Warmtepomp in een appartementsgebouw – Waar moet je op letten?

Warmtepompen in Appartementsgebouwen: Vereisten, Soorten, Kosten en Uitdagingen

Warmtepompen worden al lang gebruikt in eengezinswoningen en tweegezinswoningen. Maar ook appartementsgebouwen kunnen er uitstekend mee worden uitgerust, hoewel er hier meer te overwegen valt. Hier leert u wat de vereisten zijn voor warmtepompen in appartementsgebouwen en welke soorten warmtepompen geschikt zijn. Bovendien leert u welke problemen en uitdagingen u moet aangaan en welke kosten er zijn.

Onderwerpen op deze pagina:

Een warmtepomp in een appartementsgebouw – Wat zijn de vereisten?

In een appartementsgebouw is waarschijnlijk de grootste uitdaging om de hoeveelheid woonruimtes voldoende te verwarmen, omdat de meeste pompen qua prestatie niet kunnen bijbenen. Dit heeft ook invloed op de warmwatervoorziening, die in een appartementsgebouw aanzienlijk hoger is dan in een eengezinswoning.

Daarom moet bij de keuze van de apparaten worden opgelet, zodat ze de prestaties kunnen leveren. Het beste is als alle componenten optimaal op elkaar zijn afgestemd. Daarnaast kan het gebeuren dat de oude radiatoren vaak vervangen moeten worden, zodat deze effectief gebruikt kunnen worden.

Het is belangrijk dat bij een retrofit in een bestaand appartementsgebouw een goede warmte-isolatie aanwezig is, zodat de warmtepomp efficiënt werkt.

De ruimtebehoefte in een appartementsgebouw is waarschijnlijk de grootste hindernis: bij sommige systemen moet mogelijk de grond van de aangrenzende percelen worden gebruikt, waarmee deze niet altijd akkoord gaan. Bovendien moeten de hernieuwbare energiebronnen tussendoor worden opgeslagen, waarvoor grote tanks nodig zijn die in een kelderruimte moeten worden ondergebracht, die vaak niet aanwezig is in appartementsgebouwen.

Heeft u nog meer vragen?

Welke soorten warmtepompen zijn geschikt voor een appartementsgebouw?

Het type warmtepomp in een appartementsgebouw hangt af van het niveau van renovatie en de warmtebehoefte van het huis. Indien nodig kunnen bijvoorbeeld meerdere lucht-warmtepompen worden gebruikt. Deze methode om warmtepompen parallel of in serie te schakelen, biedt het voordeel dat de warmtepompen flexibel kunnen worden aangepast aan de specifieke behoefte.

blank

Lucht-warmtepomp

Een lucht-warmtepomp die de energie uit de ventilatielucht van het appartementsgebouw haalt, wordt een lucht-luchtwarmtepomp genoemd.

Een ander type lucht-warmtepomp is de water-lucht-warmtepomp. Deze zuigt, net als een koelkast, buitenlucht aan, die dan een koelvloeistof raakt. Dit koelmiddel verdampt en de damp wordt gecomprimeerd. De resulterende energie wordt in het water van het verwarmingscircuit gebracht. Ondanks lagere aanvoertemperaturen bij lucht-water-warmtepompen, kunnen deze ook warm water voor een appartementsgebouw produceren. Hiervoor heeft echter elk appartement een verswaterstation nodig.

Bij de lucht-luchtwarmtepomp heeft het gebouw geen radiatoren nodig, omdat de gewonnen warmte niet via het verwarmingswatercircuit in de woonruimtes terechtkomt. Dit gebeurt via de lucht. Meer over de lucht-lucht warmtepomp kunt u hier lezen.

Voordelen en nadelen van een lucht-warmtepomp

Voordelen:

 • Eenvoudige installatie
 • Kan overal worden nageïnstalleerd
 • Lagere investeringskosten

Nadelen:

 • Lagere prestaties en daarom vaak alleen geschikt als hybride verwarming of cascadeverwarming
 • De efficiëntie is lager dan bij andere warmtepompen

Tapwater-warmtepomp

Dit type warmtepomp in een appartementsgebouw wordt gebruikt als warm water nodig is voor alle wooneenheden en is zinvol als er al een warmwateropslagtank aanwezig is. Het wordt alleen gebruikt voor warm water en niet om kamers te verwarmen. Het werkt op dezelfde manier als een lucht-warmtepomp, door warme lucht aan te zuigen die vervolgens over een koelmiddel wordt verdampt. De zo verkregen energie wordt dan door een warmtewisselaar overgedragen aan de warmwateropslagtank.

Voordelen en nadelen van een tapwater-warmtepomp

Voordelen:

 • Ongebruikte energie wordt effectief gebruikt
 • Warmwaterkosten kunnen worden bespaard
 • Efficiënter dan boilers en doorstroomverwarmers
 • Kan worden gecombineerd met gas-/olie- en fotovoltaïsche energie
 • Lagere aanschaf- en bedrijfskosten
 • Geen uitstoot van schadelijke stoffen en minder CO₂-emissies
 • Weinig ruimte nodig

Nadelen:

 • Als de opslagtank leeg is, moet er lang worden opgeladen
 • Hoog stroomverbruik bij hoge warmwaterbehoefte
 • Kan niet overal worden geplaatst
 • Er is geen individuele subsidie omdat het geen puur verwarmingssysteem is
blank

Aardwarmtepomp

De aardwarmtepomp is zeer geschikt als warmtepomp in een appartementsgebouw. Er is een aardwarmtesonde nodig die diep in de aarde wordt geboord. Als dit niet mogelijk is, kan een Sole-Water-warmtepomp worden overwogen, die vlakke collectoren rondom het huis gebruikt. Meer over de aardwarmtepomp kunt u hier lezen.

Voordelen en nadelen van een aardwarmtepomp

Voordelen:

 • Krachtig en zeer efficiënt
 • Kan monovalent worden bediend – geen extra verwarmingssysteem nodig
 • Zeer stil
 • Lage lopende kosten
 • Gebruik als airconditioning mogelijk
 • Staatssteun mogelijk

Nadelen:

 • Hoge aanschafkosten
 • Grondwerkzaamheden nodig
 • Grote ruimtebehoefte
 • Vaak moeilijk in woonwijken
 • Mogelijk zijn officiële vergunningen nodig

Grondwaterwarmtepomp

Net als bij de aardwarmtepomp moet bij de grondwaterwarmtepomp in de aarde worden geboord om grondwater te gebruiken. Hierbij zijn twee putten nodig om grondwater te winnen en na gebruik weer terug te voeren.

Voordelen en nadelen van een grondwaterwarmtepomp

Voordelen:

 • Krachtig en zeer efficiënt
 • Lage geluidsniveaus
 • Monovalent gebruik mogelijk
 • Staatssteun mogelijk

Nadelen:

 • Een putboring is nodig – hoge investeringskosten
 • De efficiëntie is afhankelijk van de grondwaterkwaliteit en -hoeveelheid
 • Gebruik in waterbeschermingsgebieden is niet toegestaan

De vraag is dus in welke mate het appartementsgebouw moet worden uitgerust met een warmtepomp.

Het moet vooraf worden vastgesteld of

 • een centraal warmtepompsysteem voor het hele appartementsgebouw
 • een gecombineerd systeem
 • een warmtepomp voor alleen bepaalde appartementen
 • een warmtepomp voor slechts één appartement
 • of een warmtepomp voor individuele kamers nodig is.
blank

Waarom zou men een warmtepomp in een appartementsgebouw moeten installeren?

Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen is niet alleen ecologisch verstandig, maar kan ook op de lange termijn veel geld besparen door het gebruik van efficiënte en krachtige warmtepompen.

Momenteel vindt er een verandering van denken plaats: wat tot voor kort schijnbaar voldoende beschikbaar was, wordt aanzienlijk duurder. Wie dus geld wil besparen, bouwt om.

Ook het bewustzijn van duurzaamheid verandert steeds meer. Warmtepompen werken duurzaam met warmte die van nature voorkomt en dus gratis is. In huis zijn noch gas noch olie nodig en er zijn ook geen CO2-emissies.

Bovendien zijn warmtepompen zeer flexibel omdat ze individueel kunnen worden aangepast. Ze kunnen worden gebruikt om te verwarmen of te koelen.

Wat zijn de problemen en uitdagingen voor een warmtepomp in een appartementsgebouw?

Geld speelt natuurlijk een grote rol, daarom worden er tot nu toe zo weinig warmtepompen in appartementsgebouwen gebruikt. De vraag is wie de investering doet. De eigendomsverhoudingen van appartementsgebouwen zijn verschillend. Het kan een woningbouwvereniging, verschillende woningeigenaren, de lokale gemeente of een investeerder zijn. De belangen van deze eigenaren gaan boven de aanschaf of uitbreiding van het verwarmingssysteem van het appartementsgebouw.

Naast de financiële hindernis zijn er ook technische obstakels om rekening mee te houden, aangezien het drinkwater in een appartementsgebouw moeilijker te verwarmen is dan in een eengezinswoning. Vaak worden doorstroomverwarmers of gasboilers gebruikt, omdat drinkwater de waarde van 60 °C niet mag overschrijden om bacteriën te voorkomen.

Om een geschikte kamertemperatuur te bereiken, moet men zorgvuldig overwegen welke apparaten worden gebruikt, aangezien bijvoorbeeld een lucht-warmtepomp beperkte prestaties heeft.

Bij de grondwaterwarmtepomp of de geothermische warmtepomp moet mogelijk het grondgebied van de naburige percelen worden gebruikt, en hun toestemming is niet vanzelfsprekend.

Ook de ruimte speelt een grote rol, want in een appartementsgebouw is er vaak niet genoeg vrije ruimte om de apparaten onder te brengen.

blank

Een warmtepomp in een appartementsgebouw – Welke kosten zijn er?

Bij de installatie van een warmtepomp wordt onderscheid gemaakt tussen de aanschafkosten en de bedrijfskosten. Afhankelijk van het type warmtepomp moet men rekening houden met de grootte, aangezien het systeem mogelijk in cascade moet worden bediend, wat de aanschafkosten verhoogt.

Aanschafkosten van een warmtepomp in een appartementsgebouw

Lucht-water-warmtepomp:

De installatiekosten liggen tussen de 3.000 en 6.000 euro. De aanschafkosten voor een eengezinswoning liggen tussen de 8.000 en 15.000 euro, voor een appartementsgebouw dus meer.

Aardwarmtepomp:

De installatiekosten bedragen ongeveer 20.000 euro, aangezien er aardboringen moeten worden uitgevoerd. De aanschafkosten liggen tussen 10.000 en 20.000 euro.

Tapwaterwarmtepomp:

De installatiekosten zijn hier aanzienlijk lager: 50 tot 350 euro. De aanschafkosten liggen tussen 1.000 en 3.000 euro. De kosten zijn zo laag omdat het geen volwaardig verwarmingssysteem is.

Grondwaterwarmtepomp:

De kosten van een grondwaterwarmtepomp liggen ongeveer op hetzelfde niveau als die van een geothermische warmtepomp, omdat ook hier aardboringen moeten worden gemaakt. De installatiekosten bedragen ongeveer 20.000 euro, de aanschafkosten tussen 10.000 en 20.000 euro.

Bedrijfskosten van een warmtepomp in een appartementsgebouw

Warmtepompen hebben voor hun werking één ding nodig: elektriciteit. Er is de mogelijkheid om voor de warmtepomp een speciaal warmtepomptarief te gebruiken.

Hier is een voorbeeldberekening voor een lucht-warmtepomp en een aardwarmtepomp:

Basis:

Een gemiddeld eengezinshuishouden heeft een warmteverbruik van 10.000 kWh per jaar, daarvan 60 procent voor verwarming en 40 procent voor warm water. De gemiddelde elektriciteitsprijs in dit voorbeeld is 30 cent per kWh.

Lucht-warmtepomp:

Kosten voor verwarming per jaar: 720 euro

Kosten voor warm water per jaar: 480 euro

Totale kosten per jaar: 1.200 euro

Aardwarmtepomp:

Kosten voor verwarming per jaar: 450 euro

Kosten voor warm water per jaar: 300 euro

Totale kosten per jaar: 750 euro

Heeft u nog meer vragen?

Ons team kan u helpen bij het nemen van een beslissing!

Het bijplaatsen van een warmtepomp in een appartementsgebouw is een goede beslissing in een tijd waarin iedereen milieubewuster zou moeten worden. Ondanks de hoge kosten kunnen de lopende kosten lager zijn dan de kosten van een conventionele verwarming.

Als u wilt weten welke warmtepomp voor uw huis geschikt is, bel ons dan of vul het contactformulier in. Ons team zal dan contact met u opnemen.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod