Stroomverbruik van warmtepompen – optimalisatie en tips

Warmtepompen: Efficiëntie, Stroomverbruik en Besparingsmogelijkheden

Efficiënte warmtepompen zijn al jarenlang steeds populairder. In grote delen van Europa en de VS wint de warmtepomp in nieuwbouwwoningen aan populariteit en heeft zelfs de gasverwarming overtroffen. Informeer bij ons hoeveel stroom er wordt verbruikt, hoe u het verbruik kunt bepalen en welke besparingsmogelijkheden er zijn.

Onderwerpen op deze pagina:

Stroomverbruik van warmtepompen – De belangrijkste feiten in een overzicht

 • Het stroomverbruik varieert en is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de aard en grootte van het gebouw en de isolatie, de SCOP – Seasonal Coefficient of Performance, het type warmtepomp en het aantal personen in een huishouden. Daarom varieert het stroomverbruik afhankelijk van de situatie en eigenschappen en kan het van tevoren alleen geschat worden.
 • Er zijn opties om de exploitatiekosten dauerhaft te senken zum Beispiel door de kopplung van een Solar- of fotovoltaïsch systeem.
 • Warmtepompen kunnen worden gevoed door groene stroom en zijn daarom zeer milieubewust. Er zijn ook extra speciale stroomtarieven voor dit type verwarmingssystemen.
 • Deze systemen zijn niet alleen verantwoordelijk voor het verwarmen van het gebouw, maar ook voor het leveren van warm water.
blank

Waarvan is het verbruik van de warmtepompstroom afhankelijk?

Zoals reeds vermeld, hangen de stroomkosten van de warmtepompverwarming sterk af van verschillende factoren en invloeden. Ten eerste van het model en het verwarmingsvermogen van het apparaat dat wordt gebruikt voor verwarming. Daarnaast speelt de aard van het gebouw waar de warmte moet worden opgewekt een rol. Een appartementencomplex heeft bijvoorbeeld minder energieverlies door buitenmuren dan een vrijstaand huis. De warmtebehoefte van het huishouden moet altijd van tevoren worden bepaald en in de planning worden meegenomen om het benodigde verwarmingsvermogen individueel aan te passen aan uw behoeften.

Bovendien is goede isolatie altijd voordelig voor het verwarmen. Hoe minder warmte kan ontsnappen, hoe voordeliger het is voor de efficiëntie. Bij niet-geïsoleerde oude gebouwen is het niet aan te raden, omdat de geproduceerde warmte niet in het gebouw blijft en het gemiddelde stroomverbruik enorm zou toenemen.

Ook de bepalende factor is het aantal bewoners dat in het gebouw woont. U vraagt zich misschien af wat de verwarmingskosten afhankelijk maakt van het aantal bewoners? U heeft gelijk, het verschilt niet veel. Waar echter op gelet moet worden, is het warmwaterverbruik. Hoe meer mensen in het gebouw wonen, des te meer stijgt het waterverbruik, dat gemiddeld 127 liter warm water per dag per persoon is, des te hoger is het stroomverbruik van de warmtepomp.

De zogenaamde SCOP – ofwel de Seasonal Coefficient of Performance, is een ander criterium waar aandacht aan moet worden besteed. Dit heeft betrekking op de efficiëntie waarmee de warmtepomp werkt op basis van het temperatuurverschil tussen de bron en het verwarmingssysteem. Een hogere SCOP duidt op een hogere efficiëntie en een lager stroomverbruik. Het is dus belangrijk om een warmtepomp te kiezen met een optimale SCOP voor uw specifieke behoeften. Meer over de prestatie-indicatoren van warmtepompen kun je lezen in dit artikel.

blank

Waarom werkt het apparaat op elektriciteit?

In tegenstelling tot andere verwarmingssystemen hebben warmtepompen geen extra verwarmingsmiddel nodig, zoals gas, olie of pellets. In plaats daarvan gebruiken ze lucht, water en aardwarmte als energiebron en maken deze bruikbaar met behulp van elektriciteit. Hierdoor wordt de verwarmingscapaciteit niet aangetast. Ongeveer 75% van de energie komt uit de omgeving en 25% komt van elektriciteit. Met één eenheid elektriciteit kunnen ongeveer vier eenheden warmte worden geproduceerd.

Waarom heb ik speciale warmtepompstroom nodig?

Tegenwoordig bieden veel energieleveranciers warmtepompstroom aan. Veel stroomaanbieders hebben ook groene stroom in hun assortiment. Als u de ideale tarief voor uzelf heeft gevonden, kunt u deze heel eenvoudig, met inachtneming van de opzegtermijn, wijzigen zoals een normaal stroomtarief. Maar wat is het verschil tussen warmtepompstroom en onze alledaagse stroom? Ten eerste heeft men de mogelijkheid om de stroomtoevoer tijdens piekuren tijdelijk te onderbreken, waardoor de kosten voor de warmtepomptarieven dienovereenkomstig lager zijn. Hoe vaak en hoe lang de onderbreking dagelijks maximaal kan worden uitgevoerd, is wettelijk geregeld, met maximaal drie keer twee uur per dag toegestaan. Tijdens de zogenaamde uitschakelperiode haalt de leverancier het apparaat uit het stroomnet, dus het kan in die periode niet werken. Warmte en warm water worden in een buffer opgeslagen. Voor deze taak is een grotere capaciteit van het systeem vereist.

blank

Stroomkosten warmtepomp: Hoe kan ik het gemiddelde jaarlijkse stroomverbruik inschatten?

De jaarlijkse kosten voor een gemiddeld huishouden met een lucht-warmtepomp bedragen ongeveer 1.000 tot 1.200 euro, voor een aardwarmtepomp 700 tot 900 euro en voor een grondwaterwarmtepomp minder dan 700 euro.

Men zegt dat de efficiëntie van lucht-warmtepompen bij lage buitentemperaturen afneemt, maar ze kunnen zeker werken, zelfs bij een buitentemperatuur van -28°C. De energie bij lucht-warmtepompen wordt uit de omgevingslucht gehaald. Er zijn echter grote temperatuurverschillen tussen de buitentemperatuur en de aanvoertemperatuur nodig om het stroomverbruik te laten stijgen. Meer over het energieverbruik van de warmtepomp leest u hier.

Stroomverbruik warmtepomp: Tabel voor het bepalen van het stroomverbruik (voorbeelden)

Aangenomen basisgegevens voor het rekenvoorbeeld:

 1. Gemiddeld ééngezinswoning
 2. Verbruik van 10.000 kWh per jaar (60% verwarming, 40% water)
 3. Gemiddelde elektriciteitsprijs van 0,12 cent per kWh
Soort energievoorziening:Totale kosten per jaar
Lucht-lucht warmtepomp840 €
Lucht-water warmtepomp700 €
Geothermische warmtepomp525 €
Grondwater warmtepomp467 €

De rendabiliteit – Kan dit systeem duurzaam kosten besparen?

In vergelijking met alle andere systemen presteren deze installaties uitstekend, uit onderzoek is gebleken dat 50% of zelfs meer van de lopende totale kosten kan worden bespaard in vergelijking met andere verwarmingssystemen. Omdat ze bestaan uit veel vaste onderdelen en slechts weinig bewegende delen hebben, zijn deze apparaten ook zeer onderhoudsarm. Het is echter raadzaam om eenmaal per jaar een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren door een ervaren vakman. Andere diensten, zoals de schoorsteenveger, zijn niet meer nodig.

Haben Sie noch weitere Fragen?

Klivatec is uw specialist in warmtepompen

Als u vragen heeft over klimatisering, bent u bij ons aan het juiste adres. Neem gerust contact op met onze vriendelijke klantenservice. Onze ervaren vakmensen hebben de nodige knowhow en actuele expertise om verschillende airconditioningsystemen naar uw wensen te installeren of te onderhouden. We kijken ernaar uit om u van dienst te zijn!

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod