Een gezond binnenklimaat voor een goed welzijn

Gezonder leven: waardevolle tips voor een beter binnenklimaat in alle levenssituaties

De kwaliteit van de binnenlucht speelt een grote rol voor het welzijn in ruimtes waar we vaak zijn en is een bepalende factor als het gaat om ons fysieke en mentale prestatievermogen. Het bepaalt in grote mate de waargenomen woonkwaliteit en het comfort in een kamer. Wanneer is de binnenlucht en de kamertemperatuur optimaal? Verschillende factoren spelen een rol opdat we ons goed voelen. Informeer bij ons hoe u een aangename sfeer kunt creëren en daardoor een wezenlijke bijdrage aan uw gezondheid kunt leveren.

Onderwerpen op deze pagina:

Wat maakt een gezond binnenklimaat uit, hoe beïnvloedt het binnenklimaat het welzijn?

Elk persoon heeft individuele ideeën over welke temperatuur aangenaam voor hem of haar is. Terwijl de een het thuis graag koel heeft, bevriest de ander en grijpt naar verwarmingsmaatregelen. Puur objectief gezien hangt een optimaal binnenklimaat af van drie verschillende factoren. U bent zelf in staat om al deze factoren te beïnvloeden en kunt door eenvoudige maatregelen uw ideale binnenklimaat bereiken.

 1. Vochtigheid
 2. Temperatuur
 3. Luchtkwaliteit

Het persoonlijke welzijn hangt af van goede binnenlucht. Een gezond binnenklimaat bevordert onder andere de verbetering van de nachtrust, allergieklachten worden verminderd, men heeft een beter concentratievermogen en men kan bewust schimmelvorming voorkomen.

blank

Redenen voor een slecht binnenklimaat

Een optimaal binnenklimaat is niet altijd gegeven. Het kan vaak voorkomen dat er privé of ook op de werkplek slechte binnenlucht accumuleert. Deze aspecten kunnen de luchtkwaliteit laag houden:

 • Onaangename geuren: Sterke penetrante geuren zoals bijvoorbeeld chemische uitdampingen of geuren na het koken, niet geleegde asbakken of prullenbakken en veel meer veroorzaken snel ongemak bij ons mensen.
 • Stilstaande lucht: Vaak neemt men in ruimtes waar veel mensen voor een langere periode verblijven, benauwde, stilstaande lucht waar. Vooral op plaatsen zoals de werkplek, in kantoren, onderwijsgebouwen of wachtkamers, maar ook in kleine privéruimtes komt dit vaak voor, omdat de frisse lucht snel op is en vervolgens het uitgeademde CO2 overblijft.
 • Allergenen: Veel allergielijders kennen het, door pollen, mijten of huishoudstof wordt de kwaliteit van de binnenlucht zwaar belast en zorgt bij hen voor een loopneus, bemoeilijkt de ademhaling of veroorzaakt tranende ogen.
 • Onregelmatig verdeelde warmte: Opwervelingen van stof zijn vaak te wijten aan onregelmatige warmte in een kamer. Als alle kamers gelijkmatig verwarmd worden, komt het minder vaak voor en kan men dit vermijden.
blank

Ideale Kamertemperatuur

Een koele slaapkamer verhoogt de kans op een verkwikkende slaap. De juiste temperatuur ligt ’s nachts duidelijk onder de dagtemperatuur, want als de temperatuur ’s nachts te hoog is, verbruikt ons lichaam veel energie om af te koelen, wat ook zweet produceert. Om het lichaam ’s nachts tot rust te laten komen, moet de temperatuur tussen 16-18°C liggen. De optimale kamertemperatuur is net als mensen en smaken zelf – heel individueel en kan daarom niet exact worden bepaald. Bij veel peilingen bleek echter dat de meerderheid van de Europeanen een kamertemperatuur van 20-26°C verkiest.

In de zomer, bij warme temperaturen, is het aan te raden om ’s ochtends voor zonsopgang of ’s avonds na zonsondergang te profiteren van de kans om de kamers te luchten en zo frisse, koele lucht in de kamer te laten. Het gebruik van een airconditioning is hier ideaal om te zorgen voor een constante aangename temperatuur. Deze mag echter in de regel niet meer dan 8°C onder de buitentemperatuur liggen.

Terwijl je in de zomer rijkelijk moet ventileren, is het in de winter beter om slechts kort “te ventileren” om energie te besparen. Om de warmte in de koude wintermaanden niet te laten ontsnappen, moet je hier letten op goede isolatie en goed geïsoleerde ramen en deuren.

Heeft u nog meer vragen?

Optimale luchtvochtigheid in kamers en juist verwarmen

De ideale luchtvochtigheid voor een slaapkamer ligt rond de 40-60%. Als er vooral in de winter droge binnenlucht met lage luchtvochtigheid is door het verwarmen, kan dit leiden tot droge slijmvliezen of zelfs droge huid. Bovendien kunnen ziekteverwekkers bij lage luchtvochtigheid het immuunsysteem veel sneller belasten.

Als de luchtvochtigheid te hoog is, ervaren we dit meestal pas heel laat als storend en merken we pas dat de luchtvochtigheid is gestegen als we optische gebreken kunnen herkennen. Want te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot schimmelvorming. Als dit het geval is, moet men snel schimmelbestrijdende maatregelen nemen, want schimmelvorming heeft een zeer grote impact op onze gezondheid en niet alleen voor allergiepatiënten – hier kan het zelfs bevorderend zijn voor kanker! Maar hoe bereiken we de juiste luchtvochtigheid? Er zijn meetinstrumenten die in staat zijn om de luchtvochtigheid te meten. Je kunt deze beïnvloeden bijvoorbeeld door vergroening met luchtzuiverende planten, die zuurstof aan de omgeving geven en ook het gietwater wordt in de vorm van vocht aan de lucht afgegeven.

De beste keuzes zijn:

 • Klimop
 • Drakenboom
 • Philodendron
 • Nestvaren
 • Echte Aloe
 • Spiderplant
 • Spathiphyllum

Andere mogelijkheden om de luchtvochtigheid te verhogen zijn:

 1. Plaats schalen met water
 2. Droog de was in het appartement
 3. Luchtbevochtiger voor de verwarming

Mogelijkheden om de luchtvochtigheid te verlagen:

 1. Beperkte productie van waterdamp (bijv. gebruik een deksel tijdens het koken)
 2. Kommetjes met zout (bindt vocht)
 3. Droogminnende planten (bijv. een succulent of palmen)
blank

Ongezonde binnenklimaat door vervuiling in de lucht

Een aangenaam binnenklimaat wordt vaak beïnvloed door vervuilende stoffen in onze omgevingslucht! 78% stikstof, 21% zuurstof, 0,93% edelgassen en slechts 0,03% koolstofdioxide, zo zou onze lucht idealiter samengesteld moeten zijn. Onze lucht wordt beïnvloed door verontreinigende stoffen zoals fijnstof. Fijnstofdeeltjes komen voor in auto-uitlaatgassen of komen uit de industrie en komen door het ventileren, niet-dichte ramen en deuren binnen. In de holtes van ovens of verwarming kan ook fijnstofvorming optreden. De geur van chemische uitstoot merken we deels op als we denken aan houtlakken, reinigingsmiddelen of muurverven. Deze geuren kunnen bij verblijf in het appartement niet alleen leiden tot oogirritatie of slechte slaap, maar ook tot extreme misselijkheid.

Als je wilt weten hoe airconditioning de gezondheid beïnvloedt, nodigen we je uit dit artikel te lezen.

Heeft u nog meer vragen?

Verbeter het binnenklimaat – zo doe je dat!

Maatregelen om het klimaat in de woonkamer zelf te beïnvloeden:

Verbeter het binnenklimaat door regelmatig schoon te maken:

Een goed binnenklimaat kan ook de netheid beïnvloeden. Wij raden hier aan naast het stoffen ook het vochtig reinigen van oppervlakken en tapijten. Vermijd chemische reinigingsmiddelen – goed geschikt en natuurlijk zijn – soda, bakpoeder, azijn of ook zeep.

 • Verwarming en koeling: Tegenwoordig heb je veel mogelijkheden, variërend van centrale verwarming tot warmtepompen en airconditioners, om een optimaal binnenklimaat te bereiken. Behoeftegericht koelen en verwarmen wordt het meest zinvol geïmplementeerd met airconditioning met dubbele functie. Hier staat duidelijk de split airconditioning op de voorgrond.
 • Luchtuitwisseling: Regelmatig ventileren via deuren en ramen is simpel, maar het brengt ook pollen en vervuilende stoffen van buiten naar binnen. Ventilatiesystemen zoals plafondventilatoren of airconditioning met ventilatiefunctie zorgen niet alleen constant voor voldoende luchtuitwisseling Wir beraten Sie gerne hinsichtlich der richtigen Temperatur und helfen Ihnen, das Raumklima zu verbessern und zu optimieren.

Goed ventileren – vier regels voor korte, intense ventilatie:

 1. Schakel de radiatoren uit tijdens het ventileren.
 2. Open alle deuren en zorg ervoor dat ze niet dichtslaan.
 3. Open nu de ramen volledig en ventileer 5-10 minuten.
 4. Herhaal dit proces dagelijks, indien mogelijk zelfs meerdere keren – maar uiterlijk wanneer u de luchtkwaliteit als slecht ervaart of als er condenswater op uw ramen verschijnt.
blank

We adviseren u graag!

Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft over klimaatbeheersing. Onze vriendelijke klantenservice staat voor u klaar met raad en daad. Bel hiervoor gerust onze klantenservice of gebruik onze online airconditioning planner en ontvang een individuele offerte afgestemd op uw behoeften.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod