Stroomopslag voor bedrijven en industrie

Stroomopslag voor bedrijven en industrie

Veel bedrijven maken inmiddels gebruik van hernieuwbare energiebronnen, waarmee ze hun eigen energiekosten kunnen optimaliseren. Om echter het volledige potentieel van deze installaties te benutten, is het de moeite waard om te investeren in een stroomopslag. Stroomopslag voor bedrijven en industrie zijn systemen die overtollige energie kunnen opslaan en indien nodig weer kunnen leveren.

In tegenstelling tot particuliere stroomopslagsystemen zijn commerciële installaties vaak veel groter en krachtiger, omdat ze moeten voorzien in de hoge energiebehoeften van bedrijven en industriële bedrijven. Het gebruik van deze opslagsystemen kan bijdragen aan de optimalisatie van de stroomvoorziening, kostenverlaging en verhoging van de netstabiliteit. Ook kunnen op deze manier hernieuwbare energie-installaties effectiever worden gebruikt, omdat overtollige stroom kan worden opgeslagen en indien nodig kan worden gebruikt. Meer over systemen voor bedrijven leest u hier.

Onderwerpen op deze pagina:

Verschillende soorten energieopslag voor bedrijven?

Stroom kan op verschillende manieren worden opgeslagen. De meeste batterijopslagsystemen kunnen elektriciteit opslaan in de vorm van chemische energie en deze indien nodig weer beschikbaar stellen. Fabrikanten van deze opslagsystemen ontwikkelen voortdurend nieuwe celtechnologieën om de economische efficiëntie van de systemen verder te verbeteren.

blank

Bedrijven gebruiken voornamelijk 4 soorten bedrijfsopslag:

 • Lithium-ion opslag
  Deze opslagsystemen zijn zeer populair vanwege hun hoge energiedichtheid en goede prestaties. Ze worden meestal gebruikt voor kleine tot middelgrote belastingen.
 • Loodzuur opslag
  Deze opslagsystemen zijn relatief goedkoop en geschikt voor toepassingen met een laag vermogen. Ze hebben echter een beperkte levensduur en moeten regelmatig worden onderhouden.
 • Redox-flow batterijen
  Redox-flow batterijsystemen kunnen grote hoeveelheden energie opslaan en zijn geschikt voor toepassingen met een hoger vermogen. Ze hebben een langere levensduur dan lithium-ion batterijen, maar zijn duurder in aanschaf.
 • Waterstof-brandstofcellen
  Waterstof-brandstofcellen zetten waterstof om in elektriciteit en kunnen worden gebruikt voor toepassingen met een hoog vermogen. Ze zijn echter duurder dan andere opslagsystemen en vereisen een complexe infrastructuur.

De keuze van de juiste stroomopslag hangt af van de specifieke eisen van het bedrijf, zoals de benodigde belasting, de grootte en het gebruik van de opslag, evenals de kosten en beschikbaarheid van de technologie.

Welke soorten energie kan een bedrijfsopslag ontvangen?

Een bedrijfsopslag kan verschillende soorten energie opslaan die in een bedrijf worden gegenereerd. Dit omvat in de eerste plaats elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen, windturbines of biomassa-installaties. Maar ook energie uit het netwerk of een dieselgenerator kan worden opgeslagen in een bedrijfsopslag en is beschikbaar indien nodig.

blank

Criteria voor de keuze van de juiste stroomopslag

Niet elke batterijopslag is even geschikt voor elke toepassing. Het is belangrijk om te controleren of het gebouw en het zonnepaneelsysteem geschikt zijn voor de installatie van een stroomopslag. Aspecten zoals dakoppervlakte, netverbinding en het type zonnepaneelsysteem moeten in overweging worden genomen.

De verschillende stroomopslagsystemen die geschikt zijn voor commerciële voorzieningen verschillen in capaciteit, laad- en ontlaadsnelheid, efficiëntie en natuurlijk de kosten.

Een hoogwaardige bedrijfsopslag wordt gekenmerkt door de volgende kenmerken:

 • Een intelligent energiebeheersysteem dat is afgestemd op de individuele behoeften van de klant.
 • Professionele service door de fabrikant, die de installatie, het onderhoud en trainingen omvat.
 • Lange garanties van de fabrikant, evenals preventieve maatregelen zoals veiligheids- en serviceconcepten en cloud monitoring.
 • Hoge productkwaliteit met een efficiënt rendement en lage stand-by verliezen, vooral bij de cellen van het systeem.
 • Eenvoudige schaalbaarheid en mogelijkheid tot uitbreiding van het systeem achteraf.

Het is de moeite waard om op dit punt professioneel advies in te winnen bij een ervaren bedrijf om op de lange termijn de juiste beslissing te nemen voor een opslagsysteem.

Hoe groot moet een stroomopslag voor bedrijven zijn en welke capaciteit is vereist?

Bedrijven moeten eerst hun stroomverbruik bepalen om de juiste grootte en dimensionering van de stroomopslag te bepalen. Hierbij kunnen gegevens van voorgaande stroomrekeningen en een analyse van het stroomverbruik nuttig zijn. Bedrijven moeten echter ook rekening houden met toekomstige ontwikkelingen en veranderingen in hun energiebehoefte.

Als vuistregel geldt dat een stroomopslag voor bedrijven ten minste 50% van het dagelijkse stroomverbruik moet kunnen opslaan om het eigen verbruik van zonne-energie te verhogen en de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verminderen. Gewoonlijk wordt een capaciteit van ten minste 10 kWh aanbevolen. De vereiste capaciteit kan echter afhankelijk van de individuele energiebehoeften ook hoger zijn.

blank

Voordelen van stroomopslag voor industrie en bedrijfsleven

Zonnepanelen produceren alleen overdag energie. Zonder een eigen opslagsysteem kunnen bedrijven deze energie ook alleen overdag gebruiken. Vaak draaien installaties, servers, enz. echter ook ’s nachts door en moeten ze dan dure netstroom gebruiken. Met een bedrijfsopslag kunnen ze de opgewekte energie maximaal benutten, ook op dagen met slecht weer.

Goede redenen voor een batterijopslag in uw bedrijf

 1. Kostenbesparingen: Bedrijven kunnen de zelf opgewekte elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zoals zonne- of windenergie opslaan en gebruiken wanneer dat nodig is om in hun energiebehoeften te voorzien. Het hoge eigen verbruik verlaagt de energiekosten omdat de aankoop van dure netstroom wordt verminderd of vermeden.
 2. Energie-onafhankelijkheid: Door gebruik te maken van stroomopslag kunnen bedrijven minder afhankelijk worden van stroomleveranciers en hun eigen energievoorziening beheersen.
 3. Flexibiliteit: Stroomopslag kan helpen het elektriciteitsnet te ontlasten door overtollige energie uit hernieuwbare bronnen op te slaan en indien nodig terug te leveren. Dit voorkomt netoverbelastingen en stabiliseert de stroomvoorziening.
 4. Milieubaten: Het gebruik van stroomopslag in combinatie met hernieuwbare energiebronnen kan de CO2-uitstoot verminderen en zo bijdragen aan klimaatbescherming.
 5. Imago-winst: Bedrijven die investeren in hernieuwbare energie en stroomopslag verbeteren hun imago als milieubewuste en duurzame organisaties en scoren daardoor ook bij klanten en partners.
blank

Typische toepassingen voor bedrijfsopslag

In de productiesector worden vaak extra machines met een aanvullende energiebehoefte toegevoegd tijdens piekperiodes. Een bedrijfsopslag kan hier extra vermogen leveren en zo de kosten voor de verhoogde energiebehoefte compenseren. Bedrijfsopslag is ook interessant voor parkeergarages, EV-laadstations of supermarkten die hun klanten elektrische oplaadpunten willen aanbieden. Vaak is de normale netverbinding hier niet voldoende om EV-laadstations te bedienen. Een batterijopslag maakt een eenvoudiger en snellere levering van de benodigde laadinfrastructuur mogelijk.

In agrarische bedrijven komt het vaak voor dat er stroomuitval is, omdat er op het platteland geen hoge netstabiliteit is. In dit geval kan de energieopslag essentiële elektrische apparatuur zoals melk- of ventilatiesystemen blijven voorzien van energie. Het maakt een onafhankelijke energievoorziening mogelijk en verlaagt vaak zelfs de verzekeringspremies. Ook vastgoedeigenaren, projectontwikkelaars en woningcorporaties kunnen profiteren van de opslagsystemen. Vaak bundelen eigenaren hun krachten en investeren gezamenlijk in een zonne-energie-installatie met opslagsysteem. De investeringskosten blijven overzichtelijk en de systemen verdienen zich snel terug.

Heeft u nog meer vragen?

Hoe worden stroomopslagsystemen geïntegreerd in bestaande stroomvoorzieningssystemen?

Gewoonlijk worden stroomopslagsystemen geïntegreerd in het netwerk van het bedrijf en worden ze gestuurd via een energiebeheersysteem dat de stroomstroom regelt tussen de zonnepanelen, stroomopslag en het netwerk. De elektriciteit die wordt geproduceerd door de zonnepanelen wordt naar de stroomopslag geleid, waar deze wordt opgeslagen en indien nodig weer wordt afgenomen.

Als de stroomopslag volledig is opgeladen en er geen verdere capaciteit beschikbaar is, wordt overtollige stroom in het netwerk ingevoed. Omgekeerd wordt bij vraag naar stroom stroom uit het netwerk afgenomen wanneer de capaciteit van de stroomopslag is uitgeput. Afhankelijk van het type stroomopslagsysteem kan ook een noodstroomvoorziening worden geïmplementeerd om bij een stroomuitval een ononderbroken stroomvoorziening te garanderen. Diesel-aangedreven generatoren of batterijopslag met noodstroomfunctie kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt.

Een andere mogelijkheid is het gebruik van virtuele energiecentrales, waarbij meerdere stroomopslagsystemen en zonnepanelen met elkaar worden verbonden en als eenheid werken. Hierdoor kan de energiebehoefte van het bedrijf worden geoptimaliseerd door de interactie van verschillende energiebronnen en opslagsystemen.

blank

Kosten, financiering en subsidiëring van stroomopslag voor bedrijven en industrie

Hoewel er geen nationale subsidies en financieringsmogelijkheden zijn voor stroomopslag, hebben veel deelstaten aantrekkelijke aanbiedingen gecreëerd voor bedrijven die willen investeren in hernieuwbare energiebronnen. De subsidiemogelijkheden variëren sterk. Sommige deelstaten betalen hoge subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen met stroomopslag of verstrekken rentevoordelige leningen. We hebben een overzicht voorbereid van de financieringsmogelijkheden voor fotovoltaïsche installaties, dat u hier kunt raadplegen.

De kosten van bedrijfsopslag variëren sterk, afhankelijk van het vereiste vermogen en de gebruikte technologie. De prijzen van bedrijfsopslag zijn echter de afgelopen jaren merkbaar gedaald, waardoor ze zich sneller terugverdienen. Het is het beste om een ​​individueel aanbod te krijgen van uw gespecialiseerde installateur.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod