Split Airconditioning: Structuur, Werking en Voordelen

Split Airconditioning

Er zijn verschillende manieren om kamers te koelen. Dit omvat naast ventilatoren en draagbare koelapparaten ook split airconditioning. In dit artikel leggen we uit hoe deze zijn gestructureerd en welke functies, voordelen en nadelen ze hebben.

Onderwerpen op deze pagina:

Hoe is de structuur van een split airconditioning?

In de koude seizoenen kun je je nauwelijks voorstellen dat het binnenkort weer warm wordt. Maar zodra de zomer eenmaal is aangebroken, wensen velen een manier om af te koelen. Een airconditioning kan daarvoor een optimale oplossing zijn. Als uw budget wat groter is, raden we u zeker een split airconditioning aan.

Heeft u nog meer vragen?

Installatie van een split airconditioning

De structuur van een split airconditioning is als volgt: er zijn twee eenheden die de compressor en het koelapparaat van elkaar scheiden, die binnen en buiten worden gemonteerd. Hierdoor kunnen hoge koelvermogens worden bereikt.

 1. Binneneenheid: Dit deel van de airconditioning is op een optimale locatie in de woning aan de muur bevestigd. Dit is meestal aan het plafond. Deze binneneenheid regelt de koeling, filtering en luchtuitlaat. Het zuigt ook de warme kamertemperatuur aan en transporteert deze via een leiding naar de buitenunit.
 2. Buiteneenheid: Hier bevindt zich de eigenlijke koelmachine die de warme kamerlucht afkoelt. Dit gebeurt door middel van een speciale koelcyclus. Deze eenheid moet zo worden gemonteerd dat de zon er niet rechtstreeks op schijnt. Ook moet de buitenunit altijd lager worden geïnstalleerd dan de binneneenheid.

De buizen of leidingen worden met elkaar verbonden via een gat in de muur. Ook bij dit gat is er een bijzonderheid: het moet schuin worden geboord, want alleen op die manier ontstaat er een helling tussen de twee eenheden. Dit is later belangrijk, zodat het condenswater optimaal kan worden afgevoerd.

Wanneer het koelmiddel afkoelt, ontstaat er vanzelf condenswater dat via een slang naar een afvoer of naar buiten wordt geleid. Over het algemeen geldt: voorzichtig omgaan met de koelmiddelleiding is belangrijk om schade te voorkomen. Tijdens het onderhoud, dat eenmaal per jaar wordt uitgevoerd, mag het giftige koelmiddel alleen worden vervangen door een professioneel bedrijf.

blank

Hoe werkt een split airconditioning?

De split airconditioning werkt als volgt: in de buitenunit bevindt zich een compressor. Daarin zit een koelmiddel dat dan in een gasvormige toestand wordt gebracht.

Dit gebeurt met constante druk. Vervolgens leidt het apparaat dit gas naar de condensor, waar het warmte kan afgeven en weer verandert in een vloeistof. Vervolgens wordt het koelmiddel in de verdamper gespoten. Daar zet het uit en verandert het weer in zijn gasvormige toestand.

De energie hiervoor wordt onttrokken aan de passerende, warme lucht uit de kamers. Vervolgens wordt de afgekoelde lucht opnieuw naar de binneneenheid geleid en aan de ruimte afgegeven.

Interessant: hoe kouder het buiten is, hoe hoger de efficiëntie van de compressor. Om te voorkomen dat het koelvermogen wordt verminderd door de warme, uitgeblazen lucht van de compressor, is er de scheiding van de airconditioning. Het koellichaam blijft binnen, de compressor buiten.

blank

Samengevat: airconditioners en hun werking:

 1. Gasvormig koelmiddel wordt door de compressor aangezogen en gecomprimeerd onder hoge druk en temperatuur.
 2. Het koelmiddel komt in de warmtewisselaar of condensor. Vervolgens wordt het hete gas daar gekoeld en verandert het in een vloeistof met behulp van een ventilator. De opwarmende buitenlucht blaast de airconditioning onmiddellijk weer naar buiten.
 3. Voor een ventiel hoopt het vloeibare koelmiddel zich op en expandeert het plotseling. Deze drukverlaging laat het koelmiddel verdampen en afkoelen.
 4. In de verdamper neemt het koelmiddel weer kamerlucht op, die nu verwarmd is. Dit gebeurt door de lucht af te koelen via de warmtewisselaar. Deze koude lucht blaast een ventilator in de respectievelijke kamers.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een split airconditioning?

Er zijn een aantal voordelen en eigenlijk maar relatief weinig nadelen. Hier zijn ze voor een split airconditioning:

Voordelen van een split airconditioningNadelen van een split airconditioning
Het koelvermogen is onverslaanbaar. Geen enkele mobiele airconditioner kan een split unit vervangen wat betreft vermogen.De airconditioning moet door een professioneel bedrijf worden geïnstalleerd.
Grote ruimtes kunnen probleemloos worden gekoeld. Ook kunnen individuele kamers op verschillende niveaus worden gekoeld.Nauwkeurige aanpassing is noodzakelijk, omdat anders de apparaten aan hun capaciteitsgrenzen werken. Dit betekent: de apparaten verslijten sneller, wat resulteert in hogere stroomkosten.
Deze airconditioners verbruiken veel minder stroom dan hun concurrenten – vooral in tijden van stijgende stroomprijzen en onzekerheden is dit een relevant aspect.Met betrekking tot geluidsontwikkeling moet ervoor worden gezorgd dat bepaalde bovengrenzen worden nageleefd. De installaties mogen niet in de buurt van buren of in de buurt van de slaapkamer worden geplaatst. Dit kan een probleem zijn voor kleine percelen.
De split airconditioners zijn zeer stil, omdat het luide deel buiten is gemonteerd.Split airconditioners zijn duur in de aanschaf.
Slimme huizen: de split unit is bedienbaar via een app. Hierdoor kunt u de kamers ook koelen terwijl u onderweg bent. Het voordeel hiervan is dat u bij thuiskomst al gekoelde kamers aantreft.
Verwarming met de airconditioning? Ja, dat is ook mogelijk.
In tegenstelling tot monoblok-apparaten is er geen slang nodig die uit het open raam hangt en het koelvermogen verslechtert.

Wanneer is een split airconditioning zinvol?

Vooral wanneer de temperaturen in de zomer ondraaglijk worden, is een split airconditioning zinvol – zowel in een particuliere als zakelijke omgeving. Als u echter het klimaatapparaat slechts een paar dagen per jaar nodig heeft, is het beter om te kiezen voor een draagbaar apparaat of een ventilator.

Dan zijn de aanschafkosten gewoon te hoog en de installatie van de split airconditioning te bewerkelijk. Maar als dat niet het geval is en u veel zonnige en hete dagen heeft, moet u zeker kiezen voor een split airconditioning, omdat dit uw stroomkosten aanzienlijk verlaagt.

Let op: Als werkgever moet u zich er ook van bewust zijn dat u bij een kantoortemperatuur van 26 graden actie moet ondernemen om het werken voor uw werknemers draaglijk te maken. Bij 35 graden hebben werknemers recht op een alternatieve kantoorruimte.
blank

Verschil tussen monoblok- en multisplit-airconditioners

Een groot verschil met monoblok-apparaten, ook wel draagbare airconditioners genoemd, is het geluidsniveau. De compressor en de ventilatoren zijn namelijk in één model samen ingebouwd. Daarom zult u ook nauwelijks een draagbaar airconditioningsapparaat vinden dat stil is.

Bovendien zijn deze apparaten niet bijzonder energie-efficiënt, omdat het condenswater via een slang moet worden afgevoerd. Deze slang hangt meestal uit een open raam, waardoor warme lucht via het raam weer naar binnen stroomt, waardoor de draagbare airconditioning minder efficiënt werkt.

U ziet het al: dit vertaalt zich ook in hogere stroomkosten, die in vergelijking met een split unit aanzienlijk hoger zijn. Dus als u slechts tijdelijk en voor een korte periode kamers moet koelen, kunt u een draagbaar apparaat gebruiken. Ook als u geen tijd heeft voor ingewikkelde installatiewerkzaamheden of als het snel moet gaan.

Split units hebben dit probleem niet. Dankzij energiebesparende inverter-technologie maken ze weinig lawaai. Hun gemiddelde geluidsniveau ligt rond de 20 dB, terwijl het buitendeel tussen 40 en 60 dB ligt. Bovendien koelen ze beter – dus ze zijn zeker de betere keuze voor appartementen met veel kamers of huizen.

blank

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een split airconditioning?

Vooral als u een nieuwbouw plant, moet het onderwerp airconditioning worden overwogen. Vooral vanwege het boren en de twee apparaatdelen is het logisch om alles in één keer te doen.

Een alternatief voor de latere installatie van een split airconditioning is een kleine split airconditioning. Als u een ervaren vakman aan uw zijde heeft, kan deze relatief eenvoudig een dergelijk model in uw slaapkamer installeren, waardoor u kosten bespaart bij de installatie.

Heeft u nog meer vragen?

Airconditioning in het appartement: eindelijk weer slapen dankzij de split unit

Veel mensen lijden onder de temperatuurschommelingen en de immense luchtvochtigheid. Vooral mensen in grote steden zijn hiervan getroffen. Door grote asfaltvlaktes wordt de hitte duurzaam opgeslagen. Als gevolg hiervan hoopt de lucht zich op tussen de wolkenkrabbers en legt de luchtvochtigheid zich als een sluier om de longen. Zelfs ’s nachts blijft het warm.

Dat maakt slapen onmogelijk. De split airconditioning in de slaapkamer verlaagt de temperatuur en zorgt voor de nodige balans, zodat u kunt slapen. ’s Morgens bent u dan uitgerust en kunt u gemakkelijker aan de dag beginnen.

Belangrijk: moderne airconditioners produceren een geluidsniveau tussen 50 en 60 dB. Een koelkast heeft bijvoorbeeld 50 dB. Dat klinkt misschien niet luid, maar op de lange termijn kan dit geluidsniveau in de slaapkamer u zeker irriteren. Daarom is het de moeite waard om te investeren in een stille split airconditioning.

blank

Conclusie: Installatie van een split airconditioning

De installatie van een split airconditioning is aanzienlijk ingewikkelder dan bij andere koelapparatuur, dus u zult een split airconditioning alleen bij een gespecialiseerde dealer en zelden in een bouwmarkt vinden. We ondersteunen u graag met onze expertise.

Als gespecialiseerd bedrijf in de installatie van koel- en klimaattechniek hebben we uitgebreide expertise en kunnen we u helpen bij bijna elk verzoek. Indien gewenst installeren we het apparaat ook direct voor u. Een uitgebreide gids over waar u op moet letten bij de aankoop vindt u trouwens in dit artikel.

U kunt contact met ons opnemen via ons contactformulier of telefonisch van maandag tot vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur op +31 6 84 81 77 83.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod