Wat is een fotovoltaïsche installatie? Definitie en gids

Een Complete Gids over Fotovoltaïsche Installaties

Het vangen van uw eigen stukje zon en daarmee zonne-energie opwekken is nog nooit zo eenvoudig geweest. Hoe dit precies mogelijk is en wat u daarbij in acht moet nemen, leggen we uit in de volgende regels. Daarnaast vindt u informatie over de werking, de gemiddelde kosten en voordelen die het gebruik van een fotovoltaïsche installatie met zich meebrengt. Bovendien leggen we uit hoe u de ideale installatie voor uw huis kunt vinden, waar u deze het beste kunt plaatsen en welke wettelijke voorschriften u in acht moet nemen.

Heeft u nog andere vragen?

Onderwerpen op deze pagina:

Wat is een fotovoltaïsche installatie?

Een fotovoltaïsche installatie (kortweg: PV-installatie) is een installatie die stralingsenergie (bijv. zonlicht) omzet in elektrische energie. Het bestaat meestal uit cellen in de vorm van modules die met elkaar zijn verbonden. De cellen zetten de opgevangen zonne-energie om in elektrische energie.

Er zijn verschillende soorten PV-installaties. De meest gebruikte zijn de grondopstellingen, die op een vlakke ondergrond worden geïnstalleerd, en de dakinstallaties, die op het dak van een gebouw worden geïnstalleerd. Beide typen genereren elektrische energie die ofwel aan het elektriciteitsnet kan worden geleverd of in het gebouw zelf kan worden gebruikt.

Een PV-installatie bestaat doorgaans uit meerdere componenten, waaronder zonnepanelen, een omvormer, montageframes en een besturingseenheid: modules zijn degenen die daadwerkelijk de energie omzetten in elektrische energie. De omvormer zet de wisselstroomenergie om in gelijkstroom, die de consument nodig heeft.

Het montageframe houdt de componenten op hun plaats en de besturingseenheid bewaakt de prestaties van de PV-installatie en wijzigt de instellingen om het maximale vermogen te bereiken.

blank

Hoe werkt fotovoltaïek?

Nu over de werking van fotovoltaïek: de cellen zijn gemaakt van silicium en bestaan uit afzonderlijke kristallijne lagen. Zonlicht valt op de zonnecellen en produceert elektrische ladingen, die vervolgens via kabels in een omvormer worden verzameld.

De omvormer zet de energie om in wisselstroom die we thuis en in bedrijven kunnen gebruiken. De opbouw van een fotovoltaïsche installatie is vrij eenvoudig:

Een vlak dak dat naar het zuiden is gericht, is nodig om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. PV-installaties kunnen ook in combinatie met andere energieopwekkers zoals windturbines worden gebruikt.

Componenten van een fotovoltaïsche installatie

De installatie bestaat uit meerdere componenten en elk van deze componenten speelt een belangrijke rol bij het opwekken van zonne-energie. Het belangrijkste onderdeel van een fotovoltaïsche installatie zijn de cellen.

Een fotovoltaïsche installatie bestaat uit een reeks zonnecellen die zonnestralen en de daarin opgeslagen energie opvangen en bruikbaar maken. In combinatie met de omvormer, die deze energie bruikbaar maakt voor de eindgebruiker (dat bent u) en die meestal binnen het huis wordt gemonteerd, fungeert de PV-installatie als een soort autonome krachtcentrale.

Een ander belangrijk onderdeel is de besturingssoftware. Deze software bewaakt de werking van de installatie en stelt de gebruiker in staat om zowel de stroomproductie als het verbruik te volgen.

Wat zijn de voordelen van fotovoltaïek?

Fotovoltaïsche systemen bieden veel voordelen ten opzichte van andere energiebronnen. Een groot voordeel is dat zonne-energie een schone, emissievrije energiebron is. Het is kosteneffectief, maakt je onafhankelijk van aangekochte elektriciteit en schommelende energieprijzen, en verhoogt de waarde van je vastgoed.

Een andere belangrijke troef is het onderhoudsgemak. Fotovoltaïsche systemen vereisen zeer weinig onderhoud, aangezien de cellen bijna storingsvrij zijn. Dit verlaagt de kosten van een PV-systeem opnieuw in vergelijking met andere energiebronnen.

blank

De opgewekte stroom zelf gebruiken of aan het net terugleveren?

Als u kiest voor de installatie van een PV-systeem, moet u zich ook afvragen: Moet ik de opgewekte stroom zelf gebruiken of aan het net terugleveren?

Als u uw eigen stroom aan het net teruglevert, ontvangt u een terugleververgoeding. Deze vergoeding wordt verrekend met de hoeveelheid stroom die u aankoopt en wordt vergoed door uw regionale energieleverancier.

Houd er rekening mee dat u voor het terugleveren een vergunning nodig heeft en dat de terugleververgoeding niet zo hoog is als de kostenbesparing die u uiteindelijk behaalt door de zonne-energie zelf te gebruiken. Het kan dus nuttig zijn om het eigen verbruik te verhogen en echt alleen de stroom te verkopen die u niet nodig heeft.

Welk type fotovoltaïek is geschikt voor mij?

Er zijn drie verschillende soorten PV-systemen.

 1. De eerste is de “Hybride Fotovoltaïek”. Deze systemen zijn een combinatie van zonnecellen en andere energiebronnen, zoals wind- of waterkracht. Deze hybride fotovoltaïsche systemen zijn kosteneffectief en betrouwbaar omdat u profiteert van meerdere energiebronnen.
 2. Het tweede type PV-systeem is de “Stand-Alone Fotovoltaïek”. Deze fotovoltaïsche systemen vertrouwen enkel op stroom uit de cellen om te voorzien in de elektriciteitsbehoefte van het huis of bedrijfspand. De systemen kunnen ook zonnebatterijen bevatten om elektriciteit op te slaan en te gebruiken wanneer de zon niet schijnt.
 3. Het derde type PV-systeem is de “Netgekoppelde Fotovoltaïek”. Deze systemen zijn aangesloten op het openbare elektriciteitsnet en kunnen overtollige energie aan het net terugleveren. Dergelijke systemen kunnen leiden tot lagere energiekosten, omdat ze de elektriciteitsbehoefte van het huis of bedrijfspand kunnen dekken zonder dat extra batterijen nodig zijn.
blank

Kosten

De kosten van een fotovoltaïsch systeem hangen af van de grootte van het systeem, de componenten en de plaats waar het systeem wordt geïnstalleerd. Een exacte prijs kan alleen worden gegeven door een betrouwbaar bedrijf nadat de bouwkundige omstandigheden zijn verduidelijkt. Hoe je de kosten gerelateerd aan een fotovoltaïsch systeem kunt berekenen, lees je in dit artikel.

Neem het beste contact met ons op en vertel ons over uw project. Samen werken we de kosten uit en maken een aanbod dat aan uw wensen en eisen voldoet.

Wanneer is een fotovoltaïsch systeem thuis rendabel?

Het is belangrijk om verschillende factoren te overwegen voordat u besluit te investeren in een PV-systeem. Het is vooral belangrijk om uw eigen financiële situatie te verduidelijken voordat u een investering doet.

Bovendien moet de verwachte stroomproductie en het huidige verbruik worden geanalyseerd. Alleen dan kan de juiste grootte en vereiste capaciteit worden berekend.

Want ongeacht of u nu uw stroom zelf gebruikt of aan het openbare net levert, moet het PV-systeem in staat zijn om een constante hoeveelheid stroom te leveren. Dit werkt door de juiste oriëntatie van de zonnepanelen en eventueel een benodigde stroomopslag.

blank

Gids voor het kopen van uw eigen fotovoltaïsch systeem

Er zijn een aantal factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij de aanschaf van een PV-systeem. Dit omvat naast de installatiekosten ook de locatie en oriëntatie van de zonnepanelen.

Waar kan ik mijn installatie plaatsen?

Om te profiteren van een PV-systeem, is het belangrijk te weten waar je het kunt plaatsen en hoe het werkt. Het systeem moet direct worden blootgesteld aan zonlicht om efficiënt te functioneren. Een van de beste manieren om een fotovoltaïsch systeem te plaatsen is daarom op het dak van een gebouw. Daarbij moet rekening worden gehouden met het type dak, of het nu plat of hellend is. Afhankelijk daarvan zijn er verschillende bevestigingsmogelijkheden, zoals een opstelling of speciale dakhaakjes om het PV-systeem veilig op het dak te bevestigen.

Door de locatie op het dak te kiezen, wordt direct zonlicht gegarandeerd en kunnen de zonnestralen direct op de zonnecellen vallen. Als uw dak niet geschikt is, bijvoorbeeld vanwege de schaduw van andere gebouwen en bomen of een te instabiele constructie, kan ook worden overwogen een zonnegevel te plaatsen.

Heeft u nog andere vragen?

Conclusie: Laat u adviseren door Klivatec

U heeft nu alle belangrijke informatie over fotovoltaïsche systemen en de vraag wat een fotovoltaïsch systeem is, is beantwoord. We raden aan om professioneel advies in te winnen bij experts zoals wij, zodat u geen fouten maakt en alleen betaalt voor het zonnesysteem dat u echt nodig heeft. Neem vandaag nog contact met ons op voor een eerste kostenplanning en een vrijblijvend eerste gesprek.

Als u geïnteresseerd bent in meer informatie over dit onderwerp en andere onderwerpen, kunt u gratis onze nieuwsbrief abonneren of ons volgen op Instagram. Op deze kanalen informeren wij regelmatig over belangrijke nieuwtjes en aanbiedingen.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod