De aardwarmtepomp: functie, kosten, voor- en nadelen

Een Uitgebreide Gids voor Efficiënte Gebruik van Aardwarmte

De prijzen voor elektriciteit stijgen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat aardwarmtepompen steeds aantrekkelijker worden. Huiseigenaren kunnen de warmte uit de grond direct aftappen en de portemonnee sparen. Hoe een aardwarmtepomp precies werkt, welke kosten kunnen ontstaan, en wat de voor- en nadelen van deze pomp zijn, leest u in dit artikel.

Onderwerpen op deze pagina:

Hoe werkt een aardwarmtepomp?

De aardwarmtepomp wordt ook wel een Sole-Water-warmtepomp genoemd en pompt warmte uit de aarde. Dit kan met behulp van sondes die tot een diepte van maximaal 100 meter worden aangebracht, of met behulp van aardcollectoren. Deze worden grootschalig aan het oppervlak of onder de grond aangebracht. De leidingen bevatten een water-vorstbeschermingsmengsel dat de warmte uit de grond opneemt en naar de aardwarmtepomp transporteert.

blank

Hoe werkt aardwarmte? De vier stappen:

Zoals reeds vermeld, werkt de aardwarmtepomp door middel van de warmte die zich in de aarde bevindt. Deze warmte wordt in de volgende vier stappen aan een lokaal verwarmingssysteem gegeven:

 1. Opname:
  Collectoren of sondes nemen de aardwarmte op en dragen deze over aan de warmtepomp met behulp van een warmtewisselaar. Daar verwarmt het een koelmiddel, dat daardoor verdampt.
 2. Compressie:
  De compressor wordt meestal met elektriciteit aangedreven en comprimeert de koelmiddeldamp. Hierbij worden de temperatuur en de druk verhoogd.
 3. Afgifte:
  Een extra warmtewisselaar leidt de warmte van het koelmiddel naar het verwarmingssysteem. Hierdoor daalt de temperatuur van de koelmiddeldamp.
 4. Expansie:
  Het afgekoelde koelmiddel wordt geregenereerd door een expansieventiel. Hierdoor nemen de temperatuur en de druk hun oorspronkelijke toestand weer aan. Het effect: het proces kan nu opnieuw beginnen.

Heeft u nog meer vragen?

Hoe wordt de warmtebron Aarde aangeboord?

Over het algemeen gebruikt men kunststofleidingen om de warmtebron in de aarde aan te boren. Deze worden door de Sole doorgestroomd. De Sole is, zoals hierboven reeds vermeld, een mengsel van water en vorstbescherming. Het neemt de energie uit de aarde op en transporteert deze naar de pomp. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen:

 • Sondeboringen,
 • Vlaktecollectoren en
 • Sleufcollectoren (Künetten).

Aardwarmte winnen via sondeboringen

De kunststofleidingen worden bij de sondeboring verticaal in de aarde geboord. Dit is praktisch, aangezien de temperatuur stijgt naarmate de sondes dieper in de grond liggen. Per boormeter wint de aardwarmtepomp ongeveer 50 Watt. Voor een eengezinswoning heeft men een lengte van 150 meter nodig. Deze lengte wordt over verschillende boringen verdeeld. Let op: Dit is een speciale boring die vergunningsplichtig is.

Aardwarmte winnen via vlaktecollectoren

Bij vlaktecollectoren worden de leidingen oppervlaktegewijs gelegd, zoals bij vloerverwarming – op een diepte van één tot twee meter. Afhankelijk van de bodemomstandigheden, kunnen per vierkante meter 25 Watt worden gewonnen. Voor de verwarming van een eengezinswoning moet er een oppervlakte van 350 vierkante meter beschikbaar zijn.

Aardwarmte winnen via graafcollectoren

Graafcollectoren worden ook Künetten genoemd en lijken op de vlaktecollectoren, met het verschil dat de buizen niet vlak, maar in sleuven van ongeveer een meter worden gelegd. Dit bespaart ruimte en helpt om een onttrekkingsvermogen van maximaal 100 Watt te winnen, mits de kwaliteit van de bodem toereikend is. Voor een eengezinswoning zijn sleuven met een totale lengte van ongeveer 80 meter nodig, die niet mogen worden overbouwd.

blank

Wat zijn de voorwaarden voor een aardwarmtepomp?

De beste voorwaarden worden vervuld door een nieuwbouw, want voor de installatie van een aardwarmtepomp moet de energiebesparingsverordening (EnEV) bijzonder streng worden nageleefd. Dit betekent ook dat goede warmte-isolatie vereist is. Een oppervlakteverwarming is in dit geval ideaal als verwarmingssysteem. Dit omvat wandverwarming, plafondverwarming en vloerverwarming.

De lage aanvoertemperatuur en de continue werking helpen de aardwarmtepomp aan een hoger jaarlijks prestatiecijfer – de zogenaamde JAZ-waarde, die u hier kunt berekenen. Dit leidt op zijn beurt tot een algemene verhoging van de efficiëntie.

Bij oude gebouwen zijn eerst enkele moderniseringen nodig voordat een aardwarmtepomp de moeite waard is. Anders zijn de bedrijfskosten erg hoog en duurt het aanzienlijk langer voordat de aardwarmtepomp is afbetaald. Warmte-isolatie staat daarom bovenaan de lijst bij de modernisering. Daarna kan het verwarmingssysteem worden opgewaardeerd.

De aardwarmtepomp is net zo ruimtebesparend als een conventionele verwarmingsketel. Alleen de installatie van de vlaktecollectoren kan bij de opwaardering een uitdaging worden.

Kan de aardwarmtepomp ook als airconditioning worden gebruikt?

Ja, de aardwarmtepomp kan ook als airconditioning worden gebruikt. Hiervoor moet het warmtepompproces simpelweg worden omgekeerd. Dit werkt door de compressor, die verantwoordelijk is voor de gasverwarming, te omzeilen. Bij het gebruik van een aardsonde wordt in plaats van warmte, koelte uit de aarde geleid naar het huis met behulp van ventilatorconvectoren. Dit werkt ook bij vloerverwarming. Als men aardcollectoren gebruikt, moet er bovendien een warmtewisselaar worden geïnstalleerd die de warmte onttrekt.

blank

Wat zijn de voor- en nadelen van de aardwarmtepomp?

Dit zijn de voordelen van de aardwarmtepomp:

 • Zowel verwarmen als koelen is mogelijk.
 • Aardwarmte is een hernieuwbare energiebron.
 • Bij hoge bodemtemperatuur is de pomp bijzonder efficiënt.
 • Lage CO₂-uitstoot, omdat er geen verbranding plaatsvindt.
 • Aardwarmte is bijna overal beschikbaar (vergunningen vereist).
 • Onderhoudsarme verwarming.

De nadelen van een aardwarmtepomp zijn:

 • Hoge investeringskosten en daardoor niet voor iedereen betaalbaar.
 • Als nadeel kan ook de slechte milieubalans worden gezien, vanwege de afhankelijkheid van elektriciteit.
 • Goede isolatie en voldoende ruimte zijn absoluut noodzakelijk.

In welke gevallen is een aardwarmtepomp de moeite waard?

Een aardwarmtepomp is de moeite waard als het verschil tussen de omgevings- en verwarmingstemperatuur klein is, want daardoor vermindert de stroombehoefte van de compressor. Dit werkt het beste als het verwarmingstoestel in energiezuinige gebouwen wordt geïnstalleerd. Hierbij is de combinatie met vloerverwarming ideaal, omdat deze met lage temperaturen toekomt. Ook de combinatie met een zonne-installatie voor warmwaterbereiding loont de moeite, omdat dit extra verwarmingskosten bespaart.

blank

Wat kost een aardwarmtepomp?

De aanschafkosten van een aardwarmtepomp zijn onderverdeeld in verschillende gebieden: Eerst moet de warmtebron onder de grond worden aangeboord. Bovendien moet de warmtepomp worden gekocht en geïnstalleerd door een specialist. Hierbij ontstaan kosten voor de pomp en het vakbedrijf.

Ook benodigde accessoires en kleinere onderdelen kosten geld. Als de aardwarmtepomp in de zomer gebruikt wordt om te koelen, moeten ook hier extra kosten worden verwacht. Meer over de kosten van de geothermische warmtepomp kunt u hier lezen.

Aardwarmte verwarming: Kosten in detail

Alleen al het aanboren en vinden van de geschikte plaats onder de grond kost geld. Daarnaast zijn sondes voor huiseigenaren normaal gesproken duurder. Reken op 6.000 tot 12.000 €. Collectoren zijn iets goedkoper – ze kosten tussen 8.000 en 9.000 €. De aardwarmtepomp zelf kost ongeveer 6.000 tot 11.000 €.

Voor de montage moet u 2.000 tot 3.000 € betalen, en voor de accessoires komen er nog eens ongeveer 500 tot 1.500 € bij. Als u uw aardwarmtepompen in de zomer als airconditioning wilt gebruiken, heeft u een ventilatiemodule nodig. Deze kost tussen 4.000 en 8.000 €.

Gelukkig is de warmtepomp bijna onderhoudsvrij en heeft een levensduur van ongeveer 20 jaar. De stroomkosten variëren afhankelijk van het gebruikersgedrag en de grootte van het gebouw.

AanschafgebiedenKosten
Aardcollectoren8.000 tot 9.000 €
Aardsondes6.000 tot 12.000 €
Aardwarmtepomp6.000 tot 11.000 €
Montage2.000 tot 3.000 €
Ventilatiemodule (bij airconditioning)4.000 tot 8.000 €
Klein onderdelen500 bis 1.500 €

Heeft u nog meer vragen?

Conclusie: Aardwarmtepomp: Functie, kosten, en voor- en nadelen

U heeft nu veel informatie ontvangen over de aardwarmtepomp, de werking ervan en de kosten. Mocht u nog vragen hebben, dan horen wij graag van u. U kunt ons telefonisch bereiken op +31 6 84 81 77 83 of via ons contactformulier. Blijf vrijblijvend in contact met ons via onze sociale media kanalen zoals Instagram of Facebook. Op deze kanalen informeren we regelmatig over belangrijke nieuwtjes en aanbiedingen. We kijken ernaar uit van u te horen!

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod