Aardwarmtepomp: Aanschaf, Bedrijfskosten & Onderhoud

Efficiënte werking van een aardwarmtepomp

Met behulp van een aardwarmtepomp kunnen huiseigenaren warmte uit de aarde halen en gebruiken om te verwarmen. Dit werkt met aardcollectoren, geulcollectoren of sondes die diep in de grond worden geplaatst. De pomp verhoogt deze geothermie, zodat de woning gezellig warm blijft. Het proces lijkt in eerste instantie misschien ingewikkeld, maar het is efficiënt, milieuvriendelijk en bespaart op de portemonnee. In dit artikel onthullen we de kosten van een aardwarmtepomp voor aanschaf, gebruik en onderhoud.

Onderwerpen op deze pagina:

Waarvan hangen de kosten van een aardwarmtepomp af?

Aangezien een aardwarmtepomp op verschillende manieren kan worden geïnstalleerd, kunnen ook de kosten variëren: bij de diepboring-methode wordt tot wel 100 meter diep geboord om de aardwarmte te benutten. Als alternatief worden bij de vlakboring-methode aardwarmtecollectoren over een groot oppervlak verspreid.

Welke methode wordt toegepast, wordt beslist door gespecialiseerde bedrijven die altijd moeten worden ingeschakeld voor boor- of graafwerkzaamheden. Hierbij zijn de volgende vragen van belang: is het terrein gemakkelijk toegankelijk en hoeveel grond moet er worden uitgegraven?

Sondes die diep onder de grond worden geïnstalleerd, zijn vaak duurder dan collectoren. Concreet kan dit tot wel 12.000 € kosten. Collectoren kosten daarentegen meestal tot 9.000 €. De aardwarmtepomp zelf kost tussen de 6.000 en 11.000 €. Daarbij komen nog de installatiekosten van 2.000 tot 3.000 €. Extra kleine onderdelen kosten tussen de 500 en 1.500 €. Wie de pomp in de zomer als airconditioning wil gebruiken, heeft een ventilatiemodule nodig. Hiervoor komen extra kosten van 4.000 tot 8.000 € bij.

Heeft u nog meer vragen?

Hoeveel kost een aardwarmtepomp bij aankoop?

Hieronder hebben we gedetailleerd voor u opgesomd wat een aardwarmteverwarming bij aankoop kan kosten:

Onderdelen/stappen die nodig zijn voor een aardwarmtepompKosten
Aardcollectoren8.000 tot 9.000 €
Aardsondes6.000 tot 12.000 €
Aardwarmtepomp6.000 tot 11.000 €
Installatie2.000 tot 3.000 €
Ventilatiemodule (bij airconditioning)4.000 tot 8.000 €
Kleine onderdelen500 tot 1.500 €
blank

Wat zijn de lopende kosten?

Het goede nieuws is dat de aardwarmtepomp bijna onderhoudsvrij is en een levensduur heeft van 20 jaar. De lopende kosten bestaan alleen uit de elektriciteit voor het gebruik van de aardwarmtepomp en incidenteel onderhoudswerk.

Een exact bedrag voor de elektriciteitskosten kunnen we niet geven, omdat dit varieert en afhankelijk is van de staat en grootte van het gebouw. Hier kunt u gedetailleerd leren hoe u uw stroomverbruik en de daarmee gepaard gaande kosten individueel kunt berekenen.

Voorbeeldberekening: Kosten van een warmtepomp voor een eengezinswoning

De bedrijfskosten voor een warmtepomp ontstaan door het elektriciteitsverbruik van het koelcircuit. De warmtepomp maakt gebruik van een complex mechanisme om een kilowattuur elektriciteit om te zetten in vier keer de thermische energie, dus om energie uit de aarde naar het huis te leiden. De stroomkosten kunnen als volgt worden berekend:

(Warmtebehoefte / JAZ) x Stroomtarief = Stroomkosten voor een aardwarmtepomp

Laten we een eengezinswoning nemen met 120 vierkante meter, 4 personen en een warmtebehoefte van 10.000 kWh. We gaan hierbij uit van een elektriciteitsprijs van 0,25 cent per kilowattuur en veronderstellen dat de JAZ-waarde gelijk is aan 4. Volgens deze berekening bedragen de stroomkosten 625 euro per jaar, plus gemiddelde onderhoudskosten van 150 euro. Deze kosten zijn onafhankelijk van de elektriciteitsprijs of warmtebehoefte en worden bepaald door het onderhoudsbedrijf.

10000 / 4 × 0,25 = 625 €

blank

Hoe efficiënt werkt een aardwarmtepomp?

Om een aardwarmtepomp efficiënt te laten werken, moeten enkele dingen in acht worden genomen: Ten eerste moet het temperatuurverschil tussen de warmtebron en het distributiesysteem zo klein mogelijk zijn, zodat het stroomverbruik minimaal blijft. Om dit mogelijk te maken, is een effectief warmteverdelingssysteem nodig, zoals een radiator en voldoende gedimensioneerde warmtebron. Geschikte radiatoren zijn radiatoren, wandverwarming, oppervlakteverwarmers en vloerverwarming.

De warmtebron moet worden gecontroleerd op het zogenaamde onttrekkingsvermogen. Het onttrekkingsvermogen is de hoeveelheid warmte die het systeem per seconde aan de aarde onttrekt. Ook moeten gespecialiseerde bedrijven het stookgedrag van de bewoners documenteren en de radiatoren controleren op hun functie. Over het algemeen geldt: alleen goed afgestelde warmtepompen kunnen efficiënt functioneren. Vooral aandacht moet worden besteed aan de hydrauliek.

blank

Hoe snel is een aardwarmtepomp terugverdiend?

Het grote verschil tussen een aardwarmtepomp en andere warmtepompen is dat bij een aardwarmtepomp de aardwarmte eerst moet worden benut. Of het nu gaat om aardcollectoren of aardsondes, u profiteert van de aardwarmte, vooral in de winter, ongeacht of het een nieuw of oud gebouw is. Een aardwarmtepomp is meestal terugverdiend binnen 10 tot 15 jaar.

Als u een nieuw gebouw plant, zijn er ook de volgende voordelen: veel warmtepompen kunnen in de zomer worden omgebouwd tot airconditioning. Een extra apparaat is dan niet meer nodig. Ook een rookkanaal of rookafvoerleidingen zijn dan niet meer nodig, wat gunstig is voor uw portemonnee. Het proces kan eenvoudig worden uitgevoerd tijdens het grondwerk door aardcollectoren eenvoudig te plaatsen.

In een oud gebouw is het installeren van een aardwarmtepomp zelfs nog voordeliger dan het installeren van een luchtwarmtepomp, omdat het apparaat in dit geval een betere JAZ-waarde (jaarlijkse prestatiecoëfficiënt) bereikt. Meer over prestatiecoëfficiënten kunt u hier lezen.

Wat kost een aardwarmtepomp in vergelijking met andere verwarmingssystemen?

Hieronder krijgt u een overzicht van de kosten van verschillende modellen:

WarmtepompAanschafkosten
Lucht-water-warmtepomp12.000 tot 14.000 €
Bodem-water-warmtepomp Kollektoren / sondes9.000 tot 11.000 €4.000 tot 7.000 €
Water-water-warmtepomp Bron9.000 tot 12.000 €4.000 tot 7.000 €
Aardwarmtepomp Kollektoren / sondes6.000 tot 11.000 €8.000 tot 12.000 €

Heeft u nog meer vragen?

Conclusie: Kosten van een aardwarmtepomp

U heeft nu een groot aantal informatie over de aardwarmtepomp en de kosten gelezen. Als er nog steeds vragen zijn, horen we graag van u. U kunt contact met ons opnemen via telefoonnummer +31 6 84 81 77 83 of via het contactformulier.  Blijf vrijblijvend in contact via onze sociale mediakanalen zoals Instagram of Facebook. We kijken ernaar uit om van u te horen!

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod