Warmtepomp installeren – Zo eenvoudig gaat het

Een warmtepomp achteraf installeren – Eenvoudige instructies en tips

Warmtepomp, die in nieuwbouwwoningen bijna overal standaard zijn, kunnen ook worden geïnstalleerd in oudere gebouwen. Op deze manier kunt u de waarde van uw vastgoed verhogen door een efficiënt werkende warmtepomp te gebruiken en zelfs olie of gas volledig te vervangen! Vooral in deze onzekere tijden is dit een belangrijk onderwerp! Hier leert u wat de vereisten hiervoor zijn, welke soorten warmtepompen er zijn en welke kosten u kunt verwachten.

Onderwerpen op deze pagina:

Warmtepomp installeren – Wat zijn de vereisten?

Als men een warmtepomp wil toevoegen aan een bestaand huis, is het belangrijk dat het huis een goede isolatie heeft, zodat de warmtepomp energie-efficiënt kan werken. Lage-temperatuur verwarmingssystemen, zoals vloerverwarming of grote radiatoren, dragen bij aan de energie-efficiëntie omdat ze een aanzienlijk lagere aanvoertemperatuur hebben dan conventionele radiatoren. Deze kunnen goed gecombineerd worden met een warmtepomp.

Heeft u nog meer vragen?

Ook de ruimte speelt een rol: afhankelijk van het type warmtepomp heeft deze voldoende ruimte nodig in de kelder, in een aparte verwarmingsruimte, of – als deze buiten moet worden geplaatst – voldoende afstand tot de buren, om eventuele geluidsproblemen te voorkomen.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende soorten warmtepompen die in aanmerking komen. Hier leert u welke soorten er zijn en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

blank

Aardwarmtepomp

Bij dit type warmtepomp is een aardwarmtesonde nodig die diep in de aarde wordt geboord, of aardcollectoren die dicht bij het aardoppervlak liggen. Dit betekent dat er mogelijk aardboringen moeten worden uitgevoerd. Ook een brine-water-warmtepomp heeft voldoende ruimte nodig rondom het huis voor de vlakke collectoren. Meer over de Aardwarmtepomp hebben we beschreven in dit artikel.

Voor- en nadelen van een aardwarmtepomp

Voordelen:

 • Werkt zeer efficiënt en krachtig
 • Kan mono-valent worden gebruikt – dit betekent dat het verwarmingssysteem uit slechts één warmtebron bestaat
 • Veroorzaakt nauwelijks geluidsoverlast

Nadelen:

 • Hoge investeringskosten
 • Aardegerelateerd werk of diepe boringen zijn vereist
 • Heeft veel ruimte nodig
 • Kan niet altijd in woonwijken worden geïnstalleerd vanwege mogelijke nabijheid van huizen tot elkaar
 • Mogelijk zijn vergunningen vereist
blank

Lucht-warmtepomp

Deze warmtepomp kan worden onderverdeeld in een lucht-luchtwarmtepomp, die de energie uit de afvoerlucht van uw huis gebruikt, en een water-luchtwarmtepomp, die de buitenlucht aanzuigt als een koelkast. Deze lucht komt dan in aanraking met een koelmiddel dat verdampt, de damp wordt gecomprimeerd en de resulterende energie wordt overgebracht naar het water in het verwarmingssysteem.

Bij de lucht-luchtwarmtepomp heeft het gebouw geen radiatoren nodig omdat de gewonnen warmte niet via het verwarmingswatersysteem in de woonruimtes terechtkomt, maar via de lucht.

U kunt een lucht-warmtepomp in split-uitvoering installeren, waarbij de componenten beter kunnen worden verdeeld naar uw ruimteverhoudingen dan bij een compact- of monoblok-apparaat. Als u geïnteresseerd bent in lucht-warmtepompen, vindt u hier meer informatie.

Voor- en nadelen van een lucht-warmtepomp

Voordelen:

 • Kan vrijwel overal worden geïnstalleerd
 • Lagere investeringskosten
 • Eenvoudigere installatie

Nadelen:

 • Lagere efficiëntie dan andere warmtepompen
 • Lager vermogen
 • Vaak alleen te gebruiken als hybride verwarmingssysteem
 • Hogere geluidsemissies, waardoor meer ruimte nodig is
blank

Grondwater-warmtepomp

Deze warmtepomp werkt op een vergelijkbare manier als de aardwarmtepomp, maar hierbij wordt grondwater gebruikt, waarvoor twee bronnen moeten worden geboord. Waarom twee? Eén om het grondwater te winnen en één om het gebruikte koude water weer terug te voeren.

Voor- en nadelen van een grondwater-warmtepomp

Voordelen:

 • Hoog rendement
 • Mono-valent gebruik mogelijk
 • Stil

Nadelen:

 • Moeilijker te installeren in oudere gebouwen
 • Boring van een bron is vereist
 • Hogere investeringskosten
 • Efficiëntie hangt af van de kwaliteit en de hoeveelheid grondwater
 • Gebruik is niet toegestaan in waterbeschermingsgebieden
blank

Waarom zou je een warmtepomp installeren?

Het installeren van een warmtepomp brengt verschillende voordelen met zich mee voor een oud gebouw. U kunt de energie-efficiëntie en de milieubalans van uw huis verbeteren, waardoor de waarde van het onroerend goed stijgt. Bovendien kunt u uw stookkosten verlagen en onafhankelijker worden van de prijsontwikkeling van gas en stookolie, wat tegenwoordig een groot onderwerp is en steeds moeilijker in te schatten is.

Met één apparaat kunt u verwarmen en koelen, heeft u lage onderhoudskosten en hoeft u geen brandstof op te slaan als u het apparaat monovalent gebruikt.

Multivalent kunt u de warmtepomp combineren met een ander verwarmingssysteem. Gecombineerd met een fotovoltaïsch systeem kunt u onafhankelijker worden van uw energieleverancier.

Kosten voor het installeren van een warmtepomp

Het installeren van een warmtepomp kan verschillende kosten met zich meebrengen, omdat deze worden beïnvloed door verschillende factoren.

De kosten voor het installeren van een warmtepomp kunnen variëren van ongeveer 15.000 tot 30.000 euro. Bij de aardwarmtepomp liggen de aanschaf- en installatiekosten voor het installeren tussen de 14.000 en 25.000 euro. Bij de grondwater-warmtepomp liggen de kosten ongeveer tussen de 15.000 en 22.000 euro, en bij de lucht-warmtepomp tussen de 10.000 en 18.000 euro.

Afhankelijk van het type pomp kunnen er naast de aanschaf- en installatiekosten ook renovatiekosten in een oud gebouw bijkomen, zoals gevelisolatie of andere radiatoren.

Heeft u nog meer vragen?

Ons team kan u helpen bij het nemen van een beslissing!

Het installeren van een warmtepomp is dus een zeer goede beslissing in een tijd waarin fossiele brandstoffen steeds duurder worden en men op zoek moet naar alternatieven. In een duurzaam perspectief is de warmtepomp een efficiënte investering die bovendien milieuvriendelijk werkt, omdat ze geen broeikasgassen produceert zoals oude olie- en gasverwarmingssystemen.

Bij Klivatec adviseren we u graag bij het kiezen van de juiste warmtepomp. Ons deskundige team staat telefonisch en schriftelijk tot uw beschikking voor vragen en ondersteuning. We begeleiden u van offerte tot installatie van uw warmtepomp en laten u graag zien hoe eenvoudig de processen voor u kunnen zijn.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod