Welke airconditioners zijn geschikt voor thuis?

Welke airconditioners zijn geschikt voor thuis?

Als u ook tijdens de warme zomermaanden een aangename koelte in huis wilt hebben of in het overgangsseizoen ondersteuning voor uw verwarmingssysteem wenst, is de installatie van een airconditioning de moeite waard. Moderne airconditioners bieden niet alleen de mogelijkheid om de kamertemperatuur te verlagen, maar ze kunnen ook worden gebruikt voor verwarming in de winter. Maar welke airconditioner is het meest geschikt voor uw huis?

Onderwerpen op deze pagina:

Wanneer is een airconditioning de moeite waard voor mijn huis?

Een airconditioning is de moeite waard voor iedereen die het comfort in hun huis of appartement permanent wil verhogen. Tegenwoordig zijn er al het hele jaar door klimaatoplossingen beschikbaar die zorgen voor aangenaam koele kamers in de zomer en in de winter het verwarmingssysteem ondersteunen of de verwarmingsperiode in het overgangsseizoen verlengen.

Moderne klimaatsystemen bieden ook andere voordelen, zoals luchtzuivering, luchtbevochtiging en luchtcirculatie. Bovendien kunnen ze naadloos worden geïntegreerd in een slim huis.

blank

Wat zijn de voordelen van airconditioners voor thuis in vergelijking met andere koeloplossingen?

Om de hitte in de zomer uit uw kamers te verdrijven, zijn er verschillende koeloplossingen op de markt – met name ventilatoren, draagbare of vaste airconditioners. Vooral de vaste split-airconditioningssystemen hebben zich door hun belangrijke voordelen weten te vestigen:

 1. Efficiëntie
  Vaste airconditioners kunnen een kamer snel op de gewenste temperatuur brengen en bieden een precieze temperatuurregeling om een constante temperatuur te garanderen.
 2. Comfort
  Split-klimaatsystemen zorgen voor een betere luchtkwaliteit door innovatieve filters die stof en verontreinigingen uit de lucht verwijderen en daardoor een gezonder en aangenamer binnenklimaat creëren.
 3. Veelzijdigheid
  Moderne airconditioners kunnen niet alleen koelen, maar ook als verwarming en luchtontvochtiger en -ventilatie dienen. Hierdoor kunnen ze het hele jaar door worden gebruikt en zijn ze niet beperkt tot de zomer.
 4. Energie-efficiëntie
  Vaste split-klimaatsystemen zijn zeer energiezuinig. Ze werken met milieuvriendelijke koelmiddelen en kunnen de energiekosten verlagen door talrijke functies.
 5. Ontwerp en esthetiek
  De nieuwste split-airconditioners zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen en maten die naadloos in elk interieurconcept passen. Zo kunt u een airconditioner kiezen die niet alleen functioneel is, maar ook bij het algehele ontwerp van uw ruimte past.
 6. Geluidsarm
  Moderne airconditioners zijn over het algemeen stiller dan oudere modellen en verstoren daarom niet de werking van andere apparaten of de rust in uw huis.

Mobiele airconditioners of monoblock-systemen hebben het nadeel dat ze slechts één enkele kamer kunnen koelen. Bovendien zijn het vrijstaande apparaten die veel ruimte in beslag nemen in de kamer of snel een struikelblok worden door de kabels op de vloer. Ook wat betreft energie-efficiëntie kunnen vrijstaande apparaten niet concurreren. Om het condenswater af te voeren, moet een afvoerslang door het geopende raam worden geleid, waardoor een deel van de duur gekoelde lucht direct weer naar buiten ontsnapt.

Ook ventilatoren zijn eerder geschikt als tijdelijke oplossing. Ze zijn vaak erg luidruchtig in gebruik en veroorzaken onaangename tocht wanneer ze op mensen of werkplekken zijn gericht. Bovendien wervelen ze de lucht op zonder stof en allergenen te filteren – als resultaat ontstaat vaak zeer droge, stoffige lucht, wat een negatieve invloed kan hebben op het algemene welzijn. Lees dit artikel om te ontdekken hoe een gezond binnenklimaat bijdraagt aan een goed welzijn.

blank

Welk type airconditioning is het beste geschikt voor mijn huis?

In principe heeft u de keuze uit twee soorten klimaatsystemen voor uw huis. Welke van de twee het juiste is, hangt af van of u slechts één kamer of een heel appartement of huis wilt koelen.

Single-split airconditioning: Koeling en verwarming voor individuele kamers

Een single-split klimaatsysteem bestaat uit één binnen- en buitenunit die met elkaar zijn verbonden via koelleidingen. De compressor, die het koelmiddel samenperst, bevindt zich in de buitenunit. De binnenunit kan in de te koelen ruimte worden gemonteerd als wand- of plafondmodel.

Voordelen  Nadelen
+ Zeer stille werking
+ Precieze klimaatregeling van individuele kamers
+ Hoog comfort
– Slechts één kamer wordt gekoeld
– Niet achteraf uitbreidbaar

Multi-split airconditioning: Airconditioning voor uw hele huis

Voor de volledige klimatisering van een appartement of eengezinswoning is een multi-split airconditioningssysteem de ideale keuze. Hier wordt ook een koelcircuit gecreëerd door koelleidingen waarin het koelmiddel circuleert. De buitenunit kan worden verbonden met meerdere binnenunits om meerdere kamers op de gewenste temperatuur te brengen en het comfort te vergroten.

VoordelenNadelen 
+ Stille werking
+ Klimaatregeling voor het hele appartement
+ Hoog comfort
+ Flexibel uitbreidbaar
– Hogere initiële kosten
 
blank

Hoe goed is de energie-efficiëntie van een moderne airconditioner?

Vroeger stonden airconditioners bekend als milieubelastend en kostbaar. Maar de fabrikanten hebben gereageerd en inmiddels zeer energie-efficiënte systemen ontwikkeld die de jaarlijkse exploitatiekosten laag houden. Een goede multi-split airconditioner kan al worden ingedeeld in energie-efficiëntieklasse A. Bovendien kan een modern airconditioningsysteem zelfs energiekosten besparen door het te gebruiken als verwarming en warmte-energie uit de omgeving te halen.

De meeste split-airconditioners maken tegenwoordig gebruik van inverter-technologie. In tegenstelling tot oudere modellen die automatisch aan- en uitgeschakeld worden wanneer de gewenste kamertemperatuur is bereikt, regelt een multi-split airconditioner met inverter-technologie de temperatuur in de kamer continu, waardoor veel energie wordt bespaard.

Heeft u nog meer vragen?

Zo kunt u de energie-efficiëntie van uw airconditioning thuis verbeteren

U kunt zelf verschillende factoren beïnvloeden om de energie-efficiëntie van uw airconditioning thuis te verbeteren.

 1. Installatie
  Een correcte installatie van de airconditioning is essentieel voor optimale prestaties en energie-efficiëntie. Zorg ervoor dat de airconditioning door een vakman wordt geïnstalleerd.
 2. Regelmatig onderhoud
  Regelmatig onderhoud van de airconditioning is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze efficiënt werkt. Een vervuild filter of vervuilde condensorcoil kan het energieverbruik aanzienlijk verhogen.
 3. Juist binnenklimaat
  Stel de temperatuur van de airconditioning in op een redelijke waarde en vermijd extreme temperaturen. Een hogere temperatuur in de zomer en een lagere temperatuur in de winter kunnen het energieverbruik verminderen.
 4. Gebruik van zonwering
  Gebruik gordijnen, jaloezieën of rolluiken om de zonnestraling in de zomer te verminderen en de ruimte koel te houden. Hierdoor wordt het energieverbruik van de airconditioning verminderd.
 5. Gebruik de programmeerfunctie
  Veel moderne airconditioners hebben een programmeerfunctie waarmee u de airconditioning kunt instellen om alleen te werken wanneer u thuis bent. Hierdoor wordt het energieverbruik verminderd.
blank

Wat zijn de kosten voor een airconditioner voor thuis?

De prijs voor een nieuw klimaatsysteem hangt af van verschillende factoren, zoals de ruimtelijke omstandigheden die bepalen welk type klimaatsysteem het meest geschikt is. Ook het aantal benodigde binnenunits bij split-systemen, de fabrikant en de installatiekosten spelen een rol bij de berekening.

Voor een persoonlijke offerte voor de installatie van een nieuw airconditioningsysteem, neem contact op met een ervaren partner op het gebied van klimaatbeheersing of maak gebruik van onze airconditioningplanner.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod