Wat zijn de prijzen en gebruikskosten voor een airconditioner?

Kosten, besparingen en subsidies: wat u moet weten over het bezitten van een airconditioningsysteem

Zomer of winter: airconditioning is van onschatbare waarde voor het comfort in uw eigen huis. Wie ooit in een geklimatiseerde ruimte heeft geleefd of gewerkt, zal dat gevoel nooit meer willen missen. Toch brengt de aanschaf van een airconditioningssysteem ook kosten met zich mee. Welk budget u moet plannen voor de aankoop en welke lopende kosten, zoals het stroomverbruik, u te wachten staan, hebben we in dit artikel samengevat.

Heeft u nog meer vragen?

Onderwerpen op deze pagina:

Een overzicht van verschillende airconditioningsystemen

Om een overzicht te krijgen van de kosten en prijzen van airconditioningsystemen, moet u bekend zijn met de verschillende typen apparaten. De keuze van het airconditioningsysteem heeft een grote invloed op de aanschafkosten. De meest voorkomende modellen zijn de split-airconditioning en de multisplit-airconditioning. Dit zijn decentrale ventilatiesystemen die verschillende klimaatzones kunnen creëren in verschillende ruimtes. Split-airconditioners en multisplit-airconditioners bestaan uit een buiteneenheid die via koelmiddelleidingen is verbonden met één of meerdere binneneenheden. Elke binneneenheid kan afzonderlijk worden bediend, zodat u de prestaties individueel kunt instellen, afhankelijk van de grootte van de ruimte. Meer over de soorten airconditioning hebben we hier geschreven.

blank

Voordelen van split-airconditioning & multisplit-airconditioning in één oogopslag:

 • Flexibel splitsysteem voor aangename temperaturen
 • Verwarming & koeling & ventilatie met één systeem
 • Zeer hoge koelcapaciteit op hete zomerdagen
 • Stille werking van split-airconditioners
 • Comfortabele bediening via app of afstandsbediening
 • Lage CO2-uitstoot dankzij moderne koelmiddelen
 • Split-airconditioners kunnen gemakkelijk achteraf worden geïnstalleerd

Daarnaast bestaan er ook centrale airconditioningsystemen op de markt. Dit zijn meestal mobiele airconditioners die in de woonkamer, slaapkamer of werkkamer worden geplaatst om te koelen. Mobiele airconditioners hebben echter belangrijke nadelen. Mobiele airconditioners veroorzaken meestal hoge elektriciteitskosten. Hoewel u de kosten voor de installatie en montage van de airconditioning bespaart, kunt u slechts één kamer tegelijk koelen en is het verbruik veel hoger. Het hoge energieverbruik van mobiele airconditioners ontstaat doordat het condenswater op hete dagen door het licht geopende raam moet worden afgevoerd. Hierdoor stroomt de koele lucht snel weer naar buiten, wat leidt tot een hoog stroomverbruik. Bovendien zijn mobiele apparaten niet geschikt voor het koelen van grote ruimtes.

blank

Kosten voor een airconditioningsysteem: aanschaf, installatie en lopende kosten

Als u een kostenoverzicht wilt maken voor de aanschaf van multisplit-systemen, moet u drie factoren in gedachten houden: de kosten voor de aankoop van de airconditioning, de kosten voor installatie, montage en inbedrijfstelling, en de jaarlijkse bedrijfskosten. Hoewel de kosten voor een airconditioning altijd individueel moeten worden berekend, vindt u hieronder een overzicht van de prijzen die u te wachten staan.

Aanschafkosten: dit zijn de kosten voor een multisplit-airconditioningsysteem

De kosten voor de aankoop van een split-airconditioningsysteem of een multisplit-airconditioningsysteem zijn afhankelijk van verschillende factoren:

 • Hoeveel kamers wilt u tegelijkertijd koelen of verwarmen?
 • Hoe groot is de kamer?
 • Kiest u voor een decentraal of een centraal ventilatiesysteem?
 • Welke prestaties moet het airconditioningsapparaat leveren?
 • Wilt u het systeem alleen in de winter of het hele jaar door gebruiken?

Kosten: 600 – 4700,00 euro

Afhankelijk van deze factoren kunt u voor de aankoop van een split- of multisplit-airconditioningsapparaat prijzen verwachten van 600,00 tot 4700,00 euro. Voordat u nieuwe klimaattechnologie aanschaft, moet u echter een gedetailleerde planning maken en goed nadenken over welk type airconditioning het meest geschikt is voor uw kamers. Hoe beter u de split-apparaten van tevoren selecteert, hoe efficiënter u ze later kunt bedienen.

Kosten voor de installatie, montage en inbedrijfstelling van uw split-airconditioningsysteem

Omdat de omgang met koelmiddel veel ervaring en knowhow vereist, mag de inbedrijfstelling van het multisplit-airconditioningsysteem uitsluitend door een gecertificeerd vakbedrijf worden uitgevoerd. Toch kunt u ook hier kosten besparen, want met een quick-connect-systeem kunnen split-airconditioners veel sneller en comfortabeler worden geïnstalleerd. Hoewel de montage nog steeds door een gespecialiseerd bedrijf moet worden uitgevoerd, bespaart elk uur arbeidstijd ook op uw kosten. Multisplit-sets bevatten meestal alles wat u nodig heeft.

Bij het Quick-Connect-systeem gaat het om een airconditioningsysteem dat al is gevuld met koelmiddel. Binnen het systeem is er een onderdruk die pas tijdens de montage wordt opgeheven. Multisplit-sets kunnen met deze technologie veel gemakkelijker worden geïnstalleerd en geïnstalleerd, omdat de technicus niet hoeft te zorgen voor het creëren van een vacuüm. Na de montage vindt de inbedrijfstelling plaats, die ook weer alleen door een gecertificeerd vakbedrijf mag worden uitgevoerd. Meer over dit onderwerp kunt u hier lezen.

Kosten: 900 – 1600,00 euro

blank

Lopende bedrijfskosten voor uw airconditioningsysteem

Ook hier kan slechts een gemiddelde prijs worden gegeven, aangezien de bedrijfskosten sterk afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de elektriciteitsprijs, het elektriciteitsverbruik van het apparaat, het aantal binnenunits en de respectievelijke ruimtegrootte. Ook de isolatie van het gebouw speelt een rol. De prijs voor elektriciteit en energie kan aanzienlijk variëren. Om een indicatie te krijgen van de bedrijfskosten, controleert u het stroomverbruik van het apparaat, bepaalt u de huidige kWh-prijzen voor elektriciteit en schat u de tijd in die u het apparaat in bedrijf heeft. De nieuwste technologie helpt om elektriciteit of elektriciteitskosten te besparen voor de werking van uw airconditioning. Airconditioning met inverter-technologie heeft een veel lager stroomverbruik omdat ze hun prestaties individueel aanpassen aan de temperatuur in de kamer. Afhankelijk van of u de airconditioning gebruikt om te verwarmen of te koelen, regelt de airconditioning de eigen werking automatisch.

In de permanente kosten zijn ook de kosten inbegrepen die voortvloeien uit regelmatig onderhoud. Afhankelijk van de intensiteit van het gebruik van uw airconditioning, raden wij een onderhoudsinterval aan van één tot maximaal twee jaar. De kosten voor de technicus worden individueel berekend.

Heeft u nog meer vragen?

Subsidies voor airconditioning: hoe u kosten kunt besparen

De overheid heeft er belang bij dat consumenten energiebesparende airconditioning en warmtepompen in hun gebouwen installeren. Daarom zijn er nu uitgebreide subsidies beschikbaar die niet alleen de aanschafkosten, maar ook de installatie ondersteunen. Het is belangrijk dat u de aanvraag indient voordat u het nieuwe systeem koopt en laat installeren. Pas wanneer er een goedkeuring is, kunt u er zeker van zijn dat de kosten voor de nieuwe split-airconditioning of de multisplit-airconditioning worden gedekt.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod