Met een warmtepomp koelen – Tegenspraak of goede oplossing?

Koelen met een Warmtepomp: Tegenstrijdigheid of Duurzame Oplossing voor de Hete Zomers

Het gebruik van een warmtepomp om te koelen klinkt in eerste instantie tegenstrijdig, maar het is mogelijk. Onze zomers worden steeds langer en warmer, waardoor we graag gebruik maken van airconditioning om verlichting te bieden. Dit is ook mogelijk met een warmtepomp. Welke soorten er zijn, welke ook gebruikt kunnen worden om te koelen, en wat daarbij in acht moet worden genomen, zijn slechts enkele van de punten die we hier voor u nader hebben bekeken.

Onderwerpen op deze pagina:

Koelen met een warmtepomp – heeft dat zin?

Zeker wel! De zomers worden steeds heter en de vraag welke airconditioning moet worden aangeschaft komt aan de orde. U kunt de bestaande warmtepomp hiervoor gebruiken. Of bespaar op airconditioning bij nieuwbouw door de pomp zo te plannen dat deze in de zomer voor koeling wordt gebruikt.

Bovendien werkt een warmtepomp milieuvriendelijk. Het gebruikt geen fossiele brandstoffen en is dus emissiearm en klimaatneutraal, ongeacht of u verwarmt of koelt.

Heeft u nog meer vragen?

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Alle soorten warmtepompen kunnen ook worden gebruikt om te koelen. De uitzondering is de warmwaterwarmtepomp, die alleen wordt gebruikt voor warmwatervoorziening, dus we vermelden deze hier niet. Bij alle anderen wordt onderscheid gemaakt naar de warmtebron.

Lucht-water warmtepomp

Dit type warmtepomp gebruikt de omgevingslucht, verwisselt deze en voegt deze toe aan de watercyclus van uw verwarming, in tegenstelling tot de lucht-lucht warmtepomp. Voor dit type luchtwarmtepomp heeft u radiatoren of vloerverwarming nodig.

Sole-water warmtepomp

Dit wordt ook wel aardwarmtepomp genoemd en maakt gebruik van de warmte of kou uit de grond, dus er moeten grondboringen worden gedaan. Er zijn twee mogelijkheden: met aardcollectoren die dicht bij het aardoppervlak worden geplaatst, of aardwarmtesondes die diep in de grond worden geboord. Dit zijn ook de nadelen, omdat ze daardoor hogere installatiekosten en meer planning vereisen. In dichtbebouwde gebieden is het ook niet realiseerbaar.

Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt het grondwater. Ook hier zijn grondboringen nodig omdat er twee pompen nodig zijn – een om het koele water op te pompen en een om het gebruikte water terug te voeren. Het overtuigt door lagere bedrijfskosten en een lage ruimtebehoefte. Een nadeel is dat het niet kan worden gebruikt in waterbeschermingsgebieden. Meer informatie over water-water warmtepompen kunt u hier vinden.

Lucht-lucht warmtepomp

Dit type warmtepomp werkt zonder radiatoren, omdat het de lucht in de kamers blaast. Het haalt de lucht uit de omgeving en bereidt deze voor. Hiermee kunt u de woonkamers gecontroleerd ventileren. Het is relatief luid en het is niet mogelijk om warm water te winnen. Meer informatie over lucht-lucht warmtepompen kunt u hier vinden.

Door een combinatie met een fotovoltaïsche installatie kunt u de bedrijfskosten van uw warmtepomp verder verlagen en zo nog meer besparingen realiseren.

blank

Koelen met een Warmtepomp – Waar moet u op letten?

Het is belangrijk dat u, voordat u een warmtepomp kiest, nadenkt over het feit dat niet elk apparaat geschikt is voor koeling. Dus u moet al voor de aanschaf overwegen en zich laten adviseren of u de warmtepomp ook wilt gebruiken om te koelen.

Om met een warmtepomp het huis te koelen, moet het hele verwarmingssysteem hierop worden afgestemd. Vloer- en wandverwarming kunnen hiervoor eerder worden gebruikt dan gewone radiatoren. De grootste koeling kunt u bereiken met ventilatorconvectoren. Deze voorkomen ook dat de warmtepomp constant aan- en uitgaat.

De koeling moet door sensoren worden gecontroleerd, zodat de kamertemperatuur niet onder het dauwpunt wordt gekoeld, wat tot gevolg zou hebben dat er condenswater in de muren of op de vloer ontstaat. Bovendien moeten bij actieve koeling de leidingen geïsoleerd worden.

blank

Hoe men kan koelen met een warmtepomp

Om te koelen, transporteert de warmtepomp, net als een koelkast, de warme lucht van binnen naar buiten. Hiervoor is een koelmiddel nodig, dat ook wordt gebruikt om het appartement te verwarmen. Er zijn twee opties om een warmtepomp te gebruiken om te koelen:

Passief Koelen

 • Alleen mogelijk met een aardwarmtepomp.
 • Hetzelfde proces als bij verwarmen, maar de warmte wordt afgegeven aan de buitenomgeving, het grondwater of de grond.
 • Lagere financiële belasting.
 • Milieuvriendelijker in gebruik.
 • Minder koelvermogen, de kamertemperatuur kan slechts ongeveer 3 graden worden verlaagd.

Actief Koelen

 • Mogelijk met elke warmtepomp.
 • Alleen de richting wordt veranderd, de warme binnenlucht wordt naar buiten getransporteerd.
 • De richting moet worden omgeschakeld via een ventiel.
 • Door dit ventiel kan het water echter nog steeds worden verwarmd.
 • Grotere temperatuurverschillen tussen binnen- en buitentemperatuur kunnen worden bereikt.
 • Hogere bedrijfskosten dan bij passieve koeling.

Als u de warmtepomp combineert met een zonnepaneelsysteem, zouden de hogere bedrijfskosten daarmee worden gedekt.

blank

Wat zijn de voor- en nadelen van het koelen met een warmtepomp?

Dit hangt af van welk type u wilt gebruiken en of u deze actief of passief wilt schakelen.

Actieve Warmtepompen

Dit type onttrekt de warmte uit de lucht en geeft deze af aan de lucht of de grond met behulp van een compressor. Voordelen zijn hier de hoge koelcapaciteit en het prijsvoordeel ten opzichte van een conventionele airconditioner. Nadelen zijn een hoger stroomverbruik dan bij passieve koeling en de hogere prijs in vergelijking met andere warmtepompen.

Passieve Warmtepompen

Hier wordt geen compressor gebruikt. De voordelen zijn de lagere aanschaf- en bedrijfskosten. Een nadeel is echter de lagere koelcapaciteit.

Actieve en Passieve Warmtepompen Gecombineerd

Bij dit type werkt de warmtepomp afhankelijk van de koelbehoefte actief of passief. Het voordeel ligt duidelijk in het combineren van de voordelen van beide soorten, wat resulteert in niet alleen een betere koeling, maar ook lagere bedrijfskosten. Dit gaat echter ten koste van de hogere aanschaf- en installatiekosten.

Heeft u nog meer vragen?

Conclusie

Als u een warmtepomp gebruikt om te koelen, kunt u twee vliegen in één klap slaan: in de winter kunt u met uw warmtepomp voor een behaaglijk warme sfeer zorgen, en in de zomer kunt u uzelf en uw gezin verlichting bieden met koele lucht. Bij vragen over welke apparaten geschikt zijn voor u en uw woonruimte, en hoeveel u moet investeren, kan ons team u graag verder helpen. Onze deskundige adviseurs begeleiden u van offerteaanvraag tot installatie en laten u graag zien hoe gemakkelijk de processen voor u kunnen worden opgelost. Neem dus gerust contact met ons op via het contactformulier.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod