Photovoltaïsch Compleet Systeem: Belangrijke informatie voor aankoop

Photovoltaïsch Compleet Systeem: Belangrijke informatie voor aankoop

Wie zich wil bevrijden van schommelende stroomprijzen en een belangrijke bijdrage wil leveren aan de energietransitie, kan overwegen om een volledig fotovoltaïsch systeem te kopen. Om zonlicht om te zetten in bruikbare stroom, zijn verschillende componenten nodig, die al in een fotovoltaïsch pakket zijn inbegrepen.

Onderwerpen op deze pagina:

Wat is een fotovoltaïsch compleet systeem en waaruit bestaat het?

Een fotovoltaïsch compleet systeem is een systeem voor stroomopwekking door zonne-energie. Het bestaat uit verschillende componenten die samenwerken om zonne-energie om te zetten in elektrische energie. De belangrijkste componenten van zo’n systeem zijn:

 • Fotovoltaïsche modules:
  deze bestaan uit zonnecellen die zonlicht omzetten in gelijkstroom.
 • Omvormer:
  deze zet de gelijkstroom van de fotovoltaïsche modules om in wisselstroom die geschikt is voor huishoudelijk gebruik of het stroomnet.
 • Elektrische bekabeling:
  de kabels en leidingen verbinden de fotovoltaïsche modules, de omvormer en andere delen van het systeem.
 • Montagesysteem:
  dit is de structuur waarmee de zonnepanelen op het dak of andere geschikte locaties worden gemonteerd.
 • Energiemeter:
  deze meet de opgewekte energie en kan overtollige energie doorsturen naar het elektriciteitsnet of opslaan.

Een fotovoltaïsch compleet systeem is een milieuvriendelijke en duurzame oplossing voor stroomvoorziening, omdat het gebruikmaakt van hernieuwbare energiebronnen en geen schadelijke emissies veroorzaakt.

blank

De voordelen van een PV-compleet systeem ten opzichte van het individueel aanschaffen van componenten

Als u een zonne-energiesysteem wilt kopen, kunt u ervoor kiezen om de componenten afzonderlijk aan te schaffen of te kiezen voor een fotovoltaïsch compleet systeem. Om efficiënt te werken, moeten de afzonderlijke componenten van een zonne-energiesysteem optimaal op elkaar zijn afgestemd. Bijvoorbeeld, de omvormer moet precies passen bij de zonnepanelen.

Drie goede redenen om een volledig dak systeem te kopen

 1. Optimaal functioneren van het systeem
  Een voordeel van een PV-compleet systeem ten opzichte van het individueel aanschaffen van componenten is dat alle benodigde modules voor een goed werkend PV-systeem al in het pakket zijn opgenomen en op elkaar zijn afgestemd. Dit vergemakkelijkt de planning en aanschaf van de afzonderlijke componenten en zorgt ervoor dat het systeem optimaal functioneert.
 2. Vlotte installatie
  Een ander voordeel van een PV-compleet systeem is dat het meestal door één enkele aanbieder wordt geleverd en geïnstalleerd, wat resulteert in een hogere efficiëntie en een vlottere installatie. Dit maakt ook de garantieafhandeling en klantenondersteuning eenvoudiger.
 3. Lagere aanschafkosten
  Bovendien kan de aanschaf van een PV-compleet systeem vaak goedkoper zijn dan het individueel aanschaffen van de componenten, omdat aanbieders vaak pakketprijzen aanbieden.

Is een systeem op het dak de moeite waard voor mij?

Of de investering in een eigen zonne-energiesysteem de moeite waard is, hangt af van verschillende factoren. Allereerst is de vraag hoeveel zonne-energie daadwerkelijk op het dak schijnt, of er schaduwen in de omgeving zijn en in welke geografische richting het dak is georiënteerd. Over de rendabiliteit van fotovoltaïsche systemen hebben we hier geschreven. Het Solarkataster biedt een basis voor besluitvorming.

Het Solarkataster is een instrument dat door veel gemeenten of steden wordt aangeboden om burgers informatie te geven over het potentieel van fotovoltaïsche en zonne-energiesystemen op hun daken. De informatie is gebaseerd op gegevens over de locatie, oriëntatie en helling van de daken. Aan de hand van deze gegevens kan het kataster berekenen hoeveel zonne-energie op het specifieke dak valt en hoeveel elektriciteit of warmte er zou kunnen worden opgewekt.

blank

Dimensionering van het PV-systeem: hoe groot moet een fotovoltaïsch compleet systeem zijn?

De kracht van een fotovoltaïsch compleet systeem hangt af van verschillende factoren, waaronder de geografische oriëntatie en de grootte van het dakoppervlak, evenals het vermogen van de modules en de omvormer. Een vuistregel is dat per 1000 kilowattuur verbruik 1 kWp (kilowattpiek) aan zonnepanelen op het dak geïnstalleerd moet worden.

Tegenwoordig wordt er echter niet alleen stroom gebruikt voor huishoudelijke apparaten en verlichting, maar wordt elektriciteit ook steeds belangrijker op het gebied van mobiliteit. Goede zonne-energiesystemen kunnen 30 jaar of langer op het dak blijven liggen, dus bij de bouw van een daksysteem is het raadzaam om op de lange termijn te plannen. Bent u van plan in de toekomst een elektrische auto aan te schaffen? Overweegt u de installatie van een warmtepomp? Kijk dan niet alleen naar uw huidige verbruik, maar neem ook toekomstige aankopen in overweging.

Solarexperts raden hun klanten tegenwoordig aan om zo veel mogelijk van het dakoppervlak te benutten voor de bouw van het PV-systeem. Met behulp van energieopslag kunnen de opgewekte energie worden opgeslagen en ’s nachts of in het koude seizoen beschikbaar zijn.

Hoe hoog is de feed-in tarief voor het fotovoltaïsch compleet systeem?

Zonnepaneelbezitters hebben in principe de mogelijkheid om de zelf opgewekte stroom voor hun eigen huishouden te gebruiken of deze in het openbare net te injecteren en daarvoor een feed-in tarief te ontvangen. Terwijl de tarieven vroeger aantrekkelijker waren, zijn de feed-in tarieven in de afgelopen jaren gestaag gedaald. Daarom zijn zonne-energiesystemen tegenwoordig eerder gericht op eigenverbruik.

blank

Deze zonnemodules zijn beschikbaar voor particuliere PV-systemen

Er zijn verschillende soorten zonnemodules die geschikt zijn voor particuliere PV-systemen.

 • Kristallijne silicium zonnemodules: Dit is het meest voorkomende type zonnemodule voor particuliere PV-systemen. Deze modules bestaan uit monokristallijn of polykristallijn silicium en hebben een hoog rendement bij het omzetten van zonlicht in elektrische energie.
 • Dunne film zonnemodules: Deze modules bestaan uit een dunne laag van materialen zoals amorf silicium, koper-indium-gallium-selenide (CIGS) of cadmiumtelluride (CdTe). Ze zijn vaak goedkoper dan kristallijne silicium zonnemodules, maar hebben doorgaans een lager rendement.
 • Bifaciale zonnemodules: Deze modules kunnen zowel aan de voor- als achterzijde zonlicht opvangen en hebben daardoor een hoger rendement dan traditionele zonnemodules.
 • Glas-glas zonnemodules: Deze modules hebben aan beide zijden een glaslaag in plaats van een achterfoliemateriaal en zijn daardoor duurzamer en beter bestand tegen invloeden van buitenaf.
 • Hoge-temperatuur zonnemodules: Deze modules presteren beter bij hoge temperaturen dan traditionele zonnemodules en zijn daarom geschikt voor hete en zonrijke regio’s.

De keuze van de juiste zonnemodule hangt af van verschillende factoren, zoals het gewenste vermogen, de beschikbare ruimte en het budget. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een gekwalificeerde zonne-expert om de beste keuze te maken.

Wat zijn de kosten van een fotovoltaïsch compleet systeem?

De kosten van een fotovoltaïsch compleet systeem variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het systeem, het type en de kwaliteit van de gebruikte componenten, de installatiekosten en de regio waarin het systeem wordt geïnstalleerd.

Kostenindicatie voor een eengezinswoning:

Een volledig fotovoltaïsch systeem voor een gemiddelde eengezinswoning kost ongeveer tussen de 6.000 en 12.000 euro. Deze prijsklasse is van toepassing op systemen met een vermogen van 3 kWp tot 6 kWp.

Over het algemeen ligt de terugverdientijd van een fotovoltaïsch systeem tussen de 8 en 12 jaar. Omdat de kosten voor zonnemodules perspectief biedend verder zullen dalen door nieuwe productiemethoden en materialen, de elektriciteitsprijzen perspectief biedend hoog of verder stijgen en er tegenwoordig goede opslagoplossingen op de markt zijn, worden fotovoltaïsche compleet systemen steeds eerder terugverdiend.

blank

Heeft u nog meer vragen?

Zijn er alternatieven voor het volledige systeem voor appartementen?

Wie niet beschikt over een dakoppervlak kan toch zelf stroom opwekken. De oplossing hiervoor is een balkon-krachtcentrale. Dit is een kleine fotovoltaïsche installatie die op een balkon of terras wordt geïnstalleerd. Over waar u een fotovoltaïsche installatie kunt plaatsen, hebben we hier geschreven.

Een typische balkon-krachtcentrale bestaat uit één of twee zonnemodules, een omvormer en een stekker waarmee het systeem eenvoudig op een stopcontact kan worden aangesloten. De opgewekte stroom wordt vervolgens rechtstreeks in het stroomnet geïnjecteerd en kan worden gebruikt voor de levering van kleinere elektrische apparaten.

Als u geïnteresseerd bent in meer informatie over dit onderwerp en andere onderwerpen, kunt u gratis onze nieuwsbrief abonneren of ons volgen op Instagram. Op deze kanalen informeren wij regelmatig over belangrijke nieuwtjes en aanbiedingen.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod