Waarop te letten bij het kopen van airconditioners?

Waarop te letten bij het kopen van airconditioners?

Er zijn verschillende airconditioners van verschillende fabrikanten op de markt die aanzienlijk verschillen in hun werking en efficiëntie. Voordat u een airconditioner koopt, is het daarom belangrijk om u vooraf goed te informeren over welke criteria belangrijk zijn. In deze koopgids voor airconditioners vindt u een overzicht van alle relevante aspecten die u in overweging moet nemen bij het kopen van een airconditioner.

Onderwerpen op deze pagina:

Verschillende koelsystemen voor thuis en op kantoor

Er zijn verschillende koelsystemen die u kunt gebruiken om uw ruimtes te koelen. Elk systeem werkt volgens andere principes, dus het is belangrijk om voor de aankoop van een airconditioner advies in te winnen over welk systeem het meest geschikt is voor uw ruimtes.

blank

Raamairconditioners: De oplossing voor kleine ruimtes en individuele kamers

Deze systemen zijn speciaal ontworpen om in ramen te worden gemonteerd of door een wandopening te worden geplaatst. Ze bestaan uit één eenheid die zowel de verdamper (binnenkant) als de condensor (buiten) bevat. Raamairconditioners zijn over het algemeen compact en relatief eenvoudig te installeren. Ze trekken lucht van buiten aan, koelen deze en geven vervolgens de gekoelde lucht terug in de kamer. Raamairconditioners zijn meestal geschikt voor kleinere ruimtes of individuele kamers.

Voordelen van raamairconditioners Nadelen van raamairconditioners
Eenvoudige installatie Compact formaat Kosteneffectief Beperkte installatiemogelijkheden (speciale ramen of wandopeningen vereist) Esthetische beperkingen Hoge geluidsontwikkeling Beperkte koelcapaciteit Niet uitbreidbaar

Split- en multisplit-airconditioners: Nieuwste technologie met maximale flexibiliteit

Split-airconditioners bestaan uit twee afzonderlijke eenheden: een buiteneenheid en een binneneenheid. De buiteneenheid bevat de compressor en de condensor, terwijl de binneneenheid de verdamper en de luchtuitlaat bevat. Split-airconditioners kunnen individuele kamers efficiënt koelen. Multi-split-systemen kunnen zelfs meerdere kamers onafhankelijk van elkaar koelen. Hiervoor kunnen meerdere binneneenheden met slechts één buiteneenheid worden verbonden. Split- en multisplit-airconditioners bieden vaak een betere koelcapaciteit en zijn stiller in gebruik dan raamairconditioners. De installatie van een split-airconditioner moet echter worden uitgevoerd door een vakman, omdat koelmiddelleidingen tussen de twee eenheden moeten worden gelegd.

Moderne split-systemen kunnen niet alleen koelen, maar hebben ook tal van andere functies. Ze kunnen kamers ontvochtigen, in de winter op verwarmingsmodus worden gezet of de lucht reinigen. De meeste systemen zijn uitgerust met tal van regelbare functies en kunnen via een app vanaf elke locatie worden bediend.

Voordelen van split-airconditionersNadelen van split-airconditioners
Efficiënte koelcapaciteit Stille werking Hoge esthetiek in de kamer Individuele aanpassing van de ruimte Betere luchtdistributie Tal van functies Hogere initiële investering Vereist bouwkundige maatregelen Ruimtebehoefte buiten Bij huurwoningen: vereist goedkeuring
blank

Mobiele airconditioners: Gedeeltelijke oplossingen voor individuele kamers

Mobiele airconditioners zijn zelfstandige apparaten die vrij eenvoudig van kamer naar kamer kunnen worden verplaatst. Ze bestaan uit één eenheid die zowel de verdamper als de condensor bevat. Via een afvoerslang die door een raam of een wandopening wordt geleid, wordt hete lucht naar buiten afgevoerd. Hierdoor ontsnapt echter ook een deel van de gekoelde lucht weer via het raam naar buiten, wat de efficiëntie van deze systemen aanzienlijk vermindert. Mobiele airconditioners zijn vaak minder krachtig dan raam- of split-airconditioners en kunnen ook voor aanzienlijke geluidsoverlast zorgen.

Voordelen van mobiele airconditionersNadelen van mobiele airconditioners
Gemakkelijk transport van kamer naar kamer Eenvoudige installatie Geen bouwkundige wijzigingen nodig Beperkte koelcapaciteit Hoge geluidsontwikkeling Ruimtebehoefte in de kamer Afvoerslang vereist Beperkte efficiëntie

Welke airconditioners zijn het meest geschikt voor privé- en commerciële ruimtes?

Vanwege hun hoge efficiëntie, flexibiliteit in uitbreidingsmogelijkheden en tal van extra functies voor een perfect binnenklimaat, zijn split-airconditioningsystemen zowel geschikt voor privé- als commercieel gebruik. Moderne systemen kunnen het hele jaar door worden gebruikt en zorgen met uitbreidingen zoals ontvochtigings- en luchtreinigingsfuncties voor een optimaal binnenklimaat.

Met split-airconditioners kunnen verschillende binneneenheden op één centrale buiteneenheid worden aangesloten. Hierdoor kunt u verschillende kamers in huis of op kantoor afzonderlijk koelen. Dit biedt aanzienlijk comfort en hoge energiebesparingen. Elke kamer kan onafhankelijk van de andere kamers worden gekoeld of verwarmd. Daarom zijn split- of multisplit-airconditioningsystemen vandaag de dag de gekozen apparaten.

blank

Dit zijn de belangrijkste factoren bij het kopen van airconditioners

Als u overweegt een airconditioner te kopen, wordt u geconfronteerd met een grote verscheidenheid aan modellen en varianten. Vooral split-systemen moeten zorgvuldig worden gekozen, omdat ze permanent in uw ruimtes worden geïnstalleerd en niet gemakkelijk kunnen worden vervangen.

 • Koelvermogen
  Controleer het opgegeven koelvermogen van de split-airconditioner, zodat u de optimale kamertemperatuur kunt instellen, zelfs op zeer warme zomerdagen. Het koelvermogen wordt gemeten in British Thermal Units (BTU). Om het juiste koelvermogen voor uw kamer te bepalen, kunt u een ruwe schatting maken op basis van de kamer grootte. Er spelen echter ook andere factoren zoals de oriëntatie van de kamer, het aantal ramen, de isolatie van de ruimte, de plafondhoogte en het klimaat in de regio een rol.
 • Energie-efficiëntie
  Let op het energielabel of de energie-efficiëntieklasse van de split-airconditioner om op de lange termijn energiekosten te besparen. Zoek naar modellen met een hoge energie-efficiëntie, zoals die met de aanduiding “Inverter-technologie”.
 • Geluidsniveau
  Het koelsysteem mag tijdens gebruik u of uw buren niet storen. Let bij de aankoop van airconditioners daarom op het opgegeven geluidsniveau. Moderne airconditioners hebben meestal ingebouwde speciale geluidsreductietechnologieën.
 • Koelmiddel
  Airconditioners en vooral de gebruikte koelmiddelen hadden lange tijd de reputatie zeer schadelijk te zijn voor het milieu. In het verleden werd vaak het koelmiddel R-22 (ook bekend als Freon) gebruikt, dat schadelijk is voor de ozonlaag en geleidelijk wordt uitgefaseerd. In plaats daarvan moet de airconditioner koelmiddelen zoals R-410A (Puron) of R-32 gebruiken, die milieuvriendelijker zijn en een betere energie-efficiëntie bieden.
 • Filters
  Goede airconditioners zijn voorzien van effectieve filters die stof, vuil, allergenen en andere verontreinigingen uit de lucht kunnen verwijderen. Populaire filtertypen zijn bijvoorbeeld HEPA-filters (High Efficiency Particulate Air) of actieve koolstoffilters. Deze helpen de luchtkwaliteit in de ruimte te verbeteren en allergenen en schadelijke deeltjes te verminderen.
 • Onderhoud
  Informeer uzelf voor de aankoop van airconditioners over de onderhoudsvereisten van de split-airconditioner. Het is belangrijk om deze onderhoudsintervallen aan te houden, zodat het systeem probleemloos functioneert en u dure reparaties kunt voorkomen.
 • Extra functies
  Overweeg welke aanvullende functies voor u belangrijk zijn. Dit kunnen functies zijn zoals een afstandsbediening, timer, luchtreiniging, ontvochtiging of individuele ruimteregeling. Kies een split-airconditioner die het beste past bij uw specifieke behoeften.
blank

Welke airconditioner is het meest geschikt voor mijn ruimte?

Om ervoor te zorgen dat een koelsysteem optimaal werkt, moet het altijd individueel worden afgestemd op de specifieke grootte van de ruimte. Systemen die te klein zijn gedimensioneerd, leveren niet het benodigde koelvermogen op, terwijl te grote koelsystemen onnodig energie verspillen. De juiste dimensionering moet altijd worden uitgevoerd door een vakman – alleen op die manier kunt u op lange termijn profiteren van een optimale systeemprestatie. Als vuistregel kunt u echter de volgende waarden overwegen:

 1. Kleine kamers (tot 20 vierkante meter)
  In dit geval moet het systeem een koelvermogen van ongeveer 3.000 tot 5.000 BTU hebben voor kleine ruimtes zoals slaapkamers, kantoren of kleine woonkamers. Dit komt overeen met een koelvermogen van 0,75 tot 1,5 kW.
 2. Middelgrote kamers (20 tot 40 vierkante meter)
  Voor middelgrote ruimtes zoals woonkamers, keukens of middelgrote slaapkamers is een koelvermogen van ongeveer 5.000 tot 10.000 BTU (1,5 tot 3,0 kW) geschikt.
 3. Grote kamers (meer dan 40 vierkante meter)
  Voor grote ruimtes zoals woonkamers met open keuken, grote slaapkamers of kantoren is een koelvermogen vanaf 12.000 BTU of meer vereist.

Naast de grootte van de ruimte moeten ook andere factoren zoals de hoogte van de kamer, het aantal ramen, de isolatie of de klimatologische omstandigheden worden overwogen.

Wat kost een airconditioner?

De kosten van een airconditioner met installatie variëren van enkele duizenden euro’s. Deze kosten variëren echter sterk, afhankelijk van hoeveel binneneenheden u installeert en welk type koelsysteem u kiest. Houd er rekening mee dat er voor sommige airconditioners overheidssteun beschikbaar is. Als u besluit een airconditioner te kopen, vraag dan een offerte aan bij een gespecialiseerd bedrijf bij u in de buurt. Zij kunnen u ook helpen bij het indienen van subsidieaanvragen.

Heeft u nog meer vragen?

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn airconditioner energiezuinig is?

Tegenwoordig is het belangrijker dan ooit om op energie-efficiëntie te letten, ongeacht of het nu gaat om een koelkast of een warmtepomp. De energie-efficiëntie van een systeem vindt u in de fabrikantspecificaties. Over het algemeen worden airconditioners beoordeeld op een energie-efficiëntieklasse van A+++ tot D, waarbij A+++ de meest efficiënte is.

Zorg er vóór de aankoop van airconditioners voor dat de ruimte goed geïsoleerd is. Isoleer deuren en ramen om warmteoverdracht te minimaliseren en de efficiëntie van de airconditioner te verbeteren. Maak gebruik van programmeerbare thermostaten en timers om de airconditioner automatisch aan en uit te schakelen of de temperatuur te regelen. Hierdoor kunt u het energieverbruik verminderen door de airconditioner alleen te gebruiken wanneer deze echt nodig is.

Een tip voor maximale energie-efficiëntie

Houd de airconditioner regelmatig schoon en voer de aanbevolen onderhoudswerkzaamheden uit. Verstopte filters en vervuilde condensors verhogen het energieverbruik aanzienlijk. Reinig de filters regelmatig en laat de airconditioner door een specialist controleren om optimale prestaties en efficiëntie te garanderen.

Airconditioners met inverter-technologie zijn bijzonder energiezuinig

Airconditioners met inverter-technologie zijn bijzonder energiezuinig omdat ze de snelheid van de compressor traploos en continu kunnen aanpassen aan de koelbehoefte van de ruimte. In tegenstelling tot conventionele airconditioners die de compressor alleen met vol vermogen aan- en uitschakelen, werken inverter-airconditioners met variabele snelheid.

Inverter-airconditioners kunnen het koelvermogen nauwkeurig aanpassen aan de werkelijke behoefte. Zodra de kamer de gewenste temperatuur heeft bereikt, vermindert de airconditioner automatisch de compressorcapaciteit om de temperatuur constant te houden. Dit vermindert het energieverbruik.

blank

Hoe vaak moet ik mijn airconditioner laten onderhouden en welke kosten brengt dit met zich mee?

Elke fabrikant geeft specifieke informatie over hoe vaak hun airconditioningsysteem moet worden onderhouden. Afhankelijk van de intensiteit van het gebruik moet een split-airconditioner ongeveer elke twee jaar worden onderhouden. Daarnaast moet u regelmatig de filters controleren en indien nodig vervangen, omdat verstopte filters het energieverbruik verhogen. Sommige airconditioners zijn uitgerust met een filtervervangingsindicator die aangeeft wanneer het tijd is om het filter te reinigen of te vervangen.

De kosten voor het onderhoud variëren afhankelijk van verschillende factoren. Reken op kosten van 100 tot 300 euro per onderhoudsbeurt. Vraag vooraf een offerte aan bij uw airconditioner specialist.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod