Photovoltaïek – Overzicht van financieringsmogelijkheden

Photovoltaïek – Overzicht van financieringsmogelijkheden

Vanwege de snel stijgende elektriciteitsprijzen besluiten steeds meer mensen te investeren in een eigen zonne-energie installatie. De investeringskosten kunnen echter aanzienlijk zijn en vereisen vaak een lening, een lening of een subsidie. Daarom is het belangrijk om vooraf een duidelijk beeld te krijgen en verschillende financieringsmogelijkheden te overwegen. Een fotovoltaïsch systeem (PV-installatie) met financiering kan namelijk een complex onderwerp zijn.

We presenteren hier de verschillende mogelijkheden waarmee u de investering in uw eigen zonne-energie installatie kunt financieren. Met uw investering in een zonne-energie installatie draagt u bij aan de energietransitie en kunt u zich in de toekomst onafhankelijk maken van hoge elektriciteitsprijzen.

Onderwerpen op deze pagina:

blank

Financiering van uw eigen PV-installatie via een lening

Een populaire optie voor financiering van fotovoltaïsche systemen is het afsluiten van een lening. Als uw eigen kapitaal niet voldoende is voor de directe aanschaf, kunnen banken of particuliere supporters het financieringstekort dekken. Dit werkt meestal op dezelfde manier als bij andere investeringen. Ook de voorwaarden zijn vaak vergelijkbaar.

U krijgt vooraf een lening waarmee u het bedrijf of de aannemer volledig betaalt. Vervolgens betaalt u de lening terug aan de kredietverstrekker over de afgesproken periode. Sommige banken hebben zich zelfs gespecialiseerd in fotovoltaïsche systemen en financiering.

Belangrijk om te weten: De termen lening en krediet worden vaak als synoniemen gebruikt, maar er is een belangrijk verschil tussen de twee. Leningen hebben meestal betrekking op een kort- tot middellange termijn financieringsperiode, meestal tot vijf jaar. Kredieten daarentegen zijn langetermijnverplichtingen en vaak verbonden met een hoger bedrag. Voor de financiering van het fotovoltaïsche systeem kan zowel een lening als een krediet worden overwogen, afhankelijk van de totale investering.

Waar moet u op letten bij een lening?

Er zijn een aantal belangrijke punten waar u op moet letten bij het financieren van een fotovoltaïsche installatie. De kostenstijgingen zijn voornamelijk te wijten aan de gestegen rentetarieven. Maar omdat de elektriciteitsprijzen ook sterk zijn gestegen, kan de investering tegenwoordig zelfs veel zinvoller zijn dan een paar jaar geleden.

Let bij de voorwaarden zeker op de volgende factoren:

 • Wat zijn de nominale rente, het effectieve jaarlijkse rentepercentage en de provisiekosten?
 • Is er de mogelijkheid van renteherziening om te beschermen tegen schommelende rentetarieven?
 • Hoe hoog zijn de maandelijkse termijnen en zijn er mogelijkheden voor speciale aflossingen?
 • Mag u in geval van nood gebruikmaken van uitstel van betaling?
 • Welke opties zijn er voor de looptijd van de lening en hoe beïnvloedt dit de kosten?

Vergeet niet dat het afsluiten van leningen een verplichting op lange termijn is. Uw persoonlijke situatie kan in die tijd snel veranderen – de voorwaarden moeten dus idealiter zowel gunstig als flexibel zijn. Op die manier bent u goed voorbereid op noodsituaties.

Heeft u nog meer vragen?

Voordelige leningen voor fotovoltaïsche systemen via een bank – financiering met weinig eigen vermogen

De meeste mensen kiezen voor een lening bij een bank. Veel banken bieden inmiddels een zogenaamde fotovoltaïsche of zonnelening aan, die specifieke voorwaarden hanteert. Een daarvan is dat de opbrengsten uit de feed-in-tarief al voldoende zijn als zekerheid. Dat kan voor veel mensen een verstandige optie zijn om vermogensbestanddelen zoals hun eigen huis niet verder te belasten met extra leningen.

Banken zijn vaak bereid om de financiering van een fotovoltaïsche installatie volledig over te nemen, zelfs met weinig of helemaal geen eigen vermogen. Omdat de elektriciteitsprijzen hoog zijn, is het een investering die zich over een lange periode vrijwel altijd terugbetaalt. Het risico voor de bank is dus relatief laag. Uw bank kan u uitgebreid informeren over het onderwerp en u vaak na een eerste gesprek al de eerste aanbiedingen doen toekomen.

Particuliere leningen van familie en particulieren

Een andere optie kunnen particuliere leningen zijn voor uw fotovoltaïsche systeem en de financiering ervan. Familie en vrienden willen vaak bijdragen aan de energietransitie, maar voldoen niet altijd aan de noodzakelijke voorwaarden, zoals een eigen huis. In plaats van het opgespaarde geld gewoon op de bank te laten liggen, kan een particuliere lening voor de financiering van uw PV-installatie ook een goede optie zijn. Beide partijen kunnen er gelijkelijk van profiteren.

U krijgt relatief eenvoudig een lening tegen gunstige voorwaarden, terwijl uw particuliere kredietverstrekker een veel beter rendement op zijn geld kan behalen dan bij een bank. Zorg er echter voor dat de overeenkomst schriftelijk wordt vastgelegd om misverstanden bij de terugbetaling te voorkomen. Een particuliere lening kan met name een aantrekkelijke optie zijn als het afsluiten van een lening bij een bank moeilijk of onmogelijk blijkt te zijn.

blank

Leasen van een zonne-energie installatie

Een andere aantrekkelijke optie kan leasing zijn. Veel mensen zijn al bekend met deze financieringsoptie bij auto’s. Het voordeel is in eerste instantie duidelijk: er zijn geen hoge initiële investeringskosten. In plaats daarvan betaalt u een maandelijkse vergoeding aan de contractpartner, die alle kosten voor installatie en inbedrijfstelling voor zijn rekening neemt. Na de afgesproken leasetermijn kunt u vaak de PV-installatie tegen restwaarde verwerven, net zoals bij een auto het geval is.

Natuurlijk zijn aan deze optie op de lange termijn in eerste instantie hogere totale kosten verbonden, maar er zijn ook belangrijke voordelen. Aan de ene kant hoeft u niet het hoge startkapitaal alleen op te brengen, aan de andere kant kunt u het bespaarde geld mogelijk zelf beter gebruiken. Over het algemeen profiteert u bij leasing al vanaf de eerste maand, zonder dat u zelf verdere grote bedragen hoeft te investeren. Dit kan direct na de bouw van het huis dus een aantrekkelijk alternatief zijn voor andere leningen.

blank

Kosten verlagen door zelfverbruik en terugleververgoeding

De investeringskosten voor een fotovoltaïsche installatie kunnen in eerste instantie hoog zijn, maar u profiteert van aanzienlijke besparingen op de elektriciteitskosten en de terugleververgoeding. Dit alles kan u helpen uw elektriciteitskosten aanzienlijk te verlagen en de investeringskosten snel terug te verdienen. Vooral bij stijgende elektriciteitsprijzen is dit een nog winstgevendere berekening. Over hoe de kosten van een fotovoltaïsche installatie te berekenen hebben we hier geschreven.

Zo kan een 10 kWp (10.000 kWh) zonne-energie installatie het jaarlijkse verbruik van een huishouden met 4 personen dekken (4.000 kWh). De resterende 6.000 kWh kunnen winstgevend aan het elektriciteitsnet worden teruggeleverd. Dit zijn natuurlijk puur theoretische waarden, omdat de elektriciteitsproductie en het elektriciteitsverbruik meestal op verschillende tijdstippen plaatsvinden. Maar een elektriciteits- of batterijopslag kan precies die tijd overbruggen, waardoor een autarkie van maximaal 70% mogelijk is.

De invoeding van elektriciteit zelf is niet zo voordelig als het dekken van het eigen verbruik, maar in 2023 ontvangt u voor installaties tot 10 kWp vermogen een bedrag van 8,2 cent per kWh. Het is dus een andere aantrekkelijke bijdrage om de investeringskosten terug te verdienen. Afhankelijk van de aanschafkosten en de resulterende besparingen (zelfverbruik/teruglevering) wordt een fotovoltaïsche installatie tegenwoordig in veel gevallen al na tien jaar terugverdiend.

Conclusie: Met een voordelige financiering voor fotovoltaïsche systemen naar uw eigen zonne-energie installatie

De investering in een fotovoltaïsche installatie wordt steeds aantrekkelijker door de stijgende elektriciteitsprijzen. Het kan zowel op een plat dak als op een schuin dak of aan de gevel worden geïnstalleerd. Met de juiste financiering voor fotovoltaïsche systemen creëert u ook de beste voorwaarden om de investering snel en goedkoop terug te verdienen. U heeft zowel de optie voor een lening of krediet als voor de steeds populairdere lease-optie.

Heeft u nog meer vragen?

Let vooral op voordelige, flexibele en zinvolle voorwaarden die u de nodige speelruimte bieden. Door hoge besparingen op zelfverbruik en extra inkomsten door teruglevering kunt u op de lange termijn uw elektriciteitskosten verlagen en uw persoonlijke bijdrage leveren aan een succesvolle energietransitie.

Maak u nu onafhankelijk van de stijgende elektriciteitsprijzen en profiteer direct van uw eigen fotovoltaïsche installatie. U kunt op elk moment contact met ons opnemen of een afspraak maken voor een uitgebreid advies. We kijken uit naar uw bezoek.


Bronnen:

https://www.finanzierung-photovoltaik.info/

https://www.ethikbank.de/privatkunden/photovoltaik-finanzierung.html#c23148


CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod