Wärmepomp verbergen: Dit moet u weten

Bescherming en esthetiek: Hoe uw warmtepomp te camoufleren

Er zijn technische apparaten die harmonieus in het ruimteconcept passen. Gewoon omdat ze klein zijn of speciaal ontworpen kunnen worden. Een warmtepomp behoort daar helaas niet toe. Toch zijn er manieren om een warmtepomp te verbergen. Hoe u dat doet, leest u in dit artikel!

Heeft u nog meer vragen?

Onderwerpen op deze pagina:

Deze functionele eisen moet u in acht nemen

Voordat u begint met het verbergen van de warmtepomp zijn er enkele dingen waarmee u rekening moet houden, zoals:

blank

Luchtcirculatie

De behuizing van een warmtepomp mag nooit de luchtcirculatie belemmeren. De lucht moet, zonder het stroomverbruik te verhogen, aangezogen en afgevoerd worden – en dat in het benodigde volume. Dit betekent dat de afdekking van de warmtepomp de luchtweerstand niet mag verhogen tijdens het aanzuigen of uitblazen.

Ook moet een zogenaamde thermische kortsluiting absoluut voorkomen worden. Dit gebeurt wanneer de uitgeblazen koude lucht opnieuw wordt aangezogen. Meestal komt dit omdat de warmtepomp te dicht is ingebouwd. Ook een verkeerde positionering of een niet-optimale windrichting kan kortsluiting veroorzaken.

Er zijn echter speciale afdekkingen die de luchtcirculatie niet belemmeren. Hierdoor verbeteren ook het stroomverbruik en het aantal continue bedrijfscycli enigszins.

Geluidsisolatie

Het volume van een lucht-warmtepomp ligt tussen 40 dB en 60 dB – dus het geluidsniveau van een lucht-water warmtepomp ligt iets boven het gemiddelde van een koelkast. Hoewel dit in eerste instantie niet luid lijkt, kan een constant geluid op den duur vervelend zijn – voor uzelf of voor de buren.

Woonwijk Overdag tussen 6:00 en 22:00 uurNachts tussen 22:00 en 6:00 uur
Industriegebied70 decibel70 decibel
Bedrijventerrein65 decibel50 decibel
Gemengde zones60 decibel45 decibel
Woon- en kleine woonwijken55 decibel40 decibel
Zuivere woonwijken50 decibel35 decibel
Kuuroorden, ziekenhuizen, zorginstellingen45 decibel35 decibel

Bescherming tegen weer en diefstal

Een ander aspect waarmee u rekening moet houden bij het verbergen van uw warmtepomp is een weerbestendige behuizing, bijvoorbeeld van metaal of larikshout. In de praktijk zien deze warmtepompbehuizingen eruit als kleine hondenhokken. Ze bestaan meestal uit drie tot vier zijpanelen en een dak.

Vooral het dak zorgt ervoor dat regen en dauw kunnen wegvloeien. De zijpanelen beschermen ook tegen vreemde voorwerpen en bladeren. Vandalisme is een extra reden voor de afdekking. Met een afsluitbaar scharnier en/of inbraakbestendige schroeven en sloten kunt u de toegang voor onbevoegden bemoeilijken.

blank

Hoe u met planten voor een natuurlijke behuizing kunt zorgen

Planten zijn een geweldig idee om de pomp te verbergen. Ze zien er bovendien erg mooi uit in de tuin of op het terras. Maar ook hier zijn enkele dingen om rekening mee te houden. Ten eerste mogen de planten geen onderhoudswerkzaamheden in de weg staan.

Bovendien moeten de planten weerbestendig zijn en geschikt voor alle seizoenen. Ook moeten ze bestand zijn tegen de koude luchtstroom die de warmtepomp uitstoot. We raden af om altijd groene planten te gebruiken, met uitzondering van bergdennen.

Bessenstruiken zijn ook niet de ideale keuze. Klimrozen of struikrozen zijn beter geschikt. Haagbeuken, Japanse duizendknoop, olifantsgras en rietgras zijn ook uitstekend als natuurlijke afscherming.

Alternatief: “Verfraai” uw warmtepomp

Geen zin in planten? Wees dan creatief en verberg uw warmtepomp op een andere manier. Sommige mensen maken er echte kunstwerken van. Wat u nodig heeft, is weerbestendige verf, penselen en een idee voor een ontwerp op uw warmtepomp. Pinterest is overigens een goede bron van inspiratie.

Kan ik zelf een behuizing voor mijn warmtepomp bouwen?

Als u handig bent, kunt u natuurlijk ook zelf een behuizing voor uw warmtepomp bouwen. Onze tip: een afscherming gemaakt van pallets. Deze pallets zijn stevig en worden steeds populairder voor doe-het-zelf projecten. Het voordeel voor uw warmtepomp: de open ruimtes tussen de houten balken zorgen voor een uitstekende luchtcirculatie.

Het is echter aan te raden om de pallets van tevoren te impregneren. De kosten voor zo’n afscherming liggen tussen de 50 en 125 €. U kunt de pallets goedkoop vinden op bijvoorbeeld Marktplaats. U heeft nodig:

 • Drie Europallets
 • Een plaat van spaan- of gelamineerd hout
 • Houtschroeven
 • Twee scharnieren
 • Cirkelzaag
 • Boormachine
 • Handzaag
 • Lak voor het gronden van het hout
blank

Stap 1: Het opmeten en snijden van de Europallet

Meet eerst uw pomp op en bepaal vervolgens een grootte voor het snijden van de pallets. Typische afmetingen zijn:

 • Klein: 90 x 70 x 46 cm
 • Middel: 100 x 85 x 54 cm
 • Groot: 105 x 95 x 59 cm

Gebruik twee pallets als zijkanten en de derde als voorkant. Belangrijk: Zorg ervoor dat er aan elke kant minimaal 5 centimeter afstand is. Bijvoorbeeld: Als de afmetingen van uw pomp 90 x 50 cm zijn, snijd dan uw pallets tot 100 x 60 cm. Zo zorgt u ervoor dat de luchtcirculatie niet wordt beperkt.

Stap 2: De drie houten pallets vastschroeven

Nu is het tijd om te schroeven: gebruik hiervoor de houtschroeven en indien nodig, fixeer het geheel met pluggen of extra houten balken voor meer stabiliteit.

Stap 3: Het “dak” aanbrengen

Om de pomp te beschermen tegen regen en sneeuw, is een extra afdekking nodig – een dak. Een OSB- of gelamineerde houten plaat is hiervoor geschikt. Snijd deze op maat met een cirkelzaag en bekleed deze met dakbedekking. Met een lichte helling stroomt druppelend of smeltende sneeuw eenvoudig weg.

blank

Wat verder nog belangrijk voor u kan zijn

Hier hebben we enkele andere belangrijke aspecten over het onderwerp “warmtepomp verbergen” voor u samengevat.

Wat kost het om een warmtepomp te bekleden?

Hierboven hebben we u al een handleiding gegeven voor een doe-het-zelf bekleding. Maar natuurlijk kunt u de afscherming voor uw warmtepomp ook in de winkel kopen. De goedkoopste warmtepompbekledingen beginnen bij €220. Zoals altijd zijn er naar boven toe geen grenzen.

Tip: Als u zoekt naar “airco-bekledingen” heeft u meer keuze. Zowel qua design als qua prijs.

Heeft de bekleding een negatieve invloed op de werking van de warmtepomp?

Maak u geen zorgen: De werking van de pomp wordt niet beïnvloed door de bekleding, aangezien alle in de handel verkrijgbare bekledingen zijn getest. Ze zijn specifiek ontworpen om de werking van de pomp niet te hinderen.

Kunnen wandhangende warmtepompen ook met bekledingen worden verborgen?

Ja, er zijn bekledingen voor bijna elke warmtepomp, ongeacht of het een binnen- of buitenunit is. Het is echter ook hier de moeite waard om te zoeken naar airco-afdekkingen, omdat deze vaak aan muren worden gehangen. De prijzen zijn ook veel aantrekkelijker.

Heeft u nog meer vragen?

Conclusie: Warmtepomp verbergen

Het verbergen van uw warmtepomp heeft niet alleen optisch zin, maar biedt ook bescherming tegen weersinvloeden, geluid en zicht. Diefstal en vandalisme kunnen ook worden voorkomen. Misschien heeft u nog geen pomp, maar bent u wel geïnteresseerd in het onderwerp en wilt u in een pomp investeren?

Heeft u vragen, neem dan gerust contact op met onze experts! U kunt ons telefonisch bereiken van maandag tot vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur op het nummer +31 6 84 81 77 83. Of stuur ons een bericht via ons contactformulier. Voor een vrijblijvende update kunt u ons volgen op onze social media-kanalen zoals Instagram of Facebook.

We horen graag van u!

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod