Wallbox Dimensionering: De juiste capaciteit kiezen

Wallboxen voor elektrische voertuigen: Alles wat u moet weten

Eenvoudigweg de elektrische auto opladen na het werk voor uw eigen voordeur: die mogelijkheid hebben eigenaren van elektrische voertuigen met hun eigen wallbox. Om het laadstation echter effectief te kunnen gebruiken, moet u dit correct dimensioneren. Hier vindt u alle belangrijke informatie over wallbox-dimensionering in één oogopslag.

Onderwerpen op deze pagina:

Hier moet u op letten bij de aankoop van een wallbox

 • Compatibiliteit
  Zorg ervoor dat de wallbox compatibel is met uw elektrische voertuig. Controleer of de wallbox de juiste laadstekker en de juiste laadcapaciteit voor uw voertuig ondersteunt.
 • Laadcapaciteit
  Denk na over de laadcapaciteit die u nodig heeft. Afhankelijk van het voertuig en individuele eisen kunt u kiezen voor een wallbox met verschillende vermogensopties. Houd ook rekening met de bestaande elektrische infrastructuur in uw huis.
 • Veiligheid en certificeringen
  Let erop dat de wallbox voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen en certificeringen. Zoek naar het CE-keurmerk of andere erkende certificeringen om ervoor te zorgen dat de wallbox voldoet aan de geldende normen.
 • Extra functies
  Houd rekening met de gewenste extra functies. Sommige wallboxen bieden functies zoals integratie met smart home, afstandsbediening, planning, energiebeheer, lastmanagement en factureringsmogelijkheden. Bedenk welke functies belangrijk zijn voor uw behoeften.
blank

Welke netwerkaansluiting heb ik nodig voor mijn Wallbox?

De benodigde netwerkaansluiting voor uw Wallbox hangt af van verschillende factoren, zoals het laadvermogen van de Wallbox, het type elektrisch voertuig dat u heeft en de bestaande elektrische infrastructuur in uw woning. Een enkelfasige aansluiting wordt doorgaans gebruikt voor Wallboxen met een lager laadvermogen. Dit type aansluiting werkt met één fase en een spanning van 230 V. Enkelfasige aansluitingen zijn gangbaar in veel huishoudens en kunnen laadvermogens tot 7,4 kW ondersteunen.

Echter, vaker ziet men een driefasige aansluiting met een hoger laadvermogen (krachtstroomaansluiting). Dit type aansluiting werkt met drie fasen en een spanning van 400 V. Driefasige aansluitingen zijn krachtiger en kunnen laadvermogens tot 22 kW of meer ondersteunen.

11 kW vs. 22 kW: Hoe hoog moet het laadvermogen van de Wallbox zijn?

Doorgaans kiest u voor een Wallbox-aansluiting tussen 11 kW en 22 kW. In theorie betekent dit dat Wallboxen met 22 kW twee keer zo snel kunnen opladen, maar de laadtijd is afhankelijk van verschillende factoren zoals:

 • het model van de elektrische auto
 • de laadkabel

Voor een 22 kW-Wallbox heeft u een hogere aansluitcapaciteit nodig, maar de Wallbox is ook neerwaarts compatibel. De 11 kW Wallbox wordt echter gezien als iets meer batterijvriendelijk.

Meldingsplicht bij de netbeheerder

Er is ook een verschil in de vergunningsvereiste. Terwijl u een Wallbox van 11 kW alleen moet melden bij de netbeheerder, vereist een 22 kW laadstation een vergunning. Doorgaans bieden netbeheerders echter probleemloze registratieprocedures aan via hun eigen website.

Wat is lastmanagement bij een Wallbox?

Lastmanagement bij een Wallbox verwijst naar de verdeling van de beschikbare elektrische capaciteit in een gebouw of appartementencomplex om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen. Dit wordt vooral relevant wanneer meerdere elektrische auto’s tegelijkertijd moeten worden opgeladen of wanneer de bestaande netinfrastructuur beperkte capaciteit heeft. Vaak zijn er al meerdere elektrische voertuigen aanwezig in huishoudens, waardoor lastmanagement zinvol is. Het is essentieel voor het opladen van elektrische auto’s in appartementencomplexen om een betrouwbare stroomvoorziening te garanderen.

blank

Overzicht van laadbeheersystemen

Het statische en dynamische lastmanagement zijn twee benaderingen voor het verdelen van de beschikbare elektrische capaciteit bij meervoudige laadstations om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen.

Statisch lastmanagement

Bij statisch lastmanagement wordt de beschikbare capaciteit gelijkmatig verdeeld over de aangesloten Wallboxen of voertuigen. Elke Wallbox krijgt een vooraf gedefinieerde maximale vermogenstoewijzing, ongeacht of ze deze daadwerkelijk nodig heeft. Dit betekent dat elke Wallbox tijdens het laadproces oplaadt met het maximaal toegewezen vermogen, zelfs als het elektrische voertuig mogelijk niet het volledige laadvermogen nodig heeft.

VoordelenNadelen
Eenvoudige implementatie en configuratie. Eenvoudige implementatie en configuratie.
Gelijkmatige verdeling van het beschikbare vermogen over alle Wallboxen. Gelijkmatige verdeling van het beschikbare vermogen over alle Wallboxen. Voorkomt overbelasting van het elektriciteitsnet.
Voorkomt overbelasting van het elektriciteitsnet.

Dynamisch Lastmanagement

Bij dynamisch lastmanagement wordt het vermogen intelligent en flexibel verdeeld over de Wallboxen, gebaseerd op de individuele laadbehoeften van de aangesloten elektrische voertuigen. Een centrale besturingseenheid bewaakt continu de stroomverdeling en past de vermogenstoewijzing aan om een optimale benutting te bereiken. Afhankelijk van de behoefte kan het beschikbare vermogen worden herverdeeld over de Wallboxen om overbelasting te voorkomen.

VoordelenNadelen
Efficiënt gebruik van het beschikbare vermogen door aanpassing aan de individuele laadbehoeften. Complexere installatie en configuratie vanwege de benodigde besturingseenheid.
Snellere laadtijden voor voertuigen die meer vermogen vereisen.Potentieel hogere kosten in vergelijking met statisch lastmanagement vanwege de extra besturingsinfrastructuur.
Flexibiliteit om de vermogensverdeling aan te passen op basis van de huidige behoeften.

Het dynamische lastmanagement biedt een efficiënter en flexibeler gebruik van het beschikbare vermogen, vooral wanneer de aangesloten elektrische voertuigen verschillende laadeisen hebben. Het zorgt voor een geoptimaliseerde laadsnelheid en voorkomt wachttijden of overbelasting van het elektriciteitsnet. Het is echter meestal complexer qua installatie en vereist een intelligente regeling van de stroomverdeling.

blank

Hoe kan het lastmanagement bij de Wallbox-installatie worden geoptimaliseerd?

Het lastmanagement bij de Wallbox-installatie kan worden geoptimaliseerd met verschillende maatregelen om een efficiënt gebruik van het beschikbare elektrische vermogen te waarborgen.

 1. Stroomverbruik monitoren
  Monitor het stroomverbruik in het huishouden of gebouw om een duidelijk beeld te krijgen van het beschikbare elektrisch vermogen. U kunt het vermogen van de Wallboxen aanpassen om overbelasting te voorkomen.
 2. Dynamisch lastmanagement
  Het gebruik van een intelligente besturingseenheid of energiemanagementsysteem maakt een dynamische aanpassing van de vermogensverdeling naar de aangesloten Wallboxen mogelijk. Hierdoor wordt het beschikbare vermogen efficiënt verdeeld over de elektrische voertuigen, op basis van hun individuele laadeisen.
 3. Prioritering van ladingen
  U heeft de mogelijkheid om bepaalde elektrische voertuigen een hogere prioriteit te geven. Voertuigen met een dringendere laadbehoefte worden zo met voorrang behandeld.
 4. Tijdsgestuurde ladingen
  Door gebruik te maken van tijdschema’s en voordeligere stroomtarieven kan het laden van elektrische voertuigen worden verschoven naar tijden met een lagere stroomvraag of lagere stroomkosten.
 5. Lastprofielanalyse
  Een gedetailleerde analyse van het lastprofiel in het huishouden of gebouw kan helpen om piekbelastingstijden en patronen te identificeren. Op basis van deze bevindingen kunnen de laadprocessen van de elektrische voertuigen zodanig worden gepland dat ze overeenkomen met de tijden van lagere belasting op het elektriciteitsnet.
blank

Voorwaarden voor de installatie van een Wallbox

Voor de installatie van een Wallbox thuis moeten verschillende voorwaarden worden vervuld. Er moet een stroombron dichtbij de installatieplek van de Wallbox zijn. Een elektrische aansluiting in de buurt van de garage, carport of parkeerplaats waar het elektrische voertuig moet worden geladen, is ideaal.

Bovendien moet u ervoor zorgen dat het elektrisch aansluitvermogen van het huis voldoende is voor de werking van de Wallbox. Het kan nodig zijn dat een elektricien de elektrische installatie controleert of bijwerkt. Voor een Wallbox van 22 kW heeft u ook de toestemming van uw netbeheerder nodig.

Afhankelijk van het gekozen model kunnen er extra vereisten zijn voor de connectiviteit en besturing van de Wallbox. Sommige modellen vereisen mogelijk een internetverbinding of speciale bekabeling voor afstandsbediening of monitoringfuncties.

De installatie van een Wallbox dient altijd uitgevoerd te worden door een gekwalificeerde elektro-installateur. Een professional kan ervoor zorgen dat de installatie correct en volgens de geldende voorschriften wordt uitgevoerd. Bovendien kan hij indien nodig een lastprofielanalyse uitvoeren en eventueel aanpassingen maken aan de elektrische installatie.

Heeft u nog meer vragen?

Als u geïnteresseerd bent in een Wallbox voor bedrijven, nodigen we u uit dit artikel te lezen.

Wij zijn een vakbedrijf en beschikken over gedegen expertise waar u altijd van zult profiteren. U kunt ons bereiken via ons contactformulier of telefonisch van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur op +31 6 84 81 77 83. Blijf vrijblijvend in contact met ons via onze social media kanalen zoals Instagram of Facebook. Op deze kanalen informeren wij regelmatig over belangrijk nieuws en aanbiedingen. We horen graag van u!

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod