Is een energieopslagsysteem de moeite waard voor een eigen huis?

Is een energieopslagsysteem de moeite waard voor een eigen huis?

Nog maar een paar jaar geleden was de installatie van een zonnepaneelsysteem op het dak alleen aantrekkelijk vanwege de invoedingstarieven. Maar vandaag de dag is het invoedingstarief zo sterk gedaald dat het zinvoller is om de zelf opgewekte stroom in uw eigen huishouden te gebruiken.

De meeste huishoudelijke apparaten worden echter ’s avonds gebruikt – de kachel, het licht of zelfs de wasmachine draaien meestal na het werk. Met een energieopslagsysteem voor uw eigen huis kunt u overtollige zonnestroom opslaan om deze te gebruiken op bewolkte dagen of ’s avonds, waardoor de behoefte aan stroom van het openbare net wordt verminderd.

Onderwerpen op deze pagina:

Wat is een energieopslagsysteem en hoe werkt het?

Een energieopslagsysteem voor zonnepanelen is een batterij die de overtollige zonnestroom opslaat, zodat deze later kan worden gebruikt wanneer de zon niet schijnt of de stroombehoefte hoger is dan wat het zonnepaneelsysteem op dat moment produceert.

Het opslagsysteem bestaat uit meerdere batterijcellen die met elkaar zijn verbonden en een bepaalde capaciteit hebben. Wanneer het zonnepaneelsysteem stroom produceert, wordt deze stroom ofwel direct in het huis gebruikt of naar het opslagsysteem geleid. De batterijcellen in het opslagsysteem zetten de stroom om in chemische energie die kan worden opgeslagen totdat deze nodig is. Wanneer de stroombehoefte in het huis groter is dan wat het zonnepaneelsysteem op dat moment produceert, wordt de opgeslagen stroom uit het opslagsysteem gehaald en in het huis gebruikt.

blank

Wat zijn de voordelen van energieopslagsystemen voor eigen huizen?

Slechts ongeveer 30% van de zelf opgewekte stroom kan u doorgaans zelf gebruiken. Zonnepaneelsystemen produceren meestal de meeste stroom in het midden van de dag – een tijd waarop veel mensen aan het werk zijn en hun huishoudelijke apparaten niet gebruiken. Terwijl de overschotten vroeger nog lucratief werden vergoed, is de invoeding voor particuliere huishoudens nu nauwelijks de moeite waard. Daarom is de investering in een opslagsysteem voor veel huiseigenaren zinvol. Hier leest u meer.

De voordelen van een opslagsysteem op een rijtje:

 • Onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet
  Door een batterijsysteem te gebruiken, kan de zelf opgewekte stroom van het zonnepaneelsysteem in het huishouden worden opgeslagen, waardoor de behoefte aan stroom van het openbare net wordt verminderd.
 • Flexibiliteit
  Energieopslagsystemen bieden flexibiliteit bij het gebruik van zelf opgewekte stroom, omdat deze ook op een later tijdstip kan worden gebruikt.
 • Kostenbesparing
  Door het gebruik van de opgeslagen stroom kan het elektriciteitsverbruik van het net worden verminderd, wat kan leiden tot besparingen op de elektriciteitskosten.
 • Bijdrage aan klimaatbescherming
  Het gebruik van energieopslagsystemen draagt bij aan een groter aandeel van hernieuwbare energie in de energiemix en vermindert zo de uitstoot van schadelijke broeikasgassen.
 • Verhoging van de waarde van onroerend goed
  Een zonnepaneelsysteem met een energieopslagsysteem kan de waarde van een woning verhogen, omdat het wordt beschouwd als een duurzame energiebron en potentiële kopers aanspreekt.
blank

Dimensie van het energieopslagsysteem: hoe groot moet het zijn?

De benodigde opslagcapaciteit is voornamelijk afhankelijk van uw verbruik, dat u kunt aflezen van de laatste energierekening. U moet echter ook rekening houden met toekomstige aankopen, zoals de aankoop van een elektrische auto of de installatie van een warmtepomp.

Een vuistregel zegt dat het energieopslagsysteem ongeveer 60% van de gemiddelde dagelijkse energiebehoefte moet kunnen opnemen. Om dit te berekenen, deelt u uw jaarlijkse energieverbruik gewoon door 365 dagen per jaar.

Een voorbeeldberekening voor de opslagcapaciteit van stroom

U heeft een jaarlijks energieverbruik van 4000 kWh. Met 365 dagen per jaar komt dit neer op een dagelijks verbruik van bijna 11 kWh. 60% van dit dagelijkse verbruik is 6,6 kWh aan benodigde opslagcapaciteit.

Als u twijfelt, is het beter om de opslagcapaciteit iets groter te dimensioneren. Uw zonnepaneelsysteem blijft tientallen jaren in bedrijf, dus u dekt ook betrouwbaar toekomstige ontwikkelingen en een potentiële toename van het verbruik in uw huishouden.

Als u geïnteresseerd bent in energieopslag voor bedrijven en de industrie, nodigen wij u uit dit artikel te lezen.

Heeft u nog meer vragen?

Welke soorten energieopslagsystemen zijn er?

Voor zonnepaneelsystemen op het dak van een eigen huis zijn er in principe twee soorten energieopslagsystemen:

 • Batterijopslagsystemen
  Batterijopslagsystemen worden vaak samen met zonnepaneelsystemen gebruikt om overtollige energie die tijdens zonuren wordt opgewekt op te slaan en later te gebruiken. Lithium-ionbatterijen zijn de meest gebruikte batterijen voor gebruik in zonnepaneelsystemen.
 • Zonne-thermische opslagsystemen
  Zonne-thermische opslagsystemen gebruiken de warmte die wordt gegenereerd door het zonnepaneelsysteem en slaan deze op in een warmteopslag. Dit systeem kan worden gebruikt om water te verwarmen voor verwarmingsdoeleinden of voor stroomopwekking.

Er zijn ook hybride oplossingen waarbij beide systemen worden gecombineerd om maximale efficiëntie te bereiken.

blank

Achteraf inbouwen: Integratie van het energieopslagsysteem in het bestaande zonnepaneelsysteem

Goede opslagoplossingen voor zonnepaneelsystemen zijn pas enkele jaren op de markt, waardoor een opslagsysteem vaak nog niet geïntegreerd is in bestaande zonnepaneelsystemen. Een retrofit is mogelijk in bijna alle zonnepaneelsystemen, maar niet elk opslagsysteem is optimaal geschikt om achteraf te installeren. AC-systemen kunnen gemakkelijker worden geïntegreerd in bestaande zonnepaneelsystemen vanwege hun onafhankelijkheid van het fotovoltaïsche systeem. In tegenstelling hiermee moeten DC-opslagsystemen worden afgestemd op de grootte van het PV-systeem en is het vaak niet mogelijk om de bestaande omvormer te blijven gebruiken.

Wat is het verschil tussen een AC- en een DC-opslag?

Een AC-opslag (ook bekend als wisselstroomopslag) werkt onafhankelijk van het zonnepaneelsysteem. De wisselstroom moet echter vóór opslag worden omgezet in gelijkstroom en bij gebruik weer worden omgezet in wisselstroom. Een DC-opslag (ook bekend als gelijkstroomopslag) is direct verbonden met de zonnepanelen en een hybride omvormer die zowel de stroom tussen het zonnepaneelsysteem en het opslagsysteem als het wisselstroomverbruik in het huis regelt. De energie wordt rechtstreeks opgeslagen in gelijkstroom en kan zonder omzetting in wisselstroom worden gebruikt, wat resulteert in een hoger rendement.

blank

Hoe wordt een energieopslagsysteem geïntegreerd in een bestaand zonnepaneelsysteem

Bij de integratie van het energieopslagsysteem in het systeem moeten beide soorten opslagoplossingen opnieuw worden overwogen.

 1. AC-opslag
  De AC-batterijopslag wordt eenvoudigweg tussen de bestaande omvormer en de onderverdeling geïnstalleerd. Er hoeft niets aan het zonnepaneelsysteem zelf te worden veranderd. Het is echter belangrijk op te merken dat de stroom voor opslag van het AC naar het DC-gebied moet worden omgezet en bij gebruik weer in het AC-gebied moet worden omgezet, wat gepaard gaat met een verlies van efficiëntie van ongeveer 2%.
 2. DC-opslag
  Een iets duurdere mogelijkheid is het achteraf inbouwen van een DC-opslagsysteem. De bestaande omvormer wordt vervangen door een gelijkstroom (DC)-omvormer. Het voordeel van een DC-opslagsysteem is dat de fotovoltaïsche en batterijomvormers worden gecombineerd in een hybride omvormer. Een deel van de opgewekte zonne-energie wordt direct omgezet in wisselstroom (AC) en het andere deel wordt in het batterijsysteem geladen. Wanneer het zonnepaneelsysteem minder stroom produceert dan het huishouden verbruikt, wordt de ontbrekende stroom uit het opslagsysteem gehaald. In vergelijking met AC-systemen hoeft de opgeslagen energie minder vaak te worden omgezet, is het systeem ruimtebesparend en vereist het minder inspanning bij de installatie.

Hoeveel kost een energieopslagsysteem voor zonnepanelen in een eigen huis?

De kosten voor energieopslagsystemen in een eigen huis variëren afhankelijk van de grootte en prestaties van het opslagsysteem, evenals andere factoren zoals de gewenste capaciteit en de fabrikant. Over het algemeen kunnen energieopslagsystemen voor zonnepanelen enkele duizenden euro’s kosten, waarbij grotere systemen of systemen met een hogere capaciteit doorgaans duurder zijn.

Als ruwe richtlijn liggen de prijzen voor energieopslagsystemen in 2023 tussen de 1.000 en 2.000 euro per kWh capaciteit. De totale kosten voor een typisch systeem met een opslagcapaciteit van 5-10 kWh liggen dus in een zeer ruwe prijsklasse tussen 5.000 en 20.000 euro.

Het is daarom de moeite waard om offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken!

Zijn er subsidies voor energieopslagsystemen?

Omdat de overheid de energietransitie wil bevorderen, worden er steeds nieuwe subsidieregelingen voor de bouw van zonnepaneelsystemen gelanceerd. Voor de aankoop van een energieopslagsysteem is er echter nog geen landelijke subsidie. De deelstaten en energieleveranciers kunnen afhankelijk van de regio en het programma wel subsidies voor energieopslagsystemen aanbieden. Het is dus de moeite waard om bij uw eigen regio en energieleveranciers te informeren naar subsidieregelingen.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod