Photovoltaïsche gevel – Meer potentieel dankzij innovatie

Photovoltaïsche gevel – Meer potentieel dankzij innovatie

Zonnepanelen op het dak zijn al tientallen jaren een aantrekkelijk alternatief voor milieuvriendelijke stroomopwekking. Maar de relatief dikke panelen zijn slechts beperkt geschikt voor montage aan de ongebruikte gevel. Een moderne fotovoltaïsche gevel biedt daarentegen veel meer ontwerpmogelijkheden dankzij dunne-film panelen – zowel qua kleurkeuze als stijlvolle integratie. Dankzij deze innovatie kunnen nog meer oppervlakten zinvol worden gebruikt voor duurzame energieopwekking.

In dit artikel leggen we uit wat een fotovoltaïsche gevel is en welke voordelen het biedt. Onder bepaalde voorwaarden kan deze investering op de lange termijn rendabel zijn.

Onderwerpen op deze pagina:

Wat is een fotovoltaïsche gevel?

Kristallijne dakpanelen domineren al meer dan 50 jaar de regeneratieve stroomopwekking door zonne-energie. Ze overtuigen door een hoog rendement en geavanceerde technologie. Maar ze zijn relatief omvangrijk en daarom meestal alleen geschikt voor gebruik op het dak. Er zijn geen technische belemmeringen om de dikke dakpanelen aan de gevel te bevestigen, maar wel veel esthetische bezwaren.

Hier komt een stijlvolle fotovoltaïsche gevel in beeld. Het bestaat meestal uit optisch aantrekkelijke dunne-film panelen die veel meer ontwerpmogelijkheden bieden en zelfs als designelementen kunnen worden gebruikt. Met een zinvolle combinatie van krachtige dakpanelen en elegante dunne-film panelen op de gevel kan de energieopbrengst van een gebouw aanzienlijk worden verhoogd.

blank

Locatie-eisen voor een PV-gevel

Een zonne-installatie, of deze nu op het dak of aan de gevel wordt geplaatst, werkt alleen efficiënt bij direct zonlicht. Dit principe verschilt ook niet bij een zonnegevel. In het ideale geval kunt u het aantal zonuren maximaliseren en schaduwvorming vermijden. Dit zijn namelijk enkele van de belangrijkste eisen voor de locatie of plaatsing.

Als u een fotovoltaïsche gevel aan uw eengezinswoning wilt monteren, kies dan in eerste instantie de zuidelijke richting. Dit levert gedurende het jaar veruit de meeste zonuren op – hoe zuidelijker de oriëntatie, hoe beter. Vanwege het lagere rendement van dunne-film panelen zijn andere richtingen in de meeste gevallen niet aan te raden. Voor meer informatie kunt u hier verder lezen.

PV-modules met verticale montage aan de gevel profiteren vooral in de winter van plat invallende zonnestralen in de ochtend. Maar vaak kan er ook langdurige schaduw ontstaan door andere huizen, hekken of gebouwen. Dergelijke factoren kunnen natuurlijk slechts gedeeltelijk worden beïnvloed, maar mogen bij de bepaling van de locatie niet worden verwaarloosd.

Heeft u nog meer vragen?

Wat zijn de voor- en nadelen van een fotovoltaïsche gevel?

Een zonnegevel kan u tal van voordelen bieden. Er zijn echter ook enkele aanzienlijke nadelen die we in het volgende gedeelte zullen bespreken.

Voordelen:

 • Uiterlijk: Een fotovoltaïsche gevel bestaat meestal uit optisch aantrekkelijke dunne-film panelen. Deze kunnen in verschillende kleuren worden geproduceerd en perfect worden gecombineerd met gevels van glas, keramiek, pleisterwerk of natuursteen.
 • Flexibiliteit: De technologie achter dunne-film panelen maakt een flexibele toepassing mogelijk. Ze zijn dun, licht en vaak buigbaar. Zo is het mogelijk om zelfs ramen of beweegbare gebouwdelen ermee uit te rusten zonder de levensduur te verminderen.
 • Duurzaamheid: Zonnepanelen zijn een belangrijke bouwsteen voor duurzame energieopwekking. De gevelbekleding wordt vaak verwaarloosd als bruikbaar oppervlak. Een stijlvolle fotovoltaïsche gevel compenseert dit echter.
 • Betere prestaties in de winter: In principe bereiken verticale PV-systemen aan de gevel niet het rendement van een vergelijkbaar zonne-energiesysteem op het (schuine) dak, met uitzondering van de winterperiode. De vlakke zonnestralen en de lichtreflecties van witte sneeuw op de grond kunnen de prestaties aanzienlijk verhogen.
 • Reiniging: Zonnepanelen aan de gevel nemen veel minder vuil op en hoeven minder vaak te worden gereinigd. Hierdoor blijft de prestatie over een langere periode op een constant niveau. Vooral sneeuwval kan een dakinstallatie volledig blokkeren – dat geldt niet voor een zonnegevel.
 • Montage: PV-modules met verticale montage zijn niet minder complex dan montage op het dak, maar ze zijn veel minder gevaarlijk. De monteurs kunnen rechtstreeks aan de gevel werken dankzij meegebracht steigerwerk.

Nadelen:

 • Efficiëntie: Hoewel een fotovoltaïsche gevel als geheel de energieopbrengst kan verhogen, werkt deze over het hele jaar genomen niet zo efficiënt als een vergelijkbaar zonne-energiesysteem op het (hellende) dak. In de normale situatie moet u rekenen op 20 tot 30 procent minder vermogen op dezelfde oppervlakte.
 • Prijs: Wie geen dikke dakpanelen aan de gevel wil bevestigen en liever kiest voor stijlvolle dunne-film panelen, moet momenteel nog rekening houden met hogere kosten.
 • Locatievereisten: Vooral binnen dichtbevolkte gebieden is het praktisch onmogelijk om optimale locatiecondities te vervullen. Naburige gebouwen en bomen zorgen meestal voor enkele uren schaduw.
blank

Warmtegevel en koudegevel – Wat is het verschil?

Warmtegevel

In wezen verschillen de twee opties doordat er wel of geen lucht circuleert tussen de gevel en het zonnepaneel. De dunne-film panelen van een moderne fotovoltaïsche gevel kunnen direct op de gevel worden bevestigd, zonder tussenruimtes voor luchtcirculatie. In dit geval wordt gesproken van een luchtdichte voorhanggevel, die het gebouw bovendien kan beschermen tegen vocht, kou en warmte.

Aangezien het paneel direct op de gevel ligt, komen alleen dunne-film panelen in aanmerking voor een warmtegevel. Zoals eerder besproken, overtuigen deze panelen door een stijlvol uiterlijk en veel flexibiliteit. Er moet echter wel rekening worden gehouden met verlies van efficiëntie. Toch kiezen steeds meer mensen voor deze modieuze alternatieve optie, ook omdat er in de toekomst nog veel ruimte is voor verbetering wat betreft het rendement.

Koudegevel

Bij de koudegevel wordt soms ook gesproken van een voorhanggevel met ventilatie. Tussen de gebouwmuur en het zonnepaneel is er dus een tussenruimte waarin lucht kan circuleren. Een voldoende sterke luchtstroom is zelfs een voorwaarde voor een goed functionerende PV-installatie van dit type. Dit komt omdat de typische kristallijne dakpanelen meestal worden gebruikt voor voorhanggevels (of modules).

Bij sterke zonnestraling hoopt zich achter deze panelen veel warmte op, die alleen kan worden afgevoerd door een goede luchtcirculatie. In principe is het mogelijk om te zeggen dat warmtegevels worden uitgerust met dunne-film panelen, terwijl traditionele kristallijne zonnepanelen (met silicium wafers) alleen geschikt zijn voor een koudegevel.

Andere zonneproducten voor het huis

Naast daken en gevels ontwikkelen inventieve bedrijven momenteel nog een groot aantal andere zonneproducten die geschikt zijn voor het eigen huis. Hoewel deze op het eerste gezicht misschien een beetje ongebruikelijk lijken, kunnen ze in de toekomst populairder worden bij stijgende elektriciteitsprijzen.

 • Zonneterras en zonnewinterkas: Een andere praktische toepassing kunnen terrassen en wintertuinen zijn. Met uitstekende siliciumplaten kunnen verschillende graden van lichtdoorlatendheid worden bereikt – van half-transparant tot lichtdicht.
 • Zonnehek en zonnescherm: Deze werken op een vergelijkbare manier als een zonnegevel bij nieuwbouw of renovatie. Er is echter het voordeel dat hekken en schermen mogelijk minder schaduwval hebben. Dat kan vooral ’s ochtends bijdragen aan energieopwekking.
 • Zonnebalkon: Tegenwoordig bieden bedrijven zelfs balkonhekken aan die bestaan uit zonnepanelen. Hierdoor kan de stroomopwekking bijna naadloos over het hele huis worden uitgebreid – een zinvolle optie gezien de huidige recordstroomprijzen.
blank

Toekomstperspectieven

Vanwege de snel stijgende elektriciteitsprijzen zullen fotovoltaïsche gevels in de toekomst een steeds grotere rol gaan spelen. Tegenwoordig kiezen veel huiseigenaren en bedrijven weliswaar voor zonne-installaties op het dak, maar de gevel blijft over het algemeen ongebruikt. Met een elegante gevelbekleding van stijlvolle dunne-film panelen kunnen zowel esthetische als praktische aspecten worden gerealiseerd.

Bovendien kunnen in de komende jaren verdere technologische vooruitgangen worden verwacht. Zonnepanelen profiteren van steeds betere efficiëntie en lagere aanschafkosten. Als de productieprocessen voor de nog complexere dunne-film fotovoltaïsche technologie verbeteren, staat niets de opkomst van de fotovoltaïsche gevel praktisch in de weg.

Veelgestelde vragen – FAQ

Heeft een fotovoltaïsche gevel speciale juridische eisen?

Bij privéwoningen kunt u meestal zonder enige vergunningen een zonne-installatie installeren. Het maakt daarbij niet uit of deze uiteindelijk op het dak of aan de gevel wordt geplaatst. Er kunnen echter lokale beperkingen en voorschriften zijn. Gebouwen die als monument zijn aangemerkt, moeten altijd alleen in overleg met het lokale bureau worden aangepakt. Vergeet ook niet om een zonne-installatie die elektriciteit aan het openbare elektriciteitsnet levert, aan te melden.

Welke zonnepanelen zijn geschikt voor verticale installatie?

In principe zijn alle zonnepanelen geschikt voor verticale installatie. Vaak worden gangbare dakpanelen ook aan de gevel gemonteerd. Steeds meer mensen kiezen echter voor de meer modieuze dunne-film panelen, die een fotovoltaïsche gevel echt tot zijn recht laten komen.

Moet een fotovoltaïsche gevel bij de belastingdienst worden gemeld?

Als een zonne-installatie door het leveren van elektriciteit belastingrelevante winsten oplevert, kan het nodig zijn om dit bij de belastingdienst te melden. Informeer u vooraf zeker over dit onderwerp, want er zijn veel aspecten om rekening mee te houden.

blank

Conclusie: Is een zonnegevel de moeite waard?

Een fotovoltaïsche gevel kan zowel huiseigenaren als bedrijven praktische voordelen bieden. Het kan dienen als een zinvolle aanvulling op de al aanwezige zonne-installatie op het dak en u helpen nog onafhankelijker te zijn. Moderne dunne-film panelen zien er daarbij stijlvol uit en kunnen zelfs als designelement worden gebruikt, ook al zijn ze iets minder efficiënt.

Als uw huis of gebouw voldoet aan de locatie-eisen, kan een zonnegevel de moeite waard zijn. De sterk gestegen elektriciteitsprijzen en de steeds goedkopere productiekosten maken deze investering tegenwoordig steeds aantrekkelijker. Over hoe de kosten van een fotovoltaïsche installatie te berekenen hebben we hier geschreven.

Heeft u nog andere vragen over het onderwerp fotovoltaïsche gevel? Neem dan nu contact met ons op – wij van Klivatec adviseren u graag.


Bronnen:

https://www.energie-experten.org/erneuerbare-energien/solarenergie/solaranlage/photovoltaik-fassade

https://wohnglueck.de/artikel/wann-sich-eine-pv-fassade-lohnt-58696

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod