Stroomopslag Koopgids: Belangrijkste criteria

Optimaliseer je zonnesysteem: Alles over elektriciteitsopslag en de toepassingen ervan

Om de volledige opbrengst van zelf opgewekte stroom uit het zonnepaneelsysteem te benutten, zijn tegenwoordig opslagoplossingen nodig die de zonne-energie tijdelijk opslaan. Anders zou niet direct gebruikte energie verloren gaan of tegen lage prijzen aan het net worden geleverd. Aangezien fotovoltaïsche systemen in de meeste gevallen alleen rendabel zijn met een hoog eigen verbruik, loont de aankoop van een opslagoplossing in de meeste gevallen. Wat u moet overwegen bij het kopen van een stroomopslag en hoe u deze uiteindelijk verbindt met het zonnepaneelsysteem, leest u in dit compacte artikel.

Onderwerpen op deze pagina:

Welke soorten stroomopslag zijn er?

Om de zonne-energie die via de zonnepanelen wordt opgevangen uiteindelijk op elk moment van de dag en nacht te kunnen gebruiken, zijn verschillende opslagtechnologieën ontwikkeld. Deze zeer belangrijke pijler in de energietransitie is gebaseerd op verschillende fysische principes en wordt individueel geselecteerd voor het betreffende gebruik, of het nu voor privé- of zakelijke doeleinden is.

blank

Batterijopslag: De klassieke energieopslag voor zonnepaneelsystemen

De meeste opslagoplossingen voor fotovoltaïsche systemen maken gebruik van batterijtechnologie om de energie-efficiëntie van het gehele systeem te verhogen. Meestal worden lithium-ion batterijen op vele gebieden gebruikt: van kleine huishoudelijke opslag tot grote zakelijke installaties. Lithium-ion batterijen onderscheiden zich door hun hoge energiedichtheid, efficiënte laad- en ontlaadcycli en een lange levensduur.

Voordelen van batterijopslagNadelen van batterijopslag
Hoge efficiëntieBeperkte capaciteit
Snelle reactietijdenBeperkte levensduur
Verschillende grootte-optiesHoge kosten
Verhoging van de energie-efficiëntie

Waterstof als opslagmedium voor zonne-energie

In recente ontwikkelingen wordt waterstof gebruikt als opslagmedium om overtollige energie van het zonnepaneelsysteem op te slaan en beschikbaar te maken wanneer nodig. Deze technologie is inmiddels niet alleen voor grootschalige installaties beschikbaar, maar zelfs al voor de kleine fotovoltaïsche installatie met opslag in eigen huis.

Elektrolyzers zetten overtollige zonne-energie om in waterstof door water te splitsen in zijn componenten waterstof en zuurstof. De geproduceerde waterstof wordt vervolgens opgeslagen en kan indien nodig worden gebruikt voor stroomopwekking of voor andere toepassingen zoals brandstofcellen. Elektrolyzers kunnen worden aangesloten op verschillende soorten zonne-energie-installaties, waaronder fotovoltaïsche en zonthermische systemen.

Voordelen van waterstofopslagNadelen van waterstofopslag
Hoge energiedichtheidLage efficiëntie (energieverliezen)
Lange termijn opslag mogelijkWaterstof is zeer ontvlambaar
Veelzijdig gebruikBeperkte infrastructuur
Geen emissiesHoge kosten

Warmteopslag voor zonthermische systemen

Deze opslag levert uiteindelijk geen elektriciteit voor uw huishouden of uw bedrijf, maar warmte. Het zonthermisch systeem bestaat uit zonnecollectoren die op het dak of op een andere geschikte plaats zijn geïnstalleerd. Deze collectoren bestaan uit absorberende oppervlakken die de zonnestraling absorberen en omzetten in warmte. In de collectoren stroomt een warmtedragende vloeistof, meestal een mengsel van water en antivries. Deze warmte wordt vervolgens naar de warmteopslag geleid en daar opgeslagen. De warmteopslag kan de opgeslagen warmte leveren voor ruimteverwarming, warmwatervoorziening of andere toepassingen.

Voordelen van warmteopslagNadelen van warmteopslag
Hoge opslagcapaciteitBeperkt gebruik
Lage verliezenGroot opslagvolume
Eenvoudige technologieTijdgebonden
Veelzijdige toepassingsmogelijkhedenSpecifieke aanpassing vereist
blank

Waar moet u op letten bij de aanschaf van energieopslagsystemen?

Zonder twijfel brengt de aanschaf van een energieopslagsysteem kosten met zich mee, die beginnen rond de 3.500 tot 5.000 euro – en daarboven zijn er geen grenzen. Het is daarom des te belangrijker dat u vooraf belangrijke eigenschappen bepaalt die uw opslagsysteem moet hebben.

Overzicht van belangrijke eigenschappen van een fotovoltaïsch systeem met opslag:

 1. Opslagcapaciteit
  Bedenk hoeveel energie uw zonnesysteem genereert en hoeveel u wilt opslaan. De capaciteit van de energieopslag moet zo worden gekozen dat er geen zonne-energie verloren gaat, maar dat de opslag ook niet te groot is. Een belangrijke factor bij het dimensioneren van uw opslag is uw jaarlijkse stroomverbruik. Een vuistregel stelt dat de energieopslag een capaciteit van één kWh per 1.000 kWh jaarlijks stroomverbruik zou moeten hebben.
 2. Vermogen
  Let op het maximale vermogen van het energieopslagsysteem. Dit geeft aan hoeveel energie de opslag binnen een bepaalde tijd kan leveren. Dit zou voldoende moeten zijn om aan uw piekstroombehoefte te voldoen.
 3. Efficiëntie
  De efficiëntie van het energieopslagsysteem is een belangrijke factor. Het geeft aan hoeveel van de opgeslagen energie weer kan worden gebruikt. Een hogere efficiëntie betekent minder energieverlies tijdens het laad- en ontlaadproces.
 4. Ontlaadvermogen
  Het ontladingsvermogen geeft aan met welk maximaal vermogen het energieopslagsysteem energie kan leveren. Dit is vooral belangrijk als u piekbelastingen in uw huis of bedrijf wilt opvangen – bijvoorbeeld als alle elektrische apparaten tegelijkertijd draaien en u toch zoveel mogelijk onafhankelijk wilt blijven van netstroom.
 5. Cyclische stabiliteit
  Aan de hand van de cyclische stabiliteit van een energieopslagsysteem kunt u zien hoeveel laad- en ontlaadcycli het tijdens zijn levensduur kan doorstaan voordat zijn prestaties of capaciteit aanzienlijk afnemen. Hoe hoger de cyclische stabiliteit, hoe langer de levensduur van de opslag.
 6. Integratie en compatibiliteit
  Zorg ervoor dat het energieopslagsysteem compatibel is met uw bestaande fotovoltaïsche of zonne-installatie. Denk ook aan de benodigde communicatieprotocollen en besturingssystemen.
blank

Hoe lang gaat een zonne-energieopslagsysteem mee?

Als u besluit een energieopslagsysteem te kopen, is voor uw berekening de levensduur van het systeem belangrijk. Deze kan net zo min als de prijs algemeen worden vastgesteld, maar is gebaseerd op richtlijnen. De werkelijke levensduur hangt sterk af van de technologie, de bedrijfsomstandigheden en regelmatig onderhoud. De meeste fabrikanten geven garanties van 5 tot 10 jaar op hun opslagsystemen. Maar de werkelijke levensduur is meestal langer. Meer leest u hier.

Voorwaarden voor de installatie van een energieopslagsysteem

De meeste zonne-installaties zijn ontworpen om te worden aangesloten op een energieopslagsysteem. Het is echter belangrijk dat u de compatibiliteit van de omvormer met het opslagsysteem controleert. De omvormer, die in een zonne-installatie verantwoordelijk is voor het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom, moet geschikt zijn voor opslag. Niet alle omvormers zijn ontworpen om te worden aangesloten op een opslagsysteem. Daarom is het des te belangrijker dat u vóór de aankoop de respectievelijke eigenschappen van het opslagsysteem controleert.

Hybride omvormers, speciaal gebruikt in fotovoltaïsche systemen met opslag, zijn bijzonder geschikt. In tegenstelling tot conventionele omvormers, die de gegenereerde zonne-energie direct aan het elektriciteitsnet leveren, biedt een hybride omvormer extra functies voor de integratie en besturing van een energieopslagsysteem. Een hybride omvormer maakt bidirectionele stroomstroom tussen het zonnesysteem, het elektriciteitsnet en de energieopslag mogelijk. Hij kan overtollige zonne-energie in de opslag laden en indien nodig de opgeslagen stroom opnieuw naar het huishoudelijk net voeden.

Heeft u nog meer vragen?

Dit betekent de netwerkondersteunende functie van energieopslagsystemen

Zonne-installaties zijn – of ze nu een eigen energieopslagsysteem hebben of niet – verbonden met het openbare elektriciteitsnet via een netwerkverbinding. De netwerkondersteunende functie van energieopslagsystemen heeft betrekking op hun vermogen om het elektriciteitsnet te ondersteunen en te stabiliseren. Opslagsystemen kunnen overtollige energie opslaan wanneer de vraag laag is en, indien nodig, deze weer aan het net leveren. Hierdoor wordt de belasting in het net gebalanceerd en worden knelpunten voorkomen.

Energieopslagsystemen kunnen de stabiliteit van het net ondersteunen door snel te reageren op schommelingen in de netfrequentie en energie te leveren of op te nemen. Dit is vooral belangrijk bij de integratie van hernieuwbare energiebronnen, aangezien deze vaak fluctuerende hoeveelheden energie leveren. Uiteindelijk kunnen energieopslagsystemen bijdragen aan het handhaven van de netspanning op een stabiel niveau, vooral in gebieden met een zwakke netwerkinfrastructuur.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod