Onderhoud airco: Geldverspilling of zinvol?

Uw uitgebreide gids voor de zorg en het onderhoud van uw airconditioner

Na de aankoop van een airconditioner kijkt u waarschijnlijk uit naar koele kamers en ontspanning. Heeft u nog niet aan onderhoud gedacht? Vraagt u zich misschien af of onderhoud van de airconditioner wel zinvol is? En zo ja, wanneer en hoe vaak? Dat vertellen we u in dit artikel.

Heeft u nog meer vragen?

Onderwerpen op deze pagina:

Waarom zijn onderhoud en reiniging belangrijk?

Het onderhoud van een airconditioner kan behoorlijk duur zijn. De kosten voor eenvoudig onderhoud liggen meestal in de twee cijfers, wat veel mensen in eerste instantie afschrikt. Terecht? Nee, want deze investering bespaart u later veel hogere kosten.

Vooral in de zomermaanden hoopt zich veel stof en vuil op in het apparaat, wat de prestaties aanzienlijk kan beïnvloeden. Bovendien heeft het apparaat dan meer stroom nodig om te koelen. Als de installatie erg vuil is, kan dit zelfs leiden tot een totale uitval.

Ook al kost onderhoud wat – een nieuwe aanschaf kost u veel meer en is allesbehalve milieuvriendelijk. Laat uw airconditioner dus regelmatig onderhouden, zodat u er lang plezier van heeft, en voorkom verstoppingen en uitval van uw apparaat.

blank

Deze redenen pleiten voor regelmatig onderhoud van uw airconditioner

Hoe minder vaak u uw apparaat laat onderhouden, hoe meer kiemen en bacteriën zich ophopen in uw airconditioner. Bij regelmatige reiniging blijft de lucht in de kamer echter fris en schoon. Zoals eerder vermeld, neemt de prestatie van het apparaat af bij gebrekkig onderhoud en stijgen de elektriciteitskosten.

Samengevat kunnen we de volgende redenen vaststellen waarom onderhoud zinvol is:

 • Gezondheidsaspecten
 • Levensduur
 • Prestatie
 • Elektriciteitskosten

Hoe vaak moet een airconditioner worden onderhouden?

We kunnen u hierop geen algemeen antwoord geven, want individuele factoren spelen een grote rol als u uw airconditioner wilt reinigen. Deze omvatten:

 • Gebruikt u de airconditioner privé of commercieel?
 • Hoeveel mensen moeten van het apparaat genieten?
 • Hoe vaak is de installatie in gebruik?
 • Waar staat het?
 • Hoe oud is het apparaat?

Als u deze vragen niet honderd procent kunt beantwoorden, is dat niet erg. In dat geval raden we u aan het apparaat eens per jaar te laten onderhouden. Een korter interval wordt aanbevolen voor ruimtes met speciale hygiëne-eisen, zoals artsenpraktijken. Het beste is om het onderhoud van de airconditioner in het voorjaar uit te voeren, voordat de zomer begint. Alternatief kan het voor allergielijders al eind februari worden aanbevolen, voordat het pollenseizoen begint. Over hoe de airconditioner de gezondheid beïnvloedt, kun je hier lezen.

Airconditioners met luchtbevochtiger

Airconditioners met bevochtiger om de twee jaar moeten worden onderhouden – apparaten zonder bevochtiger slechts om de drie jaar. Daarom moet er bij apparaten met meer dan 12 kW nominaal vermogen elke tien jaar een energetische inspectie worden uitgevoerd. Dit is vooral belangrijk bij het onderhoud van split-apparaten in grotere gebouwen.

blank

Wat gebeurt er tijdens het onderhoud door een professional?

De service voor het onderhoud van airconditioners omvat verschillende reinigingsprocessen. Als het een split-apparaat is, waarbij een deel buiten is gemonteerd, moeten de lamellen het beste met een hogedrukreiniger worden gereinigd. De leidingen moeten bovendien worden schoongemaakt, het opgehoopte condenswater worden afgevoerd, en de leidingen vervolgens worden gedroogd en gedesinfecteerd. De condensatiepomp mag hier niet worden vergeten.

Als deze stap wordt overgeslagen of onnauwkeurig wordt uitgevoerd, kunnen de leidingen bevriezen. Hierdoor verminderen de koelcapaciteit en de levensduur van het systeem aanzienlijk. Na het onderhoud van de airconditioner moet het filter worden vervangen om een goede luchtkwaliteit te kunnen blijven garanderen.

Verder moet de vakman de afdichtingen controleren, zodat er geen giftig koelmiddel kan lekken en er dus geen defect aan het apparaat ontstaat. Als het koelmiddel moet worden vervangen, mag dit alleen door een vakman worden gedaan, anders riskeert u uw gezondheid.

Een pluspunt hierbij: de vakman verwijdert het koelmiddel vakkundig en voorkomt zo dat het milieu wordt belast met de schadelijke stoffen. Altijd als er te weinig koelmiddel in de container zit, wordt de koelprestatie geminimaliseerd. Ten slotte wordt tijdens het onderhoud van de airconditioner de algemene werking gecontroleerd, zodat u in de zomer altijd kunt genieten van frisse, koele lucht in uw huis.

Tip: Omdat onderhoud bij sommige modellen zeer hoge kosten met zich meebrengt, is het ideaal om de inspectie te combineren met een algemeen onderhoud van de airconditioner. Afzonderlijke inspecties zijn altijd duurder.

Overzicht – Airconditioningservice: Dit wordt gedaan tijdens een onderhoudsbeurt:

 • Vullen of vervangen van het koelmiddel
 • Dichtheidstest
 • Functietest
 • Reiniging en desinfectie
 • Filtervervanging
 • Vervanging van slijtagedelen
 • Aantekening in het inspectieboek
blank

Kan ik mijn airconditioning zelf onderhouden?

Als uw airconditioning een zelfreinigende functie heeft, kunt u regelmatig zelf de lediging van de opvangbak uitvoeren. In de bak wordt het gefilterde stof verzameld. Als deze vol is, geeft een indicator dit aan. Hierdoor kunt u de reiniging niet vergeten.

Pak gewoon een stofzuiger en leeg de bak ermee. Kleinere installaties kunt u in principe zelf schoonmaken. Let echter ook altijd op de condenswaterindicator op het apparaat. Deze vertelt u wanneer de bak vol is.

Als u echter een installatie gebruikt voor een heel huis, waar misschien ook gerookt of vaak gekookt wordt, kan er zoveel vervuiling optreden dat het beter is om het onderhoud door een professional te laten uitvoeren.

Regelmatig onderhoud voorkomt enerzijds grove vervuiling en zorgt anderzijds ervoor dat de koelcapaciteit van uw systeem stabiel blijft. Bovendien voorziet de installatie u zo continu van frisse lucht en blijven de bedrijfs- en onderhoudskosten beheersbaar.

Zelfreiniging van een airconditioning – Stap voor stap

Als u uw split-airconditioning in huis of in uw appartement wilt reinigen, hebben we hier een handleiding voor u – maar let op: het buitendeel van een split-airconditioning moet beter worden gecontroleerd door een gespecialiseerd bedrijf.

blank
 1. Koppel het apparaat los van de stroom.
 2. Reinig met een zachte doek de bovenste afdekking, de luchtgeleider en de luchtstroomroosters. Normaal gesproken zijn de onderdelen gemakkelijk te verwijderen en weer te plaatsen.
 3. Bij multisplit-airconditioners: Verwijder alle luchtfilters uit wand-, kanaal- en/of cassette-apparaten. Dit gaat bij de meeste apparaten heel eenvoudig en snel met enkele handelingen.
 4. Kleine luchtfilters kunt u met een handstofzuiger afzuigen. Grote luchtfilters worden het best gewassen met warm water en een mild reinigingsmiddel.
 5. De filters moeten daarna grondig in de schaduw drogen voordat u ze weer in het apparaat plaatst. Belangrijk hierbij: de luchtfilters mogen niet worden blootgesteld aan direct zonlicht, anders kunnen ze vervormen.
 6. Naast de reiniging moet u in de zomer de zelfreinigende functie van uw airconditioning ook eens per week activeren. Hierdoor worden automatisch vuil en bacteriën verwijderd. Ook droogt deze functie de binnenunit en voorkomt schimmelvorming.
 7. Reinig en desinfecteer de condensor minstens één keer per jaar. Hiervoor zijn in de vakhandel speciale sprays en andere reinigingshulpmiddelen beschikbaar.
Let op: Giet de binnenunit niet direct over met water en gebruik geen heet water, schuurmiddelen of agressieve oplosmiddelen om te reinigen.

Wat kost professioneel onderhoud van een airconditioning?

Het onderhoud van airconditioners kan verschillend ingewikkeld zijn: vooral het type en de grootte van de installatie spelen een grote rol. Split-airconditioners hebben meestal minstens één binnen- en buiteneenheid die verbonden zijn via een slangbuisleiding en waar de luchtuitwisseling plaatsvindt.

Normaal gesproken wordt het onderhoud buitenshuis gecombineerd met een verandering van het koelmiddel. Bovendien kost het professioneel onderhoud van een multisplit-systeem met veel binneneenheden meer tijd dan een split-systeem met één warmtewisselaar. Extra kosten kunnen ontstaan als het apparaat moeilijk te bereiken is.

Als u overweegt een installatie aan te schaffen, denk dan al van tevoren na over waar u het apparaat wilt plaatsen zodat het gemakkelijk bereikbaar is voor onderhoudswerkzaamheden. Naast de kosten voor onderhoud en arbeidsuren moet u ook rekening houden met de kosten van reserveonderdelen. Zorg ervoor dat u hier geen onaangename verrassingen tegenkomt door van tevoren een kostenraming te vragen met alle kosten. Gedetailleerde informatie over de onderhoudskosten van de airconditioner hebben we hier uiteengezet.

blank

Overzicht: Kosten van airconditioningonderhoud in detail

Als u alleen de controle en reiniging van de airconditioning wilt laten uitvoeren, betaalt u veel minder dan wanneer er slijtagedelen worden vervangen, een dichtheidstest wordt uitgevoerd of koelmiddel wordt bijgevuld. Dit kan ongeveer €100 tot €200 kosten. Voor een complete revisie kunt u tot €400 rekenen voor het onderhoud. U kunt kosten besparen door het luchtfilter zelf te vervangen. Goedkope onderdelen zijn al verkrijgbaar vanaf ongeveer €10.

Conclusie: Breng uw airconditioning weer op orde met Klivatec

Het onderhoud van de airconditioning door een airconditioningservice is verplicht en heeft verschillende voordelen. U vindt hier overigens een selectie van verschillende airconditioners. We nodigen u ook uit om gebruik te maken van onze airconditioningplanner.

We adviseren u graag bij de keuze van het juiste apparaat voor u. U kunt ons telefonisch bereiken op +31 6 84 81 77 83 of via ons contactformulier. Blijf vrijblijvend in contact met ons via onze social media kanalen zoals Instagram of Facebook. Op deze kanalen informeren we regelmatig over belangrijke nieuwtjes en aanbiedingen. We horen graag van u!

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod