Photovoltaïsche systemen en hun rendement – een leugen?

Photovoltaïsche systemen en hun rendement – een leugen?

Vanwege de stijgende elektriciteitsprijzen overwegen steeds meer mensen om een zonne-energiesysteem aan te schaffen. Maar dit vereist meestal een aanzienlijke investering en langdurige financiering. De gemaakte investeringskosten moeten zich in de loop der jaren terugverdienen, omdat de gebruiker profiteert van lagere stroomkosten. Het principe is dus vrij eenvoudig. In het kader van de energietransitie wordt echter steeds vaker beweerd dat het rendement van een fotovoltaïsch systeem een leugen is.

Daarom willen we in dit artikel alle aspecten van de investering, de lopende kosten en het rendement nader bekijken. Uiteindelijk moet de vraag worden beantwoord of een fotovoltaïsche installatie de moeite waard is of niet, en of het inderdaad om een leugen gaat.

Onderwerpen op deze pagina:

Waarom noemen sommige mensen het rendement van fotovoltaïsche systemen een leugen?

Hoewel fotovoltaïsche technologie al tientallen jaren op grote schaal wordt toegepast, zijn er pas onlangs significante vooruitgang geboekt. Dit geldt zowel voor de efficiëntie als vooral voor de productiekosten van de eerder zo dure zonnepanelen. Zo kostte een volledig zonne-energiesysteem nog 20 jaar geleden ongeveer vijf keer zoveel als vandaag de dag. Veel mensen vergeten deze feiten in overweging te nemen.

Daar komt bij dat de EEG-heffing in 2023 is afgeschaft, die eerder de belangrijkste drijfveer was achter het rendement. Is een fotovoltaïsch systeem dan niet meer rendabel? Integendeel: de EEG-heffing is afgeschaft vanwege de hoge stroomprijzen, maar met een zonne-energie-installatie kunt u deels onafhankelijk worden van deze prijzen. Bovendien ontvangt u meer geld via het netwerk naarmate de stroomprijzen stijgen.

Moderne PV-systemen zijn dus goedkoper in aanschaf, hebben een hogere efficiëntie en een langere levensduur. Dit heeft allemaal een positief effect op het rendement van fotovoltaïsche energie en er kan eigenlijk niet meer worden gesproken van een leugen. Er zijn echter enkele mogelijke problemen en factoren om te overwegen die natuurlijk van invloed kunnen zijn op de totale winstgevendheid. Hier gaan we wat dieper op in in de volgende secties.

blank

Welke problemen zijn er bij de aanschaf van een zonne-energie-installatie?

Om ervoor te zorgen dat het rendement van een fotovoltaïsche installatie geen leugen blijkt te zijn, moet u enkele factoren in overweging nemen voordat u tot aanschaf overgaat. Hier willen we ook enkele mythen over privé-zonne-energie-installaties wegnemen. Let dus vooral op de volgende punten:

 • Aanschaffingskosten: Zonne-energie-installaties zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden. Dit is te danken aan voortdurende innovaties, onderzoek en subsidies. Om een nauwkeurig beeld te krijgen van de kosten, raden we u aan contact met ons op te nemen. Zonder bepaalde gegevens over uw project is het moeilijk om een prijs vast te stellen.
 • Opslag van elektriciteit: Eigen verbruik draagt aanzienlijk bij aan het rendement van een installatie. Hoe meer stroom u zelf gebruikt, hoe winstgevender de investering zal zijn. U moet echter kiezen voor een moderne en goed gedimensioneerde opslagoplossing die minimale conversieverliezen garandeert.
 • Bijkomende kosten: Vaak worden lopende kosten en voorzieningen voor toekomstig onderhoud over het hoofd gezien, waardoor een vertekend beeld ontstaat van de totale rendabiliteit. Als u echter vanaf het begin rekening houdt met onderhouds- en reinigingskosten en voorzieningen treft, voorkomt u onaangename verrassingen.
 • Totale berekening: Let bij de berekening op alle aanschaffingskosten, bijkomende kosten en een realistische inschatting van het eigen verbruik. Dit zijn namelijk essentiële factoren, naast de daadwerkelijke stroomproductie (waar we later op terugkomen).

Er zijn dus enkele valkuilen bij het berekenen van het rendement van een zonne-energie-installatie, waardoor sommige mensen achteraf van een leugen spreken. Met de juiste planning is de investering echter op de lange termijn praktisch altijd rendabel.

Wanneer is een zonne-energie-installatie rendabel?

Of een zonne-energie-installatie rendabel is of niet, hangt natuurlijk af van enkele andere factoren. Dit omvat onder andere de stroomopbrengst, die u voor elk huis individueel moet berekenen. Er zijn ideale omstandigheden voor een zo efficiënt mogelijke werking van een PV-installatie, hoewel deze dankzij moderne technologie niet meer zo strikt zijn.

Als er geen omliggende gebouwen of bomen zijn die schaduw werpen, is dat gunstig. Maar vooral het eigen verbruik speelt een belangrijke rol gezien de huidige hoge stroomprijzen. De toenemende trend van thuiswerken kan veel mensen met een zonne-energie-installatie ten goede komen, omdat zij dan de goedkope zonne-energie ook tijdens werktijd kunnen gebruiken. Hierdoor wordt het PV-systeem nog sneller rendabel.

Tot slot is ook een gunstige financiering een belangrijke factor bij elke berekening en de vraag wanneer een zonne-energie-installatie zichzelf terugverdient. Als u niet in staat bent om de investeringskosten uit besparingen te betalen, moet u mogelijk een lening met een lange looptijd afsluiten. Er zijn echter aantrekkelijke financieringsmogelijkheden, zoals gunstige leningen van de staatsbank KfW, die een voordelige en flexibele terugbetaling mogelijk maken. Informeer daarom van tevoren naar al uw mogelijkheden.

Heeft u nog meer vragen?

Wat beïnvloedt de rendabiliteit van een zonne-energie-installatie?

Samengevat kan worden gezegd dat een moderne PV-installatie een zeer zinvolle investering in de toekomst is. Met goedkopere stroomprijzen is het namelijk middellange- tot langetermijn niet te verwachten. Elke kilowattuur die u met zonne-energie vervangt, bespaart niet alleen geld, maar is ook goed voor het milieu.

De belangrijkste factoren voor de rentabiliteit van fotovoltaïsche energie:

 • Grootte van de installatie: Uw PV-installatie moet altijd zijn afgestemd op uw persoonlijke stroomverbruik. Zo voorkomt u te hoge aanschaffingskosten. Een eerste gesprek met ons kan u hierover meer en gedetailleerdere informatie verschaffen.
 • Aanschaffingskosten: Hoe lager de aanschaffingskosten, hoe sneller de installatie rendabel is.
 • Stroomopbrengst: Installaties met een zuidelijke oriëntatie en weinig schaduw geven de meeste stroom.
 • Stroomprijs: Een stijgende stroomprijs maakt zelfvoorziening steeds aantrekkelijker.
 • Eigen verbruik: Een hoog eigen verbruik is veel winstgevender dan het invoeden van stroom op het net.
 • Feed-in-tarief: Met een hogere vergoeding kunnen de kosten sneller worden terugverdiend.
 • Rentevoet: Mogelijkheden voor goedkope financiering bestaan bijvoorbeeld via gesubsidieerde leningen.

Hoewel veel van deze factoren doorgaans buiten uw controle liggen, is het vooral het eigen verbruik dat de investering bijzonder rendabel kan maken. Normaal gesproken ligt dit rond de 30%, maar met een moderne stroomopslag kan dit worden verhoogd naar 70% of meer.

blank

Factscheck fotovoltaïsch

Maar er zijn ook enkele valse aannames die vaak leiden tot het vooroordeel dat het rendement van fotovoltaïsche energie een leugen is. Zoals eerder vermeld, zijn deze vaak gebaseerd op oude inzichten die tegenwoordig niet meer van toepassing zijn. De technologie ontwikkelt zich razendsnel, dus het is ongelooflijk belangrijk om altijd op de hoogte te blijven.

Werkt fotovoltaïsche energie ook zonder directe zonnestraling?

Zonne-energie-installaties profiteren van direct zonlicht – daar valt niet over te discussiëren. Maar moderne zonnepanelen op basis van de nieuwste technologie kunnen zelfs bij bewolkt weer verrassend veel elektriciteit produceren. Het rendement kan dan oplopen tot wel 25% van het totale vermogen en nog steeds een aanzienlijk deel uitmaken. Een fotovoltaïsche installatie werkt dus ook (afhankelijk van het model) wanneer er geen direct zonlicht is, zij het niet zo efficiënt.

Verliezen fotovoltaïsche systemen snel aan vermogen?

In de loop der tijd neemt de opbrengst van een PV-installatie af, maar het jaarlijkse verlies is slechts 0,15%. De meeste fabrikanten bieden dan ook royale garanties waarin staat dat een installatie zelfs na 30 jaar nog tot 90% van het oorspronkelijke vermogen zal produceren. Er kan dus niet meer worden gesproken van een snelle afname van het vermogen. Weinig andere technologieën voor stroomopwekking kunnen zo constant werken als fotovoltaïsche energie.

blank

Loopt fotovoltaïsche energie alleen met een zuidelijk dak?

Het is waar dat een dak met een zuidelijke oriëntatie het meest geschikt is voor zonne-energie-installaties. Maar zelfs als u alleen een oostelijk en westelijk dak ter beschikking heeft, kan de opbrengst oplopen tot 75% van die van een zuidelijk dak. Daarom kan ook in dit geval een investering de moeite waard zijn. Zo kan een installatie zich misschien pas na 15 jaar in plaats van 10 jaar terugverdienen – maar toch profiteert u van duurzame en goedkope zonne-energie!

Zijn zonnepanelen schadelijk voor het milieu?

Net als bij elektrische auto’s bestaat het vooroordeel dat zonnepanelen eigenlijk schadelijk zijn voor het milieu. De productie vereist veel energie en daardoor wordt ook veel CO₂ geproduceerd. Maar het Fraunhofer-Instituut heeft deze bewering nader onderzocht en kwam tot de conclusie dat, afhankelijk van het type paneel, de energie-terugverdientijd slechts 1 tot 2 jaar is. Met een levensduur van maximaal 30 jaar is dat slechts een klein deel. Bovendien kunnen tot 90% van de panelen worden gerecycled.

Verborgen kosten bij de recyclage?

Tegenwoordig hebben installaties een levensduur van maximaal 30 jaar en meer. Als u nu al nadenkt over recycling, kunt u echter vrij gerust zijn. Meestal omvat de aankoop al een overeenkomst met de leverancier over recycling. Dit is ook voordelig voor beide partijen, omdat de panelen zich uitstekend lenen voor recycling. Bovendien kunt u profiteren van een voordelige vervangende installatie

Conclusie: Zonne-energie-installaties zijn bijna altijd rendabel

Dat het rendement van fotovoltaïsche energie een leugen zou zijn, berust op oude en onjuiste veronderstellingen die tegenwoordig niet meer gelden. Met de juiste planning heeft een zonne-energie-installatie een terugverdientijd van 10 tot 15 jaar, waarbij rendementen tussen 5% en 10% volledig realistisch zijn. Maar nog belangrijker kan het gevoel van zekerheid zijn dat u zich deels onafhankelijk maakt van schommelende stroomprijzen.

Als u dus wilt kiezen voor een goedkope, veilige en milieuvriendelijke oplossing, dan is een investering in zonne-energie bijna altijd de moeite waard. Neem nu contact met ons op en laat u adviseren over uw mogelijkheden.


CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod