Solarstroom invoeren – zo gaat het goed

Solarstroom invoeren – zo gaat het goed

Vanwege de stijgende energieprijzen wordt een zonnepaneelinstallatie op het dak steeds populairder. Hierdoor kunt u niet alleen op een kosteneffectieve manier in uw eigen stroombehoefte voorzien, maar ook overtollige stroom aan het net leveren. In ruil daarvoor ontvangt u een financiële vergoeding die de rentabiliteit van een fotovoltaïsche installatie op de lange termijn kan waarborgen. Toch zijn er enkele aspecten waar u op moet letten bij het invoeren van zonne-energie.

In dit artikel leggen we u uit hoe de invoeding in het netwerk werkt en laten we u zien hoe u uw investering nog sneller kunt terugverdienen. Duurzame zonne-energie is niet alleen een milieuvriendelijk alternatief, maar ook een essentieel onderdeel van de energietransitie.

Onderwerpen op deze pagina:

Invoeding in het netwerk – wat is dat?

Bij invoeding in het netwerk gaat het er in principe om dat particulieren of bedrijven (maar geen stroomleveranciers) hun zelf opgewekte elektrische energie beschikbaar stellen aan het openbare elektriciteitsnet. Dit is meestal de stroom van een zonnepaneelinstallatie op een plat dak, een hellend dak of aan de gevel van een huis. De opgewekte energie kan enerzijds zelf worden gebruikt, anderzijds is er ook de mogelijkheid om deze in het openbare elektriciteitsnet te voeden.

In ruil daarvoor ontvangen huiseigenaren of bedrijven een vooraf bepaalde invoedingsvergoeding en staat de stroom daarna ter beschikking van andere consumenten. Het is dus een zeer zinvolle optie die zowel bijdraagt aan een groter aandeel van hernieuwbare energie als financieel aantrekkelijk kan zijn. Er moeten echter enkele voorwaarden worden vervuld, die we in de volgende paragraaf wat meer in detail uitleggen.

blank

Invoeding in het netwerk – hoe werkt dat?

Om zelf zonne-energie te kunnen invoeren, moet u eerst een aanvraag indienen bij de lokale energieleverancier voor een netwerkaansluiting. De exacte vereisten verschillen vaak per leverancier. Het is dus het beste om u vooraf te informeren over alle concrete voorwaarden en vereiste stappen.

Maar er zijn ook twee belangrijke technische vereisten:

 • Omvormer: Dit apparaat is nodig om de gewonnen gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. De capaciteit van de omvormer kan iets lager zijn dan die van de zonnepaneelinstallatie. Immers, deze werkt meestal niet op volle capaciteit. Bovendien dient de omvormer voor de synchronisatie met het elektriciteitsnet.
 • Terugleveringsmeter: Pas met behulp van een terugleveringsmeter kan de hoeveelheid geleverde stroom nauwkeurig worden gemeten. Het is dus een essentiële voorwaarde om überhaupt een vergoeding te krijgen. Vanwege de relatief hoge kosten van ongeveer 1.000 € bieden energieleveranciers zelfs een huuroptie voor terugleveringsmeters aan.

Daarnaast zijn er nog aanvullende apparaten die afhankelijk van de leverancier en regio kunnen worden gebruikt. Deze omvatten bijvoorbeeld invoedingsapparaten of systemen voor invoedingsbeheer om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen.

De invoedingsvergoeding garandeert langdurige inkomsten

Zonnepanelen en batterijopslagsystemen worden steeds goedkoper en efficiënter, wat zowel bij zelfverbruik als bij invoeding steeds betere voorwaarden schept. Sommige landen, zoals Australië, gaan zelfs zo ver dat ze enorme batterijparken aanleggen om zonne-energie voor de belangrijke basislast op te slaan.

In principe zijn dus alle voorwaarden voor een langdurige en veilige investering gegeven. De regering heeft een duidelijke verplichting jegens de bevolking om de uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen voort te zetten en deze te bevorderen.

blank

Deze punten moeten worden overwogen bij het invoeren van zonne-energie

Er zijn enkele belangrijke punten en stappen die u al voor de inbedrijfstelling moet overwegen. Hiermee voorkomt u ook onnodige problemen bij de invoeding van zonne-energie.

 • Netwerkaansluiting aanvragen: Allereerst moet u een netwerkaansluiting aanvragen, omdat het simpelweg niet mogelijk is om zonne-energie in te voeren zonder voorafgaande aanmelding. Houd er rekening mee dat de lokale energieleverancier tot acht weken de tijd heeft om de netwerkcompatibiliteitstest af te ronden.
 • Registreren in het marktstamgegevensregister: De zonnepaneelinstallatie moet ook worden geregistreerd in het marktstamgegevensregister. Dit is ook een voorwaarde voor de uitbetaling van de invoedingsvergoeding. Na succesvolle registratie ontvangt u een schriftelijke bevestiging met alle benodigde informatie.
 • Bestaande installaties registreren: Als u al een oude zonnepaneelinstallatie heeft, moet deze tegenwoordig ook worden geregistreerd in het marktstamgegevensregister. Eerder was deze verplichting niet van kracht, dus veel mensen vergeten de registratie bij de aanschaf van een nieuwe installatie.
 • Creëer technische voorwaarden: Afgezien van de fotovoltaïsche installatie zelf, zijn er ook omvormers en invoedingsmeters nodig voor het functioneren respectievelijk invoeren van zonne-energie.

Zijn al deze vereisten vervuld en zijn alle openstaande vragen met uw energieleverancier opgehelderd, dan staat de succesvolle inbedrijfstelling eigenlijk niets meer in de weg. In geval van twijfel moet u echter altijd direct contact opnemen met uw netbeheerder.

blank

Invoeden of zelf verbruiken?

In principe moet eerst het eigen verbruik op de voorgrond staan. U ontvangt weliswaar ongeveer 8 cent per kWh voor het invoeden van zonne-energie, maar als u de stroom zelf verbruikt, bespaart u aan de andere kant de normale stroomprijs (gemiddeld momenteel ongeveer 33,7 cent per kWh, stand: maart 2023). Dit betekent dat u in dit voorbeeld door het eigen verbruik ongeveer 25 cent per kWh bespaart ten opzichte van de invoeding in het netwerk.

Daarom is het zeer zinvol om zoveel mogelijk van uw eigen stroom te verbruiken. De tijd van stroomopwekking en stroomverbruik ligt echter vaak ver uit elkaar. Een fotovoltaïsche installatie produceert stroom voornamelijk tijdens het zonnige middaguur, wanneer er meestal niemand thuis is. Aan de andere kant valt het hoge verbruik voornamelijk ’s avonds na zonsondergang – op het eerste gezicht lijkt dat een groot probleem te zijn.

Dit probleem kunt u echter deels oplossen dankzij een batterijsysteem voor uw fotovoltaïsche installatie. Dankzij de opslag heeft u immers ook na zonsondergang zelf geproduceerde stroom voor verbruik beschikbaar. Op deze manier kan de eigen zonne-energie tot 70% van het eigen verbruik dekken, wat de investering snel terugverdient gezien de huidige hoge energieprijzen.

Heeft u nog meer vragen?

Is zonne-energie de moeite waard zonder invoeding?

Zelfs zonder invoeding kan een fotovoltaïsche installatie op de lange termijn de moeite waard zijn. Hoewel de terugverdientijd dan niet zo snel is, maken de hoge energieprijzen investeringen tegenwoordig aantrekkelijk, die enkele jaren geleden nog als ondenkbaar werden beschouwd. Een huishouden kan gemiddeld ongeveer 25 tot 35 procent van de zonne-energie zelf gebruiken, maar dit aandeel kan aanzienlijk worden verhoogd dankzij een batterijsysteem. Als u de kosten van een fotovoltaïsch systeem nauwkeurig wilt berekenen, lees dan dit artikel.

Dus als u om welke reden dan ook niet kunt invoeden, moet u tenminste overwegen te investeren in een batterijsysteem. Hiermee kunt u het eigen verbruik aanzienlijk verhogen, in veel gevallen zelfs met wel 70%. Een honderd procent aandeel kan echter nooit worden gegarandeerd omdat er altijd langere periodes zijn zonder veel zonneschijn.

In dergelijke gevallen kan de fotovoltaïsche installatie dus niet voldoende stroom produceren om de batterij volledig op te laden. In de zomer is er meestal echter te veel stroom beschikbaar. Toch is op de lange termijn de aanschaf van een fotovoltaïsche installatie (inclusief batterijsysteem) de moeite waard, vooral als u niet de mogelijkheden heeft voor invoeding en daardoor anders veel stroom verloren zou gaan.

Conclusie: Solarstroom invoeren en geld verdienen

Een fotovoltaïsche installatie kan tegenwoordig een zeer zinvolle investering zijn om zich deels onafhankelijk te maken van de stijgende energieprijzen. Over het hele jaar genomen levert het een aanzienlijke bijdrage aan zelfvoorziening en stelt het u in staat om overtollige stroom rechtstreeks aan het openbare elektriciteitsnet te leveren en daarmee geld te verdienen. Als tegenprestatie kunt u een aantrekkelijke invoedingsvergoeding krijgen, die u kan helpen bij de financiering van uw fotovoltaïsche installatie.

Als u uw zonne-energie wilt invoeden, moet u echter eerst aan enkele vereisten voldoen. Informeer daarom bij uw energieleverancier en zorg voor alle benodigde technische voorwaarden – dan werkt het ook met de invoeding. Als u geïnteresseerd bent in meer informatie over dit onderwerp en andere onderwerpen, kunt u gratis onze nieuwsbrief abonneren.

Heeft u nog andere vragen of wilt u een persoonlijk aanbod aanvragen? Neem dan nu contact met ons op.


Bronnen:

https://www.verivox.de/photovoltaik/ratgeber/netzeinspeisung-wie-kann-strom-eingespeist-werden-1000882/

https://www.heizung.de/photovoltaik/wissen/solarstrom-einspeisen-voraussetzungen-und-nutzen.html

https://teslamag.de/news/batterie-mit-gigawatt-leistung-tesla-partner-neoen-plant-neues-rekord-projekt-in-australien-55042


CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod