Airco achteraf installeren: Een goede keuze?

Airconditioning achteraf installeren: Een lonende optie?

Oudere huizen zijn bij de bouw niet ontworpen voor de installatie van airconditioning. De technologie was destijds nog in de kinderschoenen en lang niet zo efficiënt en comfortabel als nu. Maar is het mogelijk om een moderne airconditioning achteraf te installeren in uw eigen huis of appartement en wat zijn de bijbehorende inspanningen en kosten?

Onderwerpen op deze pagina:

Welk type airconditioning is het meest geschikt voor mijn woon- of werkruimtes?

Er zijn tegenwoordig verschillende klimaatsystemen op de markt die het hele jaar door het klimaat in woon- en werkruimtes kunnen verbeteren. Welke airconditioning het beste bij u past, hangt af van het aantal en de grootte van de te koelen ruimtes. Split-systemen blijken bijzonder voordelig te zijn voor zowel particuliere als commercieel gebruikte ruimtes.

U kunt twee verschillende systemen in uw ruimtes achteraf installeren:

 • Split-airconditioning
  Een split-airconditioning bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. In de buitenunit bevinden zich de compressor en de warmtewisselaar, terwijl in de binnenunit de verdamper is ingebouwd. De twee eenheden zijn verbonden door een leiding die koelmiddel en stroom transporteert. Meer leest u hier.
   
 • Multi-split-airconditioning
  Een multi-split-airconditioning bestaat uit een buitenunit en meerdere binnenunits die in verschillende kamers kunnen worden geïnstalleerd. Elke binnenunit kan onafhankelijk van de andere binnenunits worden bediend en heeft meestal een eigen afstandsbediening.

Het belangrijkste voordeel van split- en multi-split-airconditioning is dat ze effectieve koeling kunnen bieden voor meerdere kamers zonder dat er aparte airconditioningsystemen voor elke kamer nodig zijn. Omdat de compressor zich in de buitenunit bevindt, werken de binnenunits zeer stil. Bovendien nemen ze nauwelijks ruimte in beslag en passen ze door hun harmonieuze ontwerpen goed in elke ruimte.

blank

Airconditioning achteraf in huis installeren: Dit is belangrijk

Over het algemeen is het meestal probleemloos mogelijk om een airconditioning achteraf in een bestaand gebouw te installeren. Voordat u echter begint, moet u controleren hoe goed de isolatie is. Alleen in voldoende geïsoleerde ruimtes kan een klimaatsysteem efficiënt werken. Het is daarom vaak de moeite waard om tijdens het achteraf installeren van airconditioning ook meteen de isolatie van het huis naar de nieuwste stand te brengen.

Een split-airconditioning kan alleen door een gespecialiseerd bedrijf in uw huis worden geïnstalleerd. De werkzaamheden omvatten het leggen van koelmiddelleidingen en elektrische leidingen tussen de binnen- en buitenunit en de montage van de binnenunit aan de muur of het plafond. Afhankelijk van de grootte en complexiteit van het systeem kan de installatie enkele uren tot enkele dagen duren.

Zijn wanddoorboringen nodig voor de installatie van de split-airconditioning?

Bij de installatie van een split-airconditioning zijn doorgaans wanddoorboringen nodig om de koelmiddelleidingen, stroomkabels en afvoerleidingen tussen de binnen- en buitenunit te leggen. De grootte van de wanddoorboring hangt af van de grootte van de koelmiddelleiding, die meestal een diameter heeft van 1/4 tot 1 inch. Deze wanddoorboringen moeten ook alleen worden uitgevoerd door een ervaren installatiebedrijf om lucht- en vochtlekken te voorkomen.

blank

Airconditioning achteraf installeren in een appartement voor huurders en eigenaren

Vanuit technisch oogpunt is het meestal ook probleemloos mogelijk om een airconditioning in een appartement achteraf te installeren. Als eigenaar of huurder van het appartement moet u echter belangrijke wettelijke voorschriften in acht nemen.

Het achteraf installeren van een split-airconditioning is een bouwkundige verandering omdat deze de substantie van het gebouw kan beïnvloeden. De installatie vereist meestal wanddoorboringen om de leidingen tussen de binnen- en buitenunit te leggen, waardoor er een permanente verandering aan de muur van het gebouw ontstaat.

Heeft u nog meer vragen?

Airconditioning achteraf installeren in een appartement voor eigenaren

Om een klimaatsysteem in een appartement van een eigenaar achteraf te installeren, moet u vooraf toestemming krijgen van de eigenaarsvergadering. De beslissing wordt genomen met een eenvoudige meerderheid. Wie niet instemt met de beslissing, moet echter geldige redenen geven die tegen de installatie van het klimaatsysteem spreken.

Airconditioning achteraf installeren in een huurappartement

Als huurder mag u niet zomaar zelfstandig een airconditioning in uw huurappartement installeren. U moet vooraf contact opnemen met uw verhuurder en de benodigde goedkeuring verkrijgen. Bovendien zal de verhuurder u in de meeste gevallen verplichten een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen voor de installatie van de airconditioning. Houd er rekening mee dat u in sommige gevallen mogelijk verplicht bent om de airconditioning te verwijderen bij verhuizing en de oorspronkelijke staat van het appartement te herstellen.

Let op: Geluidsniveau bij het achteraf installeren van airconditioning

Bij de installatie van airconditioningsystemen in appartementen moeten bepaalde geluidsniveaus in acht worden genomen. Deze zijn wettelijk voorgeschreven en variëren afhankelijk van de deelstaat en het type appartement. In de regel mogen airconditioningsystemen binnenshuis slechts een bepaald geluidsniveau produceren om andere huurders of omwonenden niet te storen. Bovendien moeten ook de geluidsniveaus van de buitenunit van de airconditioning worden overwogen, vooral als deze in de directe nabijheid van andere appartementen of buren wordt geïnstalleerd.

Moderne klimaatsystemen zoals die van Daikin, LG of Mitsubishi zijn echter tegenwoordig zeer stil in gebruik en overschrijden meestal niet de wettelijke geluidsniveaus.

Raadpleeg uw gespecialiseerde bedrijf voor het beste advies!

Wat zijn de kosten voor het achteraf installeren van een airconditioning?

De kosten voor het achteraf installeren van een airconditioning in uw huis of appartement hangen af van verschillende factoren, zoals:

 • Grootte van het te koelen gebied
 • Type en grootte van de airconditioning
 • Installatiemoeilijkheden (bijv. wanddoorboringen, leggen van kabels of leidingen)
 • Arbeidskosten van de installateur
blank

Een eenvoudige split-airconditioning voor een kleinere kamer kan tussen de 500 en 1500 euro kosten, terwijl een grotere multi-split-airconditioning voor meerdere kamers of ruimtes vanaf 3000 euro of meer kan kosten. De installatiekosten kunnen variëren tussen 500 en 2000 euro, afhankelijk van de complexiteit van de installatie. Met onze handige airconditioner-configurator kunt u bovendien heel gemakkelijk een persoonlijke offerte maken voor uw klimaatoplossing.

Uw gespecialiseerde bedrijf voor airconditioninginstallaties kan u een gedetailleerde kostenraming geven.

Hoe vaak moet ik mijn airconditioning onderhouden?

Als het gaat om een airconditioning met verwarmingsfunctie die het hele jaar door in gebruik is, wordt een onderhoudsinterval van één jaar aanbevolen. Voor alle andere systemen volstaat meestal een onderhoudsinterval van twee jaar. Het onderhoud omvat het reinigen of vervangen van filters, het controleren en schoonmaken van de verdamper en condensor, het bijvullen van koelmiddel en het controleren en indien nodig repareren van elektrische componenten.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod