Luchtwarmtepomp: De Belangrijkste Voor en Nadelen

Is Een Luchtwarmtepomp Geschikt Voor U? Alles Wat U Moet Weten

Luchtwarmtepompen zijn bij sommige experts zeer gewild, terwijl anderen er juist terughoudend tegenover staan. Hoewel de pomp goedkoop is in de aanschaf, zijn er enkele eigenschappen die tegen haar spreken. Om een goede beslissing te kunnen nemen, zetten we in dit artikel de belangrijkste voor- en nadelen van luchtwarmtepompen op een rij.

Heeft u nog meer vragen?

Onderwerpen op deze pagina:

Hoe werkt een luchtwarmtepomp?

Een warmtepomp werkt vergelijkbaar met een koelkast. Het onttrekt echter geen warmte aan de ruimte, maar doet precies het omgekeerde. Zoals de naam al aangeeft, voegt het warmte toe aan de ruimte.

Meer in detail: de lucht-warmte-verwarming koelt een bronmedium en verzamelt tegelijkertijd de warmte-energie in een koelmiddelcircuit. Dit gebeurt met behulp van een compressor, verdamper en condensor. Vervolgens wordt de energie overgedragen op het verwarmingscircuit, waardoor de woning warm wordt.

Maar: alleen lage aanvoertemperaturen onder 40 graden Celsius kunnen met de warmtepomp worden geproduceerd, wat echter bij een goede isolatie niet per se een nadeel hoeft te zijn. En: zowel bodem- als water-warmtepompen hebben ook lagere aanvoertemperaturen.

blank

Verschil tussen een lucht-water-warmtepomp en een lucht-lucht-warmtepomp

Lucht-water-warmtepompen worden het meest in particuliere woningen geïnstalleerd. Daarom staat deze vorm van lucht-warmte-verwarming bijna synoniem voor alle luchtwarmtepompen. Zoals hierboven al uitgelegd, wordt de warmte hier ook overgedragen aan een verwarmingswatercircuit. Pluspunt: eigenaren van eengezinswoningen hebben meestal geen aanvullend verwarmingssysteem nodig.

De lucht-lucht-warmtepomp gebruikt – zoals de naam al aangeeft – lucht als warmtebron. Maar: het vereist een ventilatiesysteem of een luchtverwarmingssysteem, waardoor de verwarmde lucht naar de kamers wordt geleid. Huiseigenaren hebben geen extra radiatoren nodig. Meer informatie over de lucht-lucht-warmtepomp vindt u in dit artikel.

Heeft u nog meer vragen?

Kosten van een luchtwarmtepompverwarming in één oogopslag:

Voor de berekening van de stroomkosten gaan we uit van een te verwarmen oppervlakte van 120 m² en een stroomverbruik van ongeveer 3.000 kWh. De JAZ-waarde is 3,5 en het warmtepomptarief is 0,27 cent per kWh.

KostenLuchtwarmtepomp
Voorbereiding en installatie2.000 € tot 3.000 €
AanschafkostenTussen 8.000 € en 15.000 €
Jaarlijkse stroomkostenCirca 800 €
Jaarlijkse onderhoudskostenCirca 150 €

Wat zijn de voordelen van een luchtwarmtepomp?

De luchtwarmtepomp is in vergelijking met andere warmteleveranciers zoals olie of gas uiterst milieuvriendelijk. Bovendien hebben woningeigenaren in tegenstelling tot de genoemde milieuvijandige alternatieven een warmtebron die toekomstbestendig is. Vooral in de huidige tijd is dat een dubbel voordeel voor de luchtwarmtepompverwarming.

Een ander voordeel is de flexibiliteit: naast verwarmen kunt u met de warmtepomp daadwerkelijk ook koelen en water behandelen. Ook is de combinatie met een woonventilatiesysteem mogelijk. Het goede nieuws is dat u hiervoor geen extra apparaat nodig heeft. Uw luchtwarmte-verwarming heeft alleen een koelfunctie nodig.

De levensduur van de luchtwarmtepomp is ongeveer 20 jaar. Om dit aantal te bereiken, moet u de pomp regelmatig onderhouden. Dat is echter slechts ongeveer één keer per jaar nodig, waardoor de pomp als zeer onderhoudsarm wordt beschouwd. Bovendien is de luchtwarmtepompverwarming ook goedkoop in gebruik.

blank

Wat zijn de nadelen van een luchtwarmtepomp?

Helaas heeft de warmtepomp ook nadelen die we hieronder zullen analyseren. Helaas heeft de luchtwarmtepomp een relatief lage efficiëntie. Maar waarom is dat zo? Heel eenvoudig: lucht ondergaat in tegenstelling tot aarde en water enorme temperatuurschommelingen – niet alleen gedurende de dag, maar ook gedurende het hele jaar.

Wanneer we de verwarming het meest nodig hebben in de winter, is de lucht koud. De pomp moet dan worden voorzien van extra stroom om de lucht te verwarmen. Dit betekent dat uw stroomverbruik en de bijbehorende kosten toenemen.

De buiteneenheid van de luchtwarmtepomp kan luidruchtig en storend zijn – voor u en uw buren. Want wanneer de pomp in werking is, ligt het geluidsniveau op ongeveer 50 decibel. Hoewel dit overeenkomt met een normaal gesprek, kan dit op de lange termijn vervelend zijn.

Over het algemeen moeten locaties in de buurt van uw eigen slaapkamer of naburig huis worden vermeden. Voor kleine percelen kan dit een uitdaging zijn.

blank

Luchtwarmtepompen: voor- en nadelen in één oogopslag

Of een luchtwarmtepomp de moeite waard is voor u, hangt natuurlijk af van individuele factoren. We hebben alle voor- en nadelen voor u samengevat:

VoordelenNadelen
De warmtepomp is onafhankelijk van fossiele brandstoffen en wordt daardoor niet blootgesteld aan stijgende energiekosten.In de DACH-regio neemt de efficiëntie in de winter af.
Het vermindert de CO₂-uitstoot.Het rendement is lager in vergelijking met aarde- of waterwarmtepompen. De JAZ-waarde is 3,5.
Over het algemeen zijn warmtepompen duur. Maar in vergelijking met andere pompen is de luchtwarmteverwarming nog steeds het goedkoopst.Als de woning slecht geïsoleerd is, is de luchtwarmtepomp niet aan te bevelen.
Een lucht-water-warmtepomp kan in enkele dagen gemakkelijk worden geïnstalleerd.
Het vereist weinig onderhoud.
Warmwaterbereiding en koeling zijn ook mogelijk met de pomp.
Voor passiefhuizen is een lucht-lucht-warmtepomp met ventilatiesysteem ideaal.
blank

Conclusie: voor- en nadelen van een luchtwarmtepomp

In dit artikel heeft u geleerd waar de voor- en nadelen van de luchtwarmtepomp liggen. U weet nu of een dergelijke pomp geschikt is voor uw woning of niet. Als u toch nog vragen heeft, staan we klaar om u te ondersteunen met onze expertise.

Heeft u nog meer vragen?

Dankzij onze jarenlange ervaring als vakbedrijf voor de installatie van koel- en klimaattechniek kunnen we u bijna altijd helpen met alle vragen en verzoeken. We bieden u ook een snelle en normconforme installatie van uw warmtepomp – natuurlijk met een uitgebreid advies vooraf en altijd met een kostenraming.

Op deze manier weet u altijd waar u aan toe bent. Bent u nog onzeker of een warmtepomp bij u past of welk model u moet kiezen? Geen probleem! We helpen u graag persoonlijk bij uw beslissing. U kunt ons bereiken via ons contactformulier of telefonisch van 8:00 tot 17:00 uur op +31 6 84 81 77 83.

Blijf vrijblijvend in contact met ons via onze social media kanalen zoals Instagram of Facebook. Op deze kanalen informeren wij regelmatig over belangrijk nieuws en aanbiedingen. We horen graag van u!

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod