Wallbox: Waarop letten bij aankoop?

Laadpaal voor elektrische voertuigen: Aankoopadvies en tips.

Met de toenemende aantrekkelijkheid van elektromobiliteit neemt ook de behoefte aan het uitbreiden van de laadinfrastructuur toe. Om minder afhankelijk te zijn van openbare laadpunten en om je eigen elektrische voertuig ook ’s nachts voor je eigen voordeur te kunnen opladen, kiezen steeds meer consumenten ervoor om een eigen laadstation met een wallbox in te richten. In dit artikel leest u waar u op moet letten bij de aankoop van een wallbox.

Onderwerpen op deze pagina:

Welk type wallbox is het meest geschikt voor mijn elektrische voertuig?

Als u voor uw eigen woning een laadstation voor elektrische voertuigen wilt kopen, kunt u kiezen uit verschillende wallbox varianten.

 1. Standaard wallbox:
  De klassieke wallbox biedt de basisfuncties om uw elektrische voertuig direct voor uw voordeur of in uw carport op te laden. Deze heeft een vaste aansluiting, type 1 of type 2. Sommige wallboxen zijn uitgerust met adapters of verwisselbare kabels die verschillende aansluitingen ondersteunen.
 2. Slimme wallbox:
  Een slimme wallbox heeft extra functies die verbinding kunnen maken met een netwerk of mobiele app. Hiermee kunt u het laadproces volgen, de laadstroom instellen, het energieverbruik controleren en vaak ook het laden plannen.
 3. Snellaadwallbox:
  Snellaadwallboxen zijn ontworpen voor snel opladen van elektrische voertuigen met een hoger vermogen. Hiermee kunt u uw voertuig veel sneller opladen dan met een standaard wallbox.

Oplossingen voor bedrijven: Wallbox met lastmanagement-systeem

Steeds meer bedrijven schakelen hun wagenpark om naar elektrische voertuigen en willen hun medewerkers tegelijkertijd oplaadoplossingen op locatie bieden. Een wandlaadstation met geïntegreerd laadbeheersysteem kan de laadcapaciteit van meerdere elektrische voertuigen in een gebouw efficiënt verdelen. Het laadbeheersysteem bewaakt het energieverbruik in het gebouw en past de laadvermogen van de afzonderlijke wandlaadstations aan om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen.

Bijvoorbeeld, als andere apparaten of machines in het gebouw veel energie verbruiken, wordt het laadvermogen van de wandlaadstations verminderd. Zodra er minder energie in het gebouw nodig is, kan het laadvermogen weer worden verhoogd. Het laadbeheersysteem kan ook zo worden geprogrammeerd dat bepaalde voertuigen met prioriteit worden geladen. Als bijvoorbeeld een elektrisch voertuig dringend moet worden opgeladen, kan het een hoger laadvermogen gebruiken dan andere voertuigen.

blank

Wandlaadstation koopgids: Waar moet je op letten bij de aankoop van een wandlaadstation voor elektrische voertuigen?

Een wandlaadstation is een langetermijninvestering die van tevoren goed moet worden overwogen. Let daarom voor de aankoop zeker op de volgende criteria, zodat u uw elektrische voertuig uiteindelijk snel en comfortabel voor uw eigen voordeur kunt opladen.

Welke laadcapaciteit heeft mijn elektrisch voertuig nodig?

Overweeg van tevoren welke laadcapaciteit u nodig heeft. Wandlaadstations zijn verkrijgbaar in verschillende vermogensklassen – voor huishoudelijk gebruik zijn 11 kW of 22 kW gebruikelijk. Een 22 kW wandlaadstation kan uw EV in theorie tweemaal zo snel opladen, hoewel de werkelijke laadtijd door veel factoren wordt beïnvloed. Houd er echter rekening mee dat een wandlaadstation van 22 kW meestal een sterkere stroomvoorziening vereist en mogelijk aanvullende elektrische aanpassingen, zoals een krachtstroomaansluiting.

Houd ook rekening met toekomstige ontwikkelingen in uw huishouden. Als u bijvoorbeeld van plan bent om meer elektrische voertuigen aan te schaffen, kies dan direct voor een wandlaadstation met een hoger vermogen. Uiteindelijk moet de laadcapaciteit afgestemd zijn op de specificaties van het betreffende voertuig. Controleer de technische gegevens van uw elektrisch voertuig om te zien welke maximale laadcapaciteit het ondersteunt.

Heeft u nog meer vragen?

Deze aanvullende factoren moet u overwegen voordat u een wandlaadstation aanschaft:

 • Compatibiliteit
  Het wandlaadstation moet compatibel zijn met het elektrisch voertuig en het bijbehorende laadsysteem. Meestal worden twee verschillende stekkertypen gebruikt (Type 1 en Type 2). De stekkertypen moeten overeenkomen.
 • Installatiemogelijkheden
  Bepaal op voorhand of de installatie van het wandlaadstation op uw locatie mogelijk is. Is er voldoende ruimte en de juiste netwerkverbinding beschikbaar? Voor de montage kunt u kiezen tussen wandmontage of een vrijstaande zuil.
 • Veiligheidsfuncties
  Let op de geïntegreerde veiligheidsfuncties van het wandlaadstation. De meeste fabrikanten voorzien hun wandlaadstations van beveiligingen tegen overbelasting, oververhitting, kortsluiting en aardfoutstromen. Dit beschermt zowel uw voertuig als het elektriciteitsnet.
 • Slimme functies
  Overweeg of u geïnteresseerd bent in slimme functies. Sommige wandlaadstations bieden de mogelijkheid om het laadproces via een mobiele app te bedienen en te monitoren, het laadvermogen aan te passen, het energieverbruik te bewaken of het laadproces te plannen.
 • Vast of afneembaar snoer
  Als uw wandlaadstation een vast snoer heeft, moet dit na het laden weer op de houder worden gewikkeld. Een afneembaar snoer daarentegen kunt u in het voertuig meenemen of in de garage opbergen.
blank

Let op de beschikbaarheid van de netwerkverbinding

Als u een wandlaadstation koopt met een laadvermogen van meer dan 3,7 kW, moet u dit melden bij uw netbeheerder. De reden hiervoor is dat de netbeheerder een overzicht heeft van de belasting van het netwerk en kan inschatten of de stabiliteit van het netwerk door de aanschaf van een wandlaadstation op uw locatie in gevaar kan komen. Door deze transparantie kan overbelasting van het lokale elektriciteitsnet worden voorkomen.

Bovendien zijn alle wandlaadstations met een laadvermogen van meer dan 12 kW vergunningsplichtig. Het is het beste om contact op te nemen met een ervaren elektrotechnisch bedrijf dat de aanmelding en vergunning voor u kan regelen. Over het algemeen hebben de netbeheerders echter geen bezwaren.

Laat vooraf door een elektricien controleren of bijvoorbeeld een extra verbinding, zoals een krachtstroomaansluiting, moet worden aangelegd. Bovendien moet ook de installatie en aansluiting van het wandlaadstation zelf door een elektricien worden uitgevoerd.

Welk stekkertype heb ik nodig voor mijn laadpaal?

Om te garanderen dat uw laadpaal compatibel is met uw elektrische auto, moet u het juiste stekkertype kiezen. In Duitsland en de meeste Europese landen is de Type 2-stekker de meest voorkomende en wijdverspreide standaard voor elektrische auto’s. De Type 2-stekker maakt laden met wisselstroom (AC) mogelijk en is compatibel met de meeste elektrische auto’s die in Europa worden verkocht.

Er zijn echter enkele uitzonderingen, met name bij oudere elektrische auto’s of bij auto’s die buiten Europa zijn verkocht. Deze voertuigen worden geladen met de stekkertypes Type 1 of CHAdeMO. Meestal zijn er echter adapters of alternatieve laadkabels beschikbaar waarmee compatibiliteit met de Type 2-laadpaal kan worden gerealiseerd.

blank

Vereisten voor de installatie van een laadpaal

Er zijn enkele essentiële vereisten om een laadpaal thuis te installeren. De bestaande elektriciteitsaansluiting moet afgestemd zijn op het laadvermogen van de laadpaal. Een elektricien kan u hierover een concreet advies geven. Voor laadpalen met een laadvermogen van 22 kW moet u bovendien absoluut voor de installatie de goedkeuring van de netbeheerder verkrijgen. Denk van tevoren ook na over waar u de laadpaal wilt installeren en of er op deze plek – meestal de garage of de carport – voldoende ruimte beschikbaar is. Meer informatie vindt u hier.

Heeft u nog meer vragen?

Wanneer is een laadpaal met toegangsbeveiliging zinvol voor mij?

Als uw laadpaal van buitenaf vrij toegankelijk is, dan zou u moeten overwegen om een toegangsbeveiliging te hebben. Anders kan in theorie elke buurman of voorbijganger zijn eigen auto via uw laadpaal opladen. Als uw eigendom of de specifieke installatielocatie van de laadpaal voldoende beveiligd is, dan is de extra uitgave voor toegangsbeveiliging niet nodig. Als deze beveiligingen echter ontbreken, kunt u kiezen tussen een RFID-chip/app en een sleutelbeveiliging.

Een extra beveiliging kan ook handig zijn als u de laadpaal gemeenschappelijk wilt gebruiken. Zo kunt u ervoor zorgen dat alleen geautoriseerde personen het laadstation gebruiken. Via de toegangsbeveiliging kunt u ook het stroomverbruik en de daaraan verbonden kosten controleren en individueel afrekenen. Om de juiste capaciteit van het laadpaalstation te kiezen, nodigen wij u uit om dit artikel te lezen.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod