Rendement van een warmtepomp: Dit moet u weten

Warmtepompen: Een Uitgebreide Gids over Efficiëntie-indicatoren en Optimalisatie

Het rendement van een warmtepomp is afhankelijk van verschillende factoren en bepaalt hoe efficiënt de pomp werkt. Hoe warmtepompen werken, wat het rendement precies aangeeft, wat het beïnvloedt, welke cijfers de efficiëntie aangeven en hoe het rendement geoptimaliseerd kan worden, leest u hier.

Onderwerpen op deze pagina:

Hoe werken warmtepompen?

Warmtepompen zijn momenteel de meest effectieve manier om duurzaam te verwarmen of te koelen. Ze komen steeds meer in de schijnwerpers van veel mensen, omdat de elektriciteits-, gas- en olieprijzen bij ons blijven stijgen en er voor de toekomst geen voldoende geschikte alternatieven beschikbaar zijn.

Afhankelijk van het type pomp, gebruiken ze warmtebronnen uit de omgeving, zoals de lucht, de bodem of het grondwater. Net omgekeerd van een koelkast neemt de pomp de warmte die ze nodig heeft. Deze komt in contact met een koelmiddel dat vervolgens verdampt. De temperatuur van de druk die daardoor ontstaat, wordt verhoogd in een compressor en zo gebruikt voor het verwarmen en opwarmen van water.

Ook al klinkt het een beetje tegenstrijdig – u kunt ook koelen met een warmtepomp. Als u overweegt om een ​​airconditioning in de zomer aan te schaffen, kunt u uw warmtepomp gebruiken. Het systeem kan namelijk met weinig moeite worden omgedraaid en uw huis dus ook worden gekoeld. Er zijn twee verschillende koelmethoden beschikbaar: actieve en passieve koeling. Meer over koelen met een warmtepomp kunt u hier lezen.

Heeft u nog meer vragen?

Wat geeft het rendement van een warmtepomp aan?

Ook warmtepompen kunnen niet zonder stroom. Het rendement geeft aan hoeveel stroom nodig is om de pomp te bedienen en dus de warmte-energie te produceren. Het rendement kan worden berekend met de volgende formule:

Rendement = verwarmingswarmte (bruikbaar vermogen) / stroom (toegevoerd vermogen)

Hier een rekenvoorbeeld:

Een oliegestookte verwarming in een oud gebouw moet worden vervangen door een warmtepomp. Als de vervanging de moeite waard moet zijn, moet worden bepaald welk laag rendement de warmtepomp moet behalen. Bij een stroomprijs van 20,00 cent per kWh en een olieprijs van 5,80 cent per kWh, moet het rendement van de warmtepomp ongeveer 3,4 bedragen. Dit betekent dat de pomp met een eenheid stroom minstens 3,4 eenheden warmte moet opwekken om efficiënter te zijn dan de reeds bestaande olieverwarming.

blank

Wat beïnvloedt het rendement van een warmtepomp?

Het rendement hangt af van de volgende factoren:

 • Het hangt af van de isolatie van het huis of appartement.
 • Het hangt af van de aanvoertemperaturen, die worden beïnvloed door de keuze van de warmtepomp.
 • Het hangt af van de oppervlakte van de radiatoren en de vloer- en wandstralers.
 • Het hangt ervan af hoe snel het koelmiddel verdampt.

De aanvoertemperatuur wordt beïnvloed door het type warmtepomp dat in gebruik is. Bij een aardwarmtepomp of een grondwaterwarmtepomp is minder stroom nodig, omdat de temperaturen van de aarde en het grondwater het hele jaar door constant blijven.

Ook een verbouwing is de moeite waard als u daardoor grotere verwarmingsoppervlakken in uw eigen huis krijgt: als u de verwarmingstemperatuur van uw huis of appartement met vijf graden verlaagt, kan de jaarlijkse werkingsfactor van uw pomp met tien procent stijgen.

Welke indicatoren geven de efficiëntie van een warmtepomp aan?

Indicatoren kunnen aangeven hoe efficiënt een warmtepomp werkt. Er zijn echter verschillende indicatoren die verschillende dingen zeggen. De meest gebruikte indicatoren zijn de COP (Coefficient of Performance), die het prestatienummer bepaalt, en de JAZ, de jaarlijkse prestatiefactor, die het gemiddelde rendement van de pomp over een bedrijfsjaar vastlegt.

COP of JAZ?

De COP

De COP bepaalt de kwaliteit van de interne processen van de warmtepomp en geldt als kwaliteitscriterium. Het bepaalt echter alleen het rendement gemeten onder genormaliseerde laboratoriumomstandigheden. Sommige factoren, zoals de extra gebruikte stroom voor een compressor van de pomp, spelen hierbij geen rol. Er wordt dus geen rekening gehouden met de werkelijke gebruiksomstandigheden. Het heeft ook alleen betrekking op de buiten- en aanvoertemperaturen, die afhankelijk zijn van het type warmtepomp. Alleen op basis van de COP mag de warmtepomp dus niet worden gekozen.

De JAZ

In tegenstelling tot de COP, bepaalt de JAZ het werkelijke rendement van de warmtepomp in het dagelijks gebruik. Hierbij wordt ook rekening gehouden met het stroomverbruik van de verschillende componenten van de warmtepomp en de voortdurend veranderende bedrijfsomstandigheden. De JAZ berekent een gemiddelde voor een bedrijfsjaar uit de meetresultaten van de elektriciteitsmeter. Meer informatie over hoe de JAZ precies wordt berekend, vindt u hier.

blank

Andere indicatoren

SCOP, ESCOP en ETA

Sommige fabrikanten gebruiken extra indicatoren om meer transparantie te bieden, zodat de pompen beter met elkaar vergeleken kunnen worden. Deze zijn duidelijker en gaan meer in detail.

De SCOP-waarde is gebaseerd op de COP-waarde, maar wordt aangepast aan de seizoenen, wat het nauwkeuriger maakt. Bovendien is deze aangepast aan de Europese klimaatzones.

De ESCOP-waarde is, net als de SCOP-waarde, gebaseerd op seizoensrendement. Hoewel deze waarde eenvoudiger te berekenen is omdat sommige informatie niet wordt meegenomen, maakt dit hem minder nauwkeurig. Bovendien wordt deze waarde door verschillende fabrikanten anders berekend, dus u moet deze altijd controleren.

ETA

De ETA geeft aan hoeveel primaire energie nodig is voor één kilowattuur. Het wordt berekend door de SCOP-waarde te delen door de Europese primaire energiefactor van 2,5.

blank

Hoe kan het rendement van een warmtepomp worden geoptimaliseerd?

Deze cijfers zijn niet alleen belangrijk bij de aanschaf van een warmtepomp, maar worden later ook nog nodig om aan te tonen of er iets geoptimaliseerd moet worden.

Om de efficiëntie van een warmtepomp te verhogen, zijn er meerdere opties:

Gebruik van een efficiëntere compressor

Vooral bij oudere warmtepompsystemen kan het vervangen van de compressor door een efficiënter model een aanzienlijke verbetering met zich meebrengen.

Optimalisatie van het verwarmingssysteem

Verbeteringen aan de warmteopslag, leidingen, radiatoren en de isolatie van het huis verlagen de warmtebehoefte, wat weliswaar niet direct invloed heeft op de efficiëntie, maar op de lange termijn wel op het rendement.

Vergroting van het verwarmde oppervlak door de installatie van vloer- of oppervlakteverwarming

Het vergroten van de verwarmde oppervlakken verlaagt de aanvoertemperatuur. Als deze met vijf graden wordt verlaagd, kan de JAZ met maximaal tien procent worden verhoogd.

Laat uw warmtepomp regelmatig onderhouden, zodat de efficiëntie van uw systeem kan worden gecontroleerd en eventueel geoptimaliseerd, om altijd het beste resultaat uit uw pomp te halen.

Heeft u nog meer vragen?

Conclusie: Met Klivatec naar uw warmtepomp

Om met een warmtepomp het huis of appartement effectief te verwarmen, is er veel te overwegen. Het rendement van de warmtepomp speelt een grote rol bij de beslissing welke warmtepomp het moet worden. Daarom is het belangrijk om vooraf goed geïnformeerd te zijn, waarbij wij van Klivatec u graag helpen.

Ons competente team staat telefonisch en schriftelijk tot uw beschikking. We begeleiden u tijdens het hele aankoopproces – van offerte tot installatie – en staan tot uw beschikking voor vragen.

Voor een vrijblijvende update kunt u ons volgen op onze social media-kanalen zoals Instagram of Facebook. Op deze kanalen informeren we regelmatig over belangrijke nieuws en aanbiedingen.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod