeld via zonnepanelen op het dak. De combinatie van warmtepomp en zonnepanelen is ideaal om nog milieuvriendelijker te verwarmen en nog meer geld te besparen. In dit artikel kunt u meer lezen over de combinatie van warmtepompen en zonnepanelen.

Hoe werkt energieopwekking via een warmtepomp?

Voor wie een warmtepomp wil installeren in een oud gebouw of in nieuw gebouwde eigen woningen milieuvriendelijk wil verwarmen in de toekomst, is deze alternatieve verwarming de juiste keuze. De energieopwekking is afhankelijk van het type warmtepomp. Warmte wordt ofwel uit de omgevingslucht gehaald via een ventilator, of via een collector in de grond gewonnen en in het verwarmingssysteem gevoed. De gewonnen warmte wordt overgedragen aan een koudemiddel, dat roteert in een koelcircuit en de warmte-energie transporteert naar de radiatoren. Na het afgeven van de energie aan de radiatoren begint de cyclus opnieuw.

blank

Verwarmen zonder gas met hernieuwbare energie heeft ook enkele nadelen. Er zijn hoge aanschafkosten, en de installatie, vooral bij het achteraf installeren in een oud gebouw, is verbonden met enige moeite. Daarvoor zet u een grote stap richting autonomie en kunt u zich onafhankelijker maken van elektriciteits- en gasprijzen – vooral als u de nieuwe verwarming voordelig met zonne-energie bedient.

Hierop moet u letten bij de aankoop van een warmtepomp als alternatieve verwarming

Wilt u een nieuwe verwarming installeren in een nieuw of oud gebouw en heeft u gekozen voor een warmtepomp? Dan zijn er verschillende varianten beschikbaar. Wilt u uw appartement of huis in de toekomst verwarmen met een lucht-water warmtepomp? Dan heeft u een geschikte plaats nodig voor de buitenunit. Voor een grond-water warmtepomp is een vergunningsplichtige boring nodig voor de aardsondes of aardcollectoren, en voor water-water warmtepompen moet grondwater worden aangeboord door middel van bronboring.

Om echt kostenefficiënt te kunnen verwarmen met een warmtepomp in een nieuw en oud gebouw, moeten aan enkele voorwaarden worden voldaan. Het alternatieve verwarmingssysteem heeft een goede en doordachte planning nodig om een echt alternatief te worden voor verwarming op gas. Met name voor de retrofitting in een oud gebouw geldt dat aan bepaalde bouwvoorwaarden moet zijn voldaan. De beste verwarming is nutteloos als het oude gebouw geen goede isolatie heeft. Alleen bij goed geïsoleerde muren, goed beglaasde ramen en dichte deuren kan de gewonnen energie echt efficiënt worden gebruikt. Bovendien moet u er bij de aankoop van de warmtepomp op letten dat deze lage aanvoertemperaturen heeft. Daarnaast is dit alternatief voor de olieverwarming vooral de moeite waard als u vloerverwarming heeft geïnstalleerd.

Deze alternatieven voor olieverwarming zijn er naast de warmtepomp

De warmtepomp is niet het enige alternatief voor gasverwarming. Er bestaan ook andere systemen die eveneens zinvol kunnen zijn.

 1. Infraroodverwarming
  Infraroodverwarming werkt ook op elektriciteit. Vaak moeten echter zeer opvallende verwarmingspanelen aan de muur worden bevestigd. De verwarming is zeer efficiënt en energiebesparend, maar is sterk afhankelijk van de elektriciteitsprijzen.
 2. Zonnewarmte
  Voor zonnewarmte dient de zon als energieleverancier. Via een zonne-installatie wordt zonne-energie omgezet in warmte-energie, die vervolgens voor verwarming wordt gebruikt. Zonnecollectoren op het dak verzamelen deze energie. Door de hoge aanschafkosten is zonnewarmte alleen rendabel als deze op lange termijn wordt gebruikt. Bovendien kan zonnewarmte meestal alleen in combinatie met andere verwarmingssystemen worden gebruikt.
 3. Pelletverwarming
  De pelletverwarming gebruikt hout als hernieuwbare grondstof voor de werking van het systeem. Hierbij wordt echter weer CO² geproduceerd. De kosten voor de brandstof zijn echter relatief laag.
 4. Brandstofcelverwarming
  Een ander alternatief voor gasverwarming is de brandstofcelverwarming. Deze produceert warmte-energie en elektriciteit door gas met waterstof te combineren. Wanneer beide stoffen zich verbinden, ontstaat er energie. Voor de werking van de verwarming is een gasaansluiting nodig – wie biogas gebruikt, kan deze verwarming ook milieuvriendelijk laten werken.
blank

Oud gebouw, nieuwbouw of koopwoning: Welke verwarming voor welk onroerend goed?

Niet elk alternatief voor gasverwarming is noodzakelijkerwijs even geschikt voor elke woonruimte. Daarom moet u altijd individueel overwegen welk type verwarming het beste bij u past. Woont u in een oud gebouw dat nog slecht geïsoleerd is? Dan kan een pelletverwarming een zinvol alternatief voor gasverwarming zijn. Hout heeft een zeer hoge verwarmingswaarde, waardoor energieverliezen via muren of verouderde ramen kunnen worden gecompenseerd. Voor een goed geïsoleerde nieuwbouw raden wij u de warmtepomp of infraroodverwarming aan. In huurwoningen kan de huurder niet zomaar de oude verwarming vervangen. Echter, zonder toestemming kunt u infraroodverwarming plaatsen die indien nodig weer kan worden verwijderd bij het verhuizen.

Moderne eengezinswoningen zijn in de meeste gevallen goed geïsoleerd en hebben een overeenkomstig goede energiebalans. Hier zijn vooral hybride verwarmingssystemen de moeite waard, waarbij een warmtepomp wordt gecombineerd met een zonne-installatie op het dak. Meergezinswoningen hebben een zeer hoog energieverbruik – hier kan een warmtekrachtkoppeling de moeite waard zijn.

Alternatief voor gasverwarming als er weinig ruimte beschikbaar is

Elk gebouw en elke ruimte is anders. Daarom moet de vraag naar de beste verwarming altijd individueel worden afgewogen. Als er in een huis of appartement weinig ruimte beschikbaar is, komt meestal de warmtepomp in aanmerking. Bij de modellen die gebruik maken van aardwarmte worden collectoren in de grond geplaatst – hoewel dit vergunningplichtig is, neemt het nauwelijks ruimte op het perceel in beslag. De warmtepomp zelf heeft slechts kleine afmetingen en kan eenvoudig in de kelder of in de stookruimte worden geplaatst.

Heeft u nog meer vragen?

Wat kost een alternatief voor gasverwarming?

Het vervangen van een verouderd verwarmingssysteem brengt aanzienlijke kosten met zich mee. Toch betalen deze investeringen zich meestal relatief snel terug door de besparingen op de lopende kosten van gas en olie. De aanschaf van een warmtepomp ligt ruwweg tussen 8.000 en 12.000 euro. Pelletverwarmingen zijn nog iets duurder – hier kunnen de investeringskosten oplopen tot 20.000 euro. Infraroodverwarmingen zijn daarentegen aanzienlijk goedkoper in aanschaf. Per verwarmingselement betaalt u afhankelijk van het vermogen tussen 150 en 600 euro. Infraroodverwarmingen worden echter bediend met elektriciteit, die u zonder eigen zonne-installatie duur uit het net moet kopen.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod