Welke soorten airconditioning zijn er?

lles Wat U Moet Weten Over Airconditioningsystemen: Van Monosplit tot Multisplit tot Mobiele Apparaten

Als u vandaag de dag een airconditioner wilt kopen, moet u goed geïnformeerd zijn over de verschillende soorten moderne airconditioningsystemen. Een van de meest moderne systemen is de multisplit airconditioning, die meerdere kamers tegelijk kan koelen. Het levert niet alleen koelvermogen, maar kan tegelijkertijd verwarmen en de lucht ontvochtigen. Single-split airconditioners zijn ook beschikbaar voor individuele woon- en werkruimtes, maar deze kunnen later niet worden uitgebreid. Deze airconditioner wordt dus alleen aanbevolen als het gaat om het koelen van individuele kamers zoals technische ruimtes of bijkeukens. Een draagbare airconditioner is een alternatief, maar door de uitlaatslang, die uit het raam moet worden geleid, gaat veel koelcapaciteit verloren. Lees in dit artikel welke soorten airconditioning er zijn en ontdek welke airconditioner het beste geschikt is voor uw behoeften. Wij helpen u ook graag persoonlijk om de juiste airconditioning voor uw gebouw te vinden.

Heeft u nog meer vragen?

Onderwerpen op deze pagina:

Dit zijn de soorten airconditioning voor particuliere en commerciële ruimtes

Wie overweegt een airconditioning aan te schaffen, moet eerst de keuze maken tussen een centraal en een decentraal airconditioningssysteem. Centrale airconditioningsystemen zijn een integrale oplossing voor een heel gebouw, waarbij individuele kamers afzonderlijk kunnen worden gekoeld. De regeling of onderhoudswerkzaamheden moeten slechts op één plaats worden uitgevoerd. Draagbare airconditioners, aan de andere kant, zijn ruimtespecifieke oplossingen die geschikt zijn wanneer afzonderlijke ruimtes achteraf gekoeld moeten worden. Welke verschillende soorten er zijn en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende airconditioningsystemen vindt u in het volgende overzicht.

blank

Monosplit & Single-Split apparaat: De klimaatoplossing voor individuele kamers

Single-split systemen bestaan uit een buitenunit en een binnenunit die met elkaar verbonden zijn via koelmiddelleidingen. In deze koelmiddelleidingen circuleert een koelmiddel dat, in het geval van koeling van de kamer, de warmte naar buiten transporteert en de gekoelde lucht weer naar het binnentoestel transporteert. Tijdens dit proces verandert de toestand van het koelmiddel van vloeibaar naar gasvormig. De compressor, die het koelmiddel opnieuw comprimeert, bevindt zich in de buitenunit. De warmte uit de kamerlucht wordt vervolgens via de multisplit buitenunit aan de buitenlucht afgegeven, waardoor de kamer wordt gekoeld.

Het grote voordeel van de monoblok-airconditioner is dat de buitenunit ruimtebesparend buiten het huis wordt geplaatst, terwijl de binnenunit onopvallend in het kamerontwerp is geïntegreerd.

Voordelen van single-split airconditioners:

 • Zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Er hoeven slechts weinig koelmiddelleidingen te worden aangelegd
 • Hoge energie-efficiëntie
 • Sterk koelvermogen
 • Koeling en verwarming in één systeem

Als u een single-split apparaat koopt, houd er dan rekening mee dat het achteraf niet uitbreidbaar is. Als u later meer kamers wilt koelen, moet u op zoek naar een volledig nieuwe oplossing, omdat u monoblok-toestellen niet kunt uitbreiden. Een achteraf installatie van extra binneneenheden is alleen mogelijk bij multisplit systemen.

blank

Multisplit airconditioning: Het flexibele klimaatsysteem voor het hele gebouw

Multi-split systemen zijn de juiste keuze als u op zoek bent naar een geïntegreerde klimaatoplossing voor meerdere kamers in een gebouw. Het werkingsprincipe van multisplit airconditioningsystemen is hetzelfde als dat van een single-split airconditioner. Er is een buitenunit die kan worden aangesloten op meerdere binnenunits. Deze toestellen zijn onderling verbonden via koelmiddelleidingen. Moderne multisplit airconditioningsystemen kunnen meer dan alleen een kamer koelen. Ze hebben veel extra functies en kunnen kamers verwarmen en ook de luchtvochtigheid reguleren. Afhankelijk van het multisplit-model is bij de meeste multisplit-systemen een comfortabele bediening mogelijk via de meegeleverde afstandsbediening. In de meeste gevallen kan de multisplit airconditioning ook via een app of Google Home worden bediend. Alle klimaatfuncties zijn afleesbaar op een handig LED-display.

De binneneenheden van de multisplit-sets zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. De klassieker is een wandtoestel dat flexibel in de kamer kan worden geplaatst. Daarnaast zijn er voor de multisplit airconditioning ook plafondeenheden, binneneenheden voor verlaagde plafonds of een airconditioner die op de vloer kan worden geplaatst – zogenaamde kofferunits. Of u kiest voor een multisplit-airconditioning met wandunit of andere binneneenheden, is een kwestie van smaak.

Voordelen van een multisplit-airconditioning in één oogopslag:

 • Ruimtebesparend systeem voor koelen, verwarmen, frisse lucht en betere luchtvochtigheid
 • Multisplit airconditioning is flexibel uitbreidbaar
 • Moderne airconditioners kunnen werken met efficiënt koelmiddel R-32
 • Ruimtebesparend te integreren in de kamer
 • Sterke prestatie
 • Eenvoudige montage via Quick-Connect

Multisplit is iets duurder in aanschaf, maar met deze split-systemen klimatiseer je ook direct alle kamers in je huis of kantoorgebouw. Multisplit behoort tot de prijs-kwaliteitwinnaars onder de airconditioningapparaten.

blank

Is een mobiele airconditioner de moeite waard?

Een mobiele airconditioner is een van de monoblok-airconditioningsystemen die flexibel en onafhankelijk van de locatie in een kamer kunnen worden geïntegreerd. Dit is mogelijk omdat de warmte, niet door koelmiddelleidingen, maar via een uitlaatslang naar buiten wordt geleid. Bij een mobiele airconditioner zijn alle componenten in één apparaat geïnstalleerd. Dit heeft niet alleen voordelen, want in een mobiele airconditioner is ook de compressor, die het koelmiddel comprimeert, aan de binnenkant geïnstalleerd. Deze compressor kan onder omstandigheden zeer luidruchtig werken, waardoor je rekening moet houden met een aanzienlijk geluidsniveau wanneer je de mobiele airconditioner in gebruik hebt. Bij een multisplit-airconditioner bevindt deze compressor zich niet in het binnendeel, maar in het buitendeel. Hierdoor zijn multisplit-airconditioners veel stiller en kunnen ze bijvoorbeeld ook tijdens het werk of ’s nachts werken.

Ook op het gebied van efficiëntie scoort een mobiele airconditioner niet. Via de uitlaatslang wordt de warmte en ook het condenswater dat ontstaat door het temperatuurverschil naar buiten geleid. Hiervoor moet de uitlaatslang echter door het geopende raam worden geleid. Door het geopende raam kan de warmte van buiten weer de kamer binnenstromen en de efficiëntie van de mobiele airconditioner negatief beïnvloeden. Over het geheel genomen is de koelcapaciteit van een mobiele airconditioner lager en het stroomverbruik hoger dan bij een multisplit-airconditioning met apart buitenapparaat.

Heeft u nog meer vragen?

Conclusie: Er is een geschikt airconditioningapparaat voor elke eis

Single-split, multisplit of mobiele airconditioning: Er is een geschikt airconditioningapparaat voor elke klimatiseringswens. In de airconditioningtests scoren de multisplit-airconditioners meestal hoger dan de single-split of mobiele airconditioners, omdat ze flexibel zijn, op elk moment kunnen worden uitgebreid tot maximaal 6 binnendelen en zowel verwarming als ontvochtiging en koeling van de kamerlucht in één model zijn. Een eenvoudige app-bediening en de hoge efficiëntie van deze centrale airconditioners zijn de doorslaggevende voordelen. Mobiele airconditioners of mobiele airconditioningapparaten vallen door de uitlaatslang ver achter op het gebied van efficiëntie. Of het nu gaat om multisplit, single-split of mobiele airconditioner: uiteindelijk moet je professioneel advies inwinnen voordat je een beslissing neemt, want het installeren van een airconditioner is een langetermijnbeslissing die goed overwogen moet worden. We staan graag voor je klaar om je hierbij te adviseren.

Als u geïnteresseerd bent in meer informatie over dit onderwerp en andere onderwerpen, kunt u gratis onze nieuwsbrief abonneren. We nodigen u ook uit om de andere artikelen hier te lezen.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod