Nachtelijk zweten van het bovenlichaam

Nachtelijk Zweten: Oorzaken, Gevolgen en Effectieve Oplossingen

Nachtelijk zweten bezorgt veel mensen serieuze problemen in het dagelijks leven. Een rustige en verkwikkende slaap is immers essentieel om energie op te doen voor de volgende dag. Er zijn vele redenen waarom men ’s nachts kan zweten aan het bovenlichaam, hoofd en andere delen van het lichaam. Als u de oorzaak van overmatig zweten hebt vastgesteld, kunt u met onze tips gericht actie ondernemen.

Heeft u nog andere vragen?

In dit artikel leggen we alles uit over nachtelijk zweten. Hierdoor herkent u snel de oorzaken en bieden onze praktische tips snel een oplossing, zodat u daarna weer uitgerust kunt slapen.

Onderwerpen op deze pagina:

Wat zit er achter nachtelijk zweten?

Er kunnen veel redenen zijn waarom nachtelijk zweten uw slaap verstoort. Er zijn enkele typische oorzaken, zoals een te hoge kamertemperatuur. Als dit echter niet het geval is, kunnen zowel fysieke als psychologische aspecten een rol spelen. Tenslotte is het belangrijk om aandacht te besteden aan voeding en medicijnen die ook ’s nachts kunnen zorgen voor zweten.

Af en toe zweten door te hoge kamertemperaturen

Als de temperatuur in de slaapkamer te hoog is, is het logisch dat het bovenlichaam probeert te compenseren door ’s nachts te zweten. Dit kan vooral op hete zomerdagen gebeuren, maar ook vochtige lucht wordt vaak als onaangenaam ervaren. Daarom moet u er eerst voor zorgen dat u altijd de optimale slaapkamertemperatuur behoudt.

blank

Voeding en medicijnen

Er zijn veel voedingsmiddelen die overmatig zweten kunnen bevorderen. Als u ze vlak voor het slapengaan eet, kan dit leiden tot onaangenaam zweten ’s nachts. Alcohol, bepaalde theesoorten, koffie of pittig eten zijn vaak de oorzaak. Vermijd daarom dergelijk voedsel vlak voor het slapengaan.

Bovendien kunnen sommige medicijnen ook nachtelijk zweten veroorzaken, of het nu op het bovenlichaam, hoofd, armen of benen is. Lees alle bijwerkingen op de bijsluiter zorgvuldig. Hiermee kunt u bepalen of het probleem niet gewoon te wijten is aan een medicijn. Als dat het geval is, moet u het natuurlijk niet zomaar stoppen, maar uw arts om advies vragen.

Hyperhidrose of warmtegevoeligheid

Natuurlijk kunnen ziektes ook een rol spelen bij het al dan niet zweten tijdens de slaap. Een voorbeeld hiervan is hyperhidrose, waar naar schatting bijna 2% van alle mensen aan lijdt. Het gaat hier om een permanente overmatige zweetproductie door het lichaam, vaak gepaard gaand met klamme handpalmen. Maar dit leidt over het algemeen ook overdag tot zweten en is niet alleen beperkt tot de nacht.

Een ander, meer voorkomend probleem, is warmtegevoeligheid. Dit wordt gekenmerkt door een lage tolerantie voor hogere temperaturen. Terwijl anderen zich bij 25 graden nog steeds comfortabel voelen, begint u al te zweten. Warmtegevoeligheid kan zowel fysieke als psychologische oorzaken hebben, daarom is het raadzaam om uw arts te raadplegen.

Wanneer naar de dokter?

Als u, ondanks gezonde levensgewoonten en goede slaapomstandigheden, last blijft hebben van constant nachtelijk zweten, is een bezoek aan de dokter altijd de beste optie. Diagnoses op afstand zijn namelijk nooit aan te raden, ook al zou men denken dat het probleem misschien niet zo ernstig is. Een arts kan de juiste diagnose stellen en u daarmee geruststellen. Bij twijfel moet u dus altijd een arts raadplegen!

Als u hebt vastgesteld dat er geen gevaarlijke medische oorzaken zijn, kunt u ook onze tips tegen nachtelijk zweten opvolgen om uw bovenlichaam, hoofd en andere lichaamsdelen droog te houden. Soms zijn de eenvoudigste maatregelen inderdaad de beste. Meer over hoe de airconditioner invloed heeft op de gezondheid kun je hier lezen.

Wat helpt tegen nachtelijk zweten?

We hebben hier de belangrijkste tips voor u op een rijtje gezet om het zweten ’s nachts te verminderen of zelfs helemaal te voorkomen. We zullen samen kijken naar de volgende maatregelen:

blank
 • Ademend beddengoed kopen
 • De juiste pyjama dragen
 • Leefomstandigheden optimaliseren
 • Het binnenklimaat verbeteren

Ademend beddengoed kopen

Als u nog geen ademend beddengoed heeft, dan zou het kopen ervan een van de eerste stappen moeten zijn. Beddengoed moet niet alleen comfortabel aanvoelen, maar ook veel lucht doorlaten. Hierdoor neemt de circulatie onder het dekbed toe en verdampt het zweet direct, zonder dat er veel vocht op de huid kan ontstaan en zich ophoopt.

U kunt kiezen tussen katoen en linnen, beide zijn zeer ademend en helpen de temperatuur te reguleren. Linnen heeft bovendien het voordeel dat het goed vocht opneemt en afvoert. Maar het beste is om zelf in een gespecialiseerde winkel te voelen welk beddengoed u het meest bevalt. Uiteindelijk moet het ook comfortabel zijn, zodat u rustig kunt slapen.

De juiste pyjama dragen

Net zoals bij het beddengoed, is het bij de keuze van een pyjama ook belangrijk om op de juiste stof te letten. U kunt natuurlijk kiezen voor katoen of linnen, maar velen waarderen in de zomer ook zijde of satijn. Deze stof voelt bijzonder koelend, licht en zacht aan op de huid. Bovendien biedt het alle andere voordelen op het gebied van ademend vermogen.

Zorg er echter voor dat u uw pyjama niet te strak draagt. Er moet ruimte zijn zodat lucht tussen de stof en de huid kan circuleren. Of het nu gaat om beddengoed of pyjama’s, vermijd synthetische stoffen zoals polyester, omdat ze niet ademend zijn. Zelfs als de pyjama van katoen of linnen er misschien niet zo stijlvol uitziet, is een verkwikkende nachtrust veel belangrijker dan een modieuze verschijning in de slaapkamer.

blank

Leefomstandigheden optimaliseren

Nachtelijk zweten van het bovenlichaam en hoofd wordt vaak veroorzaakt door ongezonde leefomstandigheden. Daarom is het raadzaam om ook hier te streven naar een langdurige en duurzame verbetering. Een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging stimuleren de bloedsomloop, waardoor deze zich beter kan reguleren.

Tegelijkertijd is het natuurlijk ook belangrijk om bepaalde gewoontes te vermijden of te beperken. Erg vet voedsel of veel alcohol voor het slapen gaan kan de zweetproductie bevorderen. Koffie en thee moeten ook worden vermeden, omdat zelfs veel theesoorten relatief veel cafeïne bevatten. Dit leidt niet alleen tot slaapproblemen, maar mogelijk ook tot onaangenaam nachtelijk zweten.

Het binnenklimaat verbeteren

U kunt natuurlijk ook het binnenklimaat beter regelen om zelfs in de zomer een aangenaam koele omgeving te creëren. Dit begint met het juist ventileren, maar ook ventilatoren en het uitschakelen van elektronische apparaten kunnen helpen om de waargenomen temperatuur te verlagen. Zelfs de juiste decoratie kan een belangrijke rol spelen om voor de beste omstandigheden te zorgen. Hier hebben we geschreven over een gezond binnenklimaat voor een goed welzijn.

Een stille airconditioning voor temperatuurregeling als optimale oplossing

Nachtelijk zweten van het bovenlichaam, hoofd, armen en benen kan tijdens het slapen erg onaangenaam zijn. Maar als u de oorzaak kent, kunt u gerichte maatregelen nemen om de situatie snel te verbeteren.

Heeft u nog andere vragen?

Kies in de slaapkamer absoluut voor de juiste textiel, zoals katoen, linnen of satijn. Deze zijn ademend en helpen de lichaamstemperatuur te reguleren. Let ook op een gezonde levensstijl en de optimale temperatuur in uw slaapkamer. Een airconditioner is hierbij de beste oplossing omdat het betrouwbaar en stil is, en de hele nacht door het ideale binnenklimaat kan garanderen.

Neem nu contact met ons op en laat u adviseren over de juiste airconditioning voor uw slaapkamer. Blijf vrijblijvend in contact met ons via onze sociale media kanalen zoals Instagram of Facebook. Op deze kanalen informeren we regelmatig over belangrijke nieuwtjes en aanbiedingen. We kijken ernaar uit van u te horen!

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod