Energiezuinige airconditioning: Hier moet u op letten

Energiezuinige Airconditioning

In de eerste instantie moet een airconditioning één ding kunnen: ruimtes koelen. Maar nu de elektriciteitsprijzen de pan uit rijzen, vragen veel huiseigenaren zich terecht af of er energiezuinige airconditioners zijn – zonder in te boeten aan prestaties, natuurlijk. In dit artikel gaan we op deze vraag in en vertellen we u waar u op moet letten.

Onderwerpen op deze pagina:

Hoe herken ik een energiezuinige airconditioning?

U kent al de verschillende efficiëntielabels uit de detailhandel die aan elektrische apparaten worden gegeven. Helaas zijn deze niet altijd even duidelijk, omdat het EU-label op alle koelapparaten moet worden aangebracht. Het verdeelt de apparaten in A- tot G-klassen, waarbij A zuinig is en G als verspillend wordt beschouwd.

Heeft u nog meer vragen?

Het probleem: Voor koelapparaten, waaronder natuurlijk ook de energiezuinige airconditioners, is er bijna alleen een onderverdeling in A-klassen, wat de keuze niet echt vergemakkelijkt. Om precies te zijn: koel- en vriesapparaten worden onderverdeeld in klassen A+ en A++. Het verschil tussen deze A-klassen is aanzienlijk:

Apparaten met een A+ label werken ongeveer 30% efficiënter dan apparaten die net een A-label hebben gekregen. Apparaten met een A++ label werken 50% efficiënter. Dit is een aanzienlijk verschil dat in overweging moet worden genomen bij de aankoop.

Goed om te weten: De nieuwe EU-labels hebben zelfs een QR-code waarop u meer informatie kunt vinden. Tegen 2030 moeten alle productgroepen van een nieuw EU-label worden voorzien. Men hoopt dat consumenten in heel Europa zullen kiezen voor energiezuinige apparaten. Als positief gevolg hiervan verwacht de EU tegen 2030 hoge energiebesparingen. Dit zou op zijn beurt weer een meetbare bijdrage leveren aan de bescherming van het klimaat.
blank

Bestaan er airconditioners die niet zuinig zijn?

Ja, die zijn er. Over het algemeen kan worden gezegd dat een split-airconditioning altijd de voorkeur heeft boven een monoblock-airconditioning – zelfs als het efficiëntielabel van het mobiele airconditioningsysteem beter is dan dat van de split-airconditioning. Want uiteindelijk is de prestatie van een split-airconditioning altijd beter dan die van een monoblock-apparaat, waardoor een split-airconditioning op de lange termijn goedkoper is.

Daarom moet u, als uw budget het toelaat, altijd kiezen voor een split-systeem. Want een airconditioning die u jarenlang gebruikt, heeft in de zomer een aanzienlijk hoger energieverbruik. Dit betekent voor u dat u aan het eind van het jaar rekening moet houden met aanzienlijk hogere kosten als u een niet-energiezuinige airconditioning heeft.

Dit moet zeker in overweging worden genomen vóór de aankoop, zelfs als dit betekent dat de aanschafkosten mogelijk hoger zijn. Overigens vindt u in dit artikel een uitgebreide gids over wat u verder nog moet overwegen voor de aankoop.

blank

Welke soorten airconditioners verbruiken hoeveel stroom?

Hier geven wij u een overzicht van de stroomkosten van verschillende airconditioningstoestellen. We gaan uit van een elektriciteitsprijs van € 0,30 per kilowattuur.

Mobiele Airconditioning

Een kleine airconditioning, bijvoorbeeld voor een kamer met een klassieke regeling en zonder inverter, heeft meestal een koelvermogen van 2.000 watt. Fabrikanten geven aan dat dit 700 watt stroomverbruik is tijdens gebruik.

Als u dit apparaat 35 zomerdagen per jaar, elk 4 uur gebruikt, bedragen de kosten € 29,40 per jaar. We berekenen dit als volgt: 0,700 kW x 4h x 35 zomerdagen x € 0,30 = € 29,40.

Split-airconditioning

Een split-systeem wordt normaal gesproken geïnstalleerd met een inverter en heeft een nominaal vermogen van 2,5 kW thermisch en heeft maximaal 700 watt elektrisch nodig. In onze berekening koelt het een kamer dagelijks gedurende tien uur gedurende 60 dagen.

Gemiddeld heeft het apparaat 450 watt elektrisch nodig, omdat de inverter de efficiëntie verhoogt. U betaalt daarom jaarlijks € 81. Dit bedrag komt uit de volgende berekening: 0,450 kW x 10h x 60 zomerdagen x € 0,30.

Formule voor het berekenen van het jaarlijkse stroomverbruik:
W x H x T = Verbruik per jaar

W = Het elektrisch vermogen in Watt
H = Dagelijkse gebruikstijd in uren
T = Gebruiksdagen per jaar in dagen
Verbruik = Stroomverbruik in kilowattuur

Jaarlijkse kosten:
Verbruik x P = Kosten in euro’s

Verbruik = Stroomverbruik in kilowattuur
P = Prijs per kilowattuur (bijv. €0,30)
Kosten = Kosten in euro’s
blank

Welk type airconditioners zijn wanneer zinvol?

Zoals u tot nu toe heeft gelezen, zijn niet alle koelinstallaties zuinig. Welke airconditioner het meest geschikt is voor uw huis, hangt af van verschillende factoren: Is uw appartement klein of heeft u slechts een klein kantoor, dan kan een draagbaar klimaatapparaat zonder uitlaatslang voldoende zijn en zijn de kosten nog steeds beheersbaar.

Een draagbare airconditioner is ook de moeite waard als het niet mogelijk is om een split-toestel te installeren of als de kosten hiervoor te hoog zijn. Dit kan vooral het geval zijn in huurappartementen.

U moet kiezen voor een split-airconditioning als een kleine boring door de muur naar buiten acceptabel is voor u. Ook bij meerdere kamers en/of veel hete dagen is dit apparaat de beste keuze voor u. Voor hotels of grote kantoren is het ook onmisbaar.

Welke tips helpen om stroom te besparen?

blank

Helaas is het stroomverbruik van een airconditioner een pijnlijk punt. Zeker in deze tijd. Er zijn echter enkele manieren om het energieverbruik te verminderen:

 1. Kies een zuinige airconditioner met een hoge energie-efficiëntieklasse.
 2. Geen arctische kou in huis: Kies eerder voor een comfortabele binnentemperatuur. Hierdoor kan de compressor rustpauzes nemen waarin hij geen stroom verbruikt.
 3. Koop draagbare apparaten als tweecircuit-systemen. Hierbij worden twee slangen aan het raam bevestigd, waardoor het interne circuit gescheiden is van het koelluchtcircuit. Het systeem werkt efficiënter.
 4. Geen gekantelde ramen in de kamer om luchtretour te voorkomen.
 5. Draagbare units die via hun raamslang warme lucht afvoeren, trekken automatisch warme buitenlucht aan. Passende afdekkingen kunnen dit voorkomen.
 6. Reinig luchtfilters regelmatig.
 7. Gordijnen en jaloezieën sluiten.
blank

Conclusie: Zuinige airconditioners van Klivatec

Zoals u hebt gemerkt, zijn niet alle airconditioners hetzelfde als het gaat om efficiëntie. Om ervoor te zorgen dat u ook een zuinige airconditioner in huis haalt, bieden wij u een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Heeft u nog meer vragen?

Hierdoor maakt u zeker geen fouten bij de selectie en koopt u alleen het apparaat dat voldoet aan uw gebruikseisen en binnen uw budget past. We zijn een specialist in de installatie van koel- en klimaattechnologie en hebben diepgaande expertise waarvan u altijd profiteert.  Met onze handige airconditioner-configurator kunt u bovendien heel gemakkelijk een persoonlijke offerte maken voor uw klimaatoplossing.

Op verzoek installeren we uw koelapparaat ook direct. U kunt ons bereiken via ons contactformulier of van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur telefonisch op +31 6 84 81 77 83. Blijf vrijblijvend met ons in contact via onze sociale media-kanalen zoals Instagram of Facebook. Op deze kanalen informeren wij regelmatig over belangrijke nieuwtjes en aanbiedingen.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod