Verwarmen en koelen met de airco: Dit moet u weten

Verwarmen en koelen met de airco

Met een airco tegelijkertijd verwarmen en koelen – ja, dat kan. Maar is het echt zinvol om een airco als verwarming te gebruiken of is het stroomverbruik te hoog? In dit artikel zoeken we het uit.

Heeft u nog andere vragen?

Onderwerpen op deze pagina:

Verwarmen met een airco: Hoe werkt dat?

Met veel moderne airco’s werkt ook het verwarmen van uw kamers perfect. Oudere modellen hebben echter niet altijd deze functie, omdat ze meestal niet in de zogenaamde omkeerbare modus kunnen worden geschakeld.

Goed om te weten: De werking van een airco met verwarmingsfunctie lijkt op die van een warmtepomp. In plaats van dat warmte uit de woonruimtes wordt onttrokken, wordt warmte-energie aan de buitenlucht onttrokken en naar binnen geleid. Volgens dit principe werkt overigens ook het koelen met warmtepompen. U ziet het, beide apparaten lijken op elkaar.

Als u uw airco als verwarming wilt gebruiken, hoeft u alleen maar over te schakelen naar de verwarmingsmodus. Hierdoor wordt de circulatie van het koelmiddel omgekeerd. In de handleiding vindt u de exacte instructies voor het schakelen naar de verwarmingsmodus.

blank

Is verwarmen met een airco eigenlijk wel zinvol?

Alleen omdat het kan, betekent niet dat het altijd zinvol is: verwarmen met een airco. Deze drie factoren bepalen of verwarmen met een airco zinvol voor u is:

 • De keuze van het airco-apparaat
 • Het te verwarmen gebouw
 • De buitentemperatuur

Als uw airco efficiënt werkt, kan het inderdaad goedkoper zijn om met de airco te verwarmen. Uiteraard hangt dit ook af van de buitentemperatuur. De overgangsseizoenen zoals lente en herfst zijn het meest geschikt, omdat de temperaturen mild en niet te laag zijn.

Hierdoor heeft de airco geen lange opstarttijd nodig en worden uw kamers soms zelfs sneller warm dan met radiatoren. Bij gebruik van groene stroom is de airco zelfs ecologisch en duurzaam.

Vooral voor mensen met allergieën kan het zinvol zijn om een airco als verwarming te gebruiken, omdat deze niet alleen de lucht verwarmt, maar deze ook zuivert en be- of ontvochtigt. Wat u echter in gedachten moet houden, is dat uw huis goed geïsoleerd moet zijn, anders koelen de kamers te snel weer af.

Voor het alleen verwarmen van een groot huis is een airco helaas niet de moeite waard. Het is beter om te verwarmen met een gas-hybride verwarming of een gascondensatieketel. Hoe kleiner het appartement, hoe rendabeler een airco is voor zowel verwarmen als koelen.

blank

Wat zijn de voor- en nadelen van verwarmen met een airco?

Om u een duidelijk overzicht te geven, hebben we de voor- en nadelen van het verwarmen en koelen met een airco kort voor u samengevat:

VoordelenNadelen
Kleinere ruimtes worden sneller verwarmd.De luchtstroom kan storend zijn.
Soms efficiënter dan gas- of elektrische verwarmingen (bijv. in een klein vakantieappartement).Luider dan een normale verwarming.
Voor mensen met allergieën: luchtfiltratie en vochtigheidsregeling.Het stroomverbruik van de airco kan hoger zijn.
Ecologisch en duurzaam als ze verbonden zijn met groene stroom of een zonnepaneleninstallatie.Eigenaren van een appartement hebben soms een vergunning nodig.

Welke airco’s of apparaattypen kunnen verwarmen en koelen?

Het is niet zozeer het type airco dat bepaalt of u kunt verwarmen en koelen met uw airco, maar de aanwezige verwarmingsfunctie. Dit betekent dat u met mobiele apparaten, split-airco’s en luchtkoelers uw woning kunt verwarmen.

blank

Mobiele airco’s met verwarmingsfunctie – waarom worden ze niet aanbevolen?

Deze airco’s zijn goedkoop in aanschaf en eenvoudig te installeren. Ze zijn flexibel te plaatsen, te gebruiken en daarmee in elke kamer te koelen of te verwarmen. De prestaties en efficiëntie zijn echter aanzienlijk lager dan bij een split-airco. Mobiele airco’s zijn ook aanzienlijk luider dan split-systemen of verwarmingen.

Split-airco’s

Deze bestaan uit een binnen- en een buiteneenheid. Het binnendeel wordt in de kamer zelf geïnstalleerd, terwijl het buitendeel aan de gevel wordt gemonteerd. De installatie is aanzienlijk ingewikkelder en bovendien zijn deze systemen duurder in aanschaf dan een mobiele unit. Toch zijn split-apparaten de moeite waard vanwege hun hoge efficiëntie in gebruik – geen mobiel apparaat kan daarmee concurreren. Meer over split-airco’s leest u overigens hier.

Luchtkoelers

Luchtkoelers zijn zeer betaalbaar en hoeven niet permanent te worden geïnstalleerd, waardoor ze flexibel kunnen worden geplaatst. Een ander voordeel: hun stroomverbruik is laag. Ze hebben echter één nadeel: hun koel- en verwarmingscapaciteit is aanzienlijk lager in vergelijking met split-systemen en mobiele apparaten. Ze zijn daarom alleen nuttig als aanvullend apparaat of aanvulling op volwaardige klimaattechnologie.

blank

Hoeveel stroom wordt er verbruikt bij het verwarmen met een airco?

Laten we het over kosten hebben: de elektriciteitskosten en het stroomverbruik van het airco-apparaat hangen af van het elektrisch vermogen. Dit vermogen wordt uitgedrukt in kilowatt.

Overigens: de waarden van uw apparaat, zowel voor verwarming als koeling, vindt u in de productgegevens. Deze gegevens helpen u bij het berekenen van de bedrijfskosten.

Er is een formule die u kunt gebruiken voor de berekening. Houd er rekening mee dat de conversiefactor van de warmtebehoefte in kWh afhankelijk is van de efficiëntie van uw systeem. Voor het voorbeeld hebben we een elektriciteitsprijs van 40 ct/kWh gekozen en voor het gasalternatief een prijs van 12 ct/kWh.

Formule: Warmtebehoefte in kWh x elektriciteitsprijs = jaarlijkse elektriciteitskosten

Voorbeeldberekening: Met een verwarmingsbehoefte van 10.000 kWh verbruikt het apparaat slechts 4.500 kWh stroom. Met een prijs van 40 ct/kWh komt dit neer op kosten van € 1.800. Voorbeeldberekening gas: Gas kost momenteel ongeveer 12 ct/kWh, wat resulteert in verwarmingskosten van € 1.200.

Om ervoor te zorgen dat de airco op lange termijn efficiënt werkt en niet door slijtage aan vermogen verliest of zelfs de elektriciteitskosten verhoogt, is regelmatig onderhoud van groot belang. Zorg ervoor dat de filters van het systeem schoon zijn en dat alle onderdelen van het apparaat schoon blijven.

Heeft u nog andere vragen?

Sommige airco’s hebben ook speciale reinigingsprogramma’s waarmee het systeem zichzelf onderhoudt. Dit kan echter op de lange termijn geen vakman vervangen, vooral bij het vervangen van het koelmiddel, dat giftig is. Wat betreft de kosten ligt het onderhoud door een gespecialiseerd bedrijf rond enkele honderden euro’s.

Conclusie: Verwarmen en koelen met de airco

U weet nu hoe u kunt verwarmen en koelen met uw airco en of dit zinvol is voor uw woning. Misschien heeft u nog wat vragen of bent u op zoek naar een geschikte airco voor uw woning. Hoeveel een airco inclusief installatie precies kost, leest u in dit artikel. Wij helpen u graag verder bij uw beslissing. Met onze handige airconditioner-configurator kunt u bovendien heel gemakkelijk een persoonlijke offerte maken voor uw klimaatoplossing.

Blijf vrijblijvend in contact met ons via onze social media kanalen zoals Instagram of Facebook. Op deze kanalen informeren wij regelmatig over belangrijk nieuws en aanbiedingen. U kunt ook een terugbelverzoek indienen of contact met ons opnemen via ons contactformulier. Hoe dan ook, wij horen graag van u!

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod