Hoe beïnvloedt een airconditioner de gezondheid?

Gezondheid en airconditioning

Als je tegenwoordig rondkijkt, kun je ze bijna overal ontdekken en ze zijn in veel situaties nauwelijks nog weg te denken. Airconditioning maakt ons dagelijks leven gemakkelijker, of het nu in diverse openbare gebouwen, openbaar vervoer, auto’s, vliegtuigen of het eigen huis is – een leven zonder de moderne allrounders is op veel manieren ondenkbaar. We kennen het allemaal, we zijn in het buitenland en buiten in de prachtige omgeving zijn er hoge buitentemperaturen van meer dan 35°Celsius met een hoge luchtvochtigheid. Zodra je in de hotelkamer bent, zet je de airconditioning aan met een druk op de knop. Maar hoe beïnvloedt dit ons immuunsysteem en onze algemene gezondheid? U zult dit allemaal leren in onze gids over dit onderwerp.

Heeft u nog meer vragen?

Onderwerpen op deze pagina:

Alle effecten van airconditioning op het menselijk organisme in één oogopslag:

Positieve effecten van airconditioning op de gezondheid:

 • Airconditioning beschermt het organisme tegen bacteriën en allergenen, waaronder pollen
 • Airconditioning beschermt tegen oververhitting
 • Airconditioning draagt bij aan een aantoonbaar meer ontspannen slaap
 • Airconditioning verhoogt de prestaties
 • Er kan iets worden gedaan tegen bijna alle nadelen van airconditioning en er kan worden voorkomen – lees gerust verder!
blank

Negatieve effecten van airconditioning op de gezondheid:

 • Droge slijmvliezen:
  Door de lage luchtvochtigheid, die wordt veroorzaakt door de koele maar ook droge lucht die het apparaat produceert, is het mogelijk dat de slijmvliezen geïrriteerd raken en dat een verstopte neus het gevolg is.
 • Spierpijn door tocht:
  Sommige mensen klagen over spierspanning in de rug, schouders of nek wanneer ze zich in het ventilatiekanaal van de airconditioner bevinden. De koude luchtstroom kan ook leiden tot tranende ogen.
 • Belasting van de luchtwegen door ziekteverwekkers in de binnenlucht:
  Aangezien het apparaat tijdens het koelproces opwarmt en in combinatie met het vochtige condenswater ontstaat er een risico op de vorming van ziektekiemen, bacteriën en schimmelsporen en daardoor een verhoogde vatbaarheid voor infecties. Lichte koorts, hoesten en keelpijn kunnen ook voorkomen.
 • Circulatieproblemen:
  De abrupte verandering tussen de hoge temperaturen van het warme seizoen en de kou door de airconditioning leidt bij sommige mensen tot circulatieproblemen of een verzwakt immuunsysteem.
 • Verkoudheid:
  Door de constante temperatuurwisselingen is men iets sneller geneigd tot verkoudheden of belasting van de sinussen en bronchiën.
 • Conjunctivitis:
  Door de luchtstroom van de airconditioning, vooral in de auto, kunnen droge slijmvliezen van de ogen en conjunctivitis het gevolg zijn.
 • Droge huid:
  Sommige gebruikers klagen ook over een droge huid, wat te wijten is aan het feit dat de airconditioner het vocht uit de lucht haalt.
blank

Ondanks alle mogelijke gezondheidsproblemen moet een airconditioner niet negatief worden gezien!

Ziekteverwekkers:

Regelmatig onderhoud helpt om te voldoen aan de voorwaarden voor een gezond binnenklimaat. Door het verwisselen van de filters en het reinigen van de airconditioner kan de vorming van bacteriën en schimmelsporen zo worden ingedamd dat het voor het immuunsysteem mogelijk is om ziektes te voorkomen en daarmee onschadelijk voor het menselijk organisme te zijn en een gezondheidsrisico te vermijden. Een ander voordeel van de nieuwe filters is dat allergenen worden gefilterd en dat dit veel allergische personen helpt om rustige nachten te hebben.

Neem contact met ons op! Wij zijn gespecialiseerd en bekwaam in de omgang met airconditioning, de montage, installatie en onderhoud.

Droge slijmvliezen en huid:

In geklimatiseerde ruimtes is de lucht vaak droog. Je kunt dit gemakkelijk voorkomen door planten neer te zetten. Groene planten binden niet alleen schadelijke stoffen, ze verhogen de luchtvochtigheid en produceren zuurstof. 90% van het gietwater wordt weer aan de kamerlucht afgegeven. Bij droge verwarmingslucht en droge lucht door een airconditioner is dit een zegen voor de neusslijmvliezen en daarmee een effectieve preventie tegen verkoudheid.

Verkoudheid:

Als u zich aan de vuistregel houdt om de airconditioner niet meer dan 8°C onder de buitentemperatuur te bedienen, zal er als gevolg van het gebruik geen verkoudheid worden bevorderd. Een verkoudheid of zomergriep ontstaat vaak als de kamertemperatuur veel te laag is in vergelijking met de buitentemperatuur.

Vooral in kleine afgesloten ruimtes zoals tijdens lange ritten in de auto of een vlucht met het vliegtuig kan een te intensief ingestelde en verkeerd gerichte klimaatregeling schadelijk zijn voor onze spieren en onze ogen. Zorg er altijd voor dat de intensiteit van de luchtuitstroom niet te hoog is ingesteld en richt deze niet direct op uw hoofd, nek of schouders. Dit bevordert droge slijmvliezen in de ogen en gespannen spieren in de nek.

blank

Airconditioners houden de kamer niet alleen koel:

Sommige modellen van airconditioners zijn tegenwoordig ook in staat om uw kamer te verwarmen. Er zijn diverse multi-split systemen die de ideale kamertemperatuur voor uw behoeften kunnen creëren, of het nu gaat om een koele ruimte te creëren, of ook de ruimte te verwarmen. Tijdens het koude seizoen zorgen deze systemen ook voor aangename warmte. Innovatief is hier het juiste woord! – Gebruik uw airconditioner innovatief passend bij elk seizoen. In dit artikel hebben we de soorten airconditioners gepresenteerd die op de markt beschikbaar zijn.

Het Sick-Building-Syndroom – wat is het en hoe kan men het voorkomen!

Ziek in een ziekmakend gebouw. Het is geobserveerd dat mensen die in kantoorgebouwen werken, zich ziek voelen na langdurig verblijf op de werkplek en ’s avonds, nadat ze het kantoor hebben verlaten. Deze klachten verdwijnen meestal als ze niet langer in een van deze ruimtes zijn. De oorzaak van dit syndroom is tot op de dag van vandaag niet duidelijk voor wetenschappers. Klachten zoals tranende ogen en jeuk, maar ook hoofdpijn kunnen in deze ruimtes ontstaan. Een verband met airconditioners kon echter niet worden gevonden in veel studies. Samenvattend hebben de studies aangetoond dat persoonlijke factoren en percepties van de getroffen personen, hun activiteiten en de bruikbaarheid van hun werkplek vaak doorslaggevender waren voor het optreden van het Sick-Building-Syndroom dan de invloeden van het gebouw of het kantoor.

blank

Welk type airconditioner is het beste voor de gezondheid?

Elk type airconditioner, als het correct wordt bediend en regelmatig wordt onderhouden, is goed voor uw gezondheid. Koele lucht in de zomer, heerlijk warme temperaturen in de winter, ventilatiesystemen of ook ventilatoren. Als de apparaten vakkundig worden geïnstalleerd, schoon worden gehouden en regelmatig door een vakman worden gecontroleerd, kan elk type airconditioner uw levenskwaliteit verbeteren.gebruik onze online airconditioning planner en ontvang een individuele offerte afgestemd op uw behoeften.

Ons team zorgt voor uw installaties!

Maak een afspraak voor het onderhoud van uw airconditioner en wees er zeker van dat onze vakmensen alles doen om de installatie optimaal voor u in te stellen en operationeel te maken! Als u hulp nodig heeft bij de montage of installatie van uw projecten staan wij tot uw beschikking om alles aan te passen aan uw behoeften en alles professioneel en met actuele vakkennis voor u voor te bereiden.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod